Dotazy od pacientů (41)

• Bolest lokte a ramene

Tenisový loket Před 3 měsíci jsem se léčila se zamrzlým ramenem 3 měsíce, nyní jsem po obstřiku lokte a mám dojem, že se mi to vrací opět do ramene. S rukou nemám 2 týdny nic dělat, ale asi bych s ní potřebovala cvičit, poněvadž mě bolí opět to rameno, ruku zasádrovanou nemám, prý to není potřeba. Poradil by jste co s tím mohu dělat. Děkuji

MUDr. Richard  Jíra

z uvedených informací jde asi o bolestivé svalové úpony ramene a lokte. Je důležité klinické vyšetření ošetřujícím ortopedem. K tomu též patří RTG snímek. Úponové bolesti se léčí převážně obstřiky a rehabilitací. Imobilizace sádrou je spíše krajní varianta léčby. V případě neúspěchu správně vedené konzervativní léčby je na místě uvažovat o operačním řešení.
    S pozdravem Jíra

• Je ALAVIS DUOFLEX vhodný k užívání také pro lidi??

jsem po dvou operacích s koleny. U jednoho jsem měl plastiku zkřížšného vazu a u druhého mam natržený zkřížený vaz a nemám část menisku. Pořád mě ty kolena trápí poněvač hraji pořád fotbal. Kamarád mi doporučil ALAVIS DUOFLEX jenže já nevím jestli je to vhodné i pro lidi. Mohl by jste mi prosím poradit??? Děkuji moc

MUDr. Richard  Jíra

jde o preparát používaný ve veterinární medicíně k příznivému ovlivnění pohybového aparátu. Vím, že je pacienty z cenových důvodů běžně používán, bez komplikací. Pokud ale přijde pacient do mé ordinace, jistě nemohu doporučovat veterinární preparát. Předepisujeme preparáty používané v humánní medicíně. Například Condrosulf, který má podobné složení.

• cysticka fibróza plic

dobry den pane Jan Poul chtel bych se vaz zeptat mam sestru ktera ma nemocne plice presne cysticka fibróza plic delam co chci ale zatim sem nicemu dobremu nedosah moc ji chci pomoct a chtel bych vas poprosit existuje neco co ji pomuze byt zdravou ? dekuji vam predem za odpoved Bogdan

MUDr. Richard  Jíra

mým oborem je ortopedie, svůj dotaz směřujte na lékaře specializující se na plicní choroby.
    Jíra

• Vlastk Jedno

Dobry den,

jsem tri tydny po operaci luxace ac. tossy 3 a tyden po vytazeni stehu z cca. 10 cm jizvy. A mam takovi problem ze me jeden drat jakoby leze ven a tlaci na kuzi zevnitr a vcelku to boli. A mam jit na dalsi kontrolu az za 14 dni kde mi budou delat rentgen. A chtel bych se prave zeptat kdy mi budou ty draty vytahovat? Protoze primar chir. oddeleni me rekl ze ty draty vytahnou po 6-ti tydnech od operace coz by melo byt po te kontrole s tim rentgenem. Jenze doktorka na chir. ambulanci kde mi vytahovaly ty stehy mi rekla ze draty se vytahuji az po rehabilitacich a to v radu 3 az 6 mesicu. Jde mi o to jak ten drat tlaci a boli to, tak to bych jeste tech 14 dni snad vydrzel, ale pokud to tam ma byt jeste nekolik mesicu to nevim jak bych to vydrzel, natuz jeste ty rehabilitace? A nebo jeste jit na chirurgii zrovna protoze ten drat by tam takhle nemel vylezat a melo se to nejak napravit. Doufam ze sem to napsal srozmitelne.

Predem dekuji za odpoved

MUDr. Richard  Jíra

Dobrý den, kovy po AC luxaci se skutečně vyndávají 6 týdnů po primární osteosyntéze. Teprve pak nastupuje rehabilitace. Zatím je potřeba mít rameno v klidu, aby právě kovy neměly tendenci migrovat. Někdy, pokud začnou prominovat brzo a hodně, je nutné je v lehké narkoze dotlouct zpět. Pokud cítíte problém a myslíte, že by se měl řešit, tak bych neváhal navštívit chirurgii, kde jste byl operován.

