Dotazy od pacientů (51)

• Dobrý den, kamarád se mi svěřil, že už několik let slyší v hlavě hlasy, které komentují dění kolem n

Dobrý den, kamarád se mi svěřil, že už několik let slyší v hlavě hlasy, které komentují dění kolem něj. Také komentují jeho každodenní činosti, kritizují jeho i ostatní nebo pomlouvají. Občas prý slyší i náhodná slova nebo spojení bez souvislosti s realitou. Hlasitost hlasů je prý různá...občas je to tichý šepot, jindy na něj mluví, jako ostatní osoby v místnosti nebo na něj dokonce křičí. Někdy se při rozhovoru stane, že mě přeruší a zeptá se mě, jestli jsem něco řekl. Z 90 % daná věc vůbec nesouvisí s tím o čem jsem mluvil. Často si na tyto hlasy stěžuje a jsou mu nepříjemné, ale bojí se jít k odborníkovi (nejspíš ze studu). Mohu se zeptat jaké jsou možnosti léčby, případně jak se tato porucha jmenuje a jestli má nějaké další příznaky? V žádném případě se mu nesnažím nahradit lékaře, spíše chci mít představu o tom, co se mu děje v hlavě, abych pochopil jeho chování a dokázal ho motivovat k oné návštěvě lékaře. Za jakoukoli odpověď předem děkuji.

Mgr. Pavel Szotkowski

Dobrý den, slyšení hlasů je psychotický příznak, typicky se objevuje u schizofrenie, méně často či přechodně se může vyskytovat také u jiných psychických poruch. Váš kamarád by měl navštívit psychiatra, který může po vyšetření stanovit přesnou diagnozu a léčbu. Je dobré, že se jej snažíte motivovat k návštěvě lékaře, možná bych Vám doporučil se kamaráda dotázat, co mu ve vyhledání psychiatra psychiatra brání. Z velké části jsou obavy lidí z návštěvy psychiatra liché nebo minimálně přehnané. Pokud by se jednalo o schizofrenii, léčba probíhá zejména pomocí medikamentů, tzv. antipsychotik, které dokážou velmi účinně snižovat projevy emoci jako jsou halucinace a bludy. Důležité je s léčbou začít včas, čím déle probíhá období bez léčby, tím více může nemoc nabývat na závažnosti a posléze být hůře léčitelná. Kamarádovi můžete také nabídnout, že jej na objednané vyšetření doprovodíte, pokud by mu to pomohlo. Každopádně je dobré s objednáním neotálet, čekací lhůty ke specialistům jsou zpravidla dlouhé v řádu měsíců. Kromě ambulantních psychiatrických ambulancí může kamarád (nebo i Vy) kontakt některé z tzv. center duševního zdraví, které působí již ve většině větších měst, kontakty si snadno vyhledáte na internetu.

• Dobrý den, jsem v těžké životní situaci, jak finanční, tak s bývalým partnerem (otcem mého dítěte).

Dobrý den, jsem v těžké životní situaci, jak finanční, tak s bývalým partnerem (otcem mého dítěte). Problémů se zase poslední dobu nabalilo víc a mě čím dál častěji napadá, že by bylo lepší, život ukončit, než ho žít takový. Nakonec se rozmyslím a ani nedokončím myšlenku, protože si říkám, že mě potřebuje hlavně syn. Po konzultaci s obvodním lékařem, kdy jsem měla prosbu o doporučení k psychologovi, abych se mohla někde alespoň vypovídat mi bylo řečeno, že jsem přece takový veselý člověk, který nic takového nepotřebuje. Je nějaká možnost, jak se dostat k nějakému odborníkovi bez doporučení obvodního lékaře?

