Dotazy od pacientů (136)

• Dobrý den ,jmenuji se Lucie Šandorová ,je mi 31 let,poslední dobou trpím strašnou depresí,úzkostí.po

Dobrý den,,je mi 31 let,poslední dobou trpím strašnou depresí,úzkostí.pořád brečím,nejsem schopná nic udělat. pořebovala bych pomoct,protože už to odnáší i můj přítel a moje okolí si také všímá že nejsem úplně v pořádku a něco se děje. Chodila jsem k psychologovi téměř před 15 lety ale hned jsem to zabalila ,neměla jsem na to,byla jsem mladá a nerozvážná ale teď prostě vím že stím potřebuji něco dělat. Děkuji za odpověď

Mgr. Veronika Pešková

Dobrý den, jsem ráda, že jste si přiznala, že si sama nepomůžete. Tento krok je nesmírně důležitý nebát se říct si o pomoc a pomoci si nechat.
    Přeji hodně štěstí. Krásný den

• Dobry den, mam 22m stareho syna. Chtela bych se zeptat, syn nejak po roce zacal pri vztekani bouchat

Dobry den, mam 22m stareho syna. Chtela bych se zeptat, syn nejak po roce zacal pri vztekani bouchat hlavou do zeme nebo do zdi, ale opravdu hodne. Nedavno zacal take plivat. Dela to vzdy, kdyz se mu neco nelibi, kdyz se mu rekne ne.. Obcas je take agresivni, kouse, boucha... Chtela jsem se zeptat, zda by to mohli byt znamky nejake dusevni poruchy? Par lidi mi rikalo, ze by to mohl byt autismus.. Zda bych to tedy mela vice resit nebo je to jen nejake obdobi vzdoru? Mame tez 3,5 letou dceru, syn neni jedinacek. Dekuji za odpoved

Mgr. Veronika Pešková

Dobrý den, rozumím vašim obavám a jsem ráda, že jste se to rozhodla řešit. U někoho to opravdu mohou být projevy vzdoru, u jiných dětí se může jednat o známky autismu. Každý člověk je zcela individuální a proto je potřeba bližší diagnóza na základě prohlédnutí vašeho syna. Je lepší, to řešit hned, když problém nastal, než čekat, že to samo přejde a vyřeší se...
    Přeji krásný zbytek dne.

Můžu se k psychologovi objednat a jít sama jako dítě?bez toho aniž by rodiče něco věděli?

Mgr. Veronika Pešková

K psychologovi se objednat můžete, nic méně rodiče o tom vědět musí, pokud máte méně jak 18 let.
    Existují však jiné anonymní možnosti jak si s někým popovídat a to například využít linky důvěry.

Mgr. Veronika Pešková

Dobrý den. Záleží na tom, kolik přesně je vám let, ale v podstatě se dá využít různých způsobů pomoci, pokud by váš psycholog vyžadoval souhlas rodičů a pro vás by to byl problém.
    Na školách bývá velmi často psycholog, nemá vaše škola? Nebo se dá využít různé telefonické pomocné linky.
    Krásný den.

• Dobrý večer, prosím o radu.Dceři 10 let diagnostikováno ADD , pořád si vystřihuje,hraje si s umělýma

Dobrý večer, prosím o radu.Dceři 10 let diagnostikováno ADD , pořád si vystřihuje,hraje si s umělýma koněma,maluje ale jak dojde k učení ,nespolupracuje, vydává zvířecí zvuky , stéká se .Ve škole a na doučování spolupracuje velmi dobře,tak nevím zda mám hračky zabavit aby se více soustředila na učení a nebo naopak nechat jí být jelikož škola a doučování dva krát týdně je nad její úsilí, děkuji za odpověď JŠ.

