Dotazy od pacientů (81)

• Je bipolární porucha a sociální fobie důvod k odebrání řidičského oprávnění? A jsou tyto dvě nemoci

Je bipolární porucha a sociální fobie důvod k odebrání řidičského oprávnění? A jsou tyto dvě nemoci dohromady důvod k přiznání důchodu?

PhDr. Renata Luxová

Dobrý den, obě poruchy nejsou důvodem k odebrání řidičského průkazu - pokud ale nenarušují vážným způsobem řidičské schopnosti. Tedy, pokud je člověk zvládá a snaží se s nimi pracovat. Invalidní důchod žádat lze, návrh dává psychiatr na příslušnou zdravotní důchodovou komisi.

Dobrý den všem,
    mám podezření na Aspergerův syndrom, ale po předchozí špatné zkušenosti nechci chodit k žádným psychologům, dá se Aspergerův syndrom prokázat i jinak než při konzultaci s psychologem?

Předem děkuji za odpověď.

Markéta

PhDr. Renata Luxová

Aspergerův syndrom - podezření na něj, musí posoudit zejména psychiatr a klinický psycholog.

• Dobrý den. Mám slabší formu ADHD a dočetl jsem se, že marihuana to z části léčí. je mi 16 let. Může

Dobrý den. Mám slabší formu ADHD a dočetl jsem se, že marihuana to z části léčí. je mi 16 let. Může mi to pomoct k soustředění? Děkuji

PhDr. Renata Luxová

Marihuana, její dlouhodobé užívání, je nebezpečné zejména tím, že člověka odtrhává od reality. Tedy zdánlivě může pomoci, ale .... Raději bych hledala zkušeného terapeuta a hledala s ním způsob, jak i s ADHD žít kvalitní a šťastný život. A určitě to lze :-)

• Dobry den, mam trvale poskozene zdravi bez moznosti zlepseni. Nemohu se s tim szit a citim velky vzt

