Dotazy od pacientů (38)
Dobrý den, je mi 52 let a musím říct, že zatím fyzicky vše funguje tak jak má. Ale. Mám hrozné stavy sebelítosti, pořád brečím a mám pocit, že mě nikdo nemá rád. Připadá mi, že dělám ve všem chyby. Nejde mi zhubnout a slyším to ze všech stran jak jsem obézní. V práci si připadám jako ta poslední. Už nedostávám úkoly, vynechávají mě. Prosím o radu co s tím. Děkuji
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, jste ve věku, kdy se - možná překvapivě - začnou často silně hlásit ke slovu podvědomé vzorce z dětství. Samozřejmě by to chtělo podrobnější rozhovor, ale pravděpodobně právě v dětství bychom našli kořeny Vašich aktuálních pocitů i dalších potíží a dosud nezahojené záležitosti. Je to dosti častý důvod.
Doporučuji tyto staré vzorce zpracovat a odstranit, bývá to velmi účinné. Efektivní cestou je např. metoda zv. "regresní přepis". Zároveň se zahojením těchto starých "bolístek" se může tělo začít zbavovat i svých přebytečných kilogramů.
V případě zájmu o více info mi napište. Držím Vám palce, vše je řešitelné. S pozdravem
Mgr. Lada Skulilová
Dobrý den. Před několika dny 2.5. mi doma náhle z ničeho nic zemřel manžel. Bylo mu 54 let. Nikdy se s ničím neléčil byl silný a zdravý
.... Osudného dne rikal ze je mu špatně ale abych zavolala lékaře mi neřekl. Byla jsem nějaký čas v koupelně a když jsem se vratila ležel manzel v bezvedomi
Volala jsem záchranku a sama se ho pokoušela zachránit nez prijeli odbornici. Zachrana byla však marná a po asi půl hodine mi lekar zdelil ze manžel je mrtev..... nedokážu se s tim absolutně vyrovnat. Pořád si vycitam že jsem je nezavolas okamžitě když mi řekl že je mu špatně. Nenapadlo mě že se jedná o infarkt....manžel normálně ještě se mnou vtipkoval,jedl a myslela že to není nic vazneho...nevim jak dál.porad se mi to vrací a přehrává se mi ten den v hlave..nemůžu se pořádně vyspat,cítím velkou úzkost....a nevim jak se vyrovnat se stresem. Děkuji za radu....ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, cítím s Vámi a vím, že to je něco, co se vůbec nedá v první fázi nějak psychicky zpracovat. Praxe ověřila, že v těchto případech nejlépe pomáhá vypořádat se s takovým prožitkem pomocí tzv. bdělé regrese. Jedná se v podstatě o jednorázový proces, při kterém je dána psychice možnost vyrovnat se zpětně s tím šokem, odplavit většinu emocí s událostí spojených a na psychické úrovni celou záležitost takto zrychleně "zahojit". Získáte tím určitý odstup od toho, co se stalo a v čem jste nyní ponořena. Člověk je pak schopen zase relativně normálně fungovat. Doporučuji Vám vyhledat regresního terapeuta, který poskytuje hlubinnou abreaktivní psychoterapii. Je to asi nejrychlejší cesta, jak se z toho dostat, zmírnit své trápení a odstranit nepříjemné stavy. S pozdravem Mgr. Lada Skulilová
Dobry den, mam trvale poskozene zdravi bez moznosti zlepseni. Nemohu se s tim szit a citim velky vztek. Nekdy i touzim po odvete. A mam chut dotycneho lekare fyzicky napadnout. Ackoliv vim ze je to nepripustne! Jsem v situaci kdy se po pravni strance nemam jak branit. Jde o to, ze moje zdravotni problemy lekari v cesku proste ignoruji a zdravotnictvi je v teto oblasti hodne zaostale. Zdravotni pece v teto oblasti je nejlepsi v USA. Ale i v jinych zapadnich zemich je na lepsi urovni nez u nas. Z pocatku jsem chodila jen k ceskym doktorum a poslouchala je coz byla velka chyba. Byla jsem spatne diagnostikovana a nedostala jsem adekvatni zdravotni peci ( ktera je ale bohuzel vsude na svete vetsinou nehrazena ze zdravotniho pojisteni). Jde o to ze si musi clovek sam najit zavcas lekare ktery lecbu provadi. Coz jsem udelala i ja v zacatku mych zdravotnich problemu a bylajsem u specialisty v Nemecku. Ale nenechala jsem si spravnou udelat protoze jsem mela strach kvuli tomu, ze mi doktori v CR tuto lecbu rozmlouvali ( pro me z nepochopitelnych duvodu, ale i tak jsem jim verila aniz bych tusila jak fatalni budou nasledky). Porad si to hrozne vycitam kazdy den. Hrozne se kvuli tomu trapim, ze jsem si nenechala udelat spravnou lecbu zavcas. Celkove cely zivot se hodne bojim nemoci hlavne tech co cloveka nezabiji ale jen poskodi zdravi a znemozni pracovni schopnost atd. bez moznosti zlepseni. Telo neni stroj a neltere casti tela proste nahradit nelze a v takove situaci proste neexistuje zadna moznost jak tu situaci zvladnout pouze sebevrazda kdyz je clovek ve stavu ze nemuze pracovat. Citim se v bezvychodne situaci uz zhruba rok a pul a neni zadna nadeje predmnou. Nyni uz jsem vyzkousela veskerou lecbu ktera je na svete mozna ( a stalo me to nemale penize). Ale bohuzel jsem s lecbou hodne otalela a vysledky nejsou dobre.Jedna se o chronicke problemy a draha lecba bude nutna i v budoucku aby se alespon udrzel