rekonvalescence nohy po úraze
Dobrý den, pane profesore,
rád bych s Vámi s konzultoval můj zdravotní stav po třech operacích levé nohy.
V červenci 2015 jsem měl nehodu na motorce, kde došlo ke střetu s autem. Měl jsem rozlámanou celou nohu (holenní a stehenní kost) , byla opravdu na salat. Hned v červenci v intervalu cca 14 dní jsem absolvoval dvě operace. zhruba po měsíci mne pustili domu, s tím, že jsem chodil na pravidelné kontroly. Asi po dalším měsíci jsem začal i chodit na rehabilitace . (ind. cvičení, motodlaha) . Moje otázka je: proč se mi stále poměrně hodně nalévá krev do nohy a ohyb kolene byl pouze cca 60 st. Jelikož se nezhojila stehenní kost, byl jsem před 14 dny na další operaci , kde mi vzali štěp a vložili do stehenní kosti k cílenému zhojení. V narkóze se snažili lékaři více ohnout v koleni, povedlo se max. na 100st. To bude asi pohodě /tedy doufám) , ale opět mi trápí velký přísun krve do postižené nohy. Při chůzi s berlemi se stává noha méně ohebná???? děkuji za váš názor , případné doporučení další léčby.. Přeji mnoho úspěchů , RS.
rád bych s Vámi s konzultoval můj zdravotní stav po třech operacích levé nohy.
Dobrý den. Dle sdělených faktů se domnívám, že při takto těžkém poranění byly poraněny i krevní a mízní cévy, jejichž omezená funkce se nejspíše podílí na otoku končetiny. Otok obvykle závisí na poloze- to znamená, že v poloze svislé (stání, chůze) se zvětšuje. Otok obvykle omezuje i pohyblivost v přilehlých kloubech. O tomto problému a jeho možném řešení se poraďte s lékařem- praktickým, cévním specialistou nebo ortopedem , je nutné osobní vyšetření. S pozdravem dr. Dobiáš
vícečetné končetinové poranění je vždy závažná situace. Jednalo se jistě o vysokoenergetické poranění / náraz při nehodě vysokou rychlostí /, hojení kostí je vždy pomalejší, někdy i nedojde ke zhojení. Pak je nutná následná operace s dodáváním štěpu do místa nehojení. Porucha hybnosti kolene při zlomenině stejnostranného bérce a stehenní kosti je do jisté míry vždy. Pokud se nedaří rehabilitací stav zlepšit, pak je indikováno rozcvičení v narkoze. To bylo u Vás provedeno při operačním řešení nehojení stehenní kosti. Po takto intenzivním úraze a opakovaných operačních výkonech je vždy porucha prokrvení končetiny s otoky. Dle Vámi popisovaného průběhu léčby vše probíhá v souladu s našimi zkušenostmi. Léčba je náročná a je třeba mnoho trpělivosti. Do budoucna je zásadní zhojení stehenní kosti a pak Vás čekají jistě další rehabilitace. Je třeba říci, že po takto těžkých úrazech jsou trvalé následky časté.
S pozdravem Jíra
S pozdravem Jíra
Obdobné otázky
- Dobrý den, rád bych se vás zeptal schopnosti dítěte v kreslení, chápu že je to pořád individuální, tedy podle každého dítěte jiné, ale rád bych věděl zdali existují kresby či způsoby kreslení, které dítěti rozvíjí tvořivé schopnosti, prostorové vnímání atd. ( například Mandaly) ? Pokud ano, jaké to prosím…
- Dobry den. Chtel bych se zeptat co mam delat kdyz me boli rameno primo kloub ktery trci z predni casti ramene. Dekuji Petr
- DOBRY DEN,DOSTALA JSEM NA VAS EIMAIL OD ZNAME ,KTERA JE S VAMI VELMI SPOKOJENA,,,,MOC VAS PROSIM,MOHLA BY JSTE MI PORADIT,,,JSEM NA NAVSTEVE V RECKU U PRITELE,,MAM 2LETEHO CHLAPECKA KTERY JE CASTO NEMOCNY ,TRPI NA RYMECKU A KASEL CASTO,,A TO JSME U MORE MAME TU TEPLO A KAZDY SE V CR.DIVI,ZE I TADY JE…
- Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o pomoc, již cca rok mám problém při styku s partnerem, Nedokáži se vzrušit, styk je velmi bolestivý (bolestivé je ovšem i vyšetření u gynekologa) a v posledním půl roku nemám ani chuť se milovat. Můj gynekolog tvrdí, že je všechno v pořádku, udělal mi stěry a ultrazvuk…
- Dobry den, chtela bych se zeptat, jestli mluvite i polsky? Hledam na internetu polsky mluviciho lekare a nasla jsem Vas. Dekuji moc za odpoved.
- Dobrý den paní doktorko, potřebovala bych vyšetřit, zda mám, či nemám fibromyalgii. Nevím, kam se mám obrátit. Děkuji
- Dobrý večer, už několik týdnů mě bolí levé zápěstí a už se nemohu o levou ruku ani opřít,když se chci například zvednout z vany. Žádný úraz jsem neměla. Děkuji za odpověď
- Zdravím. :) Je mi 19 let. Od malička mám nad genitáliemi znaménko. Je vystouplé a tmavší. Nikdy mě nebolelo, nemění svůj pravidelný tvar, je velké cca do 6 milimetrů v průměru. Je to dva dny co mi trošku ztvrdla kůže nad znaménkem a zčervenala. Nebolí to moc, ale mám strach. Četla jsem, že pokud se s…
- Dobrý den. Jaká u je Vás čekací doba na operaci(výměnu kolenního kloubu). Včera jsem byl ve Fakultní nemocnici H.K. diagnóza jasná, výměna ale čekací doba cca 14měsíců. Děkuji za odpověď. T.Kara
- Dobrý deň, chcela som sa spýtať, či pracujete aj s maličkými 3-ročnými deťmi-myslím, či je možné zmerať u nich IQ? Ďakujem