Dobry den, mam trvale poskozene zdravi bez moznosti zlepseni. Nemohu se s tim szit a citim velky vztek. Nekdy i touzim po odvete. A mam chut dotycneho lekare fyzicky napadnout. Ackoliv vim ze je to nepripustne! Jsem v situaci kdy se po pravni strance nemam jak branit. Jde o to, ze moje zdravotni problemy lekari v cesku proste ignoruji a zdravotnictvi je v teto oblasti hodne zaostale. Zdravotni pece v teto oblasti je nejlepsi v USA. Ale i v jinych zapadnich zemich je na lepsi urovni nez u nas. Z pocatku jsem chodila jen k ceskym doktorum a poslouchala je coz byla velka chyba. Byla jsem spatne diagnostikovana a nedostala jsem adekvatni zdravotni peci ( ktera je ale bohuzel vsude na svete vetsinou nehrazena ze zdravotniho pojisteni). Jde o to ze si musi clovek sam najit zavcas lekare ktery lecbu provadi. Coz jsem udelala i ja v zacatku mych zdravotnich problemu a bylajsem u specialisty v Nemecku. Ale nenechala jsem si spravnou udelat protoze jsem mela strach kvuli tomu, ze mi doktori v CR tuto lecbu rozmlouvali ( pro me z nepochopitelnych duvodu, ale i tak jsem jim verila aniz bych tusila jak fatalni budou nasledky). Porad si to hrozne vycitam kazdy den. Hrozne se kvuli tomu trapim, ze jsem si nenechala udelat spravnou lecbu zavcas. Celkove cely zivot se hodne bojim nemoci hlavne tech co cloveka nezabiji ale jen poskodi zdravi a znemozni pracovni schopnost atd. bez moznosti zlepseni. Telo neni stroj a neltere casti tela proste nahradit nelze a v takove situaci proste neexistuje zadna moznost jak tu situaci zvladnout pouze sebevrazda kdyz je clovek ve stavu ze nemuze pracovat. Citim se v bezvychodne situaci uz zhruba rok a pul a neni zadna nadeje predmnou. Nyni uz jsem vyzkousela veskerou lecbu ktera je na svete mozna ( a stalo me to nemale penize). Ale bohuzel jsem s lecbou hodne otalela a vysledky nejsou dobre.Jedna se o chronicke problemy a draha lecba bude nutna i v budoucku aby se alespon udrzel soucasny stav. Musim se proste szit s tim, ze moje zdravi je trvale poskozeno bez moznosti zlepseni. Coz me psychicky likviduje. Jde o to ze nemohu delat praci kterou bych potrebovala. Nemohu pracovat na PC a v klimatizaci vadi mi pohyb vetru a prach cistici prostredky nemohu kvuli bolesti ani cist divat se na TV.. atd. Kdyz nemuzu poradne pracovat tak se dostavam i do financnich problemu. Jsem casto na neschopence a takto to dal nejde.. Invalidni duchod na tento problem dat nejde. A osobne takto postizena proste zit nechci! Chtela bych byt zdrava ale uz je proste pozde. Je mi 30 let a takto mam zit do konce zivota!? Tj kdyz nad tim premyslim jako nejlepsi reseni se jevi sebevrazda. Ale na tu proste nemam odvahu. Nejspis to jednoho dne udelam ( je to moje svobodne rozhodnuti, jak nalozim se svym zivotem ktery uz nedava smysl). Porad se i trapim tim ze jsem jeste sama sebe nebyla schopna zabit. Kdyz by byla v Ceske republice dostupna eutanasie tak bych toho urcite vyuzila abych ukoncila svoje trapeni. Zaroven me trapi i otazky nabozenske spojene se sebevrazdou... Nevim jak takto zit nekdy se citim tak zoufale a v podstate i nebezpecne pro svoje okoli. Lekare jsem zatim napadla jen slovne a musela jsem za to i dokonce platit pokutu. Ale uprimne stalo mi to zato! Vadi mi ze mam trvale znicene zdravi a nemohu se ani nijak branit. Nevim co dal v podstate vubec nevim co bude co se stane. Mam obavy ze zkoncim bez domova. Nevim jak to resit. Vzdy jsem byla cilevedoma a sla jsem si tvrde za tim co jsem chtela. Ale ted nemam zadny plan. Zdravotni potize me limituji na kazdem kroku. Je mi zle sama ze sebe i z celeho sveta. K psychologovi jsem chodila brala antidepresiva chodila do denniho stacionare ale prislo mi to k nicemu. Psychichiatr mi fyzicke zdravi nevyleci. A ani nevim jestli to muze mit v mem pripade nejaky smysl?

PhDr. Renata Luxová

Z toho, co píšete, nevyplývá, čím trpíte...o jaké poškození zdraví se jedná. A co tedy schopná jste dělat či nedělat. Takže, takto těžko lze k tomu něco říci. Snad jen obecně: nikdo nemůže ovlivnit všechno dění, co se nám děje, často musíme přijmout to, co se nám stalo. Zkuste si najít svoji cestu životem, která Vás bude bavit, zde může pomoci zkušený psycholog či kauč. Pokud máte trvale poškozené zdraví a psychika to nezvládá, myslím si, že by zkušený psychiatr mohl zkusit podat návrh na přiznání alespoň nějakého invalidního důchodu. Nejhorší, co lze v této situaci udělat, je se litovat. Držím palce!

• Dobrý den mám takový dotaz. Ve škole si všichni myslí že jsem zamilovana do našho mistra odborného v

Dobrý den mám takový dotaz. Ve škole si všichni myslí že jsem zamilovana do našho mistra odborného vycviku.
    Jenže ja vím že má svou rodinu přitelkyni a nikdy bych se do něho zamilovala a tohle když jsem všem řekla i jemu přimo do oči tak mi nevěří. Tak nevim co mám dělat.

PhDr. Renata Luxová

Důležité je, co Vy chcete, co Vy si myslíte...a co říkají ostatní, to Vám přeci může být jedno? V životě je to často tak, že nás druzí chtějí přesvědčit o jejich pravdě, ale to, ve svém důsledku, není pro nás dobré. Je to totiž jejich pravda, ale ne naše. Dělejte a myslete si, co chcete...a neste za to pak svoji odpovědnost :-)...Tak to dělají dospělí lidé :-).