soucasny stav. Musim se proste szit s tim, ze moje zdravi je trvale poskozeno bez moznosti zlepseni. Coz me psychicky likviduje. Jde o to ze nemohu delat praci kterou bych potrebovala. Nemohu pracovat na PC a v klimatizaci vadi mi pohyb vetru a prach cistici prostredky nemohu kvuli bolesti ani cist divat se na TV.. atd. Kdyz nemuzu poradne pracovat tak se dostavam i do financnich problemu. Jsem casto na neschopence a takto to dal nejde.. Invalidni duchod na tento problem dat nejde. A osobne takto postizena proste zit nechci! Chtela bych byt zdrava ale uz je proste pozde. Je mi 30 let a takto mam zit do konce zivota!? Tj kdyz nad tim premyslim jako nejlepsi reseni se jevi sebevrazda. Ale na tu proste nemam odvahu. Nejspis to jednoho dne udelam ( je to moje svobodne rozhodnuti, jak nalozim se svym zivotem ktery uz nedava smysl). Porad se i trapim tim ze jsem jeste sama sebe nebyla schopna zabit. Kdyz by byla v Ceske republice dostupna eutanasie tak bych toho urcite vyuzila abych ukoncila svoje trapeni. Zaroven me trapi i otazky nabozenske spojene se sebevrazdou... Nevim jak takto zit nekdy se citim tak zoufale a v podstate i nebezpecne pro svoje okoli. Lekare jsem zatim napadla jen slovne a musela jsem za to i dokonce platit pokutu. Ale uprimne stalo mi to zato! Vadi mi ze mam trvale znicene zdravi a nemohu se ani nijak branit. Nevim co dal v podstate vubec nevim co bude co se stane. Mam obavy ze zkoncim bez domova. Nevim jak to resit. Vzdy jsem byla cilevedoma a sla jsem si tvrde za tim co jsem chtela. Ale ted nemam zadny plan. Zdravotni potize me limituji na kazdem kroku. Je mi zle sama ze sebe i z celeho sveta. K psychologovi jsem chodila brala antidepresiva chodila do denniho stacionare ale prislo mi to k nicemu. Psychichiatr mi fyzicke zdravi nevyleci. A ani nevim jestli to muze mit v mem pripade nejaky smysl?
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, rozumím Vašim pocitům, že vše je z hlediska zdraví ztraceno - když už jste vyzkoušela různé léčby a když nyní vám připadá už na všechno pozdě. Také rozumím Vašim postojům - nenávist a vztek na lékaře. Je vidět, že trpíte. A vidím taky, že všechno se to ve Vašem dlouhém popisu točí kolem fyzického zdraví, těla, lékařského přístupu ... Někomu v takové chvíli pomůže, když si uvědomí, že my, lidé, nejsme jenom fyzické - hmotné tělo. Máme i další vrstvy, které ovšem do klasického lékařského přístupu nespadají. Nevím, jestli jste se už pokoušela nahlédnout na své problémy i z hlediska nějakého alternativního přístupu. Pokud byste se totiž zaměřila také na harmonizaci a léčbu vyšší, tělu nadřazené vrstvy své bytosti, měla byste jednak další naději a také možnost, že se Vaše problémy upraví nebo odstraní. Fyzické tělo nebude nikdy v pořádku, pokud není v pořádku tzv. jemnohmotná (energetická) sféra /vrstva/ bytosti. Doporučovala bych Vám zaměřit se tímto směrem. Co se nezdá možné z hlediska klasické medicíny, to někdy dobře zvládne právě alternativní léčba. Můžete vyzkoušet např. sebeléčbu pomocí autopatie. Když budete trpělivá, po nějaké době byste mohla zaznamenat pozitivní posun- podobně jako mnoho jiných lidí s chronickými nebo tzv. "neléčitelnými" potížemi, kteří autopatii aplikovali. A až se začne zlepšovat Váš fyzický stav a pocit, doporučovala bych Vám také zpracovat v psychické rovině s terapeutem Vaše prožité negativní zkušenosti, které popisujete (vč. Vašeho trápení, výčitek apod.), zpětně se vyrovnat se vším nepříjemným, čím jste prošla, a odbourat a odhodit z podvědomé paměti své nahromaděné špatné pocity a celou tuto zátěž, kterou jste dosud absolvovala. Také by stálo zato propátrat rané období Vašeho vývoje, mohou tam být kořeny podvědomých vzorců, které Vás a Váš život dosud řídily špatným směrem - např. strach z nemocí (čeho se bojíme, to k sobě přitahujeme!). Vidím tady velký prostor pro práci na sobě na různých úrovních, který Vy v současnosti pravděpodobně nevidíte, neboť jste (pochopitelně) v zajetí své situace a trochu i v zajetí čistě medicínského pohledu na věc. Zkuste si tyto informace nechat projít hlavou a možná Vás to nasměruje i k hledání jiných cest a řešení. Myslím, že jste ještě zdaleka nevyčerpala všechny. Držím Vám palce, s pozdravem Mgr. Lada Skulilová
