Dotazy od pacientů (23)

• Bolest nohou

nemohu se zbavit bolestí v kolenou (TRVAJÍ UŽ 4. MĚSÍC).Začalo to bolestí kolenních kloubů - zvláště při chůzi do schodů a dolů, pak jsem cítila bolest uvnitř nohou zezadu od lýtka až do kyčle, pravá noha byla horší, tak jsem jí ulevovala levou, kde mi šla bolest do třísla a měla jsem pocit bolesti od nártu po kosti nahoru. Levá noha mi před Vánocemi natíkala v kotníku. byla jsem za ortopedem , který mi udělal obstřik na bederní páteři a předepsal BIOFENAC aprášky proti bolesti, dd proudy na bederní páteř a měkké masáže. nyní mi už delší dobu natíká pravá hoha - lýtko a koleno, mám pocit křeče v nohách i když si lehnu večer v posteli nebo když si nohu natáhnu, mám pocit napětí v noze a občas slabého cukání a znovu cítím ve dne i větší bolest v kolenou. mám nadváhu, bolest v kolenou jsem měla před několika lety a po prášcích ustoupila, ale problém s natíkáním nohou jsem nikdy dřív neměla. Nohu cítím napnutou už ráno, když se oblékám.
    Nevím už, jak se těchto potíží zbavit, je pro mě vhodná fyzioterapie?
    Ortoped už si myslí, že z jeho hlediska už jsem v pořádku. Byla jsem na cévním vyšetření a není tam problém
    Děkuji za odpověď
    Ilona

MUDr. Pavel Čech

Dobrý den, píšete o bolesti kolen, o obstřiku zad, o otékání nohou. To k sobě moc nejde. Dle mého názoru bolesti kolen jsou práce pro ortopeda, bederní páteř by kromě jiných měl vyšetřit neurolog a otékající nohy vidět internista, protože to může souviset mimo jiné s onemocněním srdce. A pokud mám psát otevřeně, každému člověku s bolestivými klouby a nadváhou zcela jistě pomůže redukce hmotnosti. Na fyzioterapii jako takovou bez předchozích vyšetření bych se příliš neupínal. Ale je to jen názor od počítače...
    S pozdravem Pavel Čech.

• Bolest kolene bez zjevné příčiny

Dobrý den pane doktore, před víc jak jedním rokem se u mne objevila bez úrazu a zvýšené zátěže bolest levého kolene. Měl jsem otok svalu(Vastus medialis), několikrát mi z kolene odsávali žlutou tekutinu. Po několika vyšetřeních v chir.ambulancích u různých lékařů jsem se podrobil v lednu loňského roku operaci AS-ME med.subtot.gen.I.sin. Po operaci byl stav zhruba 4 týdny v pořádku, poté se mi bolesti opět vrátily. Zkraje jsem bolest přisuzoval pooperačnímu stavu, nyní ,rok po operaci bych řekl, že operace neodstranila můj problém. Mám často bolesti obou svalů nad kolenem, která se stěhuje buď mezi horními svaly nebo na vnitřní sval těsně pod kolenem. Ještě chci podotknout, že pracuji jako THP pracovník, 90% prac.doby trávím u PC, nesportuji. Prosím o Váš názor, děkuji předem.

MUDr. Pavel Čech

Dobrý den, těžko posoudit na dálku, neznám váš rentgen, vaši hmotnost, váš věk, kompletní artroskopický nález, nicméně rozhodně bych netvrdil, že bolesti kolena jsou bez příčiny. Čím je člověk starší, tím více musí o svoji tělesnou schránu pečovat a nesportovec trávící 90% pracovní doby u PC samozřejmě riskuje to, že stav nejen jeho kolenního kloubu nebude ideální. Rozhodně bych doporučil do svého kolena zainvestovat trochu pohybu, kolo, v tomto ročním období spíše rotoped, plavání, mohu se na vás podívat v mé ambulanci ale můj rámcový názor již znáte...