• Dobrý den, chtěl bych se zeptat, bude mi 17 let, a myslím, že jsem na svůj věk psychicky o moc citli

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, bude mi 17 let, a myslím, že jsem na svůj věk psychicky o moc citlivější, než bych měl být. Abych to upřesnil, jedná se zejména o lásku a její prožívání. Např. jsem se zamiloval, a i když vím, že objektivně to moc řeším a prožívám.. nedokážu se toho zbavit a akorát mě to přivádí do depresí.
    Abych položil svůj dotaz... teď mi nejde o psychiku, ale chtěl jsem se zeptat, jestli tenhle problém “moc lásky” nelze řešit fyzickou změnou čehosi ( prášky.. cokoli), protože si nemyslím, že by se jednalo čistě o můj špatný přístup, ale moje tělo možná vážně vytváří více hormonů (netuším jakých.. nejsem doktor :D ) než by mělo.
    Doufám že můj dotaz dává alespoň trochu smysl a díky za odpovědi .

PhDr. Renata Luxová

Láska prostě bolí :-)...a doporučuji si zajít popovídat za psychologem....Většinou se pak uleví...Držím palce :-)!!

• Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, než zavítám případně k doktorovi, který mě pošle v zápětí domů

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, než zavítám případně k doktorovi, který mě pošle v zápětí domů s tím, že jsem v pořádku. Trápí mě paměť. Je mi 20 let. Vždy jsem měla skvělou paměť, bujnou fantazii, bohatou slovní zásobu. Na základní škole jsem psala výborné slohové práce, doma jsem vymýšlela různé povídky a byla moc dobrá např. ve slovních hrách. Na střední se vše změnilo. Při zadání slohovky hledím a nic mě nenapadne. Někam jdu a nevím kam. Mamka mi může desetkrát říct, napsat sms pak na facebook a pro jistotu zavolat ať třeba vytáhnu maso z mrazáku a já zapomenu, ikdyž se na to snažím myslet. Když chci říct obyčejné slovo ve větě, tak si nedokážu vzpomenout. Např. chci říct slovo hrášek a říkám: „No takový to malý, zelený, kulatý..no malý kuličky..” a až dotyčný uhádne uvědomím si, co jsem chtěla říct. Začínám se i špatně vyjadřovat a skloňovat třeba: „Já bych si vzala ten rajče... ehm teda to rajče.” atd. Nepamatuji si jména známých, nebo vím odkud daný obličej znám, ale nevím odkud a až mi to dotyčný připomene vzpomenu si. Vše si zapisuju, protože se bojím, že zapomenu. I v obyčejné věci jako je hádka s přítelem zapomenu, proč jsme se začali hádat a opravdu ikdyž se snažím sebevíc, nevybavím si, co mu vyčítám nebo proč se dohadujeme. Nepamatuju si kdy se co stalo, dokážu se splést i o tři roky a můžu tvrdit, že v Bulharsku jsme byli stoprocentně v roce 2017 a ono to bylo třeba 2015. Nejvíce mě trápí, že si nevybavím obyčejná slova a nedokážu je zasadit do věty. Stále se to zhoršuje a děsí mě představa, že budu zapomínat slova a neumět se vyjádřit. Studuji SŠ pedagogickou a jako učitelka v MŠ bych se měla správně vyjadřovat. Prosím poraďte mi jsem zoufalá.

PhDr. Renata Luxová

Dobrý den, doporučuji navštívit psychiatra a nechat si udělat podrobné vyšetření. Může jít o prostou psychickou poruchu - depresivní ladění, úzkostná porucha...ale mohlo by jít o o počátek nějakého závažnějšího onemocnění. Vždy je lepší vše podchytit včas, léčba je pak snadnější a účinnější. Držím palce!