Dobrý den, několikrát, cca 2x - 3x, do roka se potýkám se stavem, kdy se stanu méně pozornější; unavenější; hůř zvládám věci, které mi jinak nedělají větší problémy; nebaví mě to, co mě jinak baví a obecně jsem takový "méně použitelný". Tento stav obvykle trvá 2 - 3 týdny a tak jak přišel, postupně, tak i odchází. Tuším, že dříve tyto stavy přišly z ničeho nic a z ničeho nic i odešly, trvaly ale kratší dobu. Co chodím do práce, tak jsou hůře a hůře snesitelné a pracovně mě to dost omezuje. Mému praktickému lékaři jsem problém vysvětlil, předepsal mi beta-blokátor bisoprolol, který beru každý den. Jeden čas jsem měl na obtíže předepsaný Lexaurin, ten mi ale nepomáhal. Musím upřímně konstatovat, že se o tomhle bojím, či dokonce stydím s kýmkoliv mluvit, tak píšu alespoň sem. Nějaké rady prosím? Děkuji.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, popisujete klasické cyklické propady, které v určité obdobě dobře znají i lidé s depresemi apod. Tak jak uvádíte, samovolný vývoj nejčastěji směřuje ke zhoršování, prohlubování i prodlužování těch nepříjemných období a stavů (bez energie, bez chuti do života, s nižší schopností koncentrace atd.). Klasická léčba probíhá podáváním léků (praktický lékař nebo psychiatr). Toto je možno doplnit alternativní léčbou, která je podle mého názoru v těchto případech efektivnější a je schopna postupně natrvalo odstranit i příčinu celého problému. Pokud byste měl zájem o více informací, můžete se na mě obrátit (poskytuji i online konzultace). Držím Vám palce, s pozdravem
Mgr. Lada Skulilová
Dobrý den, již delší dobu trpím úzkostmi a depresemi. Je mi 26 let, před necelými 2 roky jsem dostudovala úspěšně VŠ a momentálně mám již třetí zaměstnaní za tu dobu. Práce mě ovšem nečiní šťastnou a stresuje mě. Ne tak ani samotná práce, ale být v kolektivu kolegů. Jsem neustále sevřená a nešťastná. Při práci mám neustále myšlenky, že něco pokazím, něco nepochopím, nenaučím se to, ostatní mě zcela jistě sledují a hodnotí. Vše je pro mě velmi složité. Nejhorší pro mě je to, že jsem vystudovaná vysokoškolačka, do které je vkládáno mnoho očekávání a přitom jsem na pokraji zhroucení při jakékoliv činnosti. Když se kolegové baví, neustále přemýšlím jak se zapojit do konverzace, když něco řeknu, příjde mi to trapné, nezajímavé a neustále si myslím, že ostatní si o mně myslí, že jsem divná, a že mě zcela jistě nemají rádi. Je to hodně vyčerpávající. Prakticky nic ve svém volném čase nedělám, protože jsem neustále unavená. Nemám přátele a s rodinou také nemám dobré vztahy. Vztahy přátelské vůbec nenavazuji. Bojím se zranění. Když si řeknu nahlas, že vlastně nikoho nemám - přátele, rodinu, která vás nesoudí a cítíte jen pohodu, pohltí mě panika. Cítím se tak sama, ale přitom chci být sama, je to pro mě bezpečné. Psychicky jsem velmi bolavá a nevím jak z toho ven. V době dospívání jsem byla oblíbená a byla jsem obklopena přáteli a lidmi, kterým jsem však ubližovala různými intriky a zlými slovy a následně se to obrátilo proti mě. Několik let potom jsem žila na maloměstě s pocitem viny a izolace od ostatních. Brala jsem, že si to zasloužím. Každý mě měl za zlou osobu a nikdo mě neměl rád. Moc mě mrzí jaká jsem dříve byla špatná osoba, která používala zlá slova, která byla jedem a že jsem dělala věci, které ostatní činily nešťastnými. V současné době žiji jinde, ovšem minulost a pocity zůstávají. Zároveň co se týče mé rodiny - distancuji se od ní. Mám velmi nízké sebevědomí, a pocit, neschopnosti přikládám mým rodičů. Milují mě ovšem pro ně nebudu nikdy dostatečně dobrá, nic neumím, jsem k ničemu, každý je lepší než já, jak to vypadám, neustálý stres, neustále jsou se mnou problémy (slova matky). To je vše, co mě napadne při pomyšlení na rodinu. Vždy když jsem se svou rodinou, jsem sevřená, nesoustředěná, přecitlivělá a podrážděná.Můj stav je teď lepší, jelikož mám přítele, který mě drží nad vodou (o mých problémech neví-žijeme odděleně). Ráda bych žila poklidný život, byla sama sebou, měla se ráda takovou jaká jsem a nebála se ostatních lidí. Před půl rokem jsem navštívila 3x psychologa, ovšem necítila jsem se s ním dobře. Mohla bych znát názor, zda se dají dané problémy vyřešit? Děkuji za názor a možnost sdílet tyto problémy s odborníkem. Přeji hezký den.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Vaše problémy se určitě dají řešit. To, co prožíváte v práci mezi kolegy a v oblasti mezilidských vztahů, jednoznačně souvisí s prožitky z dětství ("nejsem dost dobrá" ...). Zpětně je tedy potřeba zahojit staré rány a křivdy i výčitky, vyrovnat se se srážením a shazováním, odstranit špatné psychické i fyzické pocity, které na minulost odkazují (sevření, nejistota, obavy - to vše je vypěstované).
Minulost, kterou si s sebou v podvědomí vláčíte, je potřeba vyčistit. K tomu účelu existují speciální a efektivní metody, které jdou přímo k příčině a k místu vzniku daných problémů. Práce by tady bylo celkově asi dost, ale poměrně brzy byste mohla pocítit aspoň určitou úlevu a pomalu také začnete běžné situace, které popisujete, lépe zvládat.
Je důležité na uvedených tématech zapracovat i z toho důvodu, že by se Vám jinak opět po čase promítly negativně i do partnerského vztahu a nejspíš také v budoucnu i do výchovy Vašich dětí.
