Markéta Řeřichová (viz wikipedie), nar. 25. srpna 1978, Praha, je česká zakladatelka organizace odborně pomáhající vysoce ohroženým dětem a rodinám Cestou necestou. z.ú. (www.cestounecestou.org), psychoanalyticky orientovaná psychoterapeutka, básnířka, průkopnice terapie divadlem a terapií fotografováním.

Nabízí psychoterapeutickou pomoc v obtížných životních situacích, při osobních či rodinných problémech, hledání sebe sama a pocitu vnitřní svobody.

Dále poskytuje supervize v pomáhajících profesích.

V roce 2020 založila spolu s Pavlínou Vočkovou, Markétou, Ročkovou a Terezií Neradiovou projekt Knížky do dětských domovů. O tomto projektu mluvila v Událostech, komentářích na ČT24, radiu Proglas, dále se o něm psalo např. v časopise Naše rodina.

Více na www.rerichova.cz a wikipedii (Markéta Řeřichová, Cestou necestou, z.ú., Knížky do dětských domovů, dětské domovy):
Narozená v Praze 25. 8. 1978 .
Vystudovala speciální pedagogiku, absolvovala několik psychoterapeutických a supervizních výcviků pod vedením Ivany Veltrubské - integrovaný výcvik, výcvik zaměřený na rodinnou terapii a výcvik supervize v pomáhajících profesích I. a II.
V letech 2012 - 2018 absolvovala komplexní vzdělání v psychoanalytické psychoterapii (500 hodin skupinová sebezkušenost pod vedením Leony Chvojkové a Romana Čepeláka , 200 hodin teorie, 150 hodin supervize - supervizoři Martin Cipro, Martin Mahler, Miroslav Petržela, výcvik ukončen závěrečným řízením). Nyní je v psychoanalýze u mezinárodně uznávané česko-francouzské analytičky lacaniánského směru, Ivy Andreis.
Z počátku se věnovala převážně teatroterapii, v roce 2000 založila v Domově Palata divadelní soubor Kopretina, jehož členy byli dospělí klienti s mentálním a zrakovým postižením. Patronkou divadelního souboru byla významná herečka Gabriela Vránová.
Zabývá se též terapií ohrožených rodin, ráda a často využívá umělecky orientované terapie, nicméně převážně se věnuje hlubinné psychoanalytické terapii.
Je supervizorkou, členkou Asociace supervizorů v pomáhajících profesích ( https://asupp.cz/).
V roce 2011 založila spolu s manželem Robertem Neradilem neziskovou organizaci Cestou necestou (https://www.cestounecestou.org), jehož posláním je odborná pomoc vysoce ohroženým dětem a rodinám.
V roce 2019 byla nominovaná na osobnost neziskového sektoru.
Dlouhodobě se aktivně podílí, většinou jako autorka, na projektech zlepšujících ústavní péči, poskytuje psychoterapii dětem v dětských domovech.
V září 2018 měla na 25. psychoanalyticko - psychoterapeutickém sympoziu organizovaném IAPSA (Institutem pro aplikovanou psychoanalýzu) referát na téma Totalita a svědomí (https://www.iapsa.cz/odkazy/odkazy).

V roce 2013 vydala básnickou sbírku s fotografiemi Miroslava Lédla A pošli to dál.
Je spoluautorkou v básnických sbírkách Pastýři noci, Rybáři odlivu, Řezbáři stínu, Řeka úsvitu a Noc plná žen. Básnický almanach Pastýři noci, jehož editorem je Vladimír Stibor, získal ocenění Petra Jilemnického.

Věnuje se i odborné publikační činnosti, mj. roku 2018 v lednové Psychologii dnes publikovala článek o sebepoškozování s názvem " Řežu své hranice".