• Dobrý den, již delší dobu se potýkám s něčím, co podle mého vyhledávání na internetu je sociální fob

Dobrý den, již delší dobu se potýkám s něčím, co podle mého vyhledávání na internetu je sociální fobie. Je pro mě těžké mluvit s cizími lidmi, ale, i když o něco méně, i s lidmi, které znám a s rodinou. Při tomhle kontaktu s, třeba, cizími lidmi se cítím úzkostně a ve stresu, buší mi srdce, to se stupňuje v závislosti na závažnosti situace. Ještě horší je např. když chci někam zavolat, nebo byť jen pomyšlení, že bych z vlastní iniciativy šel oslovit nějakou holku. Navíc k tomuto ještě koktám - nejsem si jistý, že je to koktání, ale pro mě je to takový psychický blok, kdy ta slova, co chci říct, prostě říct nejde. Občas to po chvilce snažení řeknu, občas to prostě nejde, což dokáže být velice frustrující. V poslední době se to celkem zhoršilo a opravdu řeknu plynule sotva 1-3 slova. To se také stupňuje se závažností situace, což by při hodně intenzivním případu, kdy bych byl ve velkém stresu mohlo znamenat, že toho opravdu moc neřeknu. Díky tomu se vyhýbám těmto situacím. Samozřejmě mi to komplikuje každodenní život a chtěl bych se toho nějak zbavit, a vzhledem k tomu, že mě za chvíli čeká maturita atd., co nejdříve. V tom článku na internetu, který mi utvrdil, že se jedná o soc. fobii také psali, že se to dá léčit buď konkrétním druhem antidepresiv, nebo kognitivně-behaviorální terapií. Před nedávnem jsem začal chodit k psychologovi, který ale kbt nedělá a nejsem si jistý, jestli mi to nějak pomáhá. Proto se ptám, co si myslíte, že by byla nejúčinnější volba léčby? Popř. jestli se má moje situace jinak, nebo co bych měl dělat? Děkuji.

PhDr. Renata Luxová

Ano, na sociální fobii mohou pomoci antidepresiva i kbt. Kazdopádně je nutné i posílit sebe sama - podívat se na svoji sebe-hodnotu, sebe-vedomí, sebe-jistotu a k tomu může velice dobře dopomoci např. existenciální terapie. Držím palce! PhDR. R. Luxová

• Věk 69 Let. Kolem 20 hod. mě to bere na spaní tak du spát. Probudím se kolem 22 hod - 23hod. Nemůžu

Věk 69 Let. Kolem 20 hod. mě to bere na spaní tak du spát. Probudím se kolem 22 hod - 23hod. Nemůžu usnout . Zaberu na spaní kolem 2 hod - 3 hod a spím do 5 - 6 hod. To trvá moc dlouho .

PhDr. Renata Luxová

Dobrý den. Poruchy spánku vždy nějak souvisí s naší životní situací, pohodou či spíše nepohodou v životě. Doporučuji návštěvu psychologa a podívat se, zda je něco, co Vás trápí...?
    Držím palce.

• Od dětství jsem zažíval stresové situace když jsem musel tátu tahat opilého ze země, nebo uklízet st

Od dětství jsem zažíval stresové situace když jsem musel tátu tahat opilého ze země, nebo uklízet střepy od naštvané mámy, nikdy jsem neměl pocit toho že bych měl rodinu tak jsem si našel rodinu v bandě, ta mi ukázala realitu, krádeže, graffity, nikotinovou ekonomiku ve skateparku, ale někde ve 14ti jsem zkusil první drogu, neurol dost mě to chytlo, rád jsem ty prášky zobal bylo mi pak líp, neměl jsem pocit strachu, pocit nějakého tlaku, pak jsem vyzkoušel kodein ve spritu s bonbony, to mě chytlo taky, a takhle se to nějak táhlo do 16ti, mezitím jsem poznal nejlepšího kamaráda z Nového Jičína který byl na tom samém jako já akorát do toho ještě hulil marihuanu, měl to rád až ho to zabilo, pak jsem přestal tyhle věci dělat, abstinenční příznaky, paranoia, třesy, strach, myšlenky na sebevraždu, po tomhle jsem se hodně změnil, v noci normálně nespím, nemám sny, v zrcadle se nerad vidím, furt se mi klepou ruce, divné myšlenky jako třeba když se jdu napít alkoholu tak předtím si vzpomenu na svého otce, nebo když si jednou za čas dám nějaký benzodiazepin tak si vzpomenu na kamaráda ve smyslu teď to můžeš být ty, mám pocit že mi nikdo nerozumí, nevím co dělat, zabít se nechci slíbil jsem sám sobě že svojí rukou nikdy nezemřu, ani se nebojím smrti, už jsem se vícekrát předávkoval, nebo jsem byl v tváří v tvář s nebezpečnými lidmi, ale zase mám pocit že mi marihuana hodně pomáha, vždy když si zahulím tak si rád vzpomínám na dobré věci, na kamarády kteří tu nejsou nebo jsou daleko, rád vzpomínám na základku i na střední školu, i na moje první LSD kde jsem si myslel že až lidé vymřou tak nás nahradí opice a vezmou si příklad že zlo je špatné, ale když jsem střízlivý tak si ani nevzpomenu, má přítelkyně se snaží motivovat, říká mi že už to je za mnou, ale ani nevím co je za mnou, u psychologa jsem nikdy nebyl vždy jsem se jich bál a ani nevím proč, tak to píšu sem, anonymně.

