Dotazy od pacientů (136)
Dobrý den, mým synem vyženěná dcera je v deváté třídě,špatně se učí, lže, podvádí, je falešná, podvedla, i mě - jsem babička v uvozovkách.Nic ji není svaté,podvede kde koho,samozřejmě včetně své matky.Je to spratek.Je mi jasné.že to je špatnou výchovou její matky i babičky,která ji s sebou tahala do hospody.Trápí mě to, hlavně kam půjde po ukončení ZŠ. Nevíte,jestli existuje obor,kde by našla uplatnění? I když ji stejně nejspíš vyhodí.Děkuji Irena
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, rozumím vašim obavám a starostem. Možná by bylo dobré promluvit si společně jako rodina, čili vy, syn a jeho přítelkyně. Probrat vše, co máte na srdci, co vás trápí. Povědět o svých obavách, společně to vyřešit. Nabídnout jim pomoc.
Pokud má slečna takové problémy, je dobré s ní začít pracovat, nějaké terapie, podpůrná pomoc, pochopení celého problému.
Uplatnění pro slečnu nesouvisí s tím, zda lže, nebo podvádí, ale jak se učí. Píšete, že špatně, i pro studenty se špatnými známkami se najde uplatnění, pokud chtějí...
Krásný den.
Dobrý den. Prosím o nějakou možnost konzultace ohledně syna (20 let) , byl minulý rok hospitalizován na psychiatrickém oddělení v Mostě, kde byl asi týden. Nevím přesně o jakou diagnostiku - chorobu se jedná, má ve zprávě - smíšená schizofréní porucha, bez přesného určení. Měl problémy s marihuanou. Vím, že dostal nějaké prášky a je měl by dojíždět na kontroly k panu doktorovi do Teplic. Přerušil školu a bydlí společně s bývalou manželkou, která spíše preferuje léčení bylinkami. Po návštěvě u mne došlo skoro k napadení mé osoby, kdy jsem ho musel upozornit na možnost zavolání policie. Podle mne léky nebere a na kontroly nejezdí v termínech objednání. Spolupráce s ním vázne. Co tedy dělat když je dospělí a nechce moc spolupracovat ani s rodiči. Bojím se , že se jeho stav může zhoršovat. Děkuji.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, někdy je to těžké vidět dospělé děti a přiznat si, že nemáme žádnou možnost jak jim pomoci, pokud sami nechtějí. Rozumím tomu, že chcete, aby byl šťastný, aby se měl dobře, ale pokud odmítá terapie, léky, odmítá si nechat pomoci, mám bohužel pocit, že nezmůžete nic a budete se muset naučit tento stav příjmout. Buďte v záloze pro syna jako jistota, jako podpora, pokud si to rozmyslí, pokud chtít začne. Ať ví, na koho se může v případě potřeby obrátit. Pokud jej však budete tlačit, váš vztah se začne kazit a nebude vás vnímat jako možnost podpory.
Stává-li se nebezpečný, ochrožující druhé na životě, pak je možnost přizvat policii. Následně jen soud má právo nařídit léčbu v případě ohrožování na životě, ale to už bývají těžké případy, jinak se počítá se svobodnou vůli každého jedince a touze si nechat pomoci.
Ono je to logické, protože pokud člověk nechce, žádná terapie mu nepomůže, bude vše sabotovat. Proto nechejte vašeho syna začít chtít....
Přeji hodně štěstí.
Dobrý den mám velmi narušené sebevědomí, které mi často podrývala moje matka. Začala jsem často pít alkohol. Situaci přestávám mít pod kontrolou. Jsem samoživitelka
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, i když se to může zdát nyní velmi těžké, najít sebedůvěru a změnit vzorce chování není zase tak obtížné. Stačí vědět jak se vzorci pracovat a jak si začít věřit. S tím vám může pomoci každý psycholog. Stačí si jen vybrat, protože už nemusíte být na vše sama.
