Dotazy od pacientů (38)

• Dobrý den, už delší dobu (v rozmezí 4 let) trpím velkým strachem ze smrti, až to přechází v úzkost.

Dobrý den, už delší dobu (v rozmezí 4 let) trpím velkým strachem ze smrti, až to přechází v úzkost. V posledním roce se to zhoršilo natolik, že je to na denním pořádku. Občas kvůli tomu nemohu usnout nebo mám úplnou paniku. Často si na to jen tak vzpomenu, při činostech, které stím vůbec nemají nic společného. Sama jsem z toho nešt'astná, jelikož mi je jen 20 let a radši bych se věnovala jiným věcem, bohužel je to ve mně. Ráda bych se zeptala, jak je to možné řešit. Je mi jasné, že budu muset nejspíše chodit na terapie, bohužel když je člověk student v Praze, 800 kč za sezení neni malá položka v rozpočtu. Existuje třeba možnost, že pojišt'ovna část hradí?
    Děkuji za odpověd'

Mgr. Lada Skulilová

Dobrý den, souhlasím s výše řečeným, doplním, že psychologové na pojišťovnu mívají obvykle delší objednací doby a je také otázkou, zda a jakou konkrétní terapii (kromě řízeného rozhovoru) Vám mohou poskytnout. Nejefektivnější terapeutický postup se podle mého názoru ukáže až po podrobnějším rozboru celé Vaší situace, protože zatím není jasné, jak a proč se strachy a úzkosti vyvinuly, co jim předcházelo, čím jste procházela Vy před čtyřmi lety i dříve atd. V případě, že úzkosti mohou mít nějakou návaznost na Vaše prožitky v minulosti, pak bych doporučovala obrátit se na regresního terapeuta, kde někdy stačí k vyřešení jen pár sezení. Pokud Vaše obavy mají spíše povahu vtíravých myšlenek, které nastupují třeba ve chvílích klidu, kdy si chcete odpočinout, a zároveň pociťujete celkově větší vyčerpanost a nedostatek energie, pak by byla na místě nějaká alternativní metoda, doporučit se dá třeba sebeléčba pomocí autopatie. Návštěvu psychiatra bych teď zvažovala v tom případě, že by se Váš stav zhoršil, nebo byl už pro Vás hodně zatěžující. V ordinaci Vám budou předepsány léky, které Váš stav stabilizují a umožní vám normálně fungovat, obvykle však neřeší příčinu. Budete-li potřebovat více informací k uvedeným tématům, můžete se na mě obrátit mailem. S pozdravem Mgr. Lada Skulilová

chtěla bych se zeptat, zda je možné navštívit psychologa/psychoterapeuta (dětského) bez přítomnosti či jakéhokoliv svolení od rodičů?
    Děkuji moc za odpověď

Mgr. Lada Skulilová

Dobrý den, je tady ještě možnost obrátit se na online psychologickou poradnu Mojra, ta na svých stránkách výslovně uvádí "Děti do patnácti let mohou naše služby využít v doprovodu rodiče a s jeho souhlasem i bez něj." Tyto služby jsou však placené. Další podrobnosti o této online poradně najdeš na jejich webových stránkách. S pozdravem Mgr. Lada Skulilová

• Dobrý den, můj syn byl zneužíván nevlastním otcem, utekla jsem od nej . Muj syn je dospělý, ma tri d

Dobrý den, můj syn byl zneužíván nevlastním otcem, utekla jsem od nej . Muj syn je dospělý, ma tri deti, pomočuje se, nosí pleny na noc. Když se ho manželka v noci chce dotknout, div jí nezlomi ruku. V podvědomí je stále obtěžován. Ma záchvaty, vyšetření bylo negativní. Co s tim? Dekuji

Mgr. Lada Skulilová

Dobrý den, je to přesně, jak píšete - traumatické zážitky z minulosti jsou uloženy v podvědomí a vynořují se hlavně tehdy, když je aktuální situace připomene (dotýkání apod.). Kromě toho je psychika Vašeho syna tím, co prožil, velmi oslabená a nestabilní. Nejúčinnější cestou, jak to zlepšit, je zpětně zpracovat a zahojit prožitá traumata a staré rány tak, aby se už neozývaly. Metody, které to mohou efektivně zvládnout a které v takových případech používám, jsou hlubinná abreaktivní psychoterapie a regresní hypnoterapie. Ty bych také Vašemu synovi doporučila. S pozdravem
    Mgr. Lada Skulilová, psycholožka, terapeutka

• Dobrý den,mám takovi problem že od nervu od stresu mám alergije cela se visipu na červeni fleky vic

Dobrý den,mám takovi problem že od nervu od stresu mám alergije cela se visipu na červeni fleky vic krk,vic se to stava v práce,kvuli tomu problemu musila jsem nechat práce,nevim jak to mám kontrolovat.jsem cizinka omluvte mňe za špátny pravopis, ďekuji za odpoveď.