Mgr. Pavel Szotkowski

Dobrý den, doporučení obvodního lékaře k návštěvě psychologa nepotřebujete. Můžete se objednat přímo ke konkrétnímu odborníkovi. Jestliže jste v těžké finační situaci, zřejmě budete potřebovat psychologa, který poskytuje služby hrazené ze zdravotního pojištění. V takovém případě Vám doporučuji zadat ho googlu slovní spojení "klinický psycholog" a ověřit si telefonicky v dané ambulanci, že má smlouvu s Vaší zdravotní pojišťovnou. Další možností je také kontaktovat manželskou a rodinnou poradnu, která poskytuje bezplatné služby a oproti všeobecně rozšířené představě ji můžete navštívit i sama.
    Pokud se u Vás objevují sebevražedné myšlenky, určitě Vám doporučuji psychologickou péči bez odkladu vyhledat.

Dobrý den , začala jsem mít psychické stavy vždy 2týdny před menstruací a pak to zcela zmizí.
    Čím to je ? A s jakým lékařem se mohu poradit ?

Mgr. Pavel Szotkowski

Dobrý den, bohužel neuvádíte, o jaké psychické stavy se jedná, nemohu Vám tedy posloužit konkrétní odpovědí. Lepší než s lékařem by bylo poradit se s psychologem, jistě ale můžete své potíže popsat také praktickému lékaři či gynekologovi. Většina žen zažívá v období menstruace či krátce před ní určitě změny nálad, nicméně u Vás k nim dochází delší dobu před menstruací, což by jistě stálo za podrobnější prozkoumání.

• Dobrý den, chci se zeptat můj přítel není schopen vstát do prace budim ho 3x, 4x, 5x kdykoli prijfu

Dobrý den, chci se zeptat můj přítel není schopen vstát do prace budim ho 3x, 4x, 5x kdykoli prijfu do loznice tak zase spi, musím ho i budit aby vypnul budík. Ma to dlouhodobě. Je nějaká možnost s tím něco udělat ?

Mgr. Pavel Szotkowski

je otázkou, co za jeho problémy se vstáváním stojí. Napadá mě hned několik vysvětlení. Třeba se příteli nechce do práce. Má stejné potíže např. i o víkendu, kdy do práce nevstává? Nebo může jít o jeden z příznaků deprese, poté by byla na místě návštěva lékaře a/nebo psychologa. Také si říkám, zda už přítel prostě není zvyklý na to, že ho půjdete probudit a třeba mu to tak vyhovuje více, než vstávat s budíkem. A závěrem mě napadá otázka, jak to vidí sám přítel - je to pro něj vlastně problém? Chápu, že pro vás může být obtěžující dohlížet na přítelovo vstávání, asi by tedy bylo vhodné s ním promluvit o svých pocitech a obavách a dle jeho reakce pak plánovat další kroky.

Dobrý den,jak se léčí psychosomaticka deprese.( nechutenstvi ,bolesti) Dekuji

Mgr. Pavel Szotkowski

deprese patří mezi psychické poruchy a léčit se s ní můžete buď u psychiatra nebo u psychologa/psychoterapeuta. Psychiatr pravděpodobně předepíše léky - antidepresiva, s terapeutem budete pracovat na postupném zmírnění příznaků pomocí rozhovoru, ve kterém jde o zlepšení vašeho sebepoznání a tedy i rozpoznání příčin vašich potíží. Termín "psychosomatická deprese" mi není znám, ale vámi zmiňované nechutenství je skutečně jedním z typických příznaků deprese. Bolesti již nejsou tak typické, ale v určitých případech se mohou vyskytovat. Pro přesnou diagnostiku vašich potíží vám doporučuji návštěvu odborníka.

jsem studentka VŠ a do nedávna jsem si přivydělávala. Nejprve na Infocentru u nás ve škole a následně jako marketingová asistentka. Nyní jsem ve fázi hledání. Jenže nastává zde jeden problém. Nějak si nedokážu nástup na novou brigádu představit. Jakmile si představím tu zodpovědnost, časovou náročnost a nakonec i kolektiv plný naprosto neznámých lidí, tak se mi udělá špatně a chce se mi brečet.Tento pocit převažoval také v mé práci na pozici marketingové asistentky, kdy jsme se tam necítila dobře a byla jsem v neustálé křeči. Když někdo na mě promluvil cítila jsem, že mám na krajíčku.
    Strašně mě to trápí, protože bych si ráda něco přivydělala, ale nevím, jestli mám dostat sil na to,abych překonávala tenhle strach po dobu potřebnou k nějakému odeznění. Obecně o sobě vím, že mi déle trvá, než se s něčím nebo s někým sžiju a většinu času jsme radši sama než v kolektivu. Ostatně i v dětství jsme byla spíš ta odstrčená a měla jsem málo kamarádů, co jsem přisuzovala i tomu, že jsem introvert. Dodnes nemám ráda velké skupiny lidí a snažím se jim vyhýbat. Proto bych se ráda zeptala, jak se mám v takové situaci zachovat. Hledat práci dál a strach překonat? Je mi jasné, že asi bude potřeba i návštěva terapeuta. Děkuji za odovědi