• bolest v kolenou

Dobrý den, pane doktore, po zátěži /nový pohyb na koloběžce, jinak jsem sportovec/ mi začala bodavá bolest na vnitřní straně kolene. Nevěnoval jsem tomu extra péči a nyni asi po 3 týdnech již bolí celé koleno. Ode dneška leduji, stahl jsem kolena obinadlem , používám konopný krém a 2x denně Nalgesin. Je to tak správně a nejde o nic závažného?Co Vy byste mi na to doporučil? Uraz jsem žádný neměl. Děkuji.

MUDr. Richard  Jíra

bylo jistě vhodné vyhledat odbornou pomoc. Bolesti vnitřního kolene mohou znamenat poškození vnitřního menisku nebo chrupavky na vnitřní straně kloubu. Aby bylo možno říci něco přesněji, je potřeba udělat klinické vyšetření odborným lékařem, RTG kolene, event. magnetickou rezonanci. Jistě nemusí jít o nic vážného, ale danné obtíže mohou vést i k artroskopickému operačnímu zákroku. Zatím bych doporučil určitě koleno zklidnit, bez zátěže či sportu, ledovat, možno i užívat uvedenou medikaci.

• radim

Dobry den.Prosim Vas,chci se zeptat.14 dni me boli rameno.zvedal jsem tezke materialy,a asi jsem jsi tam neco poskodil.Co by ste mi poradili?dekuju

MUDr. Richard  Jíra

pokud jste zvedal těžké předměty a nyní bolí rameno, půjde nejspíše o úponové bolesti šlach či vazů v ramenním kloubu. Kdyby jste na rameno padl nebo pocítil prasknutí při zátěži, jednalo by se asi o vážnější situaci. Takto bych jistě počkal, postižený kloub bych zatím šetřil. Pokud bolesti budou trvat dále i přes klidový režim kloubu, řekněme další 3 týdny, tak bych navštívil odborného lékaře k vyšetření.
    Základem by pak bylo klinické vyšetření, RTG, eventuálně magnetická rezonance. Léčba chronických bolestí ramene pak většinou spočívá v cílené rehabilitaci, event. obstřiku kloubu.
    V případě neúspěchu nastupuje operační řešení, většinou endoskopické.
    Jíra

• Boule v koleni?

Dobrý den, před dvěma lety mi operovali koleno (údajně rekonstrukce čéšky), bohužel problémy přetrvávají a je to čím dál horší. Mám na koleni bouli, údajně se jedná o kostěný úlovek, který mi bohužel vadí. Nikdo mě nechce operovat, protože sem údajně ve 22 letech mladá a nemůže mi to prý dělat takové problémy. Bohužel mě to absolutně vyřazuje z jakýchkoli aktivit.

MUDr. Richard  Jíra

je těžké se k problému vyjádřit pro nedostatek údajů. Rekonstrukcí češky je asi myšlena rekonstrukce úponu češky při nestabilitě. Ke kostěnému úlomku je už zcela nemožné se vyjádřit - není jasná lokalita, velikost atd. Pokud by jste chtěla přesnější vyjádření k problému, je nutné údaje rozšířít, event. zaslat RTG.

• Bakerova cysta

je mi 33let,byla jsem u orotpeda s problémem,který mě trápí poslední rok a to že me 3-4x ročně silně bolí v podkolenní,problémy hlavně při podřepu a bylo mi na základě magnetické rezonance zjištěno toto...postavení kloubu neporušené,skelet normální struktury,oba zkřížené a kolaterální vazy normálního průběhu a signálu.Menisky normálně uložené,bez defektů.Drobný cystoidní útvar popliteálně ve stř.čáře-v.s. malá Bakerova pseudocysta.Nitrokloubní tekutina není zmnožena.
    Ortoped mi sdělil,že je vše v pořádku o té cystě se nezmínil a navrhl měkké techniky,mobilizace s fyzioterapeutem a mikroproudy.
    Je tento postup správny?Jaké by jste pro mě měl doporučení vy?Jak si mohu pomoci?
    Budu moc ráda za radu.
    Dana