Mgr. Veronika Pešková

Dobrý den, často rodiče mají představy a očekávání o svých dětech, které jim děti nejsou schopné naplnit a z toho jsou pak všichni nešťastní. Pokud máte takové problémy, zaměřte se se svou dcerou na něco jiného, než na doučování a to na váš vztah. Zapojte se do jejího světa skrze její hry, staňte se jejím přítelem, kamarádkou, více ji pochopte. Je to to nejdůležitější, co vzájemě společně máte. Pokud vaše dcera dobře reaguje na doučování ve škole, nechejte to tak a vy společně rozvíjejte něco, co je úžasné a krásné a není to založené na vzdělání.
    Krásný den. :)

• Dobrý den, mám 21 měsíců starého syna. Syn byl vždy moc hodný, ale zhruba po 1.roce začal při vzteká

Dobrý den, mám 21 měsíců starého syna. Syn byl vždy moc hodný, ale zhruba po 1.roce začal při vztekání bouchat hlavou do země, ale opravdu hodně, dělá to pokaždé, když se mu něco nelíbí, když se mu řekne ne. Nebo, když nechce jít spát bouchá hlavou do skříně.. Před nedávnem začal i plivat. Dříve také dost kousal, teď už to moc nedělá, ale rád tahá za vlasy a bouchá + štípe ostatní. Pár lidí mi už říkalo, že by to mohli být známky autismu.. Chtěla jsem se tedy zeptat, zda bych to měla nějak více řešit nebo je to jen nějaké období vzdoru a přejde ho to? Máme ještě 3,5letou dceru, takže syn není jedináček. Děkuji předem za odpověď

Mgr. Veronika Pešková

Dobrý den, hranice mezi autistickým a zdravím dítětem v rámci popisu skrze písmenka, může být velmi tenká. Proto bych vám určitě doporučovala navšívit někoho, kdo se tímto zabývá a autistické prvky vyloučí. Pokud se tak stane, není to o to, že ho období vzdoru přejde, jen vzdor přejde do jiných projevů, než kousání a bouchání. Přejde třeba do křiku, pláče, zuřivosti, později může přejít do agresivního chování k ostatním dětem, spolužákům, lhaní, atd. Je potřeba tyto projevy nepodceňovat a řešit je, naučit se chápat dítě, co tímto způsobem vyjadřuje, co se snaží říct a jaký má cíl. Každé dítě je jiné a osobyté přesně tak, jako každý dospělý. Váš syn bude přejímat hodně způsob chování po svém otci. Takže prozkoumejte i to, jak se choval jeho otec, když byl malí. Vše má souvislosti a pokud chcete řešit probém, je potřeba odstaranit vzorce chování, které se jednoduše přenáší.
    Krásný den.

• Dobrý den,mám 8 letého syna,už když byl malí si schovával obaly od hraček,různé papírky,nebyl schopn

Dobrý den,mám 8 letého syna,už když byl malí si schovával obaly od hraček,různé papírky,nebyl schopný se zbavit starých rozbitých hraček,ale bylo to v malích mezích,nyní se to hodně stupnuje,schovává vše,když něco najdem a vyhodíme,dělá strašnou scénu a pláče,dnes cestou do školy zjistil,že jsme vyhodily starý rozbitý vysavač,plakal celou cestu do školy i ve škole až mě musela zavolat učitelka,již nevíme co dál,můžete prosím poradit?jestli s ním zajít za nějakým lékařem nebo jak s tím máme bojovat?děkuji Petra

Mgr. Veronika Pešková

Dobrý den, bojem nic nevybojujete. Otázkou zůstává princip toho, proč to dělá. Cítí se totiž v bezpečí, má v těch věcech jistotu a snaží se je mít pod kontrolou. Když najednou něco vezmete, na co nebyl připravený a vyhodíte, probidíte mu pocit, že to nemá pod kontrolou, čili se začne cítit velmi bezmocně. Důležité bude s takovým dítětem nacvičit se těchto věcí vzdávat, aby se stále cítil bezpečně.
    Tohle všechno pramení však z nějaké negativní zkušenosti, z negativního prožitku, protože pocit bezpečí je pro dítě to jediné, co má, pokud mu byl někdy narušen je potřeba zjistit kdy a za jakých okolností, od toho se potom odvíjí celá léčba.

