Dotazy od pacientů (172)

• Syndrom polycystických ovárií

Dobrý den, pane doktore.
    Bylo mi zjištěno, že mám syndrom polycystických ovárií . V lednu jsem vysadila antikoncepci a v květnu mi to bylo zjištěno, po celou dobu co jsem ant. brala ( 4 roky ) mi nikdy můj lékař neřekl, že by to na sonu viděl. Navštívila jsem ještě jednoho p.gynekolega . Tento pán mi tvrdil, že na to bohužel žádný lék není a že bych měla měla zpět nasadit ant. , že antko. pro ženy s tímto syndrom je lék - protože to vyrovnává hormony, žena tedy menstruuje každý měsíc i když to není pravá menstruace a že hlavně do budoucna by taky to, že nebudu brát ant. mohlo způsobit, že bych mohla dostat cukrovku nebo by to mohlo odnést srdíčko... Můj pan doktor mi zase řekl, ať to neřeším, i když dostávám menstruaci jednou za 3 měsíce, což je u PCO normální, doporučil mi jen nějaký přírodní lék s kys. listovou s tím, že je to na to aby se znovu obnovil mens. cyklus . Problém, který řeším - že samozřejmě, tím že mám žena víc mužských hormonů, tak se mi 4 měsíce po vysazení udělala na obličeji " druhá puberta ", připadá i, že i vlasy mi začali více padat a tedy ztráta mes. cyklu . Plusy které jsem shledala a vyhovují mi, že nejsem náladová, ulevilo se mi psychicky a hlavně, zvýšení libida - s ant. jsem byla doslova psí čumák, po vysazení mě sex baví více. Má otázka zní - upřímně, nechci znovu brát horm. antikoncepci a mít zas výkyvy nálad a libida, na druhou stranu chci aby se mi hormony srovnali, vlasy mi přestali tak padat a hlavně pleť se mi zlepšila a byla jako předtím a také abych z toho neměla problémy v budoucnu, viz. cukrovka apod. Prosím, existuje něco co mi pouze dorovná ten daný hormon aby tělo tedy mělo pocit/ jistotu menstruace a srovnali se mi hormony, s čímž se samozřejmě zlepší i mé problémy a nebudu muset být zavislá na ant. ? Nebo je to jedno jestli nasadím ant. či jiný hormon a výsledek bude stejný - výkyva nálad, snížení libida ? Doopravdy už nevím, kde se zeptat. Předem moc děkuj za odpověď a přeji příjemný den. Kateřina

Doc. MUDr. Luděk Fiala

Milá Kateřino, dostal jsem Váš obšírný dotaz. Myslím, že hlavní problém je ten, že s Vámi nikdo pořádně Vaši diagnózu neprobral - a také jsem nevyčetl to nejdůležitější - tedy zda máte nebo chcete miminko. Syndrom PCO je závažné onemocnění, jehož podstatou je řekněme hormonální dysbalance, včetně hormonů tvořených nejen ve vaječnících, ale v nadledvinkách. celý proces vede ke změnám hormonů v hypofýze a ve vaječnících k tomu, že se postupně povrch vaječníků mění díky stále se objevujícím cystičkám, které pak tlačí a ničí zárodečný epitel ve vaječnících- toto vede k poruchám cyklu, bolestem, ale především neplodnosti.
    Takže to hlavní je, zda máte či chcete mít dítě/děti a podle toho se dál rozhodnout.
    Řešení jsou dvě-konzervativní, tedy hormonální a druhé je chirurgické (případně kombinace), upravit povrch vaječníků. zase ale s ohledem na to, zda je plánovaná gravidita. Může jít o to, že byste musela absolvovat IVF a tomu by se též léčba musela podřídit.
    Pokud budete chtít dál poradit, bude asi nejvhodnější konzultace na nějakém klinickém pracovišti. Nevím odkud jste, samozřejmě, pokud není problém se dostavit např. do Prahy, můžete se zastavit za mnou v Sexuologickém ústavu nebo v mé gynekologické ambulanci s výsledky, které již máte a domluvíme další postup, případně Vás objednám na nějaké renomované pracoviště, které bude Váš problém řešit.(odkaz najdete na webových stránkách)
    MUDr.Luděk Fiala, MBA, Sexuologický ústav Praha

• Zarustající chloupek na přirození ?

chtěla jsem se zeptat jak vypadá zarůstající chloupek na přirození?