Mgr. Lada Skulilová

doporučuji zpracovat s odborníkem (psychoterapeut) Váš stres tak, abyste se v daných situacích mohla cítit klidně a uvolněně. Kdyby to nestačilo, pak by bylo vhodné řešit červenání kůže nejlépe pomocí nějaké alternativní metody, např. autopatie. S pozdravem
    Mgr. Skulilová

• Dobry den,chci se zeptat jak se mam vyrovnat s tim,ze mne hodne blizky clovek zklamal protoze kazdeh

Dobry den,chci se zeptat jak se mam vyrovnat s tim,ze mne hodne blizky clovek zklamal protoze kazdeho udava na Policii spatne ted spim a zdaji se mi same nesmysly proste to boli v Srdci ? Dekuji

Mgr. Lada Skulilová

Dobrý den, popisujete své zklamání a bolest v srdci z toho, co se stalo. Je přirozené, že se toužíte nepříjemného stavu zbavit a s celou věcí, která Vás niterně zasahuje, se nějak vypořádat. Doporučila bych Vám poohlédnout se po regresním terapeutovi, protože regresní postup bývá v podobných případech nejefektivnější (sama ho v praxi velmi často využívám). Pomůže Vám zpracovat a "přijmout" to, co Vás ranilo, tuto psychickou ránu a bolest zahojit, získat odstup od celé záležitosti a navrátit Vám Vaši vnitřní rovnováhu a klid. Vše se může odehrát i během jednoho nebo dvou sezení. Když zůstanete se svými pocity sam(a), budete muset čekat, až to "zahojí čas", a to může někdy trvat docela dlouho. Krátkodobá spolupráce s terapeutem Vaše trápení výrazně zkrátí a navíc předejde tomu, aby se Vám podobné situace (zklamání) opakovaly v budoucnu. Hodně štěstí, s pozdravem Mgr. Lada Skulilová

poslední týdny mě trápí myšlenky ohledně mé budoucnosti. Jsem stále student a přivydělávám si. V červenci jsem si našla novou brigádu. Již při zaučování jsem se v daném místě necítila dobře, bohužel po dovolené v Alpách se tento pocit ještě znásobil. Najednou mě život ve městě zaplněný prací začal děsit. Přišlo mi hrozně depresivní, že bych celý život měla strávit v kanceláři někde uprostřed města a následně za vydělané peníze se občas podívat na hory. Na horách jsem se cítila šťastně a uvolněně (což samozřejmě přičítám i tomu, že to byla dovolená), okouzlil mě místní život. Momentálně cítím, že se ve městě a ve stereotypu práce cítím nesvá, spoutaná. Když vidím svého kolegu, jak ze své práce ve stresu, nebo jak toho má hodně, tak cítím jakousi úzkost.
    Najednou nevím, co mám dělat. Když se mi zdá, že už mi je lépe a mám projasněnou mysl, tak stačí maličkost a já znovu upadnu do toho skličujícího stavu, ze kterého nevím jak ven. Jsou to normální pocity, které odezní? Nebo bude lepší nějaké sezení s odborníkem?