MUDr. Richard  Jíra

z mého pohledu je popsaný léčebný postup zcela standardní a správný. Magnetická rezonance je velmi přesné vyšetření zaměřené na měkké tkáně. Veškeré možné patologie k operačnímu řešení jsou vyloučené. Popisovaná drobná Bakerova pseudocysta je dosti častý vedlejší nález, který nečiní obtíže. Pouze pokud zduří, může tlačit v podkolenní jamce. Může se i vyklenovat. Pak by byla určena k operačnímu vyjmutí. Ale dle popisu rezonance se o tento případ nejedná.
    Popisované potíže budou nejspíše úponové - vazů či šlach v podkolení. Tam je základem konzervativní léčba, hlavně rehabilitace. Pokud je bolestivá lokální dosažitelná struktura, je možné též zkusit bolestivé místo obstříknout.
    Zatím bych tedy postupoval dle návrhu Vaše ortopeda.
    S pozdravem Jíra

• radu od Ortopeda na stanovení výše bolestného

Stal se mi pracovní úraz v roce 2015- vymknutí kolene + po 6 měsíc opercace - plastika ( po celou dobu 9 měsíců jsem na neschpence a úraz mi byl uznán ve 100%..) a já se ptám podle čeho mě bude bodově hodnotit můj ošetřující lékař - ortoped pří stanovení výše odškodného... . ( vím, že za bod od nového je 250.-....ale to je tak vše..). Ideálně, kdyby jste mi poradil, kde to mohu najít nebo kolik od - do maximálně mohu dostat bodů? ( Vím, že mohu jako pacient žádádat svého lékaře, aby provedl ohodnocení bolesti podle zrušené vyhlášky č. 440/2001 Sb,ale já nevím jestli by to pro mě bylo příznivější.. nebo co je pro mě nejlepší, abych věděl,že např.: dle zrušené vyhlášky to bude dle nařízení vlády č. 276/2015Sb asi : 15.29 Podvrknutí kolena - za 50 bodů + 15.34 přetržení křížového vazu kolenního za 80 bodů je 130 bodů a nikde jsem tam nenašel (body..),že mi byla dělána operace plastikaLCA BTB - dva vstřebatelné šrouby a 9 měsíců nemocenská... což také bolelo..... Předem moc děkuji za jakoukoliv pomoc

MUDr. Richard  Jíra

posudek bolestného provádí ošetřující ortoped na základě znalostí všech okolností pacientovy problematiky. Pracovní úrazy se dle posledních právních názorů posuzují stále podle vyhlášky 440/2001. Příslušný úraz je hodnocen určitým počtem bodů, operační výkon je hodnocen podle rozsahu a hloubky operačního přístupu. Počet bodů je v tomto případě násoben 120. Výsledek je suma odškodnění v korunách.
    Nařízení vlády 276/2015 s vyšším stupněm ohodnocení se stanovuje na poškození např. při autonehodě či jiné poranění další osobou.
    S odstupem minimálně roku od úrazu je možno další odškodnění - tzv. ztížení společenského uplatnění, kdy se posuzuje funkční omezení. Ve Vašem případě možné omezení hybnosti kolene, viklavost nebo vyosení kloubu. Nutno je v posudku dovysvětlit, jakým způsobem se ztížilo vaše společenské uplatnení danným omezením. Například změna práce, omezení sportovní činosti atd. Tento trvalý následek je též hodnocen počtem bodů, pak krát 120, výsledek je suma odškodnění.
    Tímto způsobem většinou odškodnění probíhá bez problémů, zaměstnavatel je pojištěn na úraz pracovníků, pojišťovna vypočítanou sumu vyplatí.
    Pokud budete požadovat jiný typ odškodnění, je nutno to dále řešit po poradě s právníkem.

• Osgood Schlater

Dobry den, moji 11 lete dceri, ktera aktivne sportuje (scenicky tanec, beach volejbal, rekreacne lyze atd...) diagnostikovali pred mesicem z duvodu bolesti na cesce kolene Osgood Schlaterovu nemoc v jednom koleni. Bohuzel výsledkem tohoto nemalého problemu je dočasný zakázat (nikdo nedokáže říci, jak dlouho dočasný) veškerého sportu. Nemusím vám asi říkat, že pro aktivní díte je to v tomto veku zdrcující informace a proto se snažíme zjistit co nejvice informaci a případných zkušenosti s tímto problémem. Velice děkujeme pokud nám můžete jakkoliv pomoci. Klára

