Odhadovaná doba odpovědi:

Pomáhám lidem zvládat těžké životní situace a znovu najít rovnováhu. Nabízím terapii, koučink, léčbu traumatu i krizovou intervenci. Pracuji s jednotlivci, páry i rodinami – citlivě, bezpečně a s respektem k jejich příběhu.

• Rodinná terapie

• Konzultace pro páry

1 200 Kč

• Psychologické poradenství

1 500 Kč

• Psychologické poradenství pro studenty / 50min - denní studium bakalářské či magisterské a střední školy

800 Kč

Viaconnecta

Táborská 923, 1. patro, Mladá Boleslav 293 01

Telefonní číslo

733 67...

Paní Radka Matesová má citlivý a profesionální přístup. Díky její empatii se dcera dokázala otevřít, svěřit se a komunikovat o svých pocitech. Dceři návštěvy pomáhají a posun k lepšímu byl vidět už po první návštěvě. Určitě p. Matesovou doporučuji.

• Viaconnecta dětské psychologické poradenství  •

• Paní doktorka mi pomohla vidět věci i z jiného úhlu a velmi mi to pomohlo.

• Terapie Koučink Praha 8 psychologické poradenství  •

Příjemná hodinka plná podpory, rad a nápadů velké díky

• Viaconnecta dětské psychologické poradenství  •

Příjemná paní, pomohla mi vyřešit problém a podívat se na to z jiného úhlu. Klidná a empaticka

• jiné místo Jiný  •

Přístup paní magistry je nesmírně profesionální, a přitom lidský. Oceňuji zejména její trpělivost a schopnost vytvořit takové prostředí, díky kterému dcera dělá pokroky.Jako rodič si velmi cením i komunikace a vedením celým procesem.

• Terapie Koučink Praha 8 individuální psychoterapie  •

Paní magistra je velmi profesionální a je zřejmé, že má bohaté zkušenosti a hluboké znalosti v oblasti psychoterapie. Dokáže dobře vést rozhovor a pomoci člověku lépe pochopit vlastní situaci. Cítila jsem se v dobrých rukou.

• Terapie Koučink Praha 8 individuální psychoterapie  •

• H

Naše první návštěva, příjemné jednání, příjemné prostředí.

• Viaconnecta individuální psychoterapie  •

Velmi milý a vlídný přístup. Urcite můžu doporučit.

• Terapie Koučink Praha 8 Rodinná konzultace/terapie  •

Se sezením u paní Magistry jsem byla nadmíru spokojená, je velmi empatická, milá, dcera se neměla problém otevřít a přijmout její názor a radu, velmi doporučuji a paní Radce moc děkuji

• Equita Therapy, z.s. Konzultace 50 min  •

Pani Radka Matesová je velmi mila. Bola som u nej so synom - 5let - u ktoreho som vypozorovala zvlastne znamky spravania. Syn sa dokazal s pani Matesovou rozpravat, odpovedat jej. Nakoniec sme vsetko uzatvorili prvou navstevou, kedy mi pani Matesova objasnila, ze syn terapiu nepotrebuje a dala mi tipy, ako nasu komunikaciu mozme zlepsit.

• Equita Therapy, z.s. Konzultace 50 min  •

22 odpovědí poskytnutých lékařem na otázky pacientů na ZnamyLekar.cz

Dobrý den, mám syna 13 let, trápí ho zlé sny o hadech, každé ráno ho místo v posteli najdu v obýváku na gauči, v posteli se bojí. I když jsem s ním zkoušela spát, stejně mi utekl na gauč. U postele má rozsvícenou lampičku, vše jsem s ním zkontrolovala, výsledek je vždy stejný. Poraďte mi jak mu vysvětlit, že je v posteli bezpečno. Děkuji

je vidět, že se opravdu snažíte. To, co váš syn prožívá, ale nejde vyřešit vysvětlováním. Ve 13 letech už ví, že „v posteli nic není“ – jenže strach je pocit, ne logika.

Noční můry (zvlášť o hadech) často souvisí s napětím, změnami nebo úzkostí. Puberta je citlivé období a někdy se stres projeví právě ve snech. Útěk na gauč není vzdor, ale způsob, jak se jeho tělo snaží uklidnit.

Co můžete zkusit:

Ne přesvědčovat, ale uznat jeho pocit:
„Vidím, že tě to hodně děsí.“

Mluvit o snu přes den, nakreslit ho a společně vymyslet jiný konec.

Večer zklidnit tělo – pomalé dýchání, klidný rituál bez mobilu.

Postupné kroky zpět do postele, ne naráz a ne silou.

Pokud se noční můry opakují delší dobu nebo je úzkost i přes den, doporučila bych dětského psychologa. Krátkodobá terapie (např. zaměřená na úzkosti) umí s nočními strachy velmi dobře pracovat.

A ještě jedna věc – zkuste si jemně všímat, jestli se v jeho životě něco nezměnilo (škola, vztahy, tlak). Sny často jen ukazují na něco, co se přes den neřekne nahlas.

Držím vám palce.

Mgr. Radka Matesová

Dobrý den, mám dotaz ohledně tiků u dětí, co se považuje za normální vývoj a co už je potřeba řešit a lékařem? Dcera (8 let) má již 2 roky různé tiky v oblasti kolem hlavy, nejdřív to bylo různé mrkání a grimasy v obličeji, pak kývání hlavou dopředu a hýbání rameny, pak se to změnilo na pokašlávání a teď kýve hlavou a jakoby "kňučí" souhlasné "ehm". Dělá to hlavně když kouká na TV nebo hraje na tabletu, ale i když se soustředí na něco co jí někdo vysvětluje nebo když je sama v místnosti tak dokáže tyto zvuky vydávat i desítky minut v kuse. Snažíme se ji na to neupozorňovat, aby se to ještě nezhoršilo, ale už mi to nepřipadá normální, je možnost, že se jedná o běžný vývin a samo to odezní nebo lepší zajít k lékaři, aby ji nějak diagnostikoval?

děkuji za Váš dotaz, je z něj patrná velká všímavost a snaha dceru chránit.

Tiky se u dětí mohou v určitém vývojovém období objevit a krátkodobě jsou často považovány za normální. Obvykle ale trvají spíše týdny až měsíce a mají neměnnou podobu. Pokud přetrvávají delší dobu, proměňují se, přidávají se zvukové projevy a objevují se i v klidových situacích nebo při soustředění, je vhodné situaci odborně posoudit.

Ve Vašem případě, kdy potíže trvají přibližně dva roky a postupně se mění, bych z terapeutického hlediska doporučila obrátit se nejprve na pediatra a následně na dětského neurologa. Neurologické vyšetření slouží především k objasnění povahy tiků a k vyloučení jiných příčin, velmi často přináší rodičům i dítěti potřebné uklidnění. Na základě výsledků pak může být užitečná cílená terapeutická péče, která dítěti pomáhá tiky lépe zvládat a snižovat jejich intenzitu.

Je důležité zdůraznit, že tiky nejsou projevem špatné výchovy ani úmyslného chování. Děláte správně, že na ně dceru neupozorňujete a snažíte se zachovat klidný a podpůrný přístup. Vyhledání odborné pomoci neznamená nálepkování dítěte, ale snahu porozumět tomu, co se děje, a nabídnout jí úlevu i podporu.

Mgr. Radka Matesová
Prohlížet všechny odpovědi