Mgr. Lada Skulilová

Dobrý den, jak již bylo napsáno, jste v období hledání a ujasňování toho, co chcete v životě dělat. Někdo si toto téma ujasňuje i po dlouhou dobu své pracovní kariéry - to jen tak na okraj. Chci Vám napsat tři věci: 1. Vaše práce, pokud chcete být šťastná, by neměla narušovat Váš celkový dobrý životní pocit. Je potřeba si uvědomit, že prací strávíte třetinu svého produktivního života, proto by to měl být plnohodnotně a smysluplně prožitý čas a ne jenom nějaké přežívání. V ideálním případě by Vás práce měla bavit a Vy se do ní těšit. 2. Pokud nevíte přesně, co v životě chcete a jak dál, je nejlepší řídit se svými pocity. Ty Vás navedou. V pocitech je pravda. Někteří lidé k tomu, aby byli dostatečně v kontaktu se svým nitrem a pocity, pravidelně meditují. 3. Práci v kanceláři, o které píšete, můžete chápat jako přechodnou a rozjezdovou etapu, jako zkušenost a odrazový můstek - nějak se začít musí :). Abyste to tam lépe zvládala, je možné zpracovat a odstranit Vaše nepříjemné pocity, které tam vznikají. Pak se budete cítit lépe. Nejefektivnější cestou k tomu je regresní terapie. Přeji Vám hodně úspěchů, Mgr. Lada Skulilová

Jsem na dně a uzavřela jsem se a užírám se nevím co mám dělat pomoz te mi prosím,děkuju

Mgr. Lada Skulilová

Dobrý den, mě v případě takového dotazu vždycky jako první napadne - a co se stalo? Čím jste prošla? Co vás dostalo na dno? To obvykle žádný tazatel nenapíše ... Ale to je právě to rozhodující, na co je potřeba se zaměřit. Protože pravděpodobně Váš stav nepřišel jen tak sám od sebe. Je tedy nutné probrat a následně zpracovat události nebo vývoj, které k Vašim problémům vedly. Jako první pomoc najděte na internetu kontakt, o kterém napsala kolegyně výše. K zahojení případných psychických ran nebo traumat, která se Vám stala, doporučuji pak regresní terapii. S pozdravem Mgr. Lada Skulilová, psycholožka, terapeutka

• Dobrý den , bude mi 30 let a potřeboval bych nějaký kontakt na Ostravsku na empatického, milého psyc

Dobrý den , bude mi 30 let a potřeboval bych nějaký kontakt na Ostravsku na empatického, milého psychologa/psycholožku či psychoterapeuta/psychoterapeutičku. Před rokem a dvěma měsíci jsem úspěšně absolvoval šestiměsíční léčbu závislosti na hypnotikách a benzodiazepinech a nyní poté, co jsem se rozešel s přítelkyní a odstěhoval se od ní, mám podezření, že v tom začínám "lítat" znovu. Rozjely se mi neuvěřitelné bolesti zubů, na která musím brát až 8krát denně analgetika a odsud je už jen krůček k silnějším lékům na předpis. Nepopírám že bolesti zubů mohou být psychosomatického původu. Navíc na sobě pozoruji dlouhodobou únavu, vyčerpání a úzkostné stavy. Nedokážu se na nic soustředit déle než pár hodin a zůstat tak aktivní, takže jakmile nastoupím do jakékoliv práce, brzy mě z ní vyhodí. K tomu trpím silně protichůdnými pocity, kdy něco dělám, ale myslím tím pravý opak. Například uplně netuším proč jsem se vlastně odstěhoval od přítelkyně, když teď nikoho nemám a jsem uplně sám.
    Budu vděčný za Vaši odpověď, děkuji.

Mgr. Lada Skulilová

Dobrý den, podle Vašeho popisu tu bude problémů více a chtělo by to komplexní práci, jak už psali kolegové. Bude potřeba zaměřit se nejen na sklon k závislosti - zde se mi mmch. v praxi osvědčuje nejlépe alternativní léčebný přístup, stejně jako v případě činností a jednání, které vlastně nechcete. Dále bude pravděpodobně vhodné pracovat s Vaší minulostí, s příčinami úzkostí atd. Osobně neznám ostravské terapeuty, ale vím, že někteří mí klienti jsou také z Ostravy. S pozdravem Mgr. Lada Skulilová, psycholožka, terapeutka

• Manžel mi byl nevěrný a já se s tím neumím vyrovnat...ukončil to, snaží se, lituje, ale já mám neust

Manžel mi byl nevěrný a já se s tím neumím vyrovnat...ukončil to, snaží se, lituje, ale já mám neustále hrozne stavy úzkosti, bušení srdce, pocity na zvracení, téměř nejim.....je to čerstve, čekám, že to preboli, ale asi to sama nezvládnu. Mám se obrátit na odborného lékaře nebo zkusit nějaký přírodní preparat, který tyto stavy zmírní?