MUDr. Richard  Jíra

onemocnění Osgood Schlatter je úponové onemocnění češkového vazu na horní konec holenní kosti, úponové onemocnění češkového vazu na dolním konci češky je označováno jako apicitis patellae. Příčinou je přetěžování danného vazu. Často postihuje dopívající děti intenzivně sportující. Základním léčebným přístupem je zklidnění postiženého úponu - tedy omezení sportovní aktivity, dále jsou vhodné rehabilitační procedury - např. laser, ultrazvuk, rázová vlna atd. Obstřiky úponu kortikoidem jsou v tomto věku nevhodné. Zcela raritní je možné operační řešení - uvolnění přetěžovaného úponu s denervací. Ale to bych spíše viděl jako řešení v dospělém věku, u dětí bych s operací v této indikaci velmi váhal.
    S pozdravem Jíra

• rekonvalescence nohy po úraze

Dobrý den, pane profesore,
    rád bych s Vámi s konzultoval můj zdravotní stav po třech operacích levé nohy.
    V červenci 2015 jsem měl nehodu na motorce, kde došlo ke střetu s autem. Měl jsem rozlámanou celou nohu (holenní a stehenní kost) , byla opravdu na salat. Hned v červenci v intervalu cca 14 dní jsem absolvoval dvě operace. zhruba po měsíci mne pustili domu, s tím, že jsem chodil na pravidelné kontroly. Asi po dalším měsíci jsem začal i chodit na rehabilitace . (ind. cvičení, motodlaha) . Moje otázka je: proč se mi stále poměrně hodně nalévá krev do nohy a ohyb kolene byl pouze cca 60 st. Jelikož se nezhojila stehenní kost, byl jsem před 14 dny na další operaci , kde mi vzali štěp a vložili do stehenní kosti k cílenému zhojení. V narkóze se snažili lékaři více ohnout v koleni, povedlo se max. na 100st. To bude asi pohodě /tedy doufám) , ale opět mi trápí velký přísun krve do postižené nohy. Při chůzi s berlemi se stává noha méně ohebná???? děkuji za váš názor , případné doporučení další léčby.. Přeji mnoho úspěchů , RS.

MUDr. Richard  Jíra

vícečetné končetinové poranění je vždy závažná situace. Jednalo se jistě o vysokoenergetické poranění / náraz při nehodě vysokou rychlostí /, hojení kostí je vždy pomalejší, někdy i nedojde ke zhojení. Pak je nutná následná operace s dodáváním štěpu do místa nehojení. Porucha hybnosti kolene při zlomenině stejnostranného bérce a stehenní kosti je do jisté míry vždy. Pokud se nedaří rehabilitací stav zlepšit, pak je indikováno rozcvičení v narkoze. To bylo u Vás provedeno při operačním řešení nehojení stehenní kosti. Po takto intenzivním úraze a opakovaných operačních výkonech je vždy porucha prokrvení končetiny s otoky. Dle Vámi popisovaného průběhu léčby vše probíhá v souladu s našimi zkušenostmi. Léčba je náročná a je třeba mnoho trpělivosti. Do budoucna je zásadní zhojení stehenní kosti a pak Vás čekají jistě další rehabilitace. Je třeba říci, že po takto těžkých úrazech jsou trvalé následky časté.

• Coxartroza.

Dobrý den,Lenka.

Prosím,našla jsem na Internetu kolagenní implantát do jakého věku se může dávat?
    A krevní plazma, a krevní destičky také do jakého věku je mi 53 let.
    Mám coxartrozu kolena 2 stupenˇ a kyčel 3 st.