• Operace kolene

Dobrý den, pane doktore, je mi 50 let a před rokem jsem si na lyžích přetrhla přední křížový vaz v koleni. Byla mi doporučena plastika vazu, jelikož aktivně sportuji. Letos v zimě jsem absolvovala třikrát týdenní pobyt na lyžích, jezdím spíše sportovně, také na snowboardu a koleno mě při takovéto zátěži nebolí. Slabou bolest cítím jedině při běhání nebo při nekontrolovatelném torzním pohybu. Myslíte, že má cenu podstoupit operaci? Většina mých známých má po této operaci přetrvávající otoky a bolesti. Děkuji za odpověď, Alena

MUDr. Pavel Čech

Dobrý den, ve vašem případě bych plastiku vazu hodně zvažoval. Koleno s chybějícím vazem svého majitele obtěžuje spíše nespolehlivostí, nestabilitou. Pokud vás obtěžuje bolest, svědčí to spíše na poranění menisku či samozřejmě možnost počínajících degenerativních změn kolena a prostá artroskopie by to měla vyřešit. Můžete se objednat do mé ambulance a tam můžeme všechno probrat.
    S pozdravem Pavel Čech

• Je normální neohnout ruku 2 roky po operaci karpálu?

Dobrý den pan doktore,chtěla bych s zeptat- jsem 2 roky po operaci karpálního tunelu pravé ruky.Hodnota EMG byla před operací 5,0 a po operaci 4,5,paní primářka do zprávy napsala,že to je neoperativní a přesto mě operovali.1.operace byla v září a v lednu následovala reoperace a výsledky byly stejné.Žádná změna-brnění,bolest po loket a křeče do prstů.Poslali mě na neurologii,že z hlediska ortopedie tam skončili.Již ale 2 roky nemohu ohnout rukou v zápěstí,nic v ruce neunesu,maximálně hrníček a to jen chvilku.Chci se objednat ještě na kliniku do Vysokého nad Jizerou,aby vše přehodnotili.Ale nyní bych byla ráda,kdyby jste mi napsal nyní i Vy svůj názor.Děkuji.

MUDr. Pavel Čech

Dobrý den, moc vám nepomohu, neboť problematice karpálního tunelu se nevěnuji. V rámci naší nemocnice je to parketa kliniky plastické chirurgie. Konsultace ve Vysokém nad Jizerou bude jistě přínosná.
    S pozdravem Čech

• bolest kyčlí po námaze

Dobrý den pane doktore,
    je mi 24 let, aktivně hraji florbal a poslední dobou trpím na velké bolesti kyčlí. Po zápasech často nejsem schopná ani vyjít schody, bolest pomine cca po 2 dnech a začne opět až při zátěži. Fyzioterapeutka mi kdysi řekla, že kyčle mám hypermobilní. Moje otázka tedy zní, zda si lze pomoci nějakými vitamíny (masti typu voltaren příliš nepomáhají) nebo rehabilitacemi, popř. zda byste mi doporučil navštívit specialistu.
    Děkuji moc za odpověď :-)

MUDr. Pavel Čech

Ano, jistě bych doporučil navštívit ortopeda, pokud možno v rámci klinického pracoviště, kde jsou větší možnosti stran vyšetřovacích a a zobrazovacích metod.

• Silná bolest kolene

Dobrý den pane doktore, je mi 27 let a posledního půl roku trpím střídavou bolestí kolene. Bolest začala v létě, když jsem dělal podlahu a dlouho jsem celkově klečel tak jsem pociťoval, že mě bolí koleno při ohnutí, pak se několikrát bolest vrátila a pak po týdnu třeba odezněla. V práci dělám 12 hodinové šichty a prakticky celý den chodím a poslední dobou je bolest dost intenzivní, že po práci nemůžu skoro ani chodit. Koleno mě bolí na vnitřní straně v té jamce a cítím jí jako by uvnitř kolene občas je cítit i ze shora kolene od stehenní kosti nebo naopak prostupuje naopak dolů. V kolenu mi vrže a občas přeskakuje. Koleno ze začátku bolí jen při ohybu nebo rychlejší chůzi později bolí i když noha je již v klidu. Koleno mi nepřijde oteklé, není horké ani zarudlé. Nevíte, co by to mohlo být, popřípadě jak tomu kolenu trochu pomoci aby tolik nebolelo, než se dostanu k ortopedovi, ke kterému jsem objednán, ale až za 2 měsíce. Velmi moc děkuji za odpověď.