Mgr. Lada Skulilová

Dobrý den, souhlasím s doporučením psychoterapie a jako nejúčinnější postup zde vidím zpětné vyrovnání se s tím, co se stalo. K tomu slouží nejlépe tzv. regresní metody, které dokážou efektivně a v poměrně krátkém čase "zahojit" starou ránu. Toto je potřeba udělat, aby Vás přešly pocity a úzkosti, které popisujete, a abyste byla schopna se na celou věc podívat s odstupem a muži odpustit. Dokud celou záležitost s terapeutem (nejlépe regresním) nezpracujete, bude stále uložena v podvědomí a uvedené pocity kdykoliv v budoucnu mohou znovu vyplout na povrch. Běžné konzultace (rozhovory) u psychologa zde obvykle nebývají tak efektivní. A léky - ty slouží pouze jako stabilizace tehdy, když už byste svou situaci vůbec nezvládala. Jak už uvedla kolegyně, příčina se tím neodstraní. Nezůstávejte se svým problémem sama, nemá cenu se trápit. Čekání , že to přebolí, by taky mohlo trvat hodně dlouho. S pozdravem Mgr. L. Skulilová, psycholog, terapeut

• Dobrý den. Od dětství trpím úzkostnými stavy / matka mě psychycky i fyzicky trápila./ Později jsem p

Dobrý den. Od dětství trpím úzkostnými stavy / matka mě psychycky i fyzicky trápila./ Později jsem podnikala, ale dnes jsem kvůli depresím v invalidním důchodu. Je mi 58 let. V mém životě je už všechno v pořádku. Nemám k úzkostem žádný důvod, přesto velmi trpím - hlavně po ránu. Uvítala bych hypnozu,ale nevím kam se obrátit. Již více než 10 let beru antidepresiva, která trochu pomáhají, ale stejně mě potíží nezbavují. Zvyšovat léky nechci. Děkuji za váš názor na věc.

Mgr. Lada Skulilová

Dobrý den, s podobnými případy pracuji, je potřeba "zahojit" Vaši minulost a potom Vám bude lépe. Využívám právě práci v hypnóze, případně doplňuji i o další techniky. Nevím ale, odkud jste a zda máte možnost se ke mně objednat. Možná Vám alespoň pomůžou obecné informace či příklady z praxe na mých internetových stránkách, abyste měla lepší představu, co hledat nebo na koho se obrátit. S pozdravem

Dobrý den.
    Můj dotaz směřuje k problému panickeho strachu o děti a o sebe. Je těžké tady dávat konkrétní příklad, je to prostě vsechno. Často pláči jen na ně pomyslím. Už několik let mám problém také ze spánkem. Často se probouz ím a pak se mi mozek rozběhne na plné obratky a je konec. Jedná se o věk dívek 5 a 13 let. Náš vztah z přítelkyní se kterou máme tyto holky, není taky zrovna dobrý. Pořád se snaží nám všem organizovat život a neco nám narizovat. Jsou mezi námi někdy i hádky, kterým se snažím vyhýbat. Nenávidím hádky. Starší dcera je hodně uzavřená bojí se komunikace, nemá žádné koníčky, nesportuje. Bojí se přijít mezi cizí děti - stydí se. S přítelkyní - mamkou se taky moc nebaví a nebo stylem nevím, nechci, normálně, co je atd. Málokdy je to pěkná věta. Strašně mě toto trápí a vede k depresím a zlým myšlenkám. V mém zaměstnání se každodenně setkávám s problémy lidí s násilím a jeho neustálým řešením. Díky těmto depresím cítím, že moje práce není kvalitní a jsem totálně vyhořelý. Často se mi stává, že se mi nechce ani domů s pocitem co zase bude a těším se až půjdu spát a říkám si proč jsem si pořizoval děti. Jestli by mi nebylo líp, kdybych byl sám a bez starostí. Take již několikrát padla myšlenka na sebevraždu a odprosteni se od těchto stavů na vždy. Na druhou stranu je ale strašně miluji a nedovolím aby jim někdo ublížil a drží mě. Jsem z toho už unavený, zoufalý a nevím co dál.