Dobrý den,jak se léčí psychosomaticka deprese.( nechutenstvi ,bolesti) Dekuji
Dobrý den,jak se léčí psychosomaticka deprese.( nechutenstvi ,bolesti) Dekuji
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den. Pokud trpíte depresí léčit se dá několika způsoby. Záleží na tom, jakého psychologa (směr) si vyberet. V podstatě jde o to, naučit člověka pracovat s jeho negativními myšlenkami, katastrofickými sénáři, strachy, dále s jeho negativními emocemi a prožívání. Nejdůležitější věc však je, odhalit, z jakého důvodu deprese vůbec v životě začala a potom pomoci člověku tuto oblast v životě změnit.
Krásný den.
Dobrý den, mám dotaz. Před rokem můj děda spáchal sebevraždu, otec mi začal vyhrožovat a mamka šla na operaci. Z nechuti jsem přestala jíst a asi se někde uvnitř mě vyvinula PPP. Je možné, že je mezi tím spojitost? Doteď si dědovu smrt vyčítám, jelikož jsem se vracel na reverz po mrtvici z nemocnice a já u toho kvůli školní akci nebyla. Další den se zastřelil.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, vidím, že prožíváte velmi těžké období. Lidská psychika se k problémům postaví vždy tím, že upraví stravu. Buď člověk začne jíst moc, nebo málo, nebo vůbec. Psychické problémy se odráží na různých věcech, třeba na jídle, váze, emocích, nemocech, negativních myšlenkách a pokud chcete začít řešit tento stav, bude dobré vyhledat odbornou pomoc a vaši situaci uklidnit.
Přijít o blízkého člověka není lehké a přítomný pocit vinny, který máte, vám znemožňuje a prodlužuje smíření se s tím, co se stalo. Bude potřeba si odpustit a začít znovu žít. Uvést život do normálu.
Přeji hodně štěstí, krásný den.
Dobrý den, omlouvám se za delší psaní, pokusím se psát stručně. Před rokem vyústily moje do té doby s nikým nesdílené psychické problémy ve zhroucení se, načež jsem vyhledala psycholožku. Nemám žádnou konkrétní diagnózu, prý to tak nedělá, ale tipuju lehčí deprese s občasnými úzkostnými stavy. Trápí mě to od dětství. Možná má vliv rozvod rodičů a vše kolem něj. Paní psycholožka mi tehdy řekla, že mám dvě možnosti. Prášky a nebo terapii, kde spolu najdeme příčiny. Vybrala jsem si druhou variantu. A teď co mě trápí. Pozoruji sice zlepšení, co se týče častějšího odpočinku, tak nějak jsem se naučila se sebou žít v tom smyslu, abych se nepřepínala a jsem sdílnější s okolím. Co se týče samotného problému, tak ale žádné větší zlepšení nepozoruju. Už mě docela unavuje, že se na terapii pokaždé maximálně otevřu, ale vlastně bez pokroku. Většinou spolu prostě o věcech mluvíme. Takové ty věci typu "představte si, že chováte svoji stránku, která se bojí" se mi doslova příčí a nedělají mi dobře. Chápu, že je to asi běh na dlouhou trať, ale nemohu si dovolit platit za sezení více než jednou/dvakrát měsíčně a začínám mít pocit, že je to všechno marné. Zajímal by mě názor někoho jiného. Své psycholožce věřím, je to úžasný člověk. Ale někdy si říkám, jestli je tohle správná cesta. Je vůbec reálné se někam posunout za tohohle "tempa"? Nebylo by jednodušší a efektivnější brát léky? Začínám mít zase obavy, že budu za chvíli hlavně příteli jen na obtíž...
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, každému člověku sedí něco jiného a i když si s psychologem sednete lidsky, neznamená, že je to člověk, který vám pomůže. Nebojte se být upřímná a říct jí to. Měla by vám sama umět poradit a případně doporučit zkusit někoho jiného, pokud na sobě necítíte změny. Je potřeba probrat strachy v sobě strachy ze změny, které velmi často brání samotné změně. I když se lidé chtějí změnit, velmi často se bojí změnit. Je to takový paradox, protože každý chce být spokojený a šťastný, ale zajete koleje a vzorce chování tomu někdy jednoduše brání.