PhDr. Renata Luxová

Dobrý den, asi by stálo si o svém životě s někým promluvit a postupně si ho dát do pořádku. Traumatické dětství nás často poznamenává na celý život a drogy nás odtrhují od reality...To vše se ale dá postupně uzavřít, pochopit...propustit a jít životem dál docela šťastně...Zkuste to, držím palce...

• Dobrý Den, a předem se omlouvám za nestručnost. Zhruba rok zpátky jsem byl vyšetřován Psychiatrem a

Dobrý Den, a předem se omlouvám za nestručnost. Zhruba rok zpátky jsem byl vyšetřován Psychiatrem a zjistil mi OCD (OKP - obsedatně kompulzivní poruchu, panickou ataku) poté jsem léčbu ukončil z osobních důvodů a s doměnkou, že se snad vyléčím sám. Psychiatr mi předepsal prášky ale těch jsem zbavil neboť jsem s nimi nebyl spokojen. Co se týče mé poruchy spočívá v tom, že mi děla obrovský problém denní úkony, nad kterými se běžný člověk ani nepozastaví. Např.: Zvednutí tužky, pokud jí nezvednu s určitým a pozitivním pocitem, musím ji položit zpátky kde byla a poté jí opět zvednout. Tohle se klidně opakuje 2x až klidně 6x dokud si nenaštvu a neřeknu si to, co dělám je hloupost. Dále si myslím, že stanu někým jiným. Uvedu příklad. Na základní škole jsem měl starší přítelkyni, která se bavila s mnohem staršími lidmi. Abych to zkrátil jeden z nich jí chtěl a mě vyhrožoval takovým způsobem, že jsem onemocněl ze strachu. Měl jsem teploty, doktoři nevěděli proč apod. Stres, strach a kdo ví co ještě. A tehdy jsem dostával tiky, myslel si, že se stanu ním a zkrátka jsem ho měl tak moc často v hlavě ze strachu jak mi něco udělá Atd. Začal jsem si myslet, že v podstatě žiju jeho život, dostanu jeho osobnost. Pocit se prohluboval až jsem se jednou přistihl jak koukám do zrcadla s tím že už to nejsem já ale on. Takhle to pokračovalo i jinými lidmi podobného rázu. Na škole byli hloupí lidé, feťáci a pododobně a já měl vždy problém, že budu jako oni a stanu se jimi. Mám to doteď a upřímně mi to nedělá vůbec dobře. Chci žít svůj život a mít vlastní věci. Pokud se například “špatně” obleču nebo sáhnu na věc a “neopravím” to svým rituálem tak v mé mysli se ta věc nespraví a já si myslím že pokud ji použiju budu jiný člověk. Mohl bych to tady rozvést mnohem déle ale pravidla říkají byt stručný tak se ještě jednou omlouvám. Moje otázka ale zní zda nevíte o jakou nemoc se jedná abych to mohl řešit. Moc děkuji za odpovědi.