Mgr. Lada Skulilová

Dobrý den, uvádíte hned celou řadu problémů a nepříjemných stavů, které Vás trápí. Jestliže se chcete zbavit panických strachů, nespokojenosti v partnerském vztahu i nepříjemných pocitů z hádek a z projevů Vaší dcery a dosáhnout zlepšení svého stavu i atmosféry u vás doma, bude určitě potřeba zabývat se nejen současným děním, ale také Vaší minulostí a dosavadními prožitky a zkušenostmi, kterými jste prošel. Celá řada situací Vám nedělá dobře, zvládáte je špatně, a to svědčí o nějakých nedořešených problémech z minulosti, např. z dětství a z původní rodiny, které se Vám aktuálně oživují a zhoršují Vaše prožívání. Naprostá většina problémů u klientů pramení v minulosti, proto když se zaměříme tímto směrem, bývá efekt velmi citelný a prospěšný. Pokud jde o deprese a zlé myšlenky, je potřeba vyhodnotit intenzitu a závažnost a podle toho v terapii postupovat. Podrobný rozhovor by nám odpověděl na klíčové otázky a podle toho se pak dá vystavět nejúčinnější strategie, abyste po pár sezeních už mohl zaregistrovat nějaký posun k lepšímu. Podrobněji o mém přístupu a o technikách, které v sezeních využíváme, si můžete přečíst na mém webu. Jestli to nemáte daleko, můžete se v případě zájmu objednat, jinak lze využít konzultací online. S pozdravem a hodně úspěchů při nacházení vnitřní rovnováhy, Mgr. Lada Skulilová, terapeutka

• Dobrý den jsem teprve puberťačka a procházím si teď těžkým období. Nechci být v žádném případě doma.

Dobrý den jsem teprve puberťačka a procházím si teď těžkým období. Nechci být v žádném případě doma..Někdy se sebepoškozuji a někdy přemýšlím nad sebevraždou..Tak si někdy říkám, jestli potřebují nějakého lékaře nebo nechat to být.

Mgr. Lada Skulilová

Dobrý den, asi bych to nenechávala jen tak být, tvoje špatné pocity a nespokojenost doma nejspíš z něčeho pramení. Určitě se to dá řešit (buď situace samotná nebo ty tvoje špatné pocity) a ty by ses pak mohla cítit líp. Možná ty sama neumíš situaci změnit, a právě proto by bylo fajn - jak už ti doporučila kolegyně - netrápit se sama, ale pobavit se o tom, co prožíváš, s někým dalším. Rozhodni se, jestli se ti bude lépe mluvit s někým neznámým anonymně po telefonu (a já myslím, že to je dobrá volba, kontakty jsou na internetu), anebo jestli radši zajdeš za někým, kdo tě zná (tvůj lékař, kam chodíváš, nebo učitelka, příbuzná, známá atd.). Tito lidé už mají s řešením podobných situací zkušenosti a když si s tebou ujasní potřebné podrobnosti, budou vědět, co by ti konkrétně a nejrychleji pomohlo. Moc bych to neodkládala, čím dřív se rozhodneš a uděláš nějaký krok, tím dřív se budeš cítit líp. Věřím, že se brzo najde cesta ke šťastnějším a veselejším dnům a držím ti palce. Mgr. Lada Skulilová

• Už je to tu zase. Sedím ve vaně pod tekoucí sprchou, kapky vody mi stékají po paži a po celém mém tě

Už je to tu zase. Sedím ve vaně pod tekoucí sprchou, kapky vody mi stékají po paži a po celém mém těle. Necítím nic, jen možná trochu úlevu. Tohle je jediné místo, kde na mě nemůžou. Tohle je jediné místo, kam mé věrné kamarádky úzkost a deprese nemají přístup, tekoucí voda, kapky stékající po mně. Kapky mi rozumí, nesoudí a spolu s sebou někam skrz vodovodní trubky si vezmou všechno zlé, co se ten den stalo. Tady cítím alespoň trochu svobody. Tady jsem pryč od všeho, od všech a konečně necítím nic. Snažím se nabrat sílu na další den, kdy mě to zas všechno bude pronásledovat, ta minulost. Už nechci, nemůžu a nevím, jak dlouho ještě budu moct takhle pokračovat. Proč mě otcovy činy pronásledují den co den, proč se za něj cítím odpovědná. Já přece nemohu za to, že nás psychicky týral. Já nejsem on a nikdy jako on nebudu. Nechci. Ale nevím, kolik toho ještě snesu. Pocit viny za jeho činy a i za to, že mu po těch letech nejsem schopná odpustit. Ta úzkost, její stavy a paní deprese, která zas převzala vládu. Vím, že si nic neudělám, neublížím si. Protože jediné, co mě drží je má bodoucnost. Jediné, co mě drží je, že jednou přijde den, kdy mu odpustím, budu schopná ho vídat, budu mít vlastní rodinu a budu zažívat každodenní problémy, trable i radosti života. Ale co když to nestihnu? Co když se uchlastá k smrti a umře.. A pak tu budu já a ta vina, že mu nemohu odpustit mě sežere. Jsem tu, sedím pod tekoucí sprchou. Připomíná mi zvuk deště. Zacpu si uši, v dálce slyším jakoby zvuk deště, ale na co se soustředím je má maličkost, slyším každý nádech a každé "buch buch" mého srdce. Radost. Tak přece uvnitř ještě žiju.

