Replastika PZV

Dobrý den prosím o radu, je mi 29 let, v září 2015 jsem měl uraz pravého kolene a akutně dělaná arthroskopie- Operační diagnoza je fract chondralis pl. tibiae 1krat 1cm, fract. chondralis CLF 0.5 krat 0.5 cm LCA plasticam ante annos.V roce 2002 jsem prodělal plastiku PZV tohoto kolene stěpem z hamstringu. Byla mi nabídnuta replastika vazu od nedobrovolného dárce jedním orthopedem, druhý nabízí replastiku pomocí BTB štěpu. Chtěl bych se zeptat na váš názor děkuji

3 odpovědi

Dobrý den, nejprve je třeba si říci, jestli je replastika LCA nutná a indikovaná. Nutné je řešení tehdy, pokud pacient má opět nestabilitu kolene po novém přetržení LCA. Při indikaci je třeba dbát na celkový stav kolene. Plastika udělaná na koleni s již destruktivními změnami na chrupavkách sice koleno ustabilizuje, ale dojde ke zhoršení bolestí kolene z tzv. utažení. Pokud se tedy pro replastiku rozhodneme, tak ve Vaše případě jsou dvě možnosti - štěp z dárce, či BTB z postiženého kolene. Štěp z dárce má nevýhody : pomalejší vhojování, možné riziko přenosu infekčních chorob /minimální/ a výhody : nutný menší operační přístup a rychlejší čas operace /štěp je již odebrán/. BTB má nevýhody : nutný řez předního kolene asi 8-10 cm k odběru štěpu, další oslabení funkce kolene - síla natahovače a výhody : jedná se vlastní tkáň s rychlejším a jistějším vhojením bez rizika přenosu infekčních chorob. Nedá se tedy jednoznačně řící co je lepší, záleží též na osobním přístupu pacienta - zda nevadí štěp z dárce. Obecně je více užívaná metoda štěpu dárce na replastiku LCA. Dobré výsledky lze dosáhnout oběma metodami. Take bych se orientoval tím, s kterou metodou má dané pracoviště více zkušeností a které preferuje. S pozdravem Jíra

Získejte odpověď díky online konzultaci

Potřebujete radu odborníka? Rezervujte si online konzultaci: všechny odpovědi obdržíte z pohodlí domova.

Dobrý den. Popis operačního nálezu mi není moc jasný, ani neuvádíte vaše obtíže, takže je těžké se vyjádřit. Klinický a artroskopický nález na koleni je třeba dát do souvislosti s vašimi obtížemi a požadavky na koleno (těžká práce, sport...) a pak naplánovat postup. Doporučuji svěřit se specialistovi na kolena, který ve vás vzbuzuje důvěru a s ním naplánovat správný postup léčby. S pozdravem dr. Dobiáš

Dobrý den, nejsem příznivcem internetových diskusí. Můj obor se nedá dělat přes počítač. Můžete se samozřejmě objednat do mé ambulance a tam všechno probereme. S pozdravem Pavel Čech