Dobry den,

od mala trpim velice podivnou mozkem vynucenou? cinnosti. Jakmile stojim, zacnu se houpat ze strany na stranu, jakmile sedim, delam totez s rozdilem, ze se houpu dopredu a dozadu. Vubec nevim, jak situaci resit, sezeni v klidu ve me vyvolava neprijemny pocit, taktez stani v klidu. S vekem jsem tento zlozvyk? utlumil co se tyce verejnych prostor (MHD, cekarny, obchody), avsak doma toto stale praktikuji a z 80% pouze v sede. Byl bych velice rad za diagnostiku moznych nemoci/poruch.

Dekuji za odpoved. :)

Mgr. Veronika Pešková

Dobrý den, z toho co popisujete, děláte pohyby z důvodu vyhnutí se emoci, kterou v klidu cítíte. V terapiích je možnost, tento pocit blíže prozkoumat, protože to je spouštěč a naučit se s ním pracovat jinak než těmi pohyby. Naučit se ho zvládnout. Protože jak mile zvládnete tento pocit, nebude už nic, co by vás nutilo tyto pohyby dělat a vy budete svobodný :) Buďte odvážný a objednejte se na terapie. Pokud budete chtít, jsem tu pro vás. Krásný den Mgr. Veronika Pešková

• Dobrý den. Píši kvůli dlouholeté kamarádce, rozešel se s ní přítel, přišli o být, vrátila se k rodič

Dobrý den. Píši kvůli dlouholeté kamarádce, rozešel se s ní přítel, přišli o být, vrátila se k rodičům a tam to není dobré, hádají se a prý jí říkají, ze má umřít. Vždy odjede někam autem a začla i pít. Nechce se jí žít. Jak ji mám prosím pomocí, aby si něco neudala.

Mgr. Veronika Pešková

Dobrý den, jsem ráda, že vaše kamarádka má tak skvělou kamarádku, která ji chce pomoci a nenechá ji v trápení, které má. V podstatě nejdůležitější však není váš chtíč, ale chtíč vaši kamarádky. Takže dokud ona sama nebude chtít tuto situaci řešit, obávám se, že s tím nic neuděláte. Nejdůležitější pro vás bude, naučit se naslouchat. Nesnažit se ji něco vymlouvat, nějak se s ní přít, jen se snažit ji co nejvíce pochopit a porozumět. Na některé věci budete mít určitě jiný názor, než má ona, některé věci budete zcela vnímat jinak, ale tak už to chodí. Tisíc lidí, tisíc názorů. Vy se jen učte naslouchat jí a pochopit, po čem touží a co si skutečně přeje. Myslím si, že po rozchodu se bude cítit nechtěná, nemilovaná, že není dost dobrá, že je vlastně k ničemu. Také se může začít sebe obviňovat, že udělala chyby a chtěla by to celé vrátit zpět, aby to mohla napravit. Jejím posunem v před je přiznat si toto vše a začít to pomalu měnit, cítit se svobodná, soběstačná a i šťastná, váš úkol je provést ji a respektovat její odlišné vnímání na věc, v které v tuto chvíli může mít. Přeji vám, ať se daří a najdete co nejdříve řešení pro obě.
    Krásný den. Mgr. Veronika Pešková

• Dobrý den,mám dotaz ohledně svého sedmiletého syna,který nastoupil ted v září do školy.Měl odklad.Od

Dobrý den,mám dotaz ohledně svého sedmiletého syna,který nastoupil ted v září do školy.Měl odklad.Od malička to bylo s ním hodně těžké.Jako miminko býval honě uplakaný v den i noc,často pak protivný,když už byl starší,agresivní hodně,tvrdohlavý.Ted máme skoro denně stížností ve škole na syna,neposlouchá vůbec učitelku,na hodinách neustále vyrušuje učitelka není schopná tímto vyučovat,na něho nic neplatí.Má poruchu pozorností a vývojou dysfázií zjištěnou klinickým psychologem,ale myslím si,že má také ADHD.Rádi bychom se k Vám objednali,bo si už nevíme rady,ve škole jsou bezradní.Prosím poradte,k psycholožce chodíme jednou za půl roku připadá mi to málo a moc nám neporadila.Porod proběhl v pořádku,narozen v termínu,spontánním porodem-klasickým.Už v porodníci křičel nejvíc atak se s ním neustále trápíme,psycholožka se zmínila spíš o ADD já ho vidím jako ADHD i ve škole si to myslí učitelka a školní psycholog.Poradte.Dík