Mgr. Lada Skulilová

Dobrý den, jak píše kolegyně výše, je potřeba se zpětně vypořádat s těmi zážitky, které Vás ve vzpomínkách pronásledují (scény s psychickým týráním lze opravdu nazývat traumaty...). Na to existují velmi účinné a léty osvědčené postupy, není ani potřeba vymýšlet nějaké nové metody. Najděte si pokud možno regresního terapeuta, regresní cestou se všechna bolest z minulosti dá zahojit, také se vypořádáte s úzkostnými pocity a pocity viny. Osobně bych s Vámi na té minulosti pracovala nejdříve raději v hypnotickém stavu (to je šetrnější), posléze i v bdělém stavu. Minulost se Vám vrací a pronásleduje proto, že je spojena se silnými negativními emocemi, a ty je právě potřeba (uvedenými technikami) odstranit - zahojit. Je to důležité i proto, abyste později v té své vlastní rodině, kterou plánujete, nebyla již ve vleku starých prožitků, bloků a zakořeněných mechanismů z původní rodiny. Ty se totiž - pokud nejsou dostatečně zpracovány – vždycky časem projeví a nové vztahy se jimi narušují.
    S pozdravem a hodně štěstí na cestě k lepší budoucnosti
    Mgr. Lada Skulilová, terapeutka

už několik let mě trápí trápí jistá věc, která se, dle mého názoru stále zhoršuje. Jsou dny, kdy mám plno energie, zdravé silné sebevědomí, ale pak se lusknutím prstů vše obrátí. Najednou pro mě nic nemá cenu, nic pro mě není důležité a mám pocit, že vše selhalo. V těchto stavech mám mnohdy pocit, jako bych já sám byl ve svém těle pouze "divákem" těchto nálad. Čím dál častěji mě také bolí hlava a na tuto bolet mi nezabírají ani prášky, spánek. Mívám také výkyvy agrese. Jindy jsem jako vteklý buldok, který se ve vteřině promění na nejmírumilovnějšího tvora. Tyto výkyvy často doprovází mnohdy nechtěný pláč.

Nevím co s tím. Ničí mi to akorát vztahy a život.
    Děkuji za odpověď.
    Ondřej Z.

Mgr. Lada Skulilová

Dobrý den, výše naznačené možnosti nelze než doporučit a mohou vést k odstranění Vašich problémů. Jak ukazuje praxe, obvykle je v podobných případech potřeba důkladně probádat minulost a vše, čím jste prošel, protože tam někde bude pravděpodobně základ pro to, co popisujete. Z praxe také vím, že nejrychlejší cesta k nápravě zde vede přes kombinaci klasických a alternativních přístupů. Přeji Vám brzkou úlevu, Mgr. Lada Skulilová, psycholožka, terapeutka

• Dobrý den, bylo by možné, prosím Vás, objednat mého syna (25 let) - nejsem si jistá, zda se obrátit

Dobrý den, bylo by možné, prosím Vás, objednat mého syna (25 let) - nejsem si jistá, zda se obrátit na psychologa nebo psychiatra... Můj syn má jednou za čas stav, kdy je na chvíli , jak nepříčetný. Když ho něco nebo někdo naštve, dokáže například něco rozbít, někoho zmlátit, prostě v té chvíli, kdy ho chytne amok je hrozně agresívní - když to přejde, pomalu ani neví, co provedl...