MUDr. Richard  Jíra

žádná z těchto metod není jasně ohraničena věkem.
    Co se týče kolagenního implantátu jde o náhradu chrupavky do pouze lokálního defektu. Používá se nejvíce u kolenních kloubů. Nutnou podmínkou použití je pouze nevelký ohraničený defekt chrupavky na jinak zdravém kloubu, kdy okolní chrupavka je normální velikosti. Jde většinou o mladé sportovce, kteří si poškozenou část vyrazí úrazem. Pokud bychom náradu dávali na plošné defekty chrupavky při artóze, neuchytily by se a sedřely.
    Nejedná se tedy o léčbu artrózy ve vyšším věku, ale operační řešení místního defektu chrupavky na jinak zdravém kloubu. Při dobré indikaci máme s danou metodou dobré zkušenosti.
    Léčba krevní plazmou obohacenou krevními destičkami se provádí bez ohledu na věk. Dle vlastní zkušenosti mám v ambulanci spíše starší pacienty. Jde o metodu, kdy využíváme hojivý potenciál vlastního těla. Upravujeme krev pacienta a do místa problému - do kloubu či k úponu šlachy nebo vazu - aplikujeme část krevní plazmy, která je centrifugací obohacena krevními destičkami. Dochází ke zklidnění bolesti a zlešení pohybu v postiženém kloubu. Artrózu však neumíme vyléčit zatím žádnou metodou, ale tímto způsobem ji umíme více či méně udělat snesitelnou, u řadu pacientů se podaří zklidnit kloub výrazně i na dlouhou dobu. Čím je ale kloub více postižen artrózou, tím jsou všechy aplikační techniky méně účinné a leckdy je konečné řešení operační náhrada kloubu.
    Pokud bych se tedy vyjádřil k Vašemu konkrétnímu příkladu, tak náhrada chrupavky je zcela neindkovaná. Plazma obohacená krevními destičkami je možná bez problémů aplikovat do obou kloubů, do kolene bych dobrému výsledku věřil, u kyčle, kde je artróza již 3. stupně, bych byl opatrný. Ale mám řadu vlastních pacientů s artrózou 3. stupně, kdy výsledek byl velmi dobrý a potíže hodně zmírněné.
    S pozdravem Jíra

• Je normální neohnout ruku 2 roky po operaci karpálu?

Dobrý den pan doktore,chtěla bych s zeptat- jsem 2 roky po operaci karpálního tunelu pravé ruky.Hodnota EMG byla před operací 5,0 a po operaci 4,5,paní primářka do zprávy napsala,že to je neoperativní a přesto mě operovali.1.operace byla v září a v lednu následovala reoperace a výsledky byly stejné.Žádná změna-brnění,bolest po loket a křeče do prstů.Poslali mě na neurologii,že z hlediska ortopedie tam skončili.Již ale 2 roky nemohu ohnout rukou v zápěstí,nic v ruce neunesu,maximálně hrníček a to jen chvilku.Chci se objednat ještě na kliniku do Vysokého nad Jizerou,aby vše přehodnotili.Ale nyní bych byla ráda,kdyby jste mi napsal nyní i Vy svůj názor.Děkuji.

MUDr. Richard  Jíra

je těžké se takhle přesně vyjádřit. Váš stav samozřejmě uspokojivý není. Výsledky operačního výkonu při syndromu karpálního kanálu bývají obecně dobré. Pokud ale komprese nervu před výkonem trvá déle, může být jeho poškození nevratné. Pak i při dobrém a plném uvolnění nervu nedochází k jeho regeneraci. I určitá část našich pacientů nemá po tomto výkonu plný ústup obtíží. To, že jste byla operována, i když neurologem byl stav označen jako již neoperativní, bych za chybu nepovažoval. My též se snažíme pacientům vždy pomoci za každou cenu, i když je šance malá. Navíc se jedná o drobný operační zákrok bez velkých rizik. Vaše rozhodnutí konzultovat ještě kolegy ve Vysokém je jistě správné. Jedná se o špičkové pracoviště chirurgie ruky.

• Replastika PZV

Dobrý den prosím o radu, je mi 29 let, v září 2015 jsem měl uraz pravého kolene a akutně dělaná arthroskopie- Operační diagnoza je fract chondralis pl. tibiae 1krat 1cm, fract. chondralis CLF 0.5 krat 0.5 cm LCA plasticam ante annos.V roce 2002 jsem prodělal plastiku PZV tohoto kolene stěpem z hamstringu. Byla mi nabídnuta replastika vazu od nedobrovolného dárce jedním orthopedem, druhý nabízí replastiku pomocí BTB štěpu. Chtěl bych se zeptat na váš názor děkuji