Mgr. Veronika Pešková

Víte v tomhle je těžké radit, když vlastně jediné, co člověk má, je pár řádků od rodiče. Rozumím tomu, že už jste bez radní a že děláte a snažíte se, jak nejlépe umíte. Do školy se dá pořídit asistent, ten by mohl usnadnit výuku učitelce a zároveň být přítomný o přestávkách u vašeho syna. Tím pádem by se zabránilo nějakým velkým problémům. Asistenta si můžete vyřídit i vy sami, pokud vám ho neschválí škola, jediný rozdíl je v tom, že si ho potom platíte. Zkuste to nejdřív v rámci školy, potom bych řešila asistenta soukromě. Ulehčí se všem.
    Pokud chcete řešit vznik nemoci, proč to má, co je příčina a co se s tím dá dělat, ozvěte se. Přeci jen asistent je pokrytí problému, nikoliv vyřešení podstaty.
    Držím palce a krásný den.

• Dobrý den, mám dlouhodobý problém s nočními můrami, už asi od 4 let. Sen je pokaždé různý, ale jedno

Dobrý den, mám dlouhodobý problém s nočními můrami, už asi od 4 let. Sen je pokaždé různý, ale jedno má vždy společné - je tam medvěd, který mě chce zabít. Zdává se mi to každý měsíc, někdy i několikrát do týdne. Vzbudím se vždy zpocená, zděšená a když usnu tak se mi ten sen vrátí. Nevím co mám dělat, abych se těch snů zbavila. Někdy se stane, že mám na čas klid, ale pak se ty sny zase vrátí. Značně mi komplikují život. Chodím do práce nevyspalá, unavená. Pracuji jako zdravotní sestra. Můžete mi prosím poradit/pomoci? Nevím proč zrovna medvěd, ale skrz ty sny od dětství se jich dost bojím, i když si nevzpomínám na žádnou osobní zkušenost. Moc děkuji. S pozdravem Veronika

Mgr. Veronika Pešková

Dobrý den, noční můry bývají náročné a emočně vyčerpávající. Doporučuji následující: Ráno, jak se vzbudíte hned po snu, zůstaňte ještě ležet v postely. Nikam nechoďte. Lehněte si na záda a znovu si zavřete oči. Celý sen si znovu v hlavě přehrajte přesně tak, jak se odehrával, buďte odvážná a opravdu si ho znovu vybavte do největších detailů jen můžete. Jako další krok udělejte to, že tento sen komplexně v myšlenkách proměňte na co nejvíce pozitivní jen můžete. Vymyslete cokoliv, představte si cokoliv tak, aby jste tento scénář transformovala na co nejvíce pozitivní a krásný pro vás... Můžete opravdu vymyslet cokoliv. Tím začnete mít noční můru pod kontrolou, znovu se začnete cítit bezpečně a přestanete se bát usnout.
    Přeji hodně štěstí a krásný dne.

• Dobrý den, nejsem si jistá, zda je v mém případě vhodné navštívit psychologa či psychiatra...poradít

Dobrý den, nejsem si jistá, zda je v mém případě vhodné navštívit psychologa či psychiatra...poradíte mi?
    Již cca 5 let (je mi 24 let) se " vnitřně trápím", nebaví mě život, nevidím v něm smysl (tak jako: stejně zemru a nic nebude..), nedokážu cokoliv vykonávat sama (tim spíše myslím koníčky než běžné činnosti - i když třeba sem spadá nakupování) a celkově nerada chodím ven sama.. Cítím v sobě zášť, smutek, osamocení, nulové sebevědomí a zároveň se moc bojím smrti (panika).... Chtěla bych "žít" ale nemam na to, chtěla bych být prostě jiný člověk.
    Je vůbec možné s tímto jít "obtěžovat" doktory? Děkuji už dlouho přemýšlím..