Gynekoložka mě vystrašila kdysi, že by se mohlo jednat o herpes. Chtěla jsem právě jít dnes na kontrolu, avšak dostala jsem měsíčky.

Děkuji mockrát za info

Doc. MUDr. Luděk Fiala

Dobrý den, dostal jsem Váš dotaz-škoda, že jste neposlala foto, posuzovalo by se to poněkud lépe.Zarostlý chloupek často tyto potíže udělá,říká se tomu folikul nebo furunkul, následně zhnisá a někdy se neuvolní na povrch kůže , ale zatvrdne a dlouho přetrvává. tady je řešení dvojí-mast nepomůže, musí se nasadit perorální(polykací) antibiotika-konkrétně tetracyklinová, která pronikají do kůže, vyléčí ložisko,vstřebání trvá i několik měsíců. Druhým řešením je chirurgické odstranění.
    Samozřejmě, můžře jít i o jiný útvar, například opar/herpes/.Ten má svůj průběh, obvykle se místo změní,zarudne,pak se udělá puchářek s tekutinou, ta je infekční, pak tekutina zhoustne a ložisko ztvrdne-toto trvá asi týden-proces je spojen obvykle s teplotou,malátností,únavou. Pak herpes zmizí.takže si musíte vyhodnotit jak dlouho to máte, zda se to vrací,zda to má i partner apod.,
    Pokud to bude chloupek - doporučuji výměnu žiletek strojku,prav.desinfekci, po holení potřít třeba framykoin,nepůjčovat holítko nikomu apod.
    V každém případně je ale vhodné to jít ukázat kožnímu lékaři nebo gynekologovi.
    Herpetické onemocnění se dá prokázat protilátkami z krve.

• Zarustající chloupek?

chtěla jsem se zeptat jak vypadá zarůstající chloupek na přirození? Resp. udělal se mi už po několikáte takový "boláček" okolí je velmi velmi bolavé, přímo ten "boláček" je velmi tvrdý a všimla jsem si že to trošku připomíná "beďara u akné". Nejde sice vymáčknout, ale také má jakby takovou bělavější prostředek. Objevil se sice v ochlupení avšak přesně v ohybu velkého stydkého pysku. Již přes měsíc jsem se neholila.

Děkuji

Doc. MUDr. Luděk Fiala

V každém případně je ale vhodné to jít ukázat kožnímu lékaři nebo gynekologovi.
    Herpetické onemocnění se dá prokázat protilátkami z krve.
    S pozdravem MUDr.Luděk Fiala, MBA

• Problémy v sexu

s partnerem jsme spolu 3 roky já 25, on 37, bohužel poslední rok a půl ubývá sexu. Ze sexu 3x týdně jsme se dostali na frekvenci dvakrát do měsíce. V ostatním vše funguje, jsme spolu štastní, milujeme se. Přítel mě neustále objímá, dotýká se mě a dává mi najvo, že jsem pro něj přitažlivá. Bohužel ale má menší a menší chuť na sex i když dříve byl vždy náruživý. Povídali jsme si o tom milionkrát. Když například přítel odjíždí jednou za čas na pár týdnů za svou rodinou do své vlasti má najednou chuť, posílali jsme si zprávy, fotky, videa a cítila jsem tam z jeho strany tu touhu. Po návratu tu nějaku dobu drží a pak to zase sklouzává zpět a ani realizace jeho představ najednou není vhodná. Jsem ten typ, který nemá rád rutinu a nejsem proti žádným experimentům.

Samozřejmě ze začátku jsem hodně plakala, vztekala se, nebo byla uražená. Pak jsem se snažila být naopak chápavá a zkoušet nové věci. Přítel je z toho nešťastný, nedokáže říct proč to tak má a je z toho smutný bere to jako své selhání, že mě nedokáže udělat šťastnou.