PhDr. Renata Luxová

Dopuručuji vyhledat odborníka a dát si postupně svůj život, zejména ten vnitřní, do pořádku. Jedná se nejspíče o kombinaci OKP, úukostné poruchy a zejména o nižší sebevědomí...Pak nás, zdá se, život vláčí tam a zpátky, ale být to tak určitě nemusí. Držím palce!

Mám dotaz.
    Už přibližně 3 týdny mě trápí špatná nálada, smutek, výbušnost, nechuť něco dělat, únava, bez chuti k jídlu. Nemám z ničeho radost a nic mě nebaví. Je možné , že se jedná o depresi? A pokud ano, jak by se to mělo léčit?

PhDr. Renata Luxová

Dobrý den, je to docela krátká doba na to, aby to byla deprese. Spíš tedy depresivní ladění či nějaká dlouhodobá nespokojenost. Doporučuji návštěvu psychoterapeuta a nalezení příčin Vašeho naladění...A následnou změnu v životě.Držím palce. PhDr. Renata Luxová

• Dobrý den. Je OCD nemoc smrtelně nebezpečná? Projevuje se také tím, že člověk na sobě hledá všelijak

Dobrý den. Je OCD nemoc smrtelně nebezpečná? Projevuje se také tím, že člověk na sobě hledá všelijaké nemoci? Děkuji moc.

PhDr. Renata Luxová

OCD není smrtelně nebezpečná choroba,jen může vážně narušovat kvalitu života a to hlavně tím,že ho omezuje v jeho rozmanitosti.Vetsinou jde o opakované ujišťování se o tom,že je vše v pořádku a máme svůj život pod kontrolou.To se může týkat i obav před různými nemocemi.. Doporučuji vyhledat odborníka.PhDr.R.Luxova

• Dobrý den, už mě asi 10dni trápí jeden problém s hlavou, a nevím co to je nebo co s tím, je to složi

Dobrý den, už mě asi 10dni trápí jeden problém s hlavou, a nevím co to je nebo co s tím, je to složité popsat ale pokusím se o to.
    Už víc jak týden mám pocit v hlavě jakoby bych myslel furt do hlavy, jakoby to dělal mozek.. Nemůžu s tím nic dělat a nechce to přestat přijde mi že na něco furt myslím přitom nevím na co.. každý den když se probudím tak to mám 24hodin denně a nechce to přestat, nemůžu ani v klidu usnout když zavřu oči prostě mi furt přijde že mi myslí hlava a nechce přestat. Když něco čtu nebo koukám na film tak se snažím soustředit ale přijde mi že hlava se mi soustředí na 2 věci na jednou. Koukám na film snažím se soustředit na děj filmu, přijde mi že se mi zamyslí hlava, že koukám na film ale přitom to vnímají jen oči ale mozek nebo hlava furt mysli.
    A to mám každý den v kuse nevím co dělat někdy se to zvrtne až tak že mám pocit že každou chvíli zešílím.. A musí mě uklidnovat přítelkyně že to bude dobrý.. Už jsem i několikrát brečel ať to přestane přijdu si v jednom nekonečným kruhu. Ale když jdeme s přítelkyni ven nebo furt mluvíme tak hlava je v klidu nemyslí na nic a cítím se jako dřív ale jakmile přestaneme tak to hlava začne dělat znova a znova a já to nemůžu zastavit.Jen jsem měl ošklivej pracovní úraz ale myslím si že to nemá nic s tím společného.tak 3 týdny. Ale začalo se mi to dít po úrazu, myslím si jestli nemám trauma. Byl bych moc rád za pomoc.

PhDr. Renata Luxová

Dobrý den, určitě doporučuji vyhledat odbornika-neurologa, kvůli tomu úrazu.Pokud bude vše v pořádku,tak pak potom řešit s psychologem.