Jejím největším pokladem je dcera Terezie Neradilová (nar. 2002), lektorka anglického, španělského a japonského jazyka, majitelka mezinárodních certifikátů v těchto jazycích, absolventka individuálního kursu práce s traumatem, asistentka terapie, učí a doučuje děti v dětském domově. Dcera Terezie je spoluzakladatelkou projektu Knížky do dětských domovů.
Více O mně

Náplavní 1, Praha 120 00

Online konzultace

3 názory

• Váš účet byl odstraněn

Rozvod, který dcera v 8mi letech špatně snáší a následkem má psychosomatické potíže.
    Paní Markéta nám velmi pomohla se s celou situací lépe vyrovnat a objasnit postoj dcery k celé věci.
    Má krásný vztah k dětem a umí s nimi velmi dobře uvolněně pracovat příjemnou a zábavnou formou.
    Dcera se na sezení i těšila.
    Moc děkuji a vřele doporučuji!
    Lucie

Mgr. Markéta Řeřichová

moc děkuji a přeji vše dobré!

• Váš účet byl odstraněn

Paní Markéta je výtečný člověk, jako terapeutka umí lidem naslouchat, má vlídný přístup, mnoho svých zkušeností, nebojí se tématu a bylo zjevné, že na sobě sama pracuje, což u mě budí důvěru. Má ráda svou práci, je na správném místě. Vřele doporučuji.

Mgr. Markéta Řeřichová

moc děkuji a přeji hodně štěstí při plavbě životem!
    Srdečně

• Váš účet byl odstraněn

Markétu Řeřichovou jsem poprvé poznala ve (přibližně) 14 letech. Nevěděla jsem, co mám očekávat, nevěděla jsem, jak naše setkání budou probíhat a už vůbec jsem nevěděla, k čemu mi to vlastně bude. K Markétě mě doporučil OSPOD, takže jsem už jen z trucu nikam nechtěla.
    Po pár sezeních se můj názor ale změnil. Neříkám, že vždy, ale začala jsem k Markétě docházet velmi ráda. S psychoterapeuty mám již nějaké zkušenosti a mohu říct, že Markéta Řeřichová je TOP z těch všech zkušeností.
    Samozřejmě má asi veškeré vlastnosti, který by dobrý psychoterapeut měl mít, ale k tomu všemu je lidská, chápavá, velmi všímavá a tak nějak vždycky ví, co má říct. Ráda vše řeší svým jménem bez toho, že by vás zbytečně odkazovala jinam, či k někomu jinému.
    Opravdu doporučuji.
    K.M.

Milá K. M.,
    moc děkuji za hřejivá slova.
    Vážím si Vaší důvěry a odvahy vzít život do svých rukou a hledat cestu k tolik potřebné vnitřní svobodě.
    Přeji hodně blízkosti a štěstí v naplněném životě.
    Srdečně M. Ř.

Odpovědi

26 odpovědí poskytnutých lékařem na otázky pacientů na ZnamyLekar.cz

Dobrý den, prosím vás o radu/doporučení, jestli jít s nemocí - hraniční poruchou osobnosti raději z

prosím vás o radu/doporučení, jestli jít s nemocí - hraniční poruchou osobnosti raději za psychologem nebo psychiatrem.
Děkuji za odpověď

ODPOVĚĎ LÉKAŘE:

Mgr. Markéta Řeřichová

Dobrý den, doporučuji najít psychoterapeuta, který ve Vás bude vzbuzovat pocit vzájemné důvěry, respektu, přijetí a pevného bezpečí. Přeji hodně štěstí! Markéta Řeřichová

Dobrý den, chtěl bych se zeptat úplně obecně tj. může se člověk změnit? Stále pročítám další a další články o tom, že člověk má nějaké charakterové rysy a vlastnosti, se kterými se rodí a že osobnost člověka je do značné míry předurčena v jeho genech a nemůže ji sám člověk ovlivnit. Určitě vím,…

ODPOVĚĎ LÉKAŘE:

Mgr. Markéta Řeřichová

Dobrý den, ač máme jisté danosti, předpoklady, genetické dispozice, naučené životní scénáře, včetně často hluboce zakořeněných, vnitřně přijatých obrazů o sobě a o světě, máme dar a možnost volby.…

Prohlížet všechny odpovědi