Nevšimla jsem si problému s erekcí, když na sex dojde je vše na jedničku. Milenku žádnou nemá ani se s nikým nevídá. Ohledně práce, nikdy nezmiňoval, že by měl z něčeho obavy, že by ho tam něco stresovalo. Jediný, co byl schopen říct, že cítí na sobě tlak, že ten sex musí být a on se pak cítí provinile, že na něj chuť nemá. Proto ani třeba nechce abych já cokolliv začínala a začíná cítit tlak i když máme třeba hezký večer, někam si vyrazíme a on se pak obává, že po něm bude něco vyžadováno.

Nedokážeme si to vysvětlit proč tomu tak je. Bojím se, že možná má nějaký psychický blok z minulosti (prošel si děma komplikovanýma vztahama, kdy on byl v pozici, kdy byl sexuálně odmítán a následovala nevěra ze strany partnerky, nebo rozpad vztahu bez vysvětlení ze strany partnerky). Myslím si, že vše zhoršuje fakt, že si jako chlap o tom nemá s kým promluvit, je clekově hodně uzavřený, co se týče soukromý

Zkoušeli jsme si koupit kapky z kotvičníku, začala jsem je brát také, aby v tom nebyl sám. Změnu žádnou nevidím. Navrhovala jsem nějakého psychologa, aby nám někdo nastavil zrcadlo s tím, že možná já dělám něco, co ho podvědomně blokuje. Zatím chce, abych mu dala čas, aby to zkusil sám. Bohužel se obávám, že tím, že už to nějakým způsobem postupně upadá přes rok, že prodlužováním se to akorát zhoršuje. Hlavně bohužel jsem ten typ člověka, co má rád jasná data, jasné plány. Říct si, dáme tomu 2 měsíce a pak půjdeme. Neurčitost mě ještě více ubíjí.
    Komplikovanější u nás je to, že přítel je cizinec, tudíž i nevím, kde sehnat anglicky hovořícího sexuologa. Dokázali byste mi někdo poradit? Co bych mohla zkusit, aby partner se cítil příjemně a necítil, že na něj někdo tlačí?
    Děkuji za odpověď

Doc. MUDr. Luděk Fiala

Není problém, v Sexuologickém ústavu všichni komunikujeme anglicky,můžete se i s partnerem objednat, Chce to konzultaci,případně další vyšetření, včetně odběrů krve apod.
    Spojení najdete na webových stránkách našeho ústavu.
    Těším se na vaši návštěvu.

• 4. těhotenství brzy po 3. císařském řezu

Dobrý den, potřebuji znát názor více odborníků, abych byla schopná se rozhodnout. V březnu 2016 jsem podstoupila 3. císařský řez (předchozí v roce 2014 a 2010). Přestože součástí zákroku byla i sterilizace, otěhotněla jsem 5,5 měsíce po operaci. Nyní jsem cca v 8.týdnu těhotenství a váhám, jestli jestli těhotenství ukončit (ze zdravotního hlediska) nebo v něm pokračovat. Vím, že jistotu do budoucnosti mi nikdo nedá, přesto prosím o názor, jak to vidí lékař a co doporučujete. Jestli jsou rizika příliš velká/neúnosná, nebo lze předpokládat, že vše dopadne dobře. Děkuji mnohokrát.

Doc. MUDr. Luděk Fiala

Dobrý den, jestli tomu dobře rozumím, ptáte se, zda riziko dalšího tedy 4. císařského řezu nebude pro Vaši graviditu a Vaše zdraví vysoké. Máte pravdu, že jistotu Vám nikdo neřekne. Jsou ženy, které rodily opakovaně císařským řezem a neměly ony ani děti žádné problémy během gravidity ani během a po porodu. Je čistě jen na Vás, zda dítě chcete nebo ne. Samozřejmě, nebezpečí toho, že po 3 řezech může být děloha "oslabená" má tendenci k ne úplně standardnímu chování, ale vždy je-i třeba po prvním c. řezu. To, že se stalo, že se sterilizace nepovedla, to někdy bývá, protože po porodu jsou vejcovody prosáklé a díky tomu mohlo dojít ke sklouznutí ligatury či jinému problému.
    Pokud Vy sama o dítě stojíte a pokud předchozí gravidity byly bezproblémové-tak bych se toho asi nebál. Jen nevím, z jakých důvodů se císařské řezy v minulosti dělaly?

