Dotazy od pacientů (24)

už několik let mě trápí trápí jistá věc, která se, dle mého názoru stále zhoršuje. Jsou dny, kdy mám plno energie, zdravé silné sebevědomí, ale pak se lusknutím prstů vše obrátí. Najednou pro mě nic nemá cenu, nic pro mě není důležité a mám pocit, že vše selhalo. V těchto stavech mám mnohdy pocit, jako bych já sám byl ve svém těle pouze "divákem" těchto nálad. Čím dál častěji mě také bolí hlava a na tuto bolet mi nezabírají ani prášky, spánek. Mívám také výkyvy agrese. Jindy jsem jako vteklý buldok, který se ve vteřině promění na nejmírumilovnějšího tvora. Tyto výkyvy často doprovází mnohdy nechtěný pláč.

Nevím co s tím. Ničí mi to akorát vztahy a život.
    Děkuji za odpověď.
    Ondřej Z.

Dobrý den Ondřeji,
    výkyvy nálad nám berou hodně energie a pokud se nenaučíme s nimi pracovat a korigovat je, tak jsou pro nás nečitelné, ohrožující a vyčerpávající přesně tak, jak píšete.
    Určitě doporučuji začít chodit na sezení s psychologem či psychoterapeutem, se kterým začnete více rozpoznávat, co a jak dělat, abyste měl situaci zase více ve svých rukách a abyste jí rozuměl. Stojí za to zajít i za psychiatrem, zda se vám nerozjíždí psychické onemocnění či to případně vyloučit.
    Sama od sebe se situace nezlepší, je potřeba ji začít řešit. Což už jste udělal tímto dotazem. Tak jen pokračujte dál! Garantuji Vám, že se Vaše situace začne měnit.
    Přeji mnoho sil,

Zveme vás na návštěvu

individuální psychoterapie
    800 Kč Objednat se

• Jak se vyrovnat se ztrátou manžela

Dobrý den, zemřel mi manžel. Žili jsme spolu 40 let. Naše manželství bylo naprosto bezproblémové. Vychovali jsme dva syny, kteří již mají své rodiny. Oba jsme měli práci, která nás bavila. Hodně jsme cestovali. Manžel musel na operaci, která neproběhla tak, jak lékaři předpokládali. Já se nemohu z té rány vzpamatovat. Žiji v domě se synem, ale máme každý svou domácnost. Já mám stále pocit, že jsem na obtíž. Jsou dny, kdy mívám "černé myšlenky". Ráda bych našla odbornou pomoc. Děkuji

Mgr. Věra Dufková

vyrovnat se ze ztrátou manžela není jednoduché. Postupné zvykání si, že je člověk "sám", je psychicky náročné. Situace se může ještě komplikovat i s přicházejicími svátky a oslavami. Velmi přínosné je moci o svých pocitech a myšlenkách mluvit. Zde na známém lékaři je řada odborníků, kteří vám s vaší situací mohou pomoci. Mluvit můžete ale také s někým, kdo je z vašeho blízkého okolí, i to je přínosné.
    Pokud ale stále hledáte odbornou pomoc, napište či zavolejte mi. Kromě soukromé praxe pracuji ještě v neziskové organizaci, která pomáhá lidem vyrovnat se smrtí blízkého. Ráda vám pomohu.
    Přeji mnoho sil,
    Věra Dufková

• závrať, úzkost, strach, nemoc

Dobrý den, již to bude 3 rok, kdy mi diagnostikovali Meniérův syndrom, neslyším na pravé ucho a k tomu se mi přidali závratě, které se stupňují.Beru jeden lék, který ale stejně nezabírá, snažím se být bez stresu, v klidu, hodně spát a smát se, ale nejde mi to, protože je mi stále zle.S tím že neslyším na jedno ucho bych se i smířila, ale s těmi závratěmi je to horší, vyjdu ven a závrať nemám, ale hlava mi říká něco jiného, za rohem ji určitě chytneš, stačí malý náznak zatočení, třeba si to i vsugerovávám a někdy doopravdy přijde, bojím se chodit mezi lidi, do práce, do obchodního centra, že to nezvládnu, přitom se třeba nic neděje, všechno se ve mě stáhne, stuhne, hlavně na hrudi a za krkem a nejde to ovládat.Už nevím co s tím...myslíte že je čas navštívit pomoc? Děkuji Lucie*