MUDr. Pavel Čech

Dobrý den, těžko vytvořím diagnózu u počítače, ale napíšu vám to takto. Jsem také ortoped, jak jistě víte, pokud se objednáte do mé ambulance v KCK Salve, jsem schopen se Vám věnovat možná již tuto středu. Pokud by Vaše koleno bylo na artroskopii a to je při takto vleklých obtížích poměrně pravděpodobné, jsem schopen to osobně realizovat ještě koncem února. Tolik moje nabídka.
    Jsem s pozdravem. Čech.

• Bulka pod kolenem

Dobrý den pane doktore, je mi 30 let. Posledních pár měsíců mám pocit, že mi něco vadí vzadu za kolenem. Jako kdyby tam měl nějakou bulku. Dále cítím, že nemám takovou jistotu v koleni a někdy cítím, že mě i bolí - Mráz, chůze apod. Dělal jsem nějaký čas silový cviky (cca 5 měsíců) s činkami (dřepy, mrtvý tah apod). Ale už to delší dobu - půl roku nedělám a potíže stále přetrvávají.

MUDr. Pavel Čech

Dobrý den, bulka pod kolenem i pocit nejistoty velmi pravděpodobně souvisí s poraněním menisku a možná i předního zkříženého vazu. Rád vás vyšetřím ve své ambulanci a poradím, co dál.

• Replastika PZV

Dobrý den prosím o radu, je mi 29 let, v září 2015 jsem měl uraz pravého kolene a akutně dělaná arthroskopie- Operační diagnoza je fract chondralis pl. tibiae 1krat 1cm, fract. chondralis CLF 0.5 krat 0.5 cm LCA plasticam ante annos.V roce 2002 jsem prodělal plastiku PZV tohoto kolene stěpem z hamstringu. Byla mi nabídnuta replastika vazu od nedobrovolného dárce jedním orthopedem, druhý nabízí replastiku pomocí BTB štěpu. Chtěl bych se zeptat na váš názor děkuji

MUDr. Pavel Čech

Dobrý den, nejsem příznivcem internetových diskusí. Můj obor se nedá dělat přes počítač. Můžete se samozřejmě objednat do mé ambulance a tam všechno probereme. S pozdravem Pavel Čech

• Bylo opravdu nutné čekat na jedno nezbytné vyšetření s následnou operací celý rok?

Dobrý den, je mi 64 roků. Na jaře roku 2014 jsem prodělal trombózu pravého bérce s následnou warfarinovou terapií, kterou jsem doposud nepřerušil. Od poloviny ledna loňského roku, kdy se náhle přidala ostrá bolest kolene s otokem, omezující a občas zcela znemožňující pohyb, jsem pod zdravotním dohledem. Byl jsem ubezpečen vedením nemocnice, že se mohu bez obav svěřit do odborné péče personálu, na který se mohu s důvěrou spolehnout. Přesto jsem extrémně dlouhou dobu až doposud marně čekal na řešení tohoto konkrétního a velmi bolestivého problému. Po prvním půlroce naprosto vyčerpávajícího kolotoče dlouhé řady vyšetření ambulantní interny všech vnitřních orgánů a testů včetně genetických a imunologických (vyjma kolenního kloubu samotného) mi lékař ambulantní interny ve výstupní zprávě diagnostikoval bolestivé problémy způsobené "recidivou trombózy" mojí vinou svévolným "přerušením warfarinové terapie" což nebyla pravda. Navíc odmítl se nadále mému bolestivému problému věnovat, doporučit kupříkladu rentgen kolene či vyšetření na místní ortopedii. Jednak jsou k dispozici všechny záznamy testů "quick," dále všechny další podrobné krevní testy a zadruhé totiž přímo jím pověřený odborný specialista již předtím při provádění sono hlubinných žil případ recidivy trombózy výslovně vyloučil a jakmile si všiml nápadného otoku mého kolene, navrhl, že je na místě "neoficiálně" také prohlédne sono vyšetřením, při němž potvrdil "degenerativní změny" ve struktuře kolenního kloubu. Od tohoto okamžiku mi bylo jasné, že lékař ambulantní interny něco zásadního zanedbal ve prospěch celé řady daleko méně zásadních procedur, kterými sice štědře přilepšuje své nemocnici, ale poškozuje pacienta. Jeho výstupní zprávu jsem vedení nemocnice reklamoval a jako nesmyslnou odmítl akceptovat s tím, že žádám její opravu. Doposud jsem nedostal žádné vyjádření, a zpráva která evidentně zkresluje skutečný stav, má sloužit nadále jako podklad na dalších pracovištích, kde trvalo dalších půl roku, než po novém kolotoči dalších procedur přišlo na řadu vyšetření postiženého kolenního kloubu magnetickou rezonancí, která teprve po roce útrap vnesla do případu jasno: mediální 3/4 ruptura vnitřního menisku. Výsledkem je roční zanedbání mého problému, který měl být odstraněn již před rokem a moje totální rozčarování a deziluze, ztráta důvěry ve funkčnost zdravotního systému, v němž se vytrácí empatie s cizí bolestí ve prospěch mašinerie bodového hodnocení kvantity výkonů prováděných většinou kontraproduktivně v pořadí vyhovujícím především maximalizaci zisku, nikoli potřebám pacienta. Jsem skoro zoufalý a nevím, na koho se obrátit.