MUDr. Richard  Jíra

nejprve je třeba si říci, jestli je replastika LCA nutná a indikovaná. Nutné je řešení tehdy, pokud pacient má opět nestabilitu kolene po novém přetržení LCA. Při indikaci je třeba dbát na celkový stav kolene. Plastika udělaná na koleni s již destruktivními změnami na chrupavkách sice koleno ustabilizuje, ale dojde ke zhoršení bolestí kolene z tzv. utažení.
    Pokud se tedy pro replastiku rozhodneme, tak ve Vaše případě jsou dvě možnosti - štěp z dárce, či BTB z postiženého kolene. Štěp z dárce má nevýhody : pomalejší vhojování, možné riziko přenosu infekčních chorob /minimální/ a výhody : nutný menší operační přístup a rychlejší čas operace /štěp je již odebrán/. BTB má nevýhody : nutný řez předního kolene asi 8-10 cm k odběru štěpu, další oslabení funkce kolene - síla natahovače a výhody : jedná se vlastní tkáň s rychlejším a jistějším vhojením bez rizika přenosu infekčních chorob.
    Nedá se tedy jednoznačně řící co je lepší, záleží též na osobním přístupu pacienta - zda nevadí štěp z dárce. Obecně je více užívaná metoda štěpu dárce na replastiku LCA. Dobré výsledky lze dosáhnout oběma metodami. Take bych se orientoval tím, s kterou metodou má dané pracoviště více zkušeností a které preferuje.

• Zánět paty

Prosím o radu mám na rtg zjištěno zánět váčku pot patní kostí,moc mě to bolí je to střed paty a vnitřní strana paty byla jsem na opichu ,ale ten mě nepomohl,pan doktor mě chce dát další a řekl mě nebo ozařování a operace děkuji Jitka

MUDr. Richard  Jíra

Ve Vašem případě se jedná zřejmě o bolestivou ostruhu patní kosti a bolestivé úpony na hrbol patní kosti. Problém se skutečně řeší obstřiky kortikoidy a rehabilitačními metodami - ultrazvuk, laser. Dále je možno zkusit rázovou vlnu / to je hrazená procedura / nebo ozařování. Já ještě svým pacientům nabízím možnost aplikace plazmy obohacené destičkami - ACP metoda / rovněž metoda hrazená pacientem /. Pokud z uvedených metod nic nezabere, tak je na řadě operační řešení. Většinou se jedná o artroskopické snesení ostruhy.

• Bakerova pseudocysta

Třeba mi poradíte. Kdybych necvičil v posilovně, asi bych se ani neptal, ale je to pro mě opravdový koníček... Máte prosím nějaké zkušenosti, nebo odkaz na někoho, kdo by mi poradil s Bakerovou cystou a to v obou kolenech. Mám to zjištěné přímo z rezonance i ultrazvuku. Jakési "mri"(pokud to zkratku píšu dobře) je negativní a že je to malé velikosti, takže se to nedá zatím řešit(posléze se to operuje, odsává, ale výsledek je vždy nejistý, příčiny prý neznámé a mají to lidí jakéhokoliv věku). Problém je v tom, že někdy mi opravdu hodně tuhnou až skoro zatuhnou kolena(koleno) a potom je problém se hýbat natož cvičit(chodím jen do posilovny) a někdy i usnout. Bylo mi řečeno, ať cvičím dál, ať to neřeším, ale ten stav je velice podivný a já si s tím nevím rady. Než jsem na tohle přišel, oběhal jsem asi 5 ortopedů a musí vám být jasné, že mi všichni řekli, že jsem mladý, že to nic není a ať se tak nesleduji, nakonec jsem si "vybrečel" tu reznonaci. Nevěděl byste o něčem, někom, jak s tímto pracovat, fungovat a nějak tomu pomoct(doplňky, masti apod.) klidně odkaz na někoho, s kým bych to mohl konzultovat. Samozřejmě nechci nic zadarmo. Děkuji moc.