Dalším problémem je únava a související stavy (které nazýváte deprese - otázkou je jejich skutečná intenzita a hloubka). Pokud by se v nejbližším období Vaše deprese prohlubovaly, je potřeba začít to co nejdříve řešit, buď ve spolupráci s psychiatrem (léky), anebo alternativní formou, ke které se přikláním.
Opět existují speciální metody - k posílení vitality a energie a ke zlepšení subjektivního stavu. Takže prostředky tu jsou, je jen na Vás, jestli je využijete a začnete na sobě pracovat. Více info najdete na mých stránkách nebo mi v případě zájmu napište.
Přeji Vám úspěšný postup, s pozdravem Mgr. Skulilová
Dobrý večer, už tak rok nebo 2 trpím sluchovými halucinacemi, ale pouze ve společnosti, nikoli když jsem doma sám nebo kdekoli jinde sám. Velmi často, například v práci se mi zdá jak kdyby mě okolí pomlouvalo, nebo něco vyčítalo...nevim jestli to je vsugerované nebo to je fakt. Dále trpím častými změnami nálad a bohužel i neschopností soustředit se na určitou věc na 100%. Skoro vždycky myšlenky nebo vnímání zajde někam jinam, než aby zůstalo u věci u které má. Když se mám na nějaký úkol soustředit naplno v práci, ve škole nebo doma jsou to velké rozdíly. Nejlíp se mi dělá doma v klidu, než mezi lidmi a ještě k tomu nějaké složitější věci. Jsem většinou nervózní a nemohu se plně soustředit. Bohužel jsem cca 4 roky pravidelně požíval mariuhanu a mám podezdření, že tato látka může z nějaké části za mé psychické problémy, které jsem předtím nemíval.
Dále se chci zeptat co by jste mi doporučil/a protože z toho mám už delší dobu deprese. Díky a hezký večer.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
výše zmíněná spolupráce s odborníkem je zde určitě vhodná, samy tyto potíže pravděpodobně neodezní.
Podle zkušeností je však v těchto případech nejlepší orientovat se spíše na alternativní metody léčby, jelikož léky od psychiatra neřeší přímou příčinu problému, vzniklého jako důsledek užívání drogy.
Symptomy, které popisujete, jsou poměrně typické, často se k nim přidává i zvýšená únava až vyčerpanost. Pokud by se Váš stav zhoršoval, je potřeba zabránit propadu co nejdříve, a to v první fázi alespoň těmi léky.
S pozdravem Mgr. Skulilová
Dobrý den, již delší dobu se potýkám s něčím, co podle mého vyhledávání na internetu je sociální fobie. Je pro mě těžké mluvit s cizími lidmi, ale, i když o něco méně, i s lidmi, které znám a s rodinou. Při tomhle kontaktu s, třeba, cizími lidmi se cítím úzkostně a ve stresu, buší mi srdce, to se stupňuje v závislosti na závažnosti situace. Ještě horší je např. když chci někam zavolat, nebo byť jen pomyšlení, že bych z vlastní iniciativy šel oslovit nějakou holku. Navíc k tomuto ještě koktám - nejsem si jistý, že je to koktání, ale pro mě je to takový psychický blok, kdy ta slova, co chci říct, prostě říct nejde. Občas to po chvilce snažení řeknu, občas to prostě nejde, což dokáže být velice frustrující. V poslední době se to celkem zhoršilo a opravdu řeknu plynule sotva 1-3 slova. To se také stupňuje se závažností situace, což by při hodně intenzivním případu, kdy bych byl ve velkém stresu mohlo znamenat, že toho opravdu moc neřeknu. Díky tomu se vyhýbám těmto situacím. Samozřejmě mi to komplikuje každodenní život a chtěl bych se toho nějak zbavit, a vzhledem k tomu, že mě za chvíli čeká maturita atd., co nejdříve. V tom článku na internetu, který mi utvrdil, že se jedná o soc. fobii také psali, že se to dá léčit buď konkrétním druhem antidepresiv, nebo kognitivně-behaviorální terapií. Před nedávnem jsem začal chodit k psychologovi, který ale kbt nedělá a nejsem si jistý, jestli mi to nějak pomáhá. Proto se ptám, co si myslíte, že by byla nejúčinnější volba léčby? Popř. jestli se má moje situace jinak, nebo co bych měl dělat? Děkuji.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, kromě výše zmíněných metod se mně osobně dobře osvědčuje také alternativní přístup, obzvláště na koktání či zadrhávání. Nepříjemné pocity (úzkosti, bušení) ve stresových situacích a při telefonování mívají původ v minulosti a s tou obvykle také pracujeme, pokud chceme problémy efektivně odstranit. Vše, co se Vám děje, je totiž většinou výsledkem dosavadního vývoje a zkušeností. Na ty je potřeba se zaměřit a v rámci práce s podvědomím je zpětně zpracovat. Více info si případně můžeme předat mailem, pokud budete mít zájem. S pozdravem
Mgr. Lada Skulilová
Dobrý den, je mi 26 let a mám dost velké problémy s výbušností. Jsem cholerik a mám přítelkyni. Má
je mi 26 let a mám dost velké problémy s výbušností. Jsem cholerik a mám přítelkyni. Mám skvělou úžasnou přítelkyni, a občas se mi stává, že na ní začnu odporně řvát. Nikdy v životě bych ji neublížil, začnu spíš mlátit všude kolem, ale můj histerický záchvat je někdy až extrém. Třeba na ní začnu fakt hodně řvát ,,Co si to sakra dovoluješ?! Ty u mě končíš a zmizni mi z očí. Vypadni! Končíš ti říkám!" a během 2 minut se uklidním, začnu brečet, a mluvím úplně potichu a v klidu. Nevím co s tím dělat. Dost mě to trápí. Miluji svoji přítelkyni, udělal bych pro ní cokoli, ale někdy to vedu tak do extrému, že se mi děsně třese a bojí se mě a dlouho se k ní nemůžu ani přiblížit. Potřebuji prosím radu, co s tím prosím?