• Endometrióza

Dobrý den, již 2roky řeším endometriózu na obou vaječníkách, 9cm a 7cm průměr, chtěla jsem se zeptat zda máte zkušenost s léčením tohoto problému a zda se dá řešit jinak než odebráním vaječníků a dělohy. Je mi 40let a nechci o orgány přijít, děkuji za informaci

Doc. MUDr. Luděk Fiala

Dobrý den, ano mám s tím zkušenosti, dokonce na toto téma dělám disertační doktorskou práci v rámci svého působení na 1.lékařské fakultě UK. Léčba , pokud opravdu jde o diagnostikovanou endometriózu, je dvojí. Hormonální-tedy konzervativní, měla by trvat minimálně 6-12 měsíců, někdy je potřeba i déle, druhým řešením je léčba chirurgická, někdy se obě léčby vzájemně kombinují. Občas se terapie doplňuje léky proti bolesti nebo rehabilitací, to ale neodstraní příčinu onemocnění. jde o velmi rozšířené onemocnění, ne zcela známé etiologie a řadí se také mezi civilizační nemoci, jak asi víte. Doporučuji konzultaci u gyneokologa, domluvit se na konzervativní léčbě-pokud máte s odborníkem problém, můžete se ke mně objednat do Sexuologického ústavu v Praze. nebudete samozřejmě nic platit a poskytneme Vám maximální péči a léčbu. Spojení najdete na internetu.
    MUDr.Luděk Fiala, MBA, Sexuologický ústav 1.LF a VFN Praha

• oddálení ejakulace

Dobrý den je mi 23 let přítel 28 let žijem spolu 7 let a je to asi tak půl roku co má opravdu hodně předčasnou ejakoulaci snažíme se jak můžem přítel je zoufalej nevíme co stím zakoupili jsem si i geli na oddálení ejakulace a stejně nic trvání je 5-10 min popravdě mě to tak až nevadí ale přítel se zato stydí takže odmítá styk poradíte nám co máme dělat ? Jestli odborník nebo léky nebo tak něco moc vám děkuji Hanka

Doc. MUDr. Luděk Fiala

Milá Hanko, předčasná ejakulace (EP) je stav, kdy muž má výron semene do 1 minuty, ta skutečná probíhá často tak rychle, že muž ani nestihne zasunout např. penis do pochvy. Délka styku je individuální, závisí na dráždivosti žaludu ale také na technikách sexu, na vnitřních (duševních)prožitcích a také na tom, jak si partneři v sexu vycházejí vstříc apod. Existují gely, které sníží citlivost, případně i lubrikanty tohoto typu, existují léky na PE, případně je dobré si říci pár slov o různých sexuálních technikách a praktikách. nejlépe vám poradí sexuolog, případně i doplní vyšetření Vašeho partnera, protože pokud k PE došlo takhle náhle, může jít o nějakou organickou příčinu a tu by bylo vhodné diagnostikovat. Pokud ve Vašem okolí žádný není, můžete se objednat k nám do Sexuologického ústavu-spojení na nás/na mne najdete na internetových stránkách. Máme řadu pacientů z celé republiky, tak nebudete jediní.
    Těším se případně na setkání a držím palce v řešení vašeho problému.
    MUDr.Luděk Fiala, MBA - Sexuologický ústav Praha

• Čo som, som gay alebo bisexual?

som priťahovaný shemale pornom a skušal som oralný styk s iným mužom, mal som vzťah zo ženou a bol som spokojný ale ako sa so mnou rozišla mám pocit že som gay, necítim sa priťahovaný mužmy ale skôr ženami ale predstava oralného sexu s mužom ma vždy vzruší. Samozrejme si predstavujem pohlavný styk aj so ženami