Mgr. Pavel Szotkowski

je těžké Vám v tomto radit na základě písemného dotazu. Zkusím odpovědět obecněji: na jednu stranu může být vhodné překonat strach a najít si práci, protože zůstat doma by znamenalo vyhýbat se problémům, což dlouhodobě může vést k ještě větším potížím přinutit se do náročných činností. Na stranu druhou záleží na tom, jaké máte psychické zdroje: pokud by to mělo být tak, že v práci budete plná strachu či se slzami na krajíčku, asi těžko tam budete odvádět dobrý výkon a případné propuštění z takové práce by pro Vás mohlo být ještě více zraňující.
    Určitě bych tedy souhlasil s tím, co píšete v poslední větě - tyto potíže je nutno konzultovat s psychologem/psychoterapeutem. Ne každý musí milovat velké skupiny lidí, ale pokud je Váš strach natolik velký, že vám v podstatě brání v práci, může se jednat o významný problém, který si zaslouží terapii. A to nejlépe posoudí odborník, když ho osobně navštívíte.
    Přeji Vám hodně zdaru!

je mi 28 let a ve vztazích mám opakovaně problém se strachem, zda jsem pro partnery dostatečně přitažlivá.
    Se svým současným přítelem jsem více než rok. Je to člověk, kterého opravdu miluji a cítím, že i on mě. Je opravdu pozorný a empatický. Jako v každém vztahu mi trvalo dlouho, než jsem mu začala naplno důvěřovat především v tom, že se mu doopravdy líbím a jsem pro něj dostatečně přitažlivá. Je to asi marnivé, ale potřebuji, aby mi často říkal, že se mu líbím, že jsem (pro něj) krásná apod. Jakmile mi to pár dní neřekne, znejistím a připadám si nepřitažlivá. Mám pak problém se před partnerem dostatečně uvolnit, udržovat oční kontakt a to mě doopravdy zraňuje... Pokud se navíc přidá partnerova horší nálada (např. únava z práce), začnu to okamžitě vztahovat proti sobě, respektive že za to můžu já, že nejsem dost dobrá (Opět především vzhledově. Vím, že objektivně vzato si asi nemám na co stěžovat, jsem zdravá, nejsem žádná ošklivka, spíš takový průměr a mě osobně to vlastně stačí, ale neustále se bojím, abych byla dost upravená a přitažlivá pro partnera.)
    Nechci, abych tím partnera zatěžovala a aby to celkově kazilo náš vztah.
    Je mi jasné, že žádné kouzlo, abych se tohoto svého problému zbavila neexistuje. Přesto budu vděčná za každý názor, radu, či tip.
    Předem děkuji.

Mgr. Pavel Szotkowski

vzhledem k tomu, že se s těmito potížemi potýkáte dlouhodobě a opakovaně, doporučuji Vám začít chodit na psychoterapii. Jak správně píšete, žádné kouzlo (=jednoduchá rada) na tento problém neexistuje. Z toho, co píšete, se zdá, že trpíte nestabilní sebeúctou. Váš pocit ze sebe sama se výrazně proměňuje v čase a vyžaduje zvýšené potvrzování a oceňování ze strany okolí. Je vidět, že si problém uvědomujete a dokážete se vžít i do pocitů svého okolí, například partnera. Myslím tedy, že můžete mít užitek z dlouhodobé psychoterapie.
    Přeji Vám v ne vždy lehké práci na sobě hodně zdaru!