• Dobrý večer, dřív jsem každý den pil nápoje s vysokým obsahem kofeinu. Když jsem si řekl, že je nača

Dobrý večer, dřív jsem každý den pil nápoje s vysokým obsahem kofeinu. Když jsem si řekl, že je načase přestat, tak jsem skončil. Po nějakém čase bez kofeinu mě začaly trápit špatné myšlenky. Po chvilce hledání jsem zjistil že to pravděpodobně trpím OCD. Je možné, že se to u mě projevilo kvůli vysazení kofeinu ze života? Když jsem si dal kafe, tak špatné myslenky se velmi utlumily. Šel by problém s OCD vyřešit pomalým snižováním kofeinu? Děkuji za odpověď

PhDr. Renata Luxová

Dobrý den. Kofein, alkohol, cigarety apod. ,nám "pomáhají" zvládat stresové situace a vůbec náročnost moderního života. Respektive vytvoří nám uměle větší nadhled, soustředění apod....Pokud tyto látky náhle vysadíme, mohou se objevit přehlížené tlaky v životě. Což může třeba i vést k objevení se OCD....Doporučuji návštěvu psychoterapeuta a podívat se na celkovou Vaši životní situaci. Držím palce.PhDr. Renata Luxová

• Po 4 rande mě přítel řekl:bohužel tě předběhla jiná žena. Nedělej si vážné naděje. Jě mě to líto nap

Po 4 rande mě přítel řekl:bohužel tě předběhla jiná žena. Nedělej si vážné naděje. Jě mě to líto napsal. Rozešel se pomocí emailu. Nic tomu předtím nenasvědčovalo. Nějak se z takového chování nemohu vzpamatovat.

PhDr. Renata Luxová

Ano, to bolí. Když očekáváme vztah a místo toho přijde rozchod....Možná, že byste chtěla osobní vysvětlení, ale je spousta lidí, kterří se osobnímu kontaktu při takové situaci vyhýbají...bohužel...
    Držím palce...

• Proběhlo 4 rande. Po něm mě přítel napsal, že má nějaké problémy a abych se podívala i po někom jiné

Proběhlo 4 rande. Po něm mě přítel napsal, že má nějaké problémy a abych se podívala i po někom jiném. Vysvětlení se mi nedostalo. Co si o tom mám myslet. Najdi si někoho lepšího než jsem já řekl. Děkuji za váš názor.

PhDr. Renata Luxová

Ano,poohlidněte se po někom jiném.Drzim palce.

• Proběhla 2 rande. Vypadalo to,že jsme si padli do oka. Napsal mě,že mě má svým způsobem rád a pak se

Proběhla 2 rande. Vypadalo to,že jsme si padli do oka. Napsal mě,že mě má svým způsobem rád a pak se na 4 dny odmlčel. První jsem se musela ozvat já,pak opět reagoval. Je takové chování normální? Nevím co jsi mám o něm myslet. Zda to myslí vážně a jak přistupovat k takovému muži. /je nám oběma 38/. Děkuji za radu.

PhDr. Renata Luxová

Doporučuji osobní seznamování při nějaké aktivitě, kterou máte ráda....poznávat muže přirozeněji, než na seznamkách...

• Proběhlo první rande. Dle mého dojmu úspěšně. Ještě ten večer opět napsal a několik dní poté také3dn

Proběhlo první rande. Dle mého dojmu úspěšně. Ještě ten večer opět napsal a několik dní poté také3dny/. Nyní se již 3 dny neozval ani na sms žádná odezva. Je to na začátku normální chování? Děkuji. Tereza

PhDr. Renata Luxová

Asi by bylo dobré mu napsat a přímo se ho zeptat, jak to dál myslí. Ale je pravda, bylo to první rande, nic nikdo nikomu neslíbil, takže nic vyžadovat nelze. Spíš by bylo lepší zase se domluvit na nějaké osobní schůzce , někam si spolu vyjít a uvidíte :-). Držím palce!

Potřeboval bych přepravit zdravotní dokumentaci od svého psychiatra ke svému sexuologovi. Celá komuntace mi byla předána v zalepené obálce s razítkem přímo přes místo přelepu obálky. Potřeboval bych si udělat kopii z některých z těchto zpráv. Proto bych se chtěl zeptat, jestli mám právo obálku otevřít?
    Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

PhDr. Renata Luxová

Jak se říká: kdo se moc ptá, tak se moc dozví......Rozhodněte se podle sebe...

Často kladené dotazy