Vážený pane, zdravím Vás,
    na to je potřeba, abyste se objednal na vyšetření k sexuologovi - na pohovor, případně se vyšetření doplní PPG - to je vyš. , kterým prověříme Vaši orientaci. Pokud máte zájem, můžete se objednat k nám do Sexuologického ústavu v Praze, kontakt naleznete na našich stránkách.
    S pozdravem MUDr. Luděk Fiala, MBA

• Bouličky na pochvě a stydkých pyscích

chtěla jsem se s Vámi poradit. V posledních 2 týdnech jsem měla gynekologické potíže (z výsledku vyšly bakterie ecoli) plus angínu. Nyní se mi na pochvě z vnější strany (stydké pysky) objevilo několik velmi bolavých bouliček (vypadá to jako zarůstající chloupek), avšak je jich několik (celkem 6) a delší dobu jsem se neholila. Mám strach aby to nebyly nějaké pohlavně přenosné nemoci. Bolí mne na dotek celé genitálie (i nad stydkou kostí) a zejména tam kde jsou "bouličky". Dva dny nazpět mě bolela pochva zespodu a byla červená, měla jsem za to že jsem pouze zapařená, dnes však se objevily dané "bouličky"... Když jsem byla na prohlídce, nic z toho jsem neměla.
    Můžete mi trošku poradit co to může být?

Děkuji mockrát

Doc. MUDr. Luděk Fiala

Dobrý den, už jsem odpovídal, ale možná se to k Vám nedostalo - jde o to, že alespoň bez pohledu na ony bouličky(mohla jste poslat detailní fota)-vždycky je lépe to vidět. nežli jen takhle odhadovat. Pokud jste měla E coli, ty asi byly přeneseny do pochvy ze stolice, to se stává. Následná antibiotika ale zase zničila lactobacil v pochvě - což často vede k mykotické vulvovaginitidě-což je plísňové onemocnění zevních rodidel a pochvy, často probíhající tak,. jak popisujete. Další důvodem tohoto může být klidně i alergická reakce na nějaké prací či kosmetické prostředky, mohlo by také jít o herpes - ten ale nebývá bělavý, bouličky hodně bolí a pak se z nich stanou infekční puchýřky. Samozřejmě může jít i o běžné pustulky po holení, ale říkáte, že jste se neholila.
    Určitě bych Vám ale doporučil si urgentně zajít na gynekologii a nechat se vyšetřit a vzít kultivaci, aby se cíleně zjistilo, o co jde, důležité je také vědět, zda Váš partner nemá podobné či stejné potíže.
    MUDr. Luděk Fiala, MBA

• Nitroděložní tělísko

Dobrý den, je možné zavést nitroděložní tělísko (nehormonální), když jsem nikdy před tím nebrala antikoncepci? Má lékařka mě odmítla, že jsem na to moc mladá. (17 let)

Doc. MUDr. Luděk Fiala

Mlada damo, zdravim Vas, pani doktorka Vam neodmitla telisko proto, ze jste nemela antikoncepci ale proto ze jste jeste nerodila. Nehormonalni telisko se obvykle dava zenam, ktere jiz maji aspon jedno dite- moznou komplikaci teliska je totiz zanet delohy nebo nasledne vejcovodu a tim take mozna komplikace v pozdejsi dobe az budete chtit dite. Jedinou vyjimkou je hormonalňi telisko jaydess tzv mala mirena je drazsi nez nehormonalni teliska ale daji se aplikovat i divkam ktere jeste nerodily- vydrzi 3 roky. Podrobnosti najdete na netu.je ale treba zvazit jaky mate cyklus a jak budete na hormon reagovat apod.
    S pozdravem MUDr. Ludek Fiala, MBA

• Problém se sexem.

Dobrý večer.Chtěla jsem se zeptat zda jsou nějaké prášky pro ženy na omezení sexuální aktivity?A kolik bych zaplatila.Předem děkuji za odpověď.Hela.Manžel má problémy,ale k lékaři nepůjde.