Děkuji předem za odpověďODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, popisujete své afektivní reakce, se kterými se v podstatě neztotožňujete. Chtělo by to ještě podrobnější rozhovor k určení efektivní terapeutické strategie, ale obvykle tady nejlépe a nejrychleji pomáhá buď odstranit podvědomý vzorec, který může za Vaši víceméně automatickou reakci, anebo je účinné nasadit alternativní metodu, která je zacílena na tzv. energetickou sféru bytosti. Více o metodách se dozvíte na mých stránkách, anebo mi v případě zájmu o více informací napište. S pozdravem Mgr. Lada Skulilová
Dobrý den, poslední měsíc si častěji představuji svoji smrt a nechápu, proč když o tom s někým začnu mluvit mi to zakazují. Vždyť přece, když cítím, že nejsem nijak hodnotný člověk, tak přece nemá smysl chodit, dýchat, a zabírat místo na planetě.
Když si napustím teplou vanu a říznu se jak dlouho to asi bude trvat? Bude to bolet?
Dá se odejít ze světa nějakým příjemným způsobem? Zatím mi přišlo nejrozumnější dat teplou koupel a říznout se, ale nechci, aby mě někdo našel už v rozkladu ☹️ to prý smrdí.
Zatím to nechci udělat, jen nad tím uvažuji.
Druhá možnost je se opít a poblíž je hora a zkusit štěstí jestli přežiju a vrátím se domů celý.
Ne nejsem šťastný, můj život ztratil tak nějak smysl a tonoucí se stébla chytá. Je mi to líto, že to vidím vše tak černě. Někdy mám pocit, že se chci prostě sesypat na malou hromádku neštěstí a mít chvíli klid od všeho.
26 let.
MužODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Vážený pane, souhlasím se vším, co je výše uvedeno v odpovědích kolegů, a chci doplnit toto: Váš pocit a dojem, že nejste hodnotný člověk, je s největší pravděpodobností postupně vypěstovaný, a to na základě prožitků nebo událostí v minulosti (možná v dětství).
To, že život nemá cenu, že nejste šťastný, to jistě nevzniklo ze dne na den. Bude to výsledek starých situací a dřívějších osobních zkušeností, od kterých právě asi teď chcete už "mít klid".
Je to pochopitelné, protože věřím, že trápení a psychická bolest nasbírané v minulém období jsou velká zátěž a ne každý ji unese.
Zatím jste asi ještě neslyšel o tom, že tato "zátěž" se dá z člověka sejmout a všechna stará (i aktuální) bolest v psychice celkem rychle zahojit. Vidím to i podle toho, že píšete jen o aktuálním stavu, takže to, co mu předcházelo, zřejmě ani nepovažujete za možné zpětně změnit (resp. odstranit negativní dopad na Vás, který vyústil v aktuální stav).
Chci Vás tedy poprosit, abyste vzal v potaz i tuto možnost - spolupráci s někým, kdo má k dispozici patřičné techniky, jimiž Vás z Vaší současné situace "vysvobodí". Zpět k pocitu vlastní hodnoty, k radostnějšímu pohledu na svět, k úlevě, k vnitřní rovnováze a celistvosti.
To se mi zdá jako lepší volba, než konečné řešení, se kterým už se pak nedá nijak pracovat. Podrobnosti Vám můžu případně napsat do mailu; jestli chcete, napište mi. Můžete i připojit pár slov, co se Vám stalo nebo dělo.
No a jako první pomoc, aby se Vám prozatím aspoň trochu lépe "fungovalo", jsou asi na přechodnou dobu opravdu nejlepší ty léky od obvoďáka (nebo ev. od psychiatra).
S pozdravem
Mgr. Lada Skulilová
Dobrý den, změní se zlá macecha co byla zlá a psichycky a fizicky ublizovala nevlastní dceři, bude se tak chovat vnucce? Děkuji
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, podle mého názoru nelze přesně dopředu říct; může a nemusí.
Dobrý den, začal jsem trpět nízkým sebevědomím v novém vztahu. Mám pocit že mě všechno ohrožuje, a
začal jsem trpět nízkým sebevědomím v novém vztahu. Mám pocit že mě všechno ohrožuje, a to i historie mé partnerky - její předchozí partneři. Nikdy jsem ničím takovým netrpěl. Vím, že je to proti logice, ale nemůžu se svých černých myšlenek zbavit. Svojí partnerku bezmezně miluji a bojím se, že by mi tato skutečnost mohla vztah zničit.
Dokážete mi někdo, prosím pomoci?
DěkujiODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, pomoc by tady určitě byla, je však potřeba, abyste věc konzultoval s odborníkem osobně. Pokud není k dispozici více informací a podrobností, nedá se pro Vás takto na dálku nic konkrétního udělat. Oslovte psychologa ve Vaší lokalitě (ke mně do okresu Přerov byste to asi měl daleko :-)) a společně pak najdete řešení Vaší situace. Držím Vám palce, s pozdravem L. Skulilová
Dobrý den, omlouvám se za delší psaní, pokusím se psát stručně. Před rokem vyústily moje do té doby s nikým nesdílené psychické problémy ve zhroucení se, načež jsem vyhledala psycholožku. Nemám žádnou konkrétní diagnózu, prý to tak nedělá, ale tipuju lehčí deprese s občasnými úzkostnými stavy. Trápí mě to od dětství. Možná má vliv rozvod rodičů a vše kolem něj. Paní psycholožka mi tehdy řekla, že mám dvě možnosti. Prášky a nebo terapii, kde spolu najdeme příčiny. Vybrala jsem si druhou variantu. A teď co mě trápí. Pozoruji sice zlepšení, co se týče častějšího odpočinku, tak nějak jsem se naučila se sebou žít v tom smyslu, abych se nepřepínala a jsem sdílnější s okolím. Co se týče samotného problému, tak ale žádné větší zlepšení nepozoruju. Už mě docela unavuje, že se na terapii pokaždé maximálně otevřu, ale vlastně bez pokroku. Většinou spolu prostě o věcech mluvíme. Takové ty věci typu "představte si, že chováte svoji stránku, která se bojí" se mi doslova příčí a nedělají mi dobře. Chápu, že je to asi běh na dlouhou trať, ale nemohu si dovolit platit za sezení více než jednou/dvakrát měsíčně a začínám mít pocit, že je to všechno marné. Zajímal by mě názor někoho jiného. Své psycholožce věřím, je to úžasný člověk. Ale někdy si říkám, jestli je tohle správná cesta. Je vůbec reálné se někam posunout za tohohle "tempa"? Nebylo by jednodušší a efektivnější brát léky? Začínám mít zase obavy, že budu za chvíli hlavně příteli jen na obtíž...
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Jak již bylo uvedeno, cesty a způsoby práce mohou být různé. Vaše problémy se táhnou od dětství a to znamená, že tam je také počátek a příčina všeho. Chceme-li tuto příčinu odstranit (protože jen ji najít - to nestačí), jeví se v praxi jako nejefektivnější použít metodu regresní terapie, která se však řadí mezi alternativní přístupy. Na rozdíl od rozhovorů je zde možnost během pár sezení zahojit staré rány a křivdy, odstranit zdroje strachů atd., zkrátka celkově uzavřít nedořešené záležitosti z minulosti, které jsou v podvědomí stále živé a projevují se negativními pocity a stavy. K práškům bych se uchýlila v případě, že stavy nebudete zvládat, běžné fungování už bude pro vás obtížné nebo se stav začne zhoršovat. Upozorňuji ovšem, že léky neřeší podstatu a příčinu Vašich stavů. Více info o regresní terapii najdete na internetu, případně na mých stránkách. Držím Vám palce.
Dobrý den, jsem studentka VŠ a do nedávna jsem si přivydělávala. Nejprve na Infocentru u nás ve ško
jsem studentka VŠ a do nedávna jsem si přivydělávala. Nejprve na Infocentru u nás ve škole a následně jako marketingová asistentka. Nyní jsem ve fázi hledání. Jenže nastává zde jeden problém. Nějak si nedokážu nástup na novou brigádu představit. Jakmile si představím tu zodpovědnost, časovou náročnost a nakonec i kolektiv plný naprosto neznámých lidí, tak se mi udělá špatně a chce se mi brečet.Tento pocit převažoval také v mé práci na pozici marketingové asistentky, kdy jsme se tam necítila dobře a byla jsem v neustálé křeči. Když někdo na mě promluvil cítila jsem, že mám na krajíčku.
Strašně mě to trápí, protože bych si ráda něco přivydělala, ale nevím, jestli mám dostat sil na to,abych překonávala tenhle strach po dobu potřebnou k nějakému odeznění. Obecně o sobě vím, že mi déle trvá, než se s něčím nebo s někým sžiju a většinu času jsme radši sama než v kolektivu. Ostatně i v dětství jsme byla spíš ta odstrčená a měla jsem málo kamarádů, co jsem přisuzovala i tomu, že jsem introvert. Dodnes nemám ráda velké skupiny lidí a snažím se jim vyhýbat. Proto bych se ráda zeptala, jak se mám v takové situaci zachovat. Hledat práci dál a strach překonat? Je mi jasné, že asi bude potřeba i návštěva terapeuta. Děkuji za odovědiODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, doplnila bych ještě, že opakované nepříjemné pocity vyvolané vždy podobnou situací (které mívají - jak i sama naznačujete - obvykle své kořeny v dětství) se dají efektivně a natrvalo za pár sezení odstranit pomocí tzv. regresní techniky. Najděte si na internetu regresního terapeuta, který poskytuje hlubinnou abreaktivní psychoterapii. Tak se můžete svých strachů a dalších emocí či stavů rychle zbavit. S pozdravem Mgr. Lada Skulilová
Dobrý den, je mi 28 let a ve vztazích mám opakovaně problém se strachem, zda jsem pro partnery dost
je mi 28 let a ve vztazích mám opakovaně problém se strachem, zda jsem pro partnery dostatečně přitažlivá.
Se svým současným přítelem jsem více než rok. Je to člověk, kterého opravdu miluji a cítím, že i on mě. Je opravdu pozorný a empatický. Jako v každém vztahu mi trvalo dlouho, než jsem mu začala naplno důvěřovat především v tom, že se mu doopravdy líbím a jsem pro něj dostatečně přitažlivá. Je to asi marnivé, ale potřebuji, aby mi často říkal, že se mu líbím, že jsem (pro něj) krásná apod. Jakmile mi to pár dní neřekne, znejistím a připadám si nepřitažlivá. Mám pak problém se před partnerem dostatečně uvolnit, udržovat oční kontakt a to mě doopravdy zraňuje... Pokud se navíc přidá partnerova horší nálada (např. únava z práce), začnu to okamžitě vztahovat proti sobě, respektive že za to můžu já, že nejsem dost dobrá (Opět především vzhledově. Vím, že objektivně vzato si asi nemám na co stěžovat, jsem zdravá, nejsem žádná ošklivka, spíš takový průměr a mě osobně to vlastně stačí, ale neustále se bojím, abych byla dost upravená a přitažlivá pro partnera.)