Dobrý den, je tu nějaký LGBT friendly psycholog/psychiatr - východní Čechy? Díky

Mgr. Pavel Szotkowski

Dobrý den, vypadá to, že se k Vašemu dotazu zatím žádný z kolegů z východních Čech nevyjádřil, dovolím si tedy nabídnout svůj pohled. Pokud Váš dotaz chápu správně, hledáte odborníka, který rozumí problematice LGBT. Nemohu samozřejmě mluvit za všechny kolegy psychology nebo za psychiatry, ale domnívám se, že snad každý profesionál v těchto oborech je LGBT friendly v tom smyslu, že pracuje i s lidmi s menšinovou sexuální orientací nebo poruchou pohlavní identity. Nedokážu si představit, proč by zrovna toto mělo být nějakou překážkou ve Vaší návštěvě psychologa či psychiatra. Doporučil bych Vám tedy objednat se k jakémukoli odborníkovi z Vašeho regionu, který Vás zaujme.

• Již rok se trápit se spánkem. Celou noc set obracím se strany na stranu a během dne set cítím únaven

Již rok se trápit se spánkem. Celou noc set obracím se strany na stranu a během dne set cítím únavene a navečer se mi chce spat. Obvodní lékař mi napsal neurol ale bez výsledku. Můžete me poradit nebo na koho se obrátit. Děkuji pěkně.

Mgr. Pavel Szotkowski

Můžete si vybrat jednu ze dvou cest nebo i jejich kombinaci:
    1. Kontaktujte psychiatra, doporučí Vám vhodnější léky. Neurol není vhodný pro dlouhodobou léčbu nespavosti, při jeho užívání vzniká riziko závislosti.
    2. Navštivte psychologa/psychoterapeuta a začněte hledat a řešit, co Vám nedá spát. Za nespavostí mohou stát věci, které vás tíží nebo zneklidňují.

Dále Vám doporučuji držet se zásad spánkové hygieny, najdete je hned na prvním odkazu v googlu po zadání hesla: "pravidla spánkové hygieny".

Dobry den,
    Poslednich par mesicu se potykam se spatnou zivotni situaci a kdyz je mi nejhur tak me napadaji hrozne myslenky typu ,,nemam uz proc zit,, proto bych chtela vyhledat odbornou pomoc. Nekoho kdo by me vyslechl a udal mi spravny smer. Naucil by me ,,mit rada sama sebe,, doporucil/a by jste mi psychoterapeuta nebo psychologa?
    Dekuji L.

Mgr. Pavel Szotkowski

rád bych Vám doporučil psychoterapeuta, bohužel ale nevím, odkud pocházíte. Doporučuji tedy položit dotaz znovu s uvedením regionu. Pokud jste z Brna, můžete kontaktovat přímo mě.

• Dobrý den, přítel má časté záchvaty úzkosti, bezdůvodně a zničeho nic mu začne bušit srdce, svírat s

Dobrý den, přítel má časté záchvaty úzkosti, bezdůvodně a zničeho nic mu začne bušit srdce, svírat se hrudník, upadá do pocitů beznaděje, pláče, má sklony si ubližovat a jinak se trápit (hladem, zimou). Některé dny nemá energii ani vstát z postele, je podrážděný, náladový. Chtěla bych se zeptat, co se dá dělat, zda má navštívit psychologa, psychiatra, nebo konkrétního specialistu. Potřebuji jakoukoliv radu, předem moc děkuji

Mgr. Pavel Szotkowski

Dobrý den, Váš přítel pravděpodobně trpí úzkostně-depresivními potížemi, které si určitě zaslouží odbornou péči. Výběr odborníka záleží ponejvíce na závažnosti obtíží. Pokud je schopen běžného fungování, tzn. chodit pravidelně do práce, postarat se o sebe, případně o rodinu, doporučuji mu vyhledat psychologa a začít k němu chodit na psychoterapii. Pokud ale potíže narušují i běžné fungování, tzn. že například opravdu zůstane ležet přes den v posteli a bere si kvůli tomu neschopenku nebo dovolenou, nebo není schopen se najíst či vyspat, doporučuji vedle psychoterapie i návštěvu lékaře-psychiatra, který mu může ulevit pomocí léků.
    Přeji Vám i Vašemu příteli hodně sil!