Doc. MUDr. Luděk Fiala

Mila Helo- omezeni chuti na sex je slozitejsi vec, ktera se neda jen tak jednoduse resit nejakymi tabletkami. Urcite je vhodne se poradit se sexuologem , nechat se vysetrit pripadne doplnit vysetreni o odber hormonu apod, ale predevsim nechat lekare take zjistit Vase vztahove prostredi ve kterem se pohybujete apod. Urcite doporucuji navstevu sexuologa nekde v miste bydliste, pokud neni nebo Vam nevyhovuje, muzete se objednat ke mne do Sexuologickeho ustavu v Praze na konzultaci. Spojeni a cislo najdete na strankach naseho ustavu
    Tesim se na Vasi pripadnou navstevu, a to samotnou nebo i s manzelem - s pozdravem
    MUDr. Ludek Fiala, MBA
    Odesláno z iPadu

• Odpověď na otázku

Dobrý den ještě jednou,
    ano, snažím se řešit antikoncepci včas, protože mám nyní stálého partnera. Na preventivní prohlídce (ultrazvuk přes břišní stěnu) jsem již byla před dvěma lety. Není to tedy tak, že bych gynekologa dosud vůbec nenavštívala. Nabývám bohužel toho dojmu, že pokud je dívka panna, tak nemá bez vyšetření - stěr a ideálně i vyšetření pohmatem - právo na to, aby jí byla předepsána antikoncepce. Pravděpodobně je nepochopitelné, že když dívka dosud nebyla nahá před žádným mužem, tak nechce být nahá ani před gynekologem nebo gynekoložkou. Následně se tedy poté takovým dívkám raději doporučí, aby pro první pohlavní styk využily buďto pouze kondomu nebo postinoru. A poté aby si teprve zašly pro antikoncepci. Prosím, můžete mi vysvětlit, proč musí uvědomělá dívka snášet takovéto komplikace? Chápu, že je můj postoj v dnešní době asi lehce zvláštní a tento "zavčasný" způsob řešení antikoncepce neobvyklý, ale opravdu není možné na toto brát ohledy a snažit se tomu přizpůsobit? Děkuji, Lucie

Doc. MUDr. Luděk Fiala

Dobry den Lucie, myslim, ze jste si to vylozila po svem. kdyz Vam lekar napise antikoncepci a Vy po ni dostanete trombozu nebo embolii tak bude lekar spoluodpovedny ze Vas nevysetril- proc by na sebe tedy bral takove riziko? Kazdy ma pravo odmitnout vysetreni, ale pak nese riziko sveho rozhodnuti. Ja napriklad ve sve ordinaci nez napisi antikoncepci zene tak ji necham vysetrit trombogen- coz dela minimum lekaru protoze je to drahe vysetreni- ale diky tomu mame jistotu ze tam neni vyrazne zvysena dispozice apod. Samozrejme, ze prvni sex styk je pro zenu dulezity ale je otazkou kdy je vic zodpovedna? Kdyz ma antikoncepci nebo ochranu? On ten kondom Vas totiz ochrani nejen pred pocetim ale i pred pohlavnimi nemocemi coz hormonalni antikoncepce neumi- takze drzim palce u Vasi prvni prohlidky a pokud budete neco potrebovat klidne se zase ozvete
    MUDr. Ludek Fiala, MBA

• Panna - antikoncepce, vyšetření

jsem panna (23 let), nemám žádné obtíže, aktuálně bych si však chtěla nechat předepsat antikoncepci. Snažím se zjistit, jestli je nutná prohlídka (jiná než ultrazvuk a odběr krve). Pokud ano, doporučujete pro první styk raději využití jiné metody ochrany?