I.V.

MUDr. Pavel Čech

Dobrý den, dost dobře jsem nepochopil, jaký je vlastně váš dotaz. Pokud máte potřebu řešit váš nález na magnetické rezonanci, mohu se na vás podívat, zda je možné vám pomoci artroskopií kolenního kloubu (z vašeho dotazu není zřejmé, zda je problém menisku již vyřešen), pokud však se mnou chcete konsultovat správnost lékařského postupu, tak to bohužel nemohu sloužit. Nemám na to ani prostor, ani dostatek validních informací a koneckonců ani kompetence.

• Zápěstí po úrazu

Dobrý den, před 25 lety jsem měl zlomené zápěstí. Postupně se hybnost snižuje, zápěstí mě bolí. Byla shledána artróza kloubu. Chtěl bych se zeptat, zda bych se k Vám do ordinace mohl objednat na konzultaci řešení. Děkuji J. T.

MUDr. Pavel Čech

Dobrý den, jistě se můžete objednat do mé ambulance. Budu se těšit.

• Bolest předloktí

Dobrý den přeji,

chtěl bych Vás požádat o radu.
    Zhruba před půl rokem se u mne začala projevovat bolest loktů a zápěstí. Příznaky byly:
    - cítím nateklá a ztuhlá předloktí a zápěstí (vše na vnitřní, malíkové straně)
    - na pravé ruce mám sníženou citlivost malíčku, prsteníčku a částečně prostředníčku
    - předloktí mne brní a bolí (posledních 14 dní mne bolest budí ze spánku)
    - když na pravé ruce sevřu pěst, stáčí (křivý) se mi malíček a prsteníček směrem k palci
    - křupe mi v zápěstí a v malíčku na pravé ruce
    - když prsty propnu resp. natáhnu, cítím zpětný tah
    - když si protáhnu ruce nad hlavou, s dlaněmi směřujícími vzhůru, přeskočí mi u pravého palce "něco", bolest vystřelí až k bicepsu.

Je mi 33 let, pracuji jako programátor a mým koníčkem je posilování.

Můj obvodní lékař mne poslal na neurologii, kde pan doktor řekl, že jsem zdráv (že rozhodně nemám problém se syndromem karpálního tunelu) a předepsal mi Neuritogen a Aescin. S tím, že mám přijít za 3 měsíce. Po dotazu na sníženou citlivost prstů mne poslal na EMG pravé ruky, kde byl diagnostikován náběh na syndrom karpálního tunelu..asi. A že se s tím nic nedá dělat a pokud se situace zhorší, je možnost operace.

Nechtěl jsem jen nečinně přihlížet a tak jsem si našel fyzioterapeuta. Ten však tuto diagnózu zpochybnil a řekl mi, že mám problém v lokti, nikoli syndrom karpálního tunelu a předepsal mi cvičení.
    Již dva měsíce mne bolí ruce, ale nevím co mi je a zda bych nemohl udělat pro své uzdravení víc.

Chtěl bych znát názor odborného lékaře a hlavně bych chtěl pomoci, protože se můj stav horší a nechci nic zanedbat. Budu rád za každou radu.