Mgr. Lada Skulilová

Dobrý den, přidávám se ke kolegům v tom, že syn se musí rozhodnout sám, jinak by stejně případná terapie nebyla moc efektivní. Zpočátku bych volila konzultaci u psychologa - psychoterapeuta. U mě by v takovém případě proběhl nejdříve podrobný rozhovor o dosavadním vývoji a předcházejících prožitcích a také bychom blíže rozebrali situaci v dětství. Na základě zhodnocení je pak možné stanovit nejúčinnější postup pro terapii. Teprve pokud by tato práce s psychikou nestačila, zvážila bych možnost konzultace s psychiatrem, která obvykle vede k nasazení psychofarmak. Na lékaře - psychiatra se obraťte také v případě, že se situace bude zhoršovat, nebo nebude únosná. Objednat se je možné, avšak nikdo tady netušíme, odkud jste. S pozdravem
    Mgr. Lada Skulilová

• Dobrý den,chtěla bych Vás poprosit o radu.Můj 17letý syn mě poprosil o pomoc,protože trpí sebepoškoz

Dobrý den,chtěla bych Vás poprosit o radu.Můj 17letý syn mě poprosil o pomoc,protože trpí sebepoškozováním.nevím na koho se obrátit.Poradíte mi?Děkuji

Mgr. Lada Skulilová

Dobrý den, hledejte psychologa, nejlépe psychoterapeuta, pravděpodobně u syna nebude zcela harmonický a bezproblémový dřívější vývoj - a ten bude potřeba zpracovat. Optimální by bylo nasadit nějakou konkrétní terapeutickou metodu. Samotné pohovory - rozhovory s psychologem v těchto případech obvykle nejsou tak efektivní.

Zveme vás na návštěvu

regresní terapie
    430 Kč

před 5 lety jsem žila v psychickém teroru. Otec pil, bil matku, dělal hodně scény, byl agresivní, psychicky nás týral, občas i chytl tak, aby nás to bolelo. Nyní s ním již skoro čtvrtým rokem nežiji. Navštěvovala jsem ho na víked jednou za dva týdny, postupně jsem to však začala ubírat a nyní jsem se rozhodla, že s ním v kontaktu být nechci. Má to jednoduchý důvod, mám kvůli němu problémy psychického charakteru. Již několik let špatně spím, poslední týden jsem se vůbec nevyspala. Vždy v půl druhé ráno se probudím a většinou tak do páté hodiny ranní jsem vzhůru (vstávám před šestou). Nespavost se střídá s psychickými problémy, pravděpodobně stavy úzkosti. Ty mají různou intenzitu, ale vždy to vyvolá něco, v čem se angažuje otec, byť jen kontext. Vždy se jedná o zrychlený tep, zimu a zároveň horko, pocit prázdnoty a zároveň možné vnitřní exploze, třas, slzy v očích a veliké problémy s dechem, vždy se nemohu pořádně nadechnout a lapám po dechu. Poslední záchvat jsem měla v sobotu, kdy jsem se s tátou potkávala v průběhu celého dne na rodinné oslavě, kde jsem byla nucena být. Byl jak jinak než opily, choval se nevhodně k mé osobě i k ostatním. Křičel na mě, byť stál krok ode mě tak, že to slyšela celá místnost a to jen kvůli kávě. Povykoval na mě během celého večera. Chtěl vysvětlit nedávný telefonát, kdy jsem byla psychicky na dně a řekla, že ho nemohu vídat ani s ním mluvit, protože je ve mně neco ve mně špatně a nemohu mu odpustit to, co udělal. Několikrát jsem se mu to pokoušela dovysvětlit, ale odpověd byla vždy stejná: já jsem nic neudělal. Od neděle právě nespím. Neustále se mi opakuje jeden sen: nalézám otce mrtvého v jeho domě, týden ho nikdo nehledal a já se zhroutím, protože jsem mu jeho činy nestihla odpustit.
    Co mám dělat (je mi sedmnáct).