potřebovala bych poradit. Můj přítel, táta našich dvou malých dětí, tříleťáka a 9víti měsíčního, je na mě při hádkách sprostý. Nebýval takový, ale jsme spolu teprve necelých pět let. Připadá mi, že čím déle spolu jsme tím víc se to zhoršuje. Už se ani neomluví, prý si za to můžu sama, když taková kráva, p..a, atd jsem, tak co jiného mně má říct. A je jedno o jak velký nebo malý problém se hádáme. Třeba dnes. V zásuvce byla nabíječka od telefonu, kterou tam přítel permanentně nechává a tak jsem si si tam dala nabít svůj vybitý telefon. Za hodinu jsem šla a na nabíječce byl přítelův telefon. Je pravda, že mě to dost naštvalo, protože už jednou hádka o tomto proběhla. Řekla jsem mu tedy naštvaně, jestli se mě nemůže alespoň zeptat, než mi odpojí telefon od nabíječky nebo mi to dát alespoň vědět.. Bohužel přítelova reakce na toto je taková, že si potřebuje nabít telefon do práce, že já do práce nechodím, tak nabitý telefon nepotřebuji, že vyhledávám jenom problémy a měla bych se zajít někam poradit. Že si od tamtud vzal telefon jen na záchod a že jsem si tam hned dala nabít svůj telefon, (což přece nemůžu vědět). Řečeno ve zkratce. Většinou to vše na mě křičí a sprostě mi nakonec nadává. Mně ale přijde, že přece by se mě měl alespoň zeptat, říci mi to nebo prostě semnou normálně komunikovat. Pak se mě tu snaží "zastrašit" křikem. To vše pozorují děti. Malej tříleťák na nás už křičí taky. Já nechci, aby byl jednou stejně takový jako jeho táta. Co pro to můžu udělat? Začíná mě to jednání ničit, ale stejně s tím nic nezmůžu. U něho doma bylo křičení na denním pořádku. Jeho táta měl milenky, jen křičel a s mámou se prý hádali pořád. I pod krkem ji jednou vzal. Já už dnes byla tak vytočená, že jsem na něj sprostě chrlila taky, aby věděl jaký to je a jestli to takto chce mít.. Přišlo mi, že mu to bylo úplně jedno a mě akorát mrzelo, že jsem klesla na jeho úroveň.. A ikdybych si to zasloužila, tak být sprostý přece v normálním zdravém vztahu nikdo být nemůže, když má doma děti?. Už je přesmíru i to, že vše se snaží vykřičet. Já jsem silná povaha, ale i tak takový vztah mít nechci. Je vůbec možnost, že si to partner nějak uvědomí? Je nějaký způsob, jak s ním mluvit, aby to pochopil? Nebo to přeháním já? děkuji za odpověď, zdraví Hanka..

Mgr. Pavel Szotkowski

svou situaci jste vylíčila srozumitelně a myslím, že je dobře, že jste obrátila na odbornou pomoc. Kladete si otázky, které jsou zcela na místě a nedivím se vám, že takový vztah nechcete. Myslím, že není normální, aby na vás partner (sprostě) křičel kvůli takovým maličkostem. Je načase se objednat k psychologovi a svou situaci začít řešit. Můžete se objednat buď sama na individuální konzultaci, nebo se dotázat partnera, zda také vidí problém ve vašem vztahu a navrhnout konzultaci párovou. Z toho, co píšete, to ovšem vypadá, že partner spíše vidí problém pouze ve vás, ale určitě bych vám doporučoval to zkusit. Ostatně sama uvádíte, že v jeho původní rodině byl křik a dokonce i fyzické násilí na denním pořádku, je tedy pravděpodobné, že váš partner má zcela jiné představy o tom, co je normální, než vy. Pokud nebude ochoten a schopen uznat svůj podíl na vztahových problémech, je otázkou, zda se vám bude chtít v takovém vztahu setrvat. Určitě bych vám doporučoval mluvit o tom v klidu, tzn. v situaci, kdy zrovna nejste v konfliktu, tak říkajíc kout železo, dokud je studené.
    Přeji vám v řešení situace hodně zdaru!

• Dobry den,jsme s partnerem 15 let.mame spolu 3leteho chlapecka.partner mel vzdy kladny vztah k alkoh

Dobry den,jsme s partnerem 15 let.mame spolu 3leteho chlapecka.partner mel vzdy kladny vztah k alkoholu,ale od te doby co se maly narodil je to jeste horsi.porad mi opakuje,ze je chyba i na moji strane.chtela bych se zeptat zda to vubec resit pres psychologa?dekuji vam

Mgr. Pavel Szotkowski

z Vašeho dotazu mi není zcela jasné, co přesně chcete "řešit přes psychologa". Zda máte na mysli partnerovo pití, svou situaci nebo snad váš partnerský vztah. Budu vycházet z toho, že nyní hledáte pomoc pro sebe a doporučil bych Vám ze všeho nejdříve vyhledat psychologa pro Vás samotnou, abyste mohli společně zmapovat Vaši situaci a poradit se, jaké máte možnosti. Soužití se závislým partnerem je těžké a není dobré s tímto problémem zůstávat sama. Písemná odpověď na stručný dotaz není dostačující pro řešení takového problému. Objednat se můžete k psychologovi dle vlastního výběru, problematika závislostí se ve většině ambulancí či poradnách řeší velice často. V Brně navíc působí několik organizací, které se specificky zabývají problematikou závilostí, jsou to:
    - A Kluby
    - Podané ruce, Terapeutické centrum
    - Renadi

Kontakty na tyto organizace najdete snadno ve vyhledávači. Ještě doplním, že u závislých lidí je velice časté obviňování okolí. Pokud Vás tedy partner obviňuje z toho, že to Vy můžete za jeho pití, zkuste si to nebrat osobně - bývá to prostě součástí onemocnění závislostí. A nepřijímejte za partnera zodpovědnost: např. se tedy o něj nestarejte, když má kocovinu, nežehlete jeho průšvihy v práci apod.
    Přeji Vám hodně sil!

• Dobrý den, je mi 24 let a trpím agrobii, nedavno jsem presla na prasky Zoloft.. Chci se Vás prosim z

Dobrý den, je mi 24 let a trpím agrobii, nedavno jsem presla na prasky Zoloft.. Chci se Vás prosim zeptat zda na tu moji poruchu pomahaji? Beru je teprve 11 dni, a mam takovy divny pocit na nic se netesim nic me nebavi a mam v sobě tres, je toto normalni pri lecbe? Budu strasne moc ráda za odpověď, sem cela nervozni, nevim kudy kam tak zkousim toto, hezký den

Mgr. Pavel Szotkowski

nejlepší je poradit se o těchto otázkách s lékařem, který Vám Zoloft předepsal. Jako psycholog nemám takový přehled o medikamentech, ale pokud je mi známo, pro léčbu úzkostných poruch, mezi které patří i agorafobie (kterou máte zřejmě na mysli), se Zoloft běžně užívá. Nástup účinků většiny antidepresiv probíhá až za cca 2-3 týdny a během této doby se mohou některé příznaky i vystupňovat. Je tedy potřeba vytrvat a pokud by ani po měsíci nedošlo ke zlepšení, je na místě konzultace u psychiatra.
    V léčbě úzkostných poruch je zpravidla nejvhodnější metodou psychoterapie. Pokud tedy zatím na terapii nedocházíte, doporučuji Vám se objednat - kombinace psychoterapie a farmakoterapie je zpravidla nejúčinnější.
    Přeji Vám hodně zdaru!

• Dobrý den, je možná návštěva psychologa bez jakéhokoli záznamu do zdravotnické dokumentace pacienta?

Dobrý den, je možná návštěva psychologa bez jakéhokoli záznamu do zdravotnické dokumentace pacienta? Děkuji

Mgr. Pavel Szotkowski

Dobrý den, je to možné. Je potřeba vyhledat psychologa, který pracuje za přímou platbu. Vaše sezení tak není propláceno zdravotní pojišťovnou a tím pádem jde o čistě privátní věc mezi Vámi a dotyčným psychologem. Většina psychologů si asi bude dělat poznámky ze sezení s pacientem, ty ale v případě přímé úhrady slouží pouze psychologovi samotnému, nemá důvod tyto informace někam dál předávat.

• Dobrý den, už několik měsíců mě trápí pocity na zvracení, vždycky každé ráno kdyz stávam do školy ta

Dobrý den, už několik měsíců mě trápí pocity na zvracení, vždycky každé ráno kdyz stávam do školy tak mě to chytne, nebo když mám s někým sraz, byl jsem s tim i v nemocnici a tam mi nic nenašli, potřebuji už pomoc, nevím si s tim rady.. Předem dekuji za odpověď

Mgr. Pavel Szotkowski

pokud byste ke mně přišel na konzultaci, asi bych se vás krom jiného zeptal, co všechno se před několika měsíci ve vašem životě změnilo. Pokud jste z tělesného hlediska v pořádku, vaše nevolnost je zřejmě příznakem úzkosti, strachu či odporu k něčemu. Podle toho, co píšete, tyto pocity mohou souviset se školou, ale také obecně s mezilidským kontaktem. Tělesná vyšetření máte za sebou, je tedy na čase obrátit se na psychologa a psychoterapeuta, a začít hledat příčiny potíží formou rozhovoru.

Dobrý den
    chtěla bych se zeptat už nějakou dobu se cítím unavená,vysťavená,nic mě nebaví,do ničeho se mi nechce a když už tak mě elán přejde.Jsou dny kdy dokážu ležet a nevyjít ven a pokud tak jsem i docela nepříjemná.Děkuji

Mgr. Pavel Szotkowski

Dobrý den, Vámi popisované příznaky mohou odpovídat depresi, a pokud máte i dny, kdy nevstáváte z postele, může jít o středně těžkou depresi, kterou je nutno začít ihned léčit.
    Doporučuji Vám tedy bez odkladu navštívit praktického lékaře nebo psychiatra. Pokud to bude ve Vašich silách (což možná nastane až po nasazení antidepresiv), doporučil bych Vám dále vyhledat psychologa/psychoterapeuta a začít řešit, co mohlo k vypuknutí depresivních obtíží přispět a jak se s tím vypořádávat.
    Představuji si, že vzhledem ke svému stavu máte možná pocit, že řešit své potíže nemá cenu nebo že Vám nelze pomoci. Takové myšlenky jsou obvyklou součástí depresivního onemocnění a s úspěšnou léčbou odezní. Nyní se snažte jim vzepřít a vypravit se ke svému lékaři.
    Přeji Vám hodně sil!

600 Kč Objednat se

• Dobrý den,mám takovi problem že od nervu od stresu mám alergije cela se visipu na červeni fleky vic

Dobrý den,mám takovi problem že od nervu od stresu mám alergije cela se visipu na červeni fleky vic krk,vic se to stava v práce,kvuli tomu problemu musila jsem nechat práce,nevim jak to mám kontrolovat.jsem cizinka omluvte mňe za špátny pravopis, ďekuji za odpoveď.

Mgr. Pavel Szotkowski

vypadá to, že prožíváte výraznou nepohodu a tělesné potíže vás upozorňují na něco s čím si ve svém životě zřejmě úplně nevíte rady. Nevím, zda jste už byla vyšetřena na alergologii, já bych Vám to pro jistotu doporučil, aby se mohla vyloučit případná tělesná příčina obtíží (ale je známo, že imunitní systém člověka je velmi úzce provázán s psychickým stavem). Dále je na místě navštívit psychoterapeuta a začít zkoumat, co vás tak zatěžuje a jak efektivněji nakládat s problémy. Bylo by zlé, kdybyste kvůli takovým potížím nemohla chodit do práce.

600 Kč Objednat se

• NeDobrý den,ráda bych se Vás zeptala.Již navštěvují psychiatra už 12 měsíců, léky pravidelně užívám

NeDobrý den,ráda bych se Vás zeptala.Již navštěvují psychiatra už 12 měsíců, léky pravidelně užívám cca 7 měsíců,adjuvín po jedné tabletě denně..Navštěvuji i psychologa cca. 4 měsíce.Před rokem po nemocí jsem měla pan.ataky.Dnes trpím depresi či úzkosti.Přesná diagnóza mi nebyla určena.Prosím o Vás o radu.Nekdy se cítím dobře ale stále se stavy vracejí že musím užít Neurol.Proč se stále stavy vracejí?Myslela jsem že se tomuto umím už ubránit ale bohužel a nebudu se tomuto podávat ale někdy je to nezvladatelné.Děkuji předem za odpověď.PŽ

Mgr. Pavel Szotkowski

Dobrý den, ptáte se na důvod, proč se Vám opakují nepříjemné psychické stavy, zřejmě úzkostného charakteru. Je to jistě dobrá otázka, obávám se ovšem, že na ni pouze na základě písemného dotazu nejsem schopen odpovědět. Píšete, že jste v psychiatrické i psychologické péči - probírala jste to se svým lékařem i s psychologem?
    Je přirozené, že chcete úlevu od psychických potíží, nicméně jejich léčba bývá nezřídka dlouhodobou záležitostí - úspěšné psychoterapie mohou trvat měsíce, ale i roky. Zároveň je ale důležité, abyste se svým psychologem mluvila o svých pocitech, tedy i o tom, že máte dojem, že Vaše léčba nepostupuje dost rychle.

• Dobrý den. Před měsícem jsem skončila v nemocnici se zavratema, zachvatem kdy jsem nemohla dýchat, b

Dobrý den. Před měsícem jsem skončila v nemocnici se zavratema, zachvatem kdy jsem nemohla dýchat, brnely mi nohy a ruce, tlak v uších a hlavě, zvracení. Zjistili otok vnitřního ucha, nicméně jsem podstoupil všechna vyšetření a nic se neprokázalo jiného. Dr.mi řekl že si své záchvaty privolavam psychicky sama a že si myslí že trpím úzkosti. Marodi už měsíc. Svoje nevolnosti si opravdu privolavam sama . Zacnu premyslet co kdzy se mi zase udela zle a hned se mi zle zacne delat. Od te doby mam problem jit do kramu nebo mezi lidi ihned se mi dela zle. Mota se mi hlava a je mi na omdleni . To same v aute kdyz je kolona. V praci byt take nemohu .OL mi napsal neurol a antidrpresiva. Chci se zeptat zda se opravdu může jednat o úzkost nebo je to ještě něco jiného? Mám doma malé dítě a potřebuji fungovat. Take by mě zajímalo kdy se dostaví účinek antidrpresiv. Beru je už 10 dní a zatím mi lépe není děkuji moc za odpověď . Tereza

Mgr. Pavel Szotkowski

Dobrý den, ano, může se jednat o úzkost a i když je nemožné provést přesnou diagnostiku na základě písemného kontaktu, dokonce je to dle Vašeho líčení vysoce pravděpodobné. Váš záchvat byl zřejmě panickou atakou, což není nic jiného než nahromaděná úzkost, která se náhle začne masivně projevovat tělesnými příznaky.
    Antidepresiva jsou určitě namístě, vytrvejte s jejich užíváním, zpravidla začínají působit až po 2-3 týdnech, v případě jakýchkoli pochybností kontaktujte OL nebo psychiatra. S Neurolem opatrně, má návykový potenciál a pokud ho nezbytně nutně nepotřebujete, doporučoval bych Vám ho po konzultaci s lékařem vysadit, jakmile zaberou antidepresiva.
    Dále Vám doporučuiji zahájit psychoterapii a začít se zabývat příčinami své úzkosti. Antidepresiva sama o sobě Vám sice mohou ulevit, ale bez porozumění tomu, co se vlastně ve Vás děje, se nedá vyloučit opakování potíží.
    Přeji, ať je Vám brzy lépe!

Často kladené dotazy