Mnohokráte děkuji
    S pozdravem

MUDr. Pavel Čech

Dobrý den, předpokládám, že jako programátor pracujete většinu dne s počítačem. Tady můžeme přepokládat jeden typ nefyziologické zátěže. Posilování, pokud není pod odborným vedením, může také nadělat dost škody. Neuvádíte, jaká horní končetina je pro vás dominantní. Podle vašich příznaků bych vás také směřoval na neurologii, že se nepotvrdila dg. karpálního tunelu není při vašich příznacích nic překvapivého. Existuje ale celá řada dalších tzv. úžinových syndromů, kdy je nerv stištěn okolními tkáněmi. Ve vašem případě bych se zaměřil na loketní nerv v oblasti jeho průběhu kolem "brňavky" na lokti. Jeho komprese v tomto místě není nic výjimečného. Tedy úžinový syndrom n. ulnaris. Může v tom hrát jistě roli i posilování, kdy po cvičení měkké tkáně natečou a příznaky se zhorší. V každém případě jste podle mne pacient pro kvalitní neurologickou ambulanci. Vím že řešením této diagnózy, pokud se potvrdí, se zabývají i některá pracoviště chirurgie ruky či plastické chirurgie, např. v Hradci Králové.

• Tři operace tenisového lokte

Ráda bych se poptala zdali je možné se k Vám objednat i když jsem léčena ve Vysokem nad Jizerou,které je 200 km od mého bydliště a bohužel neni možné se dopravit na brzké kontroly. Jsem po třech operacích epikonlitidu pravé ruky a opotřebovaný palcový kloub na též ruce a nyní již stejné bolesti v levé ruce.Nebo doporučení co s nezvladnutelnými bolestmi.

Děkuji Hrotíková

MUDr. Pavel Čech

Dobrý den, objednat se do mé ambulance je jistě možné, ale řešení epikondylitidy, která zlobí i po 3 operacích, jestli to dobře chápu, je opravdu svízelné. Opotřebovaným palcovým kloubem pravděpodobně myslíte jeho artrózu a operačnímu řešení konkrétně této diagnózy se nevěnuji. Mojí specializací v oblasti ruky jsou úrazy.

• Zánět paty

Prosím o radu mám na rtg zjištěno zánět váčku pot patní kostí,moc mě to bolí je to střed paty a vnitřní strana paty byla jsem na opichu ,ale ten mě nepomohl,pan doktor mě chce dát další a řekl mě nebo ozařování a operace děkuji Jitka

MUDr. Pavel Čech

těžko soudit bez vyšetření, ale jak obstřik patní kosti, tak případné ozařování bolestivého místa je při této diagnóze standardní postup

• Bolest kolene

Dobry den, rada bych se zeptala jaka by mohla pricina bolesti kolenniho kloubu. Sem tam mi po delsi necinnosti kruplo v koleni, az jednou kruplo bolestive. Od te doby me boli kloub po bocich hlavne z vnejsi strany smerem pod koleno a trochu je to bolestive kdyz to prohmatam, ale jen v klidu kdy je koleno prikrcene na mene nez 90 stupnu. od te doby mi take koleno krupe daleko casteji. v normalni chuzi nebo behu mi to ale nebrani.

MUDr. Pavel Čech

Dobrý den, nejčastější příčinou bolestí kolena je poranění menisku, ve vyšším věku pak artróza kolenního kloubu. Více se k příčině obtíží prakticky nedá vyjádřit. Můžete se určitě objednat do mé ambulance, kde se můžeme na všem domluvit.
    Hezký den. Čech

• Problém s čéškou

Dobrý den pane doktore,
    Ja jsem cizinka a mám tady pojištění AXA assistance, volala jsem tam a rekli mi, že mužu si vybrat jakýkoliv lékaře, zaplatit v hotovosti, a pak mi to vratí pojištovna.
    Jestli mě může přijmout, nebo musím jít nejprve k terapeutovi?
    Mám problem s levou čéškou, citím, že se pohybují a je teplejší než na pravé noze. A ještě mám dotaz, kolik mi to může približně stát?
    Dekují za pohopeni

MUDr. Pavel Čech

Dobrý den, můžete se objednat rovnou například ke mě do ambulance v Americké. Ceník si v tuto chvíli přesně nevybavím, ale při telefonickém objednání Vám na recepci cenu primárního vyšetření jistě rádi sdělí.