Mgr. Veronika Pešková

Dobrý den, je skvělé, že svůj nejdůležitější první krok jste již udělala a to je ten, že jste si dovolila požádat o pomoc. Vaše životní stagnace a neochota se hýbat je dána nějakým těžkým zážitkem, který jste prožila a který to vše zpustil. Dostala jste strach se pohnut dál. Pokud tento problém chcete odstranit, musíte se začít zabývat problémem, který vám to zpustil. Jakmile se vůči tomu budete cítit bezpečně, posunete se z místa dál. Požádejte o pomoc psychologa, pravidelné terapie vám nejen pomohou mít větší sebedůvěru, ale dají vám i pocit kontroly nad svým životem a tím pádem se posunete.
    Přeji krásný zbytek dne.

• Dobrý den, pravděpodobně mám podle všeho OCD. Je to velmi nepřijemné. Existuje nějaký specialista v

Dobrý den, pravděpodobně mám podle všeho OCD. Je to velmi nepřijemné. Existuje nějaký specialista v Brně, který by mě mohl pomoci a akceptoval platbu za sezení od Všeobecné zdravotní pojišťovny?
    Děkuji

Mgr. Veronika Pešková

Dobrý den. Obsednatně kompulzivní porucha se dá řešit hodně způsoby. Je hodně metod, které nabízí pomoc a podporu. Pokud však tuto nemoc nemáte diagnostikovanou a pouze předpokládáte, doporučuji se zastavit za normálním psychologem či psychiatrem a vůbec zjistit, jestli to je váš případ a problém.
    Potom můžete pokračovat dále v plánování kroků, co s tím. Určitě vám poradí...
    Krásný den.

• Dobrý den,chtěla bych se zeptat jsem ve 4.týdnu těhotenství. Poslední týden mne však provázejí hrozn

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jsem ve 4.týdnu těhotenství. Poslední týden mne však provázejí hrozné výkyvy nálad,neustále mám strach o své blízké atd. Myslíte že se může jednat o hormonální bouři v těhotenství? Děkuji

Mgr. Veronika Pešková

Dobrý den. Hormony v těhotenství určitě hrají velkou roli, ale nezpustí ve vašem těle nic, co se tam neodehrávalo již před těhotenstvím. Pouze zesílí to, co jste prožívala už dříve. Pokud váš život provází strachy, doporučuji navštívit psychologa, aby vám se strachy pomohl a naučil vás s nimi pracovat.
    Potom vás určitě nic nezaskočí :)
    Přeji krásný zbytek dne.

teď to budou 4 týdny, kdy jsem skončila v zaměstnání. Pracovala jsem na obchodním oddělení a po 10 letech mi byla nabídnuta práce do skladu nebo výpověď (ne od šéfa, ale od nového majitele). Na rozhodnutí jsem dostala ani ne 1 hodinu. V tom zmatku jsem zvolila výpověď. Totálně mě to sebralo a i po 4 týdnech nejsem schopna si najít novou práci. Nejsem schopna se rozhodnout, co bych chtěla dělat. Zní to divně, ale prostě se bojím. Když je mi úzko, tak si vezmu Neurol. Vím, že to moje problémy nevyřeší. Často mě přepadají myšlenky, že bych zkusila zajít za šéfem zkusit se domluvit, zda by mě vzali zpět do toho skladu. Mám to zkusit? Prosím o radu. Děkuji za odpověď.

Mgr. Veronika Pešková

Dobrý den. Nejdřív je potřeba zvážit, zda by vás nové místo uspokojovalo a naplňovalo. Popřemýšlejte, co tato pozice obnáší a sepište si pro a proti. Potom se rozhodněte, zda vůbec oslovit nového majitele a požádat ho místo znovu. Člověk by neměl podlehnout strachům. Pokud to místo chcete z důvodu, protože se bojíte, že nenaleznete něco nového, zkuste si pořešit tento strach. Je daleko smysluplnější vyřešit strach a na novou práci, která vás bude bavit a naplňovat počkat, než se hrnout do něčeho, co vás bavit nebude a budete případně nešťastná.
    Krásný den vám přeji.

• Dobrý den, posledních cca 14 dní pozoruji, že se mi na dlaních rukou objevily červené tečky, někdy v

Dobrý den, posledních cca 14 dní pozoruji, že se mi na dlaních rukou objevily červené tečky, někdy více viditelné, někdy méně..Jsou jen vizuální, na pohmat ani ťuk, ale poslední 3 dny se k tomu přidal i nepříjemný pocit při doteku posledních článků prstů.. Nějaké změny nepociťuji, vše je zdá se v pořádku, až na výše popsané. Mám se něčeho obávat a dojít k lékaři, a nebo to jen přejít s tím, že to "přejde" ? Co se týče léků, tak beru Monkastu,

Mgr. Veronika Pešková

Dobrý den, tím, že půjdete k lékaři nic nepokazíte. Vždy se pak můžete rozhodnout podle toho, co vám lékař sdělí.

Dobry den
    Mam 2 letou holčičku mam sni problém a nevím si už tady brečí když něco chce město toho aby jsi řekla taha po rukách to nedelala a taky byje svoji starší sestru to co má vrací Stim ji praští . Taky v noci se zničeho nic si sedne brečí a pak se uklidní a lehne si a zase spí když jdem ven tak si hraje sama a pozoruje ostatní . Už nevím co mám delat.dekuju za odpověď

Mgr. Veronika Pešková

Dobrý den, v první řadě bude určitě nejlepší někoho navštívit, protože problém, který jste popsala je jen velmi těžko rozpoznatelný.
    Může se jednat o žárlivost na sestru, snahu být více viděná, milovaná, oceněná, což pokud má dítě sourozence se vůbec učí vnímat a o rodiče se s někým dělit. Žárlivost bývá u dětí velmi častý jev, který způsobuje rodičům starosti a určité problémy, ale opravdu doporučuji návštěvu odborníka, který vám řekne, co je potřeba udělat a poradí.

Dobry den,
    Byla jsem na navsteve u dcery,byla to velmi narocna navsteva na nervy.Moc jsme se na sebe tesili,cela rodina me hezky privitala.Ale dceri se nelibylo jak se oblekam,vsechno stare.Jsem v duchode,sotva vychazim na kraj a pres to jsem poslednich par mesicu,co pracuji,koupila televizi a sporak.Pak ji vadilo vsechno,a na vsech clenech rodiny.Me ty stale vypady trapili,asi ma svych problemu,ale roky je omlouvam,po
    porodu,ze tak vyvadi kvuli hormonum,po
    operaci stitne zlazy take,ale myslim,ze letos by ona potrebovala si promluvit s odbodnikem,protoze se to vse stupnuje.Mluvit se s ni neda,doslo by do situace,ze se nevidime,a kvuli vnoucatum,to nejak pretrpim,coz neni take dobre.

Ma otazka je,jak se mam zachovat,ceka me navsteva na vanoce.Myslim,ze by bylo dobre ji preskocit.

Mgr. Veronika Pešková

Dobrý den. To o čem mluvíte jsou špatně nastavené hranice ve vašem životě. Hranice udržují člověka v pocitu bezpečí, klidu a pohody a zároveň říkají druhým lidem, co mají dělat a jak se k nám mají chovat, aby vše bylo ok a mi jsme se cítili dobře. Pokud má člověk špatně nastavené hranice, je buď manipulovaný a nebo manipuluje a ovlá. Rozumím tomu, že se bojíte říct svůj vlastní názor k vůli ztrátě vnoučat, ale pokud si s dcerou nepromluvíte a hranice nenastavíte, vaše dcera může naučit tento způsob chování vůči vám i své děti.
    Buďte odvážná, nastudujte si něco o hranicích, nebo navštivte odborníka, který vám s tím pomůže a vzhůru do vztahu s dcerou.
    Musíte si uvědomit i to, že ona se k vám chová takto proto, že má také svoje důvody. Každý člověk se cítí být v právu a pro nastavování hranic je důležité pochopit obě strany jak se cítí, co jim vadí a co si přejí. Proto nastavit si spolu zdravé hranice a promluvit si bude pro vás skvělé řešení.
    Krásný den.