Věřím, že najdete společnou cestu, popřípadě jiného terapeuta, který vám sedne jiným přístupem a prací více. Nebojte, je to v pořádku :)
Krásný den.
Dobrý den, chtěla jsem poprosit o radu asi psychologa, jsem zdrav. sestra bohužel je tato práce pro mě zklamáním, lidé, práce, systém atd. již jsem vystřídala řadu míst a je to všude stejné a myslím, že by bylo nejlepší tuto práci opustit, ale nějak mi to nejde a stejné je to s vš, kterou jsem opustila a už se učím na přijímačky. Bohužel mám averzi k psychologům, co mohu dělat? Díky.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den. Pokud máte averzi s největší pravděpodobností ať už člověk napíše cokoliv, stejně si to pro vás bude nějak špatně. Pozitivní krok je v tom, že to aspoň zkoušíte. Nejdřív bych se zaměřila na změnu přístupu k celému životu. Vidíte ho moc pesimisticky. Hledáte co je špatně a málo toho, co je dobře a za co by jste mohla být vděčná. Je potřeba změnit úhel pohledu na vše. Na vaši práci, na školu, na lidi, na psychology. Nehledat jen to, co je negativní a jak je to špatné, ale také to, jak vám to pozitivně slouží, v čem by to pro vás mohlo být dobré a užitečné. Vše má dvě strany mince. Musíte být ochotná vidět i tu druhou stranu.
Krásný den.
Dobrý den, prosím o odpověď. Syna (4,5) nebaví vybarvování. Paní učitelka ve školce mě požádala, ab
prosím o odpověď. Syna (4,5) nebaví vybarvování. Paní učitelka ve školce mě požádala, abych to s ním "trénovala". Prý je poslední, nedrží tužku jak má a to co jiní vybarví během 10 minut on neudělá ani za půl hodiny. Držení tužky už je v pohodě, malování ho docela baví, dělá si různé rébusy, hlavolamy. Ale jakmile má něco vybarvit nastane problém. Chvilku vybarvuje a pak "utíká" od tématu. Chtěla jsem se zeptat, zda je opravdu tak důležité (prý hlavně pak do školy), aby děti vybarvovaly. Navíc mi přijde předčasné toto řešit ve 4,5 letech a ještě měřit čas. A ještě prosím druhou otázku. Syn kreslí někdy levou a někdy pravou. To samé i v jiných činnostech. Více preferuje levou. Kdy je správný čas navštívit odborníka, aby rozpoznal, zda je levák či pravák nebo ho nechat být? Já sama jsme levák, manžel byl jako dítě také nevyhraněný. Děkuji SimonaODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den. Na toto je těžká odpověď. Rozumím paní učitelce, proč to po vašem dítěti chce. Ráda by ho co nejlépe připravila do školy, která ho čeká a kde tuto schopnost bude občas potřebovat. V tuto chvíli je ještě malý a jedná emočně, takže nechce dělat nic, co ho nebaví. Jak bude starší naučí se, že občas člověk musí udělat i něco, co se mu až tak nelíbí a to hlavně vůči škole. Určitě bych to nevzdávala, ale nijak ho ani do toho nenutila, naučí se to sám.
Ohledně druhé vaši otázky, ještě chvíli počkejte, sám se vůči pravé či levé ruce vymezí.
Krásný den.
Dobrý den, Moje přítelkyně přemýšlí o přeměně pohlaví ( celý život chce být kluk) a chce si nechat
Moje přítelkyně přemýšlí o přeměně pohlaví ( celý život chce být kluk) a chce si nechat odstranit prsa a spodek zachovat + brát mužské hormony... jde to vůbec ? Navíc když bude brát hormony, mam strach že jeji změna bude velká, jak pro mě, tak pro jeji vkus.. miluji jí a nechci b ji kvůli tomu ztratitODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, rozumím potřebám a touhám vaši přítelkyně, také chápu vaše obavy a ano, změní se ve vašem životě hodně. Ne vždy bývají změny pozitivní, ale když to od začátku správně uchopíte, oba dva půjdete na společné terapie a vzájemě se budete podporovat, chápat a pomáhat si, potom nevidím problém v tom, aby jste přeci jen byli šťastní i po takové změně, nad kterou přemýšlíte. Bez vzájemné podpory, toleranci a lásce takový zásah do vztahu, může být rušivý element.