• Bakerova pseudocysta

Třeba mi poradíte. Kdybych necvičil v posilovně, asi bych se ani neptal, ale je to pro mě opravdový koníček... Máte prosím nějaké zkušenosti, nebo odkaz na někoho, kdo by mi poradil s Bakerovou cystou a to v obou kolenech. Mám to zjištěné přímo z rezonance i ultrazvuku. Jakési "mri"(pokud to zkratku píšu dobře) je negativní a že je to malé velikosti, takže se to nedá zatím řešit(posléze se to operuje, odsává, ale výsledek je vždy nejistý, příčiny prý neznámé a mají to lidí jakéhokoliv věku). Problém je v tom, že někdy mi opravdu hodně tuhnou až skoro zatuhnou kolena(koleno) a potom je problém se hýbat natož cvičit(chodím jen do posilovny) a někdy i usnout. Bylo mi řečeno, ať cvičím dál, ať to neřeším, ale ten stav je velice podivný a já si s tím nevím rady. Než jsem na tohle přišel, oběhal jsem asi 5 ortopedů a musí vám být jasné, že mi všichni řekli, že jsem mladý, že to nic není a ať se tak nesleduji, nakonec jsem si "vybrečel" tu reznonaci. Nevěděl byste o něčem, někom, jak s tímto pracovat, fungovat a nějak tomu pomoct(doplňky, masti apod.) klidně odkaz na někoho, s kým bych to mohl konzultovat. Samozřejmě nechci nic zadarmo. Děkuji moc.

MUDr. Pavel Čech

Dobrý den, váš dotaz asi někam zapadl a teď na mne vyskočil. Příčiny Bakerovy pseudocysty nejsou až tak úplně neznámé, velmi často je příčina v kolenním kloubu, může to být drobná prasklina na menisku (na negativní výsledek MRI se příliš neupínejte, protože se tomuto vyšetření dávěeřit z 60, max. z 80%). Koleno je drážděno a nadbytečná tekutina se dostává do podkolení, kde se hromadí a obtěžuje. Operace a odsávání pseudocyty skutečně více méně nikam nevede. Mým doporučením je artroskopie kolena a jeho skutečná vizuální kontrola a případně vyřešení problému uvnitř kloubu. Pokud Vás problém ještě trápí, můžete se objednat do mé ambulance.
    S pozdravem Čech.

• Bakerova pseudocysta

MUDr. Pavel Čech

Dobrý den, Bakerova pseudocysta je obvykle odrazem obtíží uvnitř kolenního kloubu, nejčastěji drobné trhliny na jednom z menisků. Proto já osobně, stejně jako řada mých kolegů, samozřejmě po vyšetření pacienta, obvykle zahajujeme terapii artroskopií kolena k vyloučení poranění uvnitř kolenního kloubu. Jinak je pravda, že drobná Bakerova pseudocysta obvykle nečiní větších obtíží ani aktivním sportovcům, já sám mám vpravo již roky jednu takovou a jsem v klidu. Na druhou stranu, pokud popisujete "tuhnutí až zatuhnutí" kolenních kloubů, tak to je obtíž, kterou je s Bakerovou pseudocystou jen velmi obtížně možné spojit a ani artroskopii kolena bych v tuto chvíli neviděl jako řešení...
    S pozdravem Pavel Čech