Mgr. Lada Skulilová

Dobrý den, pocity a stavy, které popisujete, jsou tzv. restimulací - čili znovupřipomenutím toho, co jste v minulosti opakovaně zažívala ve stresujících situacích s otcem. Také do snů se Vám promítají nepříjemné zážitky z dřívější doby, vzpomínky, které s sebou nesou silný emocionální náboj. Staré rány je potřeba zahojit, pak se budete cítit lépe a vyrovnaná psychika Vám umožní zase klidně spát. Nejefektivnější technikou, jak se těchto stavů zbavit, je regresní postup, a to buď v bdělém stavu, anebo v hypnóze. Pokud si vyhledáte regresního terapeuta, budete absolvovat několik sezení a postupně se budete z vlivu minulosti dostávat. Zpracování traumatizujících scén z minulosti je důležité také proto, aby se Vaše stavy už v budoucnu nevracely, a to ani v podobných situacích (stres, zvýšený hlas apod.), ani např. při setkání s otcem. Zároveň lze dosáhnout toho, abyste ve svém pozdějším partnerském vztahu nenarážela na obdobné situace nebo pocity, které znáte z domova. Obvykle se to totiž po určité době vztahu objeví. V případě zájmu mi napište. Přeji Vám hodně zdaru na Vaší cestě, L. Skulilová, psycholožka, terapeutka

Zveme vás na návštěvu

vstupní konzultace, rozhovor
    400 Kč

Dobry den jmenuji se Lubomir.
    Prosim vas o vaš odborny nazor.
    Podle neurologa mam Tetanii a Panickou poruchu mam to již zapsano ve zdravotni kartě.
    Je mi 35 let a toto zjištěni mi bylo diagnostikovano ve 30 po velkych potižich se zady a hlavou.
    Některe syndromy jsem na sobě začal pozorovat už ve svych 15 letech schudli mi nohy,ruce,nadměrne poceni strach z važne nemoci a začal jsem citit pulsovani v lytcich toto je pravě věc o ktre jsem se ani nedočetl na diskuznich forech a nahani mi hruzu ale i dalši přiznaky ktere přetrvavaji dodnes.
    Ve 23 letech jsem začal z podnikanim nakup a prodej textilu takže hodně prace stresu a řizeni dodavky zatim ještě pokračuji ale již zdaleka ne v takovem nasazeni. Od mych 30 let co mi byla diagnostikovana Tetanie a Panicka porucha se semnou obvodni lekař moc nebavi o ruznych problemech se kteryma za nim přijdu většinou odvrkne to mam taky a vickrat do roka,to nic neni atd. Neurolog se jenom zasměje a řekne tetanie pijte magnesium.
    Nikdo mě na nic neleči taže mi nejspiš nic neni. (Jsem zoufaly)
    Co mě ale nejvice trapi jsou pochudle končetiny ruce i nohy pulsovani v lytkach někdy když mame oslavu a přeženu to z alkoholem druhy den moje pulsovani v nohou hlavně lytcich je tak nesnesitelne že se bojim, doslova mi trha v nohou když se nato divam tak jakobych tam něco měl pod kuži. A ted se mi dotoho přidalo paleni kosti sekundarně střidave bolesti v kostech střidajici se pichanim v kostech hlavně nohy. Prosim vas poraďte mi moc vam budu vďečny za každou informaci a radu. Děkuji z pozdravem Lubomir

Mgr. Lada Skulilová

Dobrý den, není zřejmé, zda a která vyšetření jste dosud absolvoval, a jestli je zcela vyloučen organický podklad Vašich potíží (pálení v kostech atd.). Pokud ano a Vy jste tedy oficiálně fyzicky zdravý po všech stránkách, doporučovala bych Vám - s ohledem na hubnutí končetin od 15 let aj. - zajímat se také o parazitologická vyšetření. Cukání a pohyb ve tkáních je někdy příznakem přítomnosti parazitálních mokroorganismů. Důležité u Vás bude pohlídat i pH organismu , hodnota by neměla klesnout pod 6,4, můžete měřit z moči (ideálně se ale bude pohybovat v rozmezí 7,3 - 7,5). Pokud jde o panickou poruchu, ta bývá běžně předmětem léčby psychiatra, takže můžete konzultovat i v psychiatrické ambulanci. Jistý podíl na potížích bude mít i psychika, jak napsali kolegové. Nicméně potíží a příznaků je zde celá řada a s takovým stavem si velmi dobře poradí alternativní metody, protože bývají celostní, a mohou Váš stav (jak psychický, tak fyzický) zlepšit i tehdy, pokud jste bez nálezu. Při spojení více shora uvedených postupů by pak případná psychoterapie mohla podle mého názoru probíhat i kratší dobu. Lada Skulilová

Často kladené dotazy