Krásný den.
dobrý den, jak moc jsou pravdivé online testy o depresích? Zatím mi totiž u dobrých pár měsíců v každém testu střední až silná deprese nebo středně těžká deprese tak se chci zeptat jak moc jsou pravdivé tyto testy i když mám pocit že to mému stavu dost odpovídá
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, není otázka toho, jak moc jsou pravdivé, ale spíše jak se skutečně cítíte a jak vám to ovlivňuje život. Pokud není něco v pořádku, spíše než diagnostika na internetu toho, co vám je, vám doporučuji, vyhledat odbornou pomoc a začít vaše pocity cíleně léčit.
Krásný den.
Dobrý večer, je mi 42, jsem z karlovarského kraje a 10 let jsem pracovala jako obchodní referent. Ž
Dobrý večer,
je mi 42, jsem z karlovarského kraje a 10 let jsem pracovala jako obchodní referent. Žádné problémy se mnou nebyly, zákazníci mě měli rádi. Firmu koupil nový majitel a nečekaně mi loni v srpnu nabídnul nižší pozici nebo výpověď - prý se tak rozhodl, důvod neuvedl. Na rozhodnutí jsem dostala jen 1 hodinu. V tom šoku jsem pdespsalal výpověď. Moc mě ranilo, že ani můj šéf se mě nezastal. Začala jsem se cítit méněcenná a bála se nové práce. Od listopadu jsem v nové práci, opět jako referent, ale jsem více ve styku se zákazníky a zjišťuji, že se jich skoro bojím. Do toho mi teď bude končit zkušební doba, takže jsem opět psychicky na dně. Doma o tom moc nemluvím, manžel je se mnou hned hotový, že jsem trapná. Netušila jsem, že mě to takhle sebere. Skoro těch 5 měsíců ani nevím, co je to radost. Žiju ve stálém strachu co bude dál. Nemohu se zbavit toho pocitu, ze mě zradil člověk, od kterého jsem to nečekala. Prosím o radu. DěkujiODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den. Důležité bude zpracovat vaše emoce, které cítíte. I když se může zdát, že vám to způsobil šéf, v podstatě je to muž a pocit, který cítíte je nevyřešené trauma z vašeho dětství, které vám způsobil také nějaký muž, kterému jste důvěřovala, čili otec. Problém má jediné řešení, zpracovat trauma a emoci, která vám vyvstává na povrch, zpracovat strachy a naučit se mít se ráda.
Mějte krásný zbytek dne.
Dobrý den, mám před dost těžkou operací - resekce slinivky aj. Jsem ve stresu, potřebuju si o tom s manželem(nejbližším) povídat, na něm je vidět, že ho to obtěžuje. Na nic se nezeptá, plácám se v tom sama. Dokonce ani nezavolala jedné jeho známé lékařce, která pracuje v té samé nemocnici.Vůbec jeho reakce nechápu, jako kdyby se ho empatie ani nedotkla.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, víte někdy se vztahy dostanou do bodu, kdy už nic nepřináší, ale spíše berou. Bývá to často ve chvili, kdy všechny cíle, které si pár stanovil, má splněno a teď už není jako by co dál. Jen tak spolu žijí. Chtělo by to obnovit a nastartovat znovu vztah, znovu najít společné hodnoty, nové plány a cíle, ale k tomu potřebujete, aby chtěl i váš partner na vztahu pracovat.
Vztah se musí udržovat a rozvíjet celý život, je to celoživotní cesta, která právě mnohdy končí neúspěchem. Popovídat si můžete s psychologem, ale rozumím, že pocit samoty ve vás vůči manželovi to nenahradí. Doporučuji po operaci začít pracovat na vztahu. Krásný den.