• od ortopedie k neurologii

Dobrý deň, chcela by som sa informovať o možnosti i ked si uvedomujem, že určovanie diagnozy na diaľku je nielen komplikované ale často bezúčelné, i tak to skúsim, mám 24 rokov-žena a primár ortopedie mi diagnostikoval artrozu kycel.kloubu I-II a asymetriu a zošikmenie panve doľava s LS skoliozou a diskopatiou a rotaciou stavcov L4/L5 a L5/S1 + (torakálna skolioza-tu mám od detstva). Problemy zacali pred 2 rokmi, kedy som po obvyklej bežeckej trase ostala ležať na posteli v bolestiach neschopná vstať, bolesti boli hlavne v oblasti panvePo navsteve p.primara o 3 dni, mi povedal, že bolesti sú v dôsledku svalovej nevyváženosti panve. Chôdza mi však robila problem,kvoli kyčel.klbu. Po mesiaci rehabilitacii sa mi stav opokojil, odvtedy pravidelne cvicim cviky na panev, kyčle a chrbticu, pravidelne uzivam chondroprotektiva s obsahom hlavne glukosaminu a chondroitinsulfatu,snazim sa športom nepremahať a schudla som 7 kg( vyska 168 a vaha 59). Pred tyzdnom som navstivila ineho doktora-ortopeda, ktory skonštatoval, že rotacia panve ,,nie je az tak dramaticka" a artroza tiež,, nie je ,, taká strašná", urobil mi nove RTG snimky kycli, kde bol vidieť určitý stupeň opotrebovania v klbe, ale ,, nie je to až take zlé". Pričom mi predosly primar ukazoval na RTG osteofyty, ktore boli v okoli znicenej casti klb.povrchu, ale skutočne na nových RTG snímkoch nebolo opotrebovanie v takej miere. Následne, tento novy p.doktor skonštatoval, že moje bolesti pochadzaju z neurolog.problemu v dosledku možnej komprimacie medziobratlovej plotenky obratlami v krizovej oblasti. Usudil tak aj na zaklade novych priznakov,ktoré ma donútili navstivit dokotra a to, že sa mi zacinaju objavovať priznaky uz cca mesiac a to trpnutie nôh, slabosť v končatinách a častá ,,lámka kostí" ( ľudovo nazvane, neviem ako sa to povie odborne,ale pocit akoby vam lamali kosti, neviem to porovnať s reumatic.bolestami, nakolko neviem,ako bolia kosti pri reume, pardon). Často mám taku slabosť v nohách, že mi je ťažko ohnúť prsty, nie je to nemožné,ale musím vynaložiť veľkú vôľu. Bolesť sa od holenných kostí šíri ku kyčel.klbom a obopína celú panev, takto preležím aj cely deň. Inak športujem, behám, bicyklujem, turistika a behám s bežec.obuvou po makkom povrchu, avšak asi posledné 2 mesiace nebežím, len cvičím rehabilitačné cviky a pravidelne sa prechádzam. Som študentkou a často prestojím celé hodiny, a často sa vyskytnú bolesti z dlhého státia, sedenia, zo zimy, či po športe. Teda môj dotaz je, či návšteva neurologa mi nejakym sposobom pomôže( myslim aj na naslednu možnú terapiu),nakoľko mám mierne obavy z prístupu na neurologii, min pol ročného čakania. Posledne mi bola odporucena neurolog.prehliadka a p.doktor vyjadril nazor, že by pomohla aj myeolografia, na ktorú by som čakala dalsi pol rok minimálne. Popr aký ma progres takýto stav. Ďakujem za Váš čas, pochopenie a odbornú radu. S pozdravom Bára

MUDr. Pavel Čech

Dobrý den, ve stručnosti. Diagnózu jistě není možné stanovit takto od počítače, tak jak to popisujete si myslím, že potřebujete především dobré neurologické vyšetření, na základě něj magnetickou rezonancí oblasti bederní páteře a dle výsledku rezonance velmi pravděpodobně i dobrého spinálního chirurga. Předpokládám, že vaše obtíže pramení z iritace míšních kořenů v oblasti bederní páteře.

• První boty

Dobry den,

mam 8mesicniho syna a chtela bych poradit jake prvni boty mu do budoucna poritit. Jaky je vas nazor na kozene capacky Dadoos a boty Attipas?
    dekuji

SP

MUDr. Pavel Čech

Dobrý den, celý život se věnuji pouze dospělé ortopedii a traumatologii a z toho důvodu vám nejsem schopen v tomto směru poradit.
    Hezký den, Čech.

• Talus vertikalis

Dobry den. Nas uz teraz 2,5 rocny syn,bol operovany ako 1,5 rocny v ziline u pana primara Popluhara na diagnozu talus verticalis.je uplne v poriadku,nema ziadne ine zdravotne problemy.Pred nedavnom sme mu nahmatal tesne pred patou taku akokeby kosticku a je na tom mieste aj otlacok.Boli smre za nasim miestnym ortopedom u nas doma.on tu kosticku nahmatal a povedal ze je to kost z paty,ze talus spadnut nemohol.chceme sa preto Vas opytat ci je mozne aby talus spadoll naspat do vertikalnej polohy ako pred operaciou.velmi nam to pomoze ak nam odpisete.vopred Vam dakujem

MUDr. Pavel Čech

Dobrý den, varianta redislokace talu do původní pozice mi nepřipadá pravděpodobná, nicméně já osobně se celý svůj ortopedický život věnuji pouze ortopedii dospělých. Mohu vám tedy jedině doporučit v připadě vašich pochybností navštívit pracoviště zaměřené na dětskou ortopedii, samozřejmě nejlépe navštívit přímo ambulanci operatéra.
    Hezký den.

Často kladené dotazy