MUDr. Richard  Jíra

Bakerova pseudocysta je skutečně pravidelně se vyskytující nález v kolenou. Jde o vyklenutí pouzdra v zadní části kolene nebo o samostatný naplněný váček tekutinou. Pokud je malý - což většinou je - tak se neřeší a není ani zdrojem obtíží. Pokud je hmatný, tedy větší, tak je možno ho odsát. pokud se trvale plní, je možné ho operačně vyjmout. Pokud jste byl vyšetřen již několika kolegy a bylo doporučeno nic nedělat, jde asi o malý útvar, který by neměl být zdrojem obtíží. Spíše bych hledal příčinu obtíží kolen jinde. Při větší fyzické zátěži v posilovně bych se zaměřil na užívání preparátů posilujících chrupavku - jsou jich plné lékárny. Dále je důležitá správná rehabilitace, relaxace po zátěži. Možná by bylo dobré s odborníkem probrat posilovací cviky, jestli si nevhodným přetěžováním spíše neubližujete.
    S pozdravem Jíra

• od ortopedie k neurologii

Dobrý deň, chcela by som sa informovať o možnosti i ked si uvedomujem, že určovanie diagnozy na diaľku je nielen komplikované ale často bezúčelné, i tak to skúsim, mám 24 rokov-žena a primár ortopedie mi diagnostikoval artrozu kycel.kloubu I-II a asymetriu a zošikmenie panve doľava s LS skoliozou a diskopatiou a rotaciou stavcov L4/L5 a L5/S1 + (torakálna skolioza-tu mám od detstva). Problemy zacali pred 2 rokmi, kedy som po obvyklej bežeckej trase ostala ležať na posteli v bolestiach neschopná vstať, bolesti boli hlavne v oblasti panvePo navsteve p.primara o 3 dni, mi povedal, že bolesti sú v dôsledku svalovej nevyváženosti panve. Chôdza mi však robila problem,kvoli kyčel.klbu. Po mesiaci rehabilitacii sa mi stav opokojil, odvtedy pravidelne cvicim cviky na panev, kyčle a chrbticu, pravidelne uzivam chondroprotektiva s obsahom hlavne glukosaminu a chondroitinsulfatu,snazim sa športom nepremahať a schudla som 7 kg( vyska 168 a vaha 59). Pred tyzdnom som navstivila ineho doktora-ortopeda, ktory skonštatoval, že rotacia panve ,,nie je az tak dramaticka" a artroza tiež,, nie je ,, taká strašná", urobil mi nove RTG snimky kycli, kde bol vidieť určitý stupeň opotrebovania v klbe, ale ,, nie je to až take zlé". Pričom mi predosly primar ukazoval na RTG osteofyty, ktore boli v okoli znicenej casti klb.povrchu, ale skutočne na nových RTG snímkoch nebolo opotrebovanie v takej miere. Následne, tento novy p.doktor skonštatoval, že moje bolesti pochadzaju z neurolog.problemu v dosledku možnej komprimacie medziobratlovej plotenky obratlami v krizovej oblasti. Usudil tak aj na zaklade novych priznakov,ktoré ma donútili navstivit dokotra a to, že sa mi zacinaju objavovať priznaky uz cca mesiac a to trpnutie nôh, slabosť v končatinách a častá ,,lámka kostí" ( ľudovo nazvane, neviem ako sa to povie odborne,ale pocit akoby vam lamali kosti, neviem to porovnať s reumatic.bolestami, nakolko neviem,ako bolia kosti pri reume, pardon). Často mám taku slabosť v nohách, že mi je ťažko ohnúť prsty, nie je to nemožné,ale musím vynaložiť veľkú vôľu. Bolesť sa od holenných kostí šíri ku kyčel.klbom a obopína celú panev, takto preležím aj cely deň. Inak športujem, behám, bicyklujem, turistika a behám s bežec.obuvou po makkom povrchu, avšak asi posledné 2 mesiace nebežím, len cvičím rehabilitačné cviky a pravidelne sa prechádzam. Som študentkou a často prestojím celé hodiny, a často sa vyskytnú bolesti z dlhého státia, sedenia, zo zimy, či po športe. Teda môj dotaz je, či návšteva neurologa mi nejakym sposobom pomôže( myslim aj na naslednu možnú terapiu),nakoľko mám mierne obavy z prístupu na neurologii, min pol ročného čakania. Posledne mi bola odporucena neurolog.prehliadka a p.doktor vyjadril nazor, že by pomohla aj myeolografia, na ktorú by som čakala dalsi pol rok minimálne. Popr aký ma progres takýto stav. Ďakujem za Váš čas, pochopenie a odbornú radu. S pozdravom Bára

Dobrý den Báro,
    potíže co popisujete a i ne moc pokročilé změny na RTG snímcích se jeví spíše neortopedického původu. Pokud mě navštíví pacient s takovýmito nejednoznačnými obtížemi, tak je určitě vhodné komplexní vyšetření, Řada interních i neurologických chorob se projevuje bolestmi pohybového aparátu. Ve Vašem věku 24 let je i kloubní příčina z opotřebení dosti nepravděpodobná. Ortopedicky jste již byla 2x vyšetřená bez většího patologického nálezu. Nyní bych jistě absolvoval neurologické vyšetření a revmatologické vyšetření. S čekací dobou Vám moc nepomohu, u nás to funguje jistě rychleji. Pokud veškerá vyšetření neodhalí jasnou patologii, pak bych se svěřil do rukou zkušeného fyzioterapeuta a začal intenzivně rehablitovat.

• Bolesti kolen

Dobrý den, je mi 31 a bolí mne kolena, zvláště při chůzi z kopce, ze schodů a nebo při podřepu apod. Byla jsem u jednoho nejmenovaného ortopeda. Napsal mi magnety, které nepomohly. Dle RTG mám prý artrózu 1. stupně, ale "žádná tragédie". Při prohmatání panem doktorem mě nic nebolelo. Při poslední návštěvě jsem dostala do kolene injekci proti bolesti a zánětu, taktéž bez účinku. Mám obavy, protože se bolesti zhoršují a k tomu mě začalo bolet i zápěstí. Myslíte, že postup pana doktora byl doposud správný, případně jak byste postupoval vy? Co by teď mělo následovat? Děkuji za odpověď. K

MUDr. Richard  Jíra

pokud byla vyloučena ortopedická příčina bolestí kolen / to znamená problém ve vlastním kloubu/, tak bych požadoval vyloučit celkovou příčinu obtíží. Řada interních chorob se projevuje bolestí kloubů, hlavně revmatické choroby. Tomu by naznačovaly ještě bolesti dalšího kloubu - zápěstí. Navštivte Vašeho praktického lékaře, aby provedl příslušné krevní testy nebo rovnou domluvil konzultaci revmatologa. Pokud se vyloučí interní příčiny Vašich problémů je možno do kloubů ke zklidnění aplikovat chondroprotektiva či plazmu obohacenou destičkami. K přesnému zobrazení kloubu slouží magnetická rezonance.
    Pokud pak stále je situace nejasná a bolesti trvají, je možné provést artroskopii danného kloubu, což už je ale operační zákrok, kdy do kloubu zavádíme kameru a pod kontrolou zraku pomocí artroskopických nástrojů řešíme problém.

• Talus vertikalis

Dobry den. Nas uz teraz 2,5 rocny syn,bol operovany ako 1,5 rocny v ziline u pana primara Popluhara na diagnozu talus verticalis.je uplne v poriadku,nema ziadne ine zdravotne problemy.Pred nedavnom sme mu nahmatal tesne pred patou taku akokeby kosticku a je na tom mieste aj otlacok.Boli smre za nasim miestnym ortopedom u nas doma.on tu kosticku nahmatal a povedal ze je to kost z paty,ze talus spadnut nemohol.chceme sa preto Vas opytat ci je mozne aby talus spadoll naspat do vertikalnej polohy ako pred operaciou.velmi nam to pomoze ak nam odpisete.vopred Vam dakujem

MUDr. Richard  Jíra

vrozený strmý talus je vzácná diagnoza, která je v našich podmínkách operačně řešena pouze na specializovaných klinických pracovištích zaměřených na dětskou ortopedii. Vlastní zkušenost s touto problematikou tedy nemám, ale nikde v literatuře jsem nezaznamenal, že po operační korekci postavení talu by mělo docházet k opětovné vertikalizaci. V případě pochyb bych neváhal navštívit pracoviště, které syna operovalo. Celkem jasnou odpověď by ale měl poskytnout standardní RTG snímek nohy.

• patní ostruha

dobry den provadite ve vašem zařízeni ošetření razovou vlnou a jak se pohybuji ceny děkuji krutilova

MUDr. Richard  Jíra

Dobrý den, ošetření rázovou vlnou neprovádím ani ve své ambulanci, ani v nemocnici. Mohu Vás odkázat na polikliniku Tábor, kde tento výkon provádí MUDr. Dobrovodský.

Často kladené dotazy