Dobrý den, zjistil jsem podle mého chování, že trpím narcistickou poruchou osobnosti. Je nějaká varianta jak s tím pracovat, když se chci změnit a jak si uvědomovat své chování v daných situacích? Trpí hlavně mé partnerské vztahy a jsem hodně náladový a urážlivý i k blízkým. Přijde mi, že myslím jen na své dobro a neohlížím se k ostatním, chybí mi schopnost vcítit se do ostatních a dívat se na věci z jiného pohledu. Bylo pro mě docela zdrcující přijít na to a nechtěl jsem si to přiznat, ale bojím se, že trpím i více poruchami. Je na místě vyhledat psychologa nebo psychoterapeuta? A co bych na vašem místě měl dělat, děkuji.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den. První nejdůležitější věc jste již udělal a to je přiznat si, že potřebujete pomoc. Víte v životě člověka jde změnit všechno, ale jednou podmínkou je, že musí chtít. Otázkou tedy je, jste připravený na terapie, na kterých by jste pracoval na změně osobnosti, způsobu chování k vašim partnerkám, vnímání sebe lásky a sebe hodnoty, která je v tuto chvíli nevyrovnaná. Pokud ano, vzhůru do toho. Bude to dlouhá cesta, ale věřte, že změna stojí za to. Změna vám totiž dá vztah, po kterém toužíte a sníte.
Držím palce a krásný den.
Dobrý den,od jara se potýkam se zdrav.problémy...žaludek a obtíže s tím spojené..před dvěma lety mi dignostikovali chronickou gastrititdu...jakmile mám nějaké psych.vypětí...potíže se vrací,mám obavy ,zda se nejdná o rakovinu,večer s obavami usínám,a ráno se s nimi probouzím..myslím na nejhorší,nevím kudy kam...těšila jsem se na vánoce a brčím,necítím se dobře...co by jste mi poradili.Zdeňka
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, pokud se vaše nemoc jak píšete zhoršuje psychikou, pak se může i zlepšovat psychikou. Dá se to velmi dobře a jednoduše stabilizovat. Můžete prožít spokojený, klidný a šťastný život beze strachů. Stačí jen na sobě začít pravidelně pracovat a vyhledat pomoc.
Určitě to zvládnete, krásný den vám přeji :)
Dobrý den, je mi 24 let a trpím agrobii, nedavno jsem presla na prasky Zoloft.. Chci se Vás prosim zeptat zda na tu moji poruchu pomahaji? Beru je teprve 11 dni, a mam takovy divny pocit na nic se netesim nic me nebavi a mam v sobě tres, je toto normalni pri lecbe? Budu strasne moc ráda za odpověď, sem cela nervozni, nevim kudy kam tak zkousim toto, hezký den
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, neměla jste na mysli agorafobií? Pokud ano, myslím si, že léky, které berete mají vedlejší příznaky, poraďte se s lékařem. Tato nemoc se dá léčit i jinak. Vydala jsem knihu: Už se nechci bát, která pomáhá zbavit se strachů v životě, ať už to jsou strachy získané, či vrozené. Podívejte se na mé stránky.
Krásný den.
Dobrý den, je mi 16 let, občas mívám těžké chvíle, bývá mi smutno, do breku, s pocitem znechucení z tohohle světa a dalši negativní myšlenky, chtěl bych vyhledat pomoc, jenže z toho mám celkově strach, klepu se i když tohle píši... Chtěl bych vědět, zda je potřeba nějakého "svolení" od rodiče, zda můžu k psychologovi, nebo je to irelevantní a zda můžu k psychologovi bez toho, aby se to dozvěděl můj rodič, děkuji.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, rozumím tomu, že se za svůj stav stydíte a nechcete své rodiče o těchto věcech informovat, bohužel v nezletilosti 16 let je souhlas rodiče nutný. Dá se však využít jiné pomoci a to třeba knížky, nebo různé videa, na tyto témata. Jak pracovat s negativními myšlenkami je zrovna téma, které mám zpracované na youtube. Podívejte se :)
Přeji krásný den.