Nechci, abych tím partnera zatěžovala a aby to celkově kazilo náš vztah.
Je mi jasné, že žádné kouzlo, abych se tohoto svého problému zbavila neexistuje. Přesto budu vděčná za každý názor, radu, či tip.
Předem děkuji.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, Vaše problémy jsou důsledkem podvědomých vzorců, které pocházejí z dětství. Tyto vzorce se dají odstranit a Vy je pak můžete nahradit adekvátnějším chováním a prožíváním. Dosáhne se toho, abyste se cítila spokojená a více sebejistá, bez zbytečných obav. Osobně se na tuto problematiku specializuji a mám k dispozici rychlý a efektivní postup, avšak nevím, odkud jste. (V případě zájmu můžete mrknout na mé stránky, když si mě vygooglujete). Zkuste si ale najít na internetu regresního terapeuta, který poskytuje hlubinnou abreaktivní psychoterapii, ta to umí také dobře zvládnout a také odstraňuje přímo příčiny problému. S pozdravem Mgr. Lada Skulilová
Dobrý večer, je mi 42, jsem z karlovarského kraje a 10 let jsem pracovala jako obchodní referent. Ž
Dobrý večer,
je mi 42, jsem z karlovarského kraje a 10 let jsem pracovala jako obchodní referent. Žádné problémy se mnou nebyly, zákazníci mě měli rádi. Firmu koupil nový majitel a nečekaně mi loni v srpnu nabídnul nižší pozici nebo výpověď - prý se tak rozhodl, důvod neuvedl. Na rozhodnutí jsem dostala jen 1 hodinu. V tom šoku jsem pdespsalal výpověď. Moc mě ranilo, že ani můj šéf se mě nezastal. Začala jsem se cítit méněcenná a bála se nové práce. Od listopadu jsem v nové práci, opět jako referent, ale jsem více ve styku se zákazníky a zjišťuji, že se jich skoro bojím. Do toho mi teď bude končit zkušební doba, takže jsem opět psychicky na dně. Doma o tom moc nemluvím, manžel je se mnou hned hotový, že jsem trapná. Netušila jsem, že mě to takhle sebere. Skoro těch 5 měsíců ani nevím, co je to radost. Žiju ve stálém strachu co bude dál. Nemohu se zbavit toho pocitu, ze mě zradil člověk, od kterého jsem to nečekala. Prosím o radu. DěkujiODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, pro Vás by bylo nejvhodnější najít si (na internetu) regresního terapeuta, který se zabývá hlubinnou abreaktivní psychoterapií, aby Vám pomohl efektivně zpětně zpracovat to, co se stalo (náhlá výpověď, zrada šéfa, pocit méněcennosti) a také Vás zbavit Vašeho strachu. Jakmile byste se s událostmi vypořádala a vymanila se z jejich vlivu, v němž se stále nacházíte, Váš stav i pocit by se zlepšil. Je možné, že jste někdy v minulosti už zažila něco podobného (už jste někdy byla v podobných stavech - ?), v tom případě jsou Vaše reakce na události posledních měsíců zákonitě silnější (protože se sčítají se starými zážitky podobného rázu). V tom případě by bylo potřeba zpracovat i tyto starší negativní zkušenosti. Držím Vám palce.
Dobrý den, mám vnučku, která chodí do 6. třídy.Rodiče s ní mají potíže,protože se sama nechce připravovat na vyučování. Oba jsou zaměstnaní a chodí domu kolem 18. hod. a teprve tehdy s velkým přemlouváním začnou s přípravou do školy. Brzy je unavená. Zádné domlouvání a přesvědčování nepomáhá. Má dva starší sourozence, s kterými žádné potíže nebyly. Jsou v současné době mimo domov na vys. školách. Děkuji za radu.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Doporučovala bych kontaktovat terapeuta rodinného, který by vzal v úvahu celkovou situaci, včetně role rodičů v tomto problému. Při čtení Vašeho dotazu si kladu otázku, jak tráví děvče dobu do 18 hodin, než se rodiče vrátí. Je sama doma? Je s Vámi? A jak to doma probíhá po návratu rodičů, na který dítě musí tak dlouho čekat? Jaká tam panuje atmosféra? Jaké jsou celkově jejich vzájemné vztahy? Dívka pravděpodobně spíše touží po jejich pozornosti, po společně stráveném čase a zábavě s rodiči, než po tom, aby se hned po té, co konečně přijdou za ní domů, musela učit. Domnívám se, že bude potřeba, aby nejprve rodiče změnili svůj přístup. Je také velmi vhodné, aby se pracovalo s pocity rodičů, které v nich přístup dcery k učení vyvolává. Toto si potřebují nejprve zpracovat a odstranit sami u sebe, protože dítě obvykle svým chováním jen zrcadlí rodiči to, co sám nemá v sobě zpracováno.Tam je potřeba začít.