Dobrý den Lucie,
    moc se mi líbí, jak nad svou situací přemýšlíte a jak na sobě pracujete (být v klidu, hodně spát, být bez stresu,..)! To je úžasný začátek. To, že to někdy nejde, je normální proces. A právě v této chvíli, a to i když si zrovna pokládáte otázku: "Mám někoho vyhledat?", mi přijde, že je to zrovna ta vhodná chvíle k někomu zajít.
    Ten dotyčný odborník (psycholog či terapeut) vás může podpořit při zvládání stresu, protože nastavit a udržet změny v našem životě není vůbec jednoduché. Může vám pomoci více nahlédnout na to, jak zvládat závratě, jak jim předcházet. Je hezké jak přemýšlíte nad vsugerováváním. Určitě na tom něco může být a je normální, že si občas něco vsugerováváme. Když je pro nás něco nepříjemného a nechce se nám tam, kam máme jít, tak může přijít třeba i "obrana" ve formě pocitu, že se blíží závrať. ALE s tímto vším se dá něco udělat, poupravit to tak, abyste byla spokojená ve svém životě.
    Určitě tedy podporuji vaši myšlenku někoho vyhledat. Na vše nemusíme být sami. Je na místě si říci o pomoc.
    Přeji vám hodně sil. Věra Dufková

• Změny chování u syna 11 let

potřebuji poradit se synem 11 let. Loni v květnu zažil velké trauma, kdy byl obětí vloupání a demolování našeho domova. I přes veškerá bezpečnostní opatření, kdy syn poslechl moje nařízení, že nesmí mého bývalého přítele pustit do bytu, ten v jeho přítomnosti přestřihl bezpečnostní řetěz na dveřích, když ho syn posílal pryč, že ho nesmí pustit, a zdemoloval a sekáčkem rozsekal zařízení bytu. Syn je od té doby velmi úzkostlivý, stále všude říká, že je na nic a vše pokazí, ve škole i spolužákům. Je nadprůměrně nadaný, máme i posudek z PPP, ale za poslední 4 měsíce se mu velmi zkoršil prospěch z jedniček na čtyřky. Nechce se učit, stále se vzteká a když mu nevyhovím v jeho požadavcích, je slovně agresivní a obviňuje mne, že ho nemám ráda. Nevím, jestli jde jen o nastupující období puberty, nebo je v jeho případě již nutné vyhledat psychologa.

Děkuji za radu. Kristína

Dobrý den Kristíno,
    z toho co píšete, vám doporučuji, určitě vyhledejte psychologa. Domnívám se, že syna dobíhá zážitek z minulého roku, který ho ovlivňuje a s přicházející pubertou může vyústit v obtížné formování synovi osobnosti.
    Již samotná přicházející puberta je pro 11letého kluka náročná a ještě k tomu nezpracované zážitky z vloupání, které se objevují, je velmi náročná kombinace. To že je agresivní, předpokládám, je signál volání o pomoc a vy ho krásně slyšíte, protože hledáte, co s tím.
    Zde na známém lékaři si můžete vybrat, jaký z kolegů vám bude sympatický. Či ho vyberte přímo i se synem, ale určitě doporučuji někam zajít.
    Přeji vám i synovi hodně sil a věřím, že se situaci podaří ukočírovat.

• Mrs Dagmar Duncan

Hallo. I am looking for a psychiatrist and psychologist who can speak English or German. Can you help me or recommend a colleague? Thank you.
    kind regards Dagmar

Mgr. Věra Dufková

Hello Dagmar, I can recommend you my colleague Petr. He is a very kind and empathetic psychotherapeutist. You can find him on our webside Psychoterapie Vysočany. When you click to me and then Psychoterapie Vysočany. Best wishes, Vera

• nekomunikuje ani ve škole ani doma

Dobrý den chci se zeptat jak mužu pomoci sve 12lete dceři, ve škole nechce komunikovat a ani doma toho moc nenamluví, tím že ve škole nekomunikuje s učitely tak se ji zhoršuje prospěch. za paslední rok a pul se to docela zhoršilo. když se ji ptam co se děje nebo jestli ma nějaky problem tak nikdy nic.. žaden problem a nic se neděje. je nutná navštěva u psychologa nebo mužu pro ni něco udělat sama? děkuji za radu

Mgr. Věra Dufková

rozumím, že to není nyní jednoduché, se s dcerou domluvit. Ale jste úžasná, že hledáte další možnosti.
    V této chvíli mi přijde vhodné začít s dcerou mluvit o situaci otevřeně a to tak, že již nevíte, co máte dělat a že se bojíte, aby se situace dále nevyhrotila. Proto vás napadá, zda by nestálo za to, jít si popovídat, poradit se s psychologem/psychoterapeutem.
    Tedy nebát se přiznat, že vy již nevíte, co máte dělat, že se o ni bojíte, ale že možná někdo jiný by jí mohl pomoci a nabídnout jí možnost, aby ona sama se rozhodla, zda by si o tom, co se děje, nechtěla s někým nezávislým promluvit.
    Období (puberta) do kterého vaše dcera vstoupila, začíná být velmi citlivé. Možná nějak pomoci chce, ale na druhou stranu jí začínají nejspíše rodiče "vadit", proto možná s vámi nyní o svém trápení není schopná mluvit a "plácá" se tom. A vy s ní, protože to prostě není jednoduchá situace.
    Fígl jak s dětmi v tomto období mluvit je, začít je brát jako dospělé. Nabídnout možnosti a nechat to více na nich. Přijde mi dobré tam zajít, ale možná tobě by to nic nepřineslo, no co myslíš? Můžeme tam jít spolu nebo jen ty sama? Kouknout se spolu na webovky dotyčné, ať ví, kdo to je či ať si ji sama vybere. Domnívám se, že žena v této chvíli by byla pro dceru přijatelnější. Pak nechat čas na rozmyšlení, ale domluvit se, že něco udělat by bylo dobré. Třeba vás společně napadnou ještě jiné varianty, či najednou již půjde o něčem mluvit ...
    Přeji hodně sil a trpělivosti.
    Věra Dufková

• Jak vysvětlit dítěti smrt kamarádů?

mám dceru 10 let. Před vánocemi jí zemřela stejně stará kamarádka. Mám o ní strach, špatně se s touto životní situací vyrovnává. Chce být se svou kamarádkou, chce umřít aby mohla být s ní. Jak jí vysvětlit a pomoci? Nechci aby byla na lécích. Vím, že to chce čas, je naštvaná na celý svět, přesto s námi o to mluví, ale chybí mi slova a vysvětlení. Jak s ní mluvit aby tuto zkutečnost přijala a smířila se s ní? Je lépe navštívit psychologa nebo terapeuta či psychiatra. Děkuji Irena

Dobrý den Ireno,
    je výborné, že se s dcerou snažíte o její tragédii mluvit a že jste tuto chvíli s ní. Podpora a prostor, který jí dáváte, jí pomáhají vyrovnat a smířit se se situací. A přesně jak píšete, chce to i čas.
    Vím, že to není nikdy jednoduché mluvit o smrti a úplně si umím přestavit, že najednou chybí slova. Nejlepší je se v té chvíli chovat tak, jak to cítíte. Na nic si "nehrát", být upřímná. A to i tak, že třeba popíšete i to, že jste z toho všeho smutná, že nevíte, co najednou říci, ale jste tu pro ni, aby to zvládla. A že rozumíte tomu, že je naštvaná, protože to je nefér. A ono to je nefér, protože život bohužel je někdy nefér.
    Pokud chcete navštívit odborníka, tak psycholog či terapeut vám pomocí rozhovoru pomůže vyrovnat se ze situací, popsat, co se to se mnou děje, najít, jak situaci začít zvládat apod. Psychiatr předepisuje především léky. Jsou ale i tací psychiatři, kteří s vámi a s dcerou budou o situaci hovořit.
    Přeji vám i dceři hodně sil.

• Dětská terapie

Dobrý den, mohla byste mi, prosím, popsat, jak probíhá dětská konzultace případně terapie? Můžu na ní být se synem? Syn se trápí kvůli škole a kamarádům a my mu nějak nedokážeme pomoct.

Mgr. Věra Dufková

většinou preferuji, aby na první sezení přišel rodič i dítě. Na tomto sezení se všichni domlouváme, co je cílem setkávání a jak má spolupráce vypadat. Zda budu pracovat pouze s dítětem, či se k nám v nějaké chvíli přidá i rodič, či s oběma, jen s rodičem nebo se přidá ještě někdo jiný. Pokud pracuji jen s dítětem, tak se většinou domlouváme, že rodič přichází na posledních 15min., aby se dozvěděl na čem jsme pracovali, co se má zkoušet atd. Rozumím, že rodič chce vědět, co se na sezení dělo, proto dávám ten čas na konci. Někdy je ale důležité, aby dítě mělo prostor jen pro sebe a nechce rodiči nic sdělovat. Proto se s dítětem vždy domlouvám, co máme sdílet s rodičem a co (zatím) ne. Hodně tedy záleží na věku dítěte, na obtíži, s kterou přišli a na domluvě, jak sezen bude vypadat.
    Už na prvním sezení se dá mluvit s dítětem o samotě, ale vždy je dobré nastavit formu spolupráce.
    Je výborné, že se hledáte další možnosti, jak svému synovi pomoci. Domnívám se, že by mu mohl prostor, kde může mluvit o čem potřebuje, pomoci. Pokud máte nějaké další dotazy ohledně terapie, není problém se mi ozvat.

• Spolupráce se zdravotními pojišťovnami

chtěla jsem se zeptat ,jestli spolupracujete se zdravotními pojišťovnami. Hledám péči psychologa, dostala jsem i písemné doporučení od mého praktického lékaře, ale nemohu si dovolit několikrát měsíčně platit velké částky bohužel..Děkuji za odpověď a přeji hezký den :)

Mgr. Věra Dufková

s pojišťovnami nespolupracuji. Přeji, ať se daří najít takovou pomoc, kterou potřebujete.

• da se lecit zarlivost

dobry den chci se zeptat jestli se da zarlivost lecit jsem s pritelkyni dva roky a jeto cim dal horsi kdyz jsem v praci mam halucinace ze je z nekym a pritom je v praci stasne me to trapi a snazim se stim bojovat ale myslenky mam stale v hlave dekuji

Mgr. Věra Dufková

přísloví: když chcete, jde všechno, je podle mě opravdu moudré přísloví. Se vším se dá něco dělat. Neznamená to ale, že vždy to bude přesně tak, jak si předstvujeme. To někdy opravdu nejde, ALE vždy se dá ve vzniklé situaci něco upravit, pohlédnout na ni jinak apod. a již situaci dokážeme lépe snášet.
    Takže ano, žárlivost se dá "léčit". Pomůže vám s tím psycholog či psychoterapeut ve vašem okolí.
    Přeji, ať pomoc najdete co nejdříve. Věra Dufková

• noční počurávání dítěte

Dobrý den, mám 10-ti letého syna který má problém s nočním počůráváním. Je to problém psychické stránky?

Mgr. Věra Dufková

může to být problém spojený s psychikou. Určitě bych vám doporučila jít za psychlogem/terapeutem ve vašem okolí, který vám spolu s vámi a se synem pomůže obtíž začít řešit. Mám zkušenost, že se s tím dá něco dělat.
    Přeji hodně síly, Věra Dufková

• Cítím jen zlost, vztek a neporozumění

Dobrý den. Ani nevím jak začít nebo popsat svuj problém u kterého si ani nejsem jista jestli je problémem nebo jen mou představou/touhou po změně. Mam tak nějak problém s emocionální nesrovnalostí se světem a vším/všemi co obsahuje. Cítím jen zlost, vztek a neporozumění od ostatních. Připadám si jako jiná bytost. Vyhledávám samotu, mezi lidmi se dost často bojím. Cítím se středem pozornosti, terčem posměchu a kritiky. Je toho hrozně moc co říct... Nevím jestli má cenu nebo nějaký smysl sem psát ale pravda je že se cítím hůř a hůř a asi bych už potřebovala nějakou radu. Je možnost se u vás objednat?

Mgr. Věra Dufková

pokud se cítíte hůř a hůř, tak bych určitě co nejdříve vyhledala odbornou pomoc, kde se dá zjistit, co se to s vámi děje a co se může stát, abyste se cítila lépe. A hlavně začít situaci brzdit, ať není ještě horší.
    Objednat se ke mně můžete, mám volnou kapacitu. Termíny, které nabízím, naleznete na mém profilu.
    Přeji hodně sil. Věra Dufková

• Stále opakující se sen

Dobrý den. Mám stále jeden a ten samý opakující se sen, že se při závodech nemohu pořádně rozběhnout (jsem dobrovolná hasička) a kolikrát se z toho i vzbudím se strachem, že se to jednou stane. Myslíte si, že se k Vám mám dostavit a zkonzultovat nebo to mám lehce přejít? Děkuji.

Mgr. Věra Dufková

určitě bych to lehce nepřecházela. Duše vám chce něco říci a je to evidentně něco důležitého, když se to opakuje. Ale je to na vás. Popřemýšlet si o snu můžete sama, či s kamarádkou. Dejte na svou intuici, co vám sen říká, s čím si to spojujete. Proč se nemůžete rozběhnout? Kam se chcete rozběhnout a nejde to? Nemusí to být jen hasičský závod, můžete to být i něco z osobních dilemat .. Něco chcete změnit ve svém životě a nejde to apod. Mozek je v tomto úžasný a ve snech bývá krásně kreativní. Možná v tom najdete smysl a bude vám to stačit.
    Pokud vám váš pohled nestačí, máte nepříjemný pocit ze snu i následující dny či se sen častěji opakuje, tak bych se na konzultaci objednala.
    Přeji pěkné objevování. Věra Dufková

• Krize vztahu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli berete i partnery (které nejsou v manželství). A kolik stojí hodina sezení? Jsme už rok v krizi a pořád se rozcházíme a scházíme, přitom víme, že bez sebe nemůžeme být, ale nevím jak se k sobě navzájem chovat a tolerovat se.
    Děkuji předem za odpověď.

Mgr. Věra Dufková

určitě je správné rozhodnutí absolvovat několik párových setkání a přijít si na to, jak se tolerovat, jak spolu být. Je to krok správným směrem pro vás i pro váš vztah!
    A ano pracuj i s partnery. Hodina stojí 1000 Kč. Pokud byste chtěli do sebe respektive do svého vztahu ještě více investovat, nabízíme s kolegou terapii vedenou mužem a ženou. Toto vedení je pak genderově vyrovnané, s oběma pohledy na životní situace. Hodina stojí 1300 Kč.
    Přeji vám hodně síly a ať se podaří zrealizovat párové sezení, pro vztah to opravdu udělá mnoho. Věra Dufková

• zkušenost s OCD

nejspíše trpím obsedantně kompulzivní poruchou, mohu se s tímto na Vás obrátit ? musím mít doporučení od praktického lékaře?

Mgr. Věra Dufková

obrátit se na mě s vašemi obtížemi určitě můžete. Doporučení mít nemusíte. Nepotřebuji ho. Pracuji s tím, co vás trápí a společně budeme hledat, jak vám pomoci.
    Věra Dufková

• Potřebuji Vaši pomoc nebo ne?

Dobrý den, nevím jak zformovat to co chci napsat tak se předem omlouvám jestli to bude nepřehledné. Procházím teď obdobím kdy mi vše přijde zbytečný jako by mi život proplouval mezi prsty já se zasekla na jednom místě a jenom koukala jak ostatní jsou šťastný. Vždy jsem byla veselá kopa samá sranda dokázala jsem rozesmát i sama sebe a teď, neříkám že se nesměji, ale je to jiné. Mám v hlavě milion problémů který když někomu řeknu obrátí se to proti mě nebo mi řeknou ať to neřeším, připadám si jako bych všechno všem kazila a zároveň všechno přeháněla a zřejmě řešila kraviny, přitom mám pocit že nikoho nezajímá jak se cítím ani mého přítele, nevím možná si to dělám sama. Když jsem četla tady různé dotazy přišlo mi zbytečný to sem psát že můj problém není tak velký jako ostatních, ale přeci jen se chci zeptat zdali si myslíte že potřebuji Vaši pomoc nebo je to normální a přejde to? Děkuji moc za radu S. R. :)

Dobrý den S.R.,
    je správné, že sem píšete! Problémy se nedají porovnávat, k čemu taky :). Když máme nějaké trápení, vždy to není jednoduché, ač ten problém je, jaký chce. Co je důležité, najít si takovou pomoc, která bude učinná. Píšete, že se pokoušíte hledat pomoc u přátel, ale obrátí se to proti vám. Nejspíše nejsou v tuto chvíli pro vás dostatečně trpělivý.
    Proto z toho co píšete si myslím, že návštěva u psychologa/psychotererapeuta by vám pomohla a nasměrovala vás tím správným směrem. Nedomnívám se, že naše rozpoložení samo od sebe přejde. Je dobré začít něco měnit a začít s tím aktivně. Někdy stačí i 2 - 3 konzultace a věci už se pak dají do pohybu a vy víte, jak na to. Přeji hodně síly.
    S pozdravem, Věra Dufková

• Pocit, že nežiji v realitě. Je nutná návštěva psychologa?