• Dobrý den, jsem zoufalá, odstěhovala jsem se synem od manžela, rozchod proběhl v klidu, ale náš syn

Dobrý den, jsem zoufalá, odstěhovala jsem se synem od manžela, rozchod proběhl v klidu, ale náš syn 11 se chová jinak, nespolupracuje, je agresivní, neposlouchá, nevíme si s ním rady, vím, že je nešťastný, ale nemůžu se mu podřizovat, začíná mít i negativní myšlenky a je zlý. Prosím o radu děkuji předem za odpověď

Mgr. Veronika Pešková

Dobrý den, rozvod je změna pro všechny, ale ne vždy je to spouštěč negativního chování u dětí. Většina dětí žijící i v úplných rodinách se v tomto věku začnou chovat jinak. Vzdorovitost, opozice, vymezování si hranic je součást každé puberty. Vy jste žádnou chybu rozvodem neudělala, nebojte není to vaše vina. Jen musíte zěmit přístup k dítěti a začít se na něj dívat jinak. Pubertální děti nemají rádi, když se na ně dívají dospělí, jako na děti. Chtějí už své soukromí, mají své potřeby.
    Musíte si oba zvyknout na nový řád a pravidla rodiny. Pokud s bývalím manželem dobře vycházíte občas si společně sedněte i se synem a promluvte si všichni. Je to těžké období pro všechny zůčastněné.
    Krásný den.

• Dobrý den, syn,kterému je 2 a třičtvrtě roku se hodně vzteká a neposlouchá, samozřejmě je to u dětí

Dobrý den, syn,kterému je 2 a třičtvrtě roku se hodně vzteká a neposlouchá, samozřejmě je to u dětí normální,ale do určité míry.On se někdy vzteká kvůli naprosto všemu,maličkostem (př. řeknu, pojď půjdeme si umýt ruce nebo obout boty, obléci atd.,někdy má dny,kdy ať řeknu cokoliv,tak je to prostě špatně)vyhazuje vzteky věci,hračky do vzduchu a napomínání a domluvy většinou nepomůžou,takže to skončí " výpraskem",což dělám strašně nerada. Ale mývá i dny, kdy je naopak moc hodný,tak si říkám,jestli nemá nějaký psychický problém,jestli neděláme něco my špatně,zkrátka bojím se,abychom něco nezanedbali špatným přístupem. Teď začal chodit do školky a tam si učitelky stěžují v podstatě na totéž (že je hodně divoký, neposedí a dělá naschvály).Ještě bych možná měla zmínit,že se narodil předčasně o 1,5 měsice. Myslíte si,že bychom měli navštívit dětského psychologa nebo mu dát čas, třeba je to jen jedno z dalších období vývoje? Děkuji moc za odpověď.

Mgr. Veronika Pešková

Dobrý den. I když se to nezdá, děti umí perfektně manipulovat s rodiči. Hlavně ve chvíli, když zjistí, že nějaké jejich chování je pro ně užitečné a když vydrží dostatečně dlouho, nakonec to rodič vzdá, nebo si tu věc udělá sám. Váš syn má pozitivní zkušenost se vztekáním, která ho naučila, že si může získat to, co chce a co potřebuje. Možná mu to párkrát nevýjde, protože na něčem trváte, ale hodněkrát mu to výjde a proto to dělá častěji a častějí. Zkouší vaše hranice, kam až může zajít a co všechno mu dovolíte. Je potřeba si znovu přenastavit hranice, naučit se zásadovosti a dávání volby, kterou však vy jako rodiče dodržíte. Je to o celkové změně vašeho přístupu k němu.