Doc. MUDr. Luděk Fiala

Mladá dámo, dobrý den. To, že jste ještě neměla styk. není žádný problém. Určitě by ale bylo vhodné, abyste se nechala u gynekologa vyšetřit, určitě by byla na místě i preventivní prohlídla. Samozřejmě, vyšetření je možné spojit i se sonografickým vyšetřením. Krevní odběry se, pokud není nutné, neprovádějí. Otázkou ale je, jaký je důvod pro to, abyste začala užívat antikoncepci, když nemáte styk? nebo ji chcete užívat, že se chystáte začít? Nebo jsou důvody gynekologické-nepravidelný bolestivý cyklus nebo něco podobného, případně jsou zde důvody kožně-kosmetické?
    Ať jsou tedy důvody jakékoliv, určitě Vám doporučuji se zaregistrovat u nějakého gynekologa a věc průběžně konzultovat s ním.
    Přeji pěkný den
    MUDr. Luděk Fiala, MBA

• Problém s předčasnou ejakulací

vezmu to zkrátka. Vždy jsem měl problém s předčasnou ejakulací. Při masturbaci vydržím klidně hodinu, při orálním sexu s partnerkou většinou tak kolem 20 minut, ale při souloži se udělám během 20 sekund. Prostě ten pocit, že jsem uvnitř v ní mě tak strašně vzrušuje, že nedokážu vydržet déle. Ještě větší problém ale je, že se posléze přidala i neschopnost dosáhnout erekce. Lépe řečeno - při autoerotice nebo opět při orálním sexu a pod. je všechno v pořádku. Ale jakmile se pokusím o styk, erekce náhle zmizí. Zřejmě to bude psychický problém - prostě nějak podvědomě vím, že to zase nebude stát za nic a přestože já bych to chtěl zkusit, můj penis to zřejmě vzdá předem. Hodně dlouho jsem to neřešil a s partnerkou léta praktikoval jiné druhy sexu - zpravidla vzájemný orální sex. Mělo to své výhody - třeba že jsme pokaždé oba došli k vyvrcholení, což při souloži podle mě tak obvyklé nebývá. Myslel jsem, že nám to vyhovuje. Jenže teď jsem zjistil, že partnerce soulož chybí a začíná to být docela problém. A i mně nejspíš v životě chybí pořádná soulož, kterou jsem nikdy nezažil. Jenže se už bojím to i zkoušet, protože s každým dalším marným pokusem se já budu cítit hůř a náš vztah ještě víc utrpí. Žiji v Havířově a řekl bych, že toto je asi problém pro sexuologa. Můžete mi třeba někoho doporučit nebo i nějak jinak poradit?

Děkuji za jakoukoliv pomoc

Aleš

Doc. MUDr. Luděk Fiala

Dobrý den, Aleši, určitě jste odhadl správně, že by bylo vhodné zajít k sexuologovi a pohovořit si s ním , případně se, samozřejmě, nechat i vyšetřit, včetně odběrů apod., aby se zjistilo, zda se nazačíná rozvijet nějaké závažné onemocnění. To je i v sexuologii prioritou.
    To, že různé formy sexu nás různě vzrušují a díky nim máme také jiné prožitky, délku sexu apod., to je známá věc. Někdy jsou ale důvody, proč u muže dochází k okamžitému ochabnutí penisu v pochvě, a jinde - třeba při orálním sexu ne-zcela banální. Např. strach z toho, že dojde k oplodnění partnerky nebo se muž bojí, že dostane pohlavní nemoc apod. Podobných příkladů je mnoho. Je proto nutné si o tom promluvit a lékař se pokus zjistit příčinu a zcela jistě Vám pomůže. Takhle na dálku po internetu to opravdu není nejvhodnější způsob. Pokud tam u vás na severní Moravě nemáte sexuologa, tak si můžete udělat výlet do Prahy a předem se objednat k nám do Sexuologického ústavu na vyšetření. Vše najdete na našich stránkách, včetně telefonu k objednání.
    Držím palce, ať se vše dobře vyřeší a přeji pěkný den.
    MUDr. Luděk Fiala, MBA - Sexuologický ústav Praha