Dobrý den, je mi 19 let a již od ledna mám divný pocit, že nežiji v realitě. Nevím přesně jak to popsat. Cítím jako bych nežila a jen sledovala co se děje kolem mě, vše dělám automaticky. Ani se nedokážu pro nic nadchnout nebo vyjádřit emoce. Myslela jsem si, že to přejde, ale bohužel se mi zdá, že je to horší a horší. Jediné co občas cítím je smutek nebo zloba, tak si pobrečím a vše je zase ''v pohodě''. Tak moc bych chtěla abych se cítila jako dřív, ale nevím co pro to udělat. Nejsem si jistá, jestli by pro mě návštěva psychologa byla řešením. Tak se chci zeptat, jestli nemáte s nějakým podobným případem zkušenosti. Předem Děkuji za odpověď, Jana.

Dobrý den Jano,
    s podobnými případy mám zkušenost. Každý má své vlastní vysvětlení, proč se mu to děje. V určitém důsledku to může být obranné chování, abych já svoji situaci zvládala, tak se od prožívání oddělím. Což může na krátkou chvíli pomoci, ale z dlouhodobého hlediska je to unavené, ohrožující, nepříjemné.
    Každopádně bych to určitě vnímala jako signál, který říká, že chce něco změnit. Což mi přijde, že i vy tak vnímáte. Určitě bych vám doporučila tento pocit následovat a ano návštěva psychologa, mi přijde přesně to, co vám může pomoci!
    Poptejte se po známých, zda nemají zkušenost s nějakým dobrým psychologem/terapeutem, nebo si vyberte zde na známém lékaři.
    Věřím, že vám pomůže a uleví se vám. S pozdravem,

• ano je nakažliva

dobry den!chtěl bych pomoct s nějakou terapii abych zase vungoval normalně.mam občas depku a křičím na svou přítelkyni a pak toho lituji.Můžete mi poradit nebo pomoct.Děkuji

Mgr. Věra Dufková

pokud chcete pomoci najít vhodnou terapii pro vás, tak doporučuji rozmyslet si, zda je pro vás důležitější hledat podle toho, jak vnímáte terapeuta (zkušenosti, vzdělání, fotka, muž, žena aj.) či podle směru, ze kterého terapeutický styl vychází (analytický, na řešení orientovaný, tělový, zaměřený na chování aj.). Domnívám se, že ale určitě můžete terapeutovi zavolat a přeptat se na to, co potřebujete vědět a zjistit, jak vám sedí. Uvidíte pak, zda se objednáte na sezení. Případně si můžete zkusit domluvit krátké setkání, abyste terapeuta mohl trochu více poznat. Dobré je se třeba také optat známých, zda mají s nějakým odborníkem dobré zkušenosti a na základě toho se k němu či k ní objednat. Využít můžete také známého lékaře, kde máte profily jednotlivých odborníků pohromadě.
    Přeji šťastnou ruku,

• Problémy se školou

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli řešíte problémy se školou- střední školou, nechuť chodit do školy apod., pokud ano, chtěla bych se objednat.
    Děkuji

Mgr. Věra Dufková

ano řeším problémy spojené s nechutí chodit do školy. Mívám klienty s tímto tématem a nacházíme řešení, co s tím. Pokud máte stále zájem, tak se objednejte, ráda Vám pomohu. Přeji, ať to jde. Věra Dufková

• mám mladší sestru v péči a bohužel má sklony k sebepoškozování..

již před dvěma měsíci mi byla sestra soudem svěřena do péče pěstounské, ale včera jsem zjistila, že se pořezala od předloktí až po zápěstí..Bohužel netuším co dál dělat..Nešla dnes do školy, já nemohu do práce...A domnívám se, že návštěva osobní s lékařem pro takovéto zaměření by byla vhodná.Bohužel dnes nikdo nemá čas, takto urgentně, ale dle mého toto nemohu odkládat.Nejen z důvodu, že mám dceru ve věku osmi let.
    Předem děkuji za zpětnou vazbu.
    S pozdravem Stenzlová

Dobrý den paní Stenzlová,
    určitě návštěvu u odborníka neodkládejte. Samozřejmě je dobré zajít za lékař, zda je vše v pořádku po fyzické stránce. Určitě ale také vyhledejte psychologa či psychoterapeuta, který pomůže vaší sestře s náročnými pocity, myšlenkami aj., které se objevují a na základě nich se sebepoškozuje. Zároveň je také dobré se u odborníka postarat i o sebe, aby vy jste byla klidná a zvládala situaci v této náročné chvíli.
    Přeji hodně síly. Věra Dufková

Autor