Dobrý den mám takový problém že když jsem venku s holkou tak nemůžu jist I kdyz mam hlad. Když neco zacnu jist zacina mi byt na zvraceni a nesnim nic. Jakoby hrozne znevorznim I kdyz neni z ceho
Dekuju predem za odpovedODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, rozumím tomu, že problém, který popisujete může být hodně stresující, hlavně když vidíte ostatní, jak kolem vás takové problémy nemají. Každopádně nejste a nemusíte ve vašem problému být sama. Jde o to, že vše kolem jídla se vám rozpadlo na traumata, které je potřeba zase vyřešit a vás sjednotit.
Přeji krásný den.
Dobrý den.Moje dcerka chodí do logopedickej školky na Hornickú.Má 4,5 roku často se stává,a spíše se bojí některych učitelek a i řemeselníků,který občas tam něco jdou opravit.Hodně břečí až panicky a volá mani tati.Jenže když brečí ve školce,tak,pokaždé brečí doma i když spí.Pak na druhý den nechce jít do školky,že se bolí,že se situace bude opakovat.Nám to nepřipadá normální a proto se chci zepta,jestli to z psychologického hlediska nenechá na dcerke nejaké následky.Toho se moc obáváme.Děkuju za odpověd a radu.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, pokud má vaš dcera strachy, doporučuji si koupit knížku, kterou jsem vydala: Už se nechci bát. Pomocí knihy se naučíte pracovat jak se strachy dětskými, tak dospělými. Kniha je v celém setu, spolu s terapeutickými kartami pro muže, pro ženy a pro děti, součástí je také pracovní deník a 2x meditace. K dostání u mě na stránkách :)
Práce se strachy není náročná, jen musíte vědět jak na to.
Krásný den.
Dobry den, mame 3leteho syna, ktery je neustale v opozici. Nechce se oblikat (moc mu oblikani nejde
Dobry den,
mame 3leteho syna, ktery je neustale v opozici. Nechce se oblikat (moc mu oblikani nejde,ale kdyz mu pomaham,tak ani nespolupracuje), nechce se jit vycurat (kdyz ho vezmu na nocnik,tak krici, ze se mu nechce curat, pritom cura do kalhot). Dost casto si hraje tak,ze rozhazuje veci,ktere nechce uklizet (ani po dobrem,ani po zlem).Jinak je sikovny,ma bohatou slovni zasobu, umi hodne basnicek a pisnicek.
Jak resit tyto neprijemne situace?
Diky za odpovedODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, řešení pro vás existuje a je celkem jednoduché. Musíte se vzdát neustálé kontroly nad ním, se vším mu pomáhat, pokud to nejde, přestat dělat věci za něj. Váš syn musí prožít pozitivní zkušenost s tím, že něco udělal správně, ale v tuto chvíli vám jde do opozice, protože ať udělá co udělá, neustále je to špatně, ne dost dobře, ne dost rychle, ne dost podle vašich představ. Zapracujte na své kontrole, což je vzorec chování, který máte po rodičích a na své orientaci na výkon, potom bude vše v pořádku.
Krásný den a držím palce, ať se změna podaří :)
Dobrý den, mám vnučku, která chodí do 6. třídy.Rodiče s ní mají potíže,protože se sama nechce připravovat na vyučování. Oba jsou zaměstnaní a chodí domu kolem 18. hod. a teprve tehdy s velkým přemlouváním začnou s přípravou do školy. Brzy je unavená. Zádné domlouvání a přesvědčování nepomáhá. Má dva starší sourozence, s kterými žádné potíže nebyly. Jsou v současné době mimo domov na vys. školách. Děkuji za radu.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, každý sourozenec je jiný to znamená, že co platilo u jednoho, neplatí u druhého a naopak. Doporučte rodičům, aby navštívily co nejdříve psychologa, který jim doporučí další postup co a jak dál.
Často kladené dotazy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na flek, který se mi udělal v podpaží (mírně pod podpažím). Nejprve
Dobrý den, může se jednat o přehnanou alergickou reakci po aplikaci deodorantu…