Dobrý den ,jmenuji se Lucie Šandorová ,je mi 31 let,poslední dobou trpím strašnou depresí,úzkostí.po
Dobrý den,,je mi 31 let,poslední dobou trpím strašnou depresí,úzkostí.pořád brečím,nejsem schopná nic udělat. pořebovala bych pomoct,protože už to odnáší i můj přítel a moje okolí si také všímá že nejsem úplně v pořádku a něco se děje. Chodila jsem k psychologovi téměř před 15 lety ale hned jsem to zabalila ,neměla jsem na to,byla jsem mladá a nerozvážná ale teď prostě vím že stím potřebuji něco dělat. Děkuji za odpověď
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, nejvíce a nejrychleji by Vám pomohlo, kdybyste se vypořádala s nepříjemnými prožitky z minulosti (to bylo potřeba udělat už před těmi patnácti lety, ale bohužel k tomu tenkrát nedošlo), tak abyste si své staré bolesti, křivdy nebo strachy už nenesla dále ve svém podvědomí a vymanila se z jejich vlivu.
Na to se v praxi nejlépe osvědčují tzv. regresní techniky. Sezení s regresním terapeutem je také vhodné doplnit ještě alternativní energetickou metodou určenou konkrétně pro zvládání depresí a úzkostí. Bližší podrobnosti o těchto efektivních technikách a o tomto způsobu zvládání případů i s konkrétními ukázkami můžete najít na mých stránkách.
Bylo by dobré jednat co nejdříve, aby se Vaše problémy neprohloubily. Pokud by se stav zhoršoval nebo jste nemohla fungovat, bude potřeba jako první pomoc nasadit vhodné stabilizující léky, které předepíše praktický lékař, případně psychiatr (to je dnes asi nejrozšířenější postup, upozorňuji však, že neodstraní pravé příčiny problému).
Držím Vám palce, aby zase bylo líp.
S pozdravem Mgr. Lada Skulilová
Dobrý den. Píši kvůli dlouholeté kamarádce, rozešel se s ní přítel, přišli o být, vrátila se k rodičům a tam to není dobré, hádají se a prý jí říkají, ze má umřít. Vždy odjede někam autem a začla i pít. Nechce se jí žít. Jak ji mám prosím pomocí, aby si něco neudala.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, problémů je tady evidentně víc než dost a je potřeba je zpracovat. To představuje samozřejmě práci na sobě, a k té se bude muset rozhodnout sama Vaše kamarádka. Ale ve spolupráci s odborníkem je vše řešitelné. Můžete jí pomoci tím, že pro ni vyhledáte nějaké kontakty na internetu (nebo můžete hledat spolu) - dostupné psychology, psychoterapeuty, v krajním případě lékaře - psychiatra, i čísla na krizovou linku, ať si vybere, koho bude kontaktovat. Výsledkem takové dlouhodobější psychologické spolupráce může být to, že se zbaví svých negativních a nepříjemných pocitů a se situací se vyrovná. Můžete ji poprosit, ať (pro Vás nebo jen tak) sepíše celý svůj smutný příběh, který se jí stal, a to třeba už od dětství. To může pomoci získat patřičný náhled a odstup od celé situace. Také se ji snažte rozptýlit, přivést na jiné myšlenky, navést na aktivity, které ji baví, nebo i vyzkoušet něco nového. Držím palce, Mgr. L. Skulilová
Dobrý den, mám dlouhodobý problém s nočními můrami, už asi od 4 let. Sen je pokaždé různý, ale jedno má vždy společné - je tam medvěd, který mě chce zabít. Zdává se mi to každý měsíc, někdy i několikrát do týdne. Vzbudím se vždy zpocená, zděšená a když usnu tak se mi ten sen vrátí. Nevím co mám dělat, abych se těch snů zbavila. Někdy se stane, že mám na čas klid, ale pak se ty sny zase vrátí. Značně mi komplikují život. Chodím do práce nevyspalá, unavená. Pracuji jako zdravotní sestra. Můžete mi prosím poradit/pomoci? Nevím proč zrovna medvěd, ale skrz ty sny od dětství se jich dost bojím, i když si nevzpomínám na žádnou osobní zkušenost. Moc děkuji. S pozdravem Veronika
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, ve Vašem případě bych asi zvolila práci s daným pocitem (strachem, ohrožením) nebo přímo s tématem samotným formou hypnoterapie, případně se dá doporučit jako alternativa /anebo i souběžně/ sebeléčba pomocí autopatie. A myslím, že i dobrý homeopat by si s tím mohl poradit. Záleží na Vás, k jaké metodě byste inklinovala. Držím palce, Mgr. Skulilová
Dobry den, 14ti lety syn, ktery trpi neustalymi obavami a strachem o rodice. Zejmena o me, matku. Porad se stresuje, nervuje, neveri si a vse vidi velmi tragicky. Jeho myslenky ho neustale zaměstnávají a velmi zbrzduji. To co jiny ma hotove za 5 min., jemu trva hodinu. Nema se rad a rika, ze mu na zivote nezalezi. Vubec nemysli na sebe. Chtela bych mu pomoci, povidam si s nim..nic nepomaha. Potrebuje pomoc odbornika. Bohuzel to on nechce pripustit. Pripada si, ze by byl k vysmechu a ze si musi poradit se vsim sam. Prosim o radu. Dekuji.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, chce-li si poradit syn sám, můžete vyzkoušet nasměrovat ho na autopatii. Více informací, případně adresu na pražskou poradnu či poradce v jiných lokalitách najdete na stránkách o autopatii.
S pozdravem LS
Autor
Často kladené dotazy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na flek, který se mi udělal v podpaží (mírně pod podpažím). Nejprve
Dobrý den, může se jednat o přehnanou alergickou reakci po aplikaci deodorantu…