• bakterie v pochve v tehotenstvi

Dobrý den, pane doktore,
    Rada bych se zeptala, jsem v 35tt a pan doktor mi ze steru z pochvy zjistil eterococcus faecalis a escherichia coli. Jeste predtim nez prisli vysledky mi nasadil globule macmiror kvuli vytoku, na vysledky mi pote uz nic nerekl. Docetla jsem se, ze je to ze strev, coz opravdu nechapu, jelikoz hygienu dodrzuji ukazkove. Moje otazka zni, jestli teda s tim uz nic nemusim delat, kdyz mi nic nerekl. Miminku to neublizi?
    Dekuji moc za vasi odpověď a preji hezky den

Doc. MUDr. Luděk Fiala

Dobrý den, Terezko, už jsem odpovídal, ale nevím, zda mail v pořádku odešel. Pokud ano, tak se omlouvám za opakování se, ale jen stručně. Při poslední návštěvě v poradně se odebírá kultivace na GBS .- strept. infekce, která by mohla přejít při porodu na miminko, v případě, že je odběr pozitivní, tak se pochva přeléčí, většinou nitrofurantoinem (Macmiror) - prostě se tam infekce někdy dostane z konečníku nebo odjinud, protože rodidla jsou prosáklá a těhotenstvím změněná. Takže, není třeba se ničeho bát, je to právě pro dobro miminka, Přeji klidný porod a ať máte vše v pořádku. S pozdravem MUDr. Luděk Fiala, MBA

• Bolest po gynekologickem vysetreni

Dobry den, prosím o radu. Mam problem - pred 10 dny jsem byla na preventivni prohlidce u noveho lekare na gynekologii, puvodni doktorka uz tam, kde pusobila, neordinuje. Vysetreni a odber byl bolestivejsi nez u me puvodni lekarky, ale rikala jsem si, ze to je tim, ze je to muz, ma vetsi ruce atd. Po par hodinach od prichodu domu me rozbolelo dost bricho, to se pak zlepsilo. Ale hlavne me zacalo bolet uvnitr. Dr. nemohl velmi dlouho najit vnitrnim utz vajecniky a hybal s nim vsude mozne, ruzne do stran a myslim, ze to mam diky tomu podrazdene.
    Pred vysetrenim me to nebolelo, mela jsem jen delsi dobu problem s bolesti v podbrisku, brala jsem dvoje atb, byla na urologii na vysetreni.
    Ted to boli jako namozene a vysusena sliznice /hlavne po sprchovani - jen cistou vodou/ a pocit jakoby na curani, i kdyz jsem byla.
    V lekarne mi poradili manosu a lichorerisnici, ze pokud podrazdil mocove cesty, tak by se to melo zlepsit, kdyz predtim jsem s nimi byla nemocna.
    Bojim se jit znovu na gynekologii i k jinemu lekari kvuli vysetreni, ze me to rozboli tak hodne jako pred tydnem. Mohli by me vysetrit bez vnitrniho utz a zrcadel, bojim se, ze se to tim jeste vic podrazdi?
    Jsem objednana na urologii na sono, ale nevim, jestli mi tam s tim poradi. Na urologii me objednali, protoze si gynekolog mysli, ze pobolivani v podbrisku je z mocovych cest.
    Nevim, zda jit na gynekologii nebo urologii.
    Dekuji za pomoc.

Doc. MUDr. Luděk Fiala

Dobrý den, už jsem odpovídal, ale nevím, zda mail v pořádku odešel. Pokud ano, tak se omlouvám za opakování se, ale jen stručně.
    Určitě nemohlo dojít gynekologickým vyšetřením k nějakým potížím, které popisujete. To jestli lékař mohl nebo nemohl nalézt vaječníky je celkem nepodstatné pro potíže, co uvádíte. Vypadají jako potíže po opakované léčbě antibiotiky-což vede k střevním a močovým potížím -.ATB totiž mohou zničit i střevní a poševní floru, která nám pomáhá, střevní potíže pak vedou ke snížení imunity a snížení laktobacila v pochvě pak k poševním infekcím, pocitům vysušení svědění apod. Doporučuji se dohodnout u gynekologa na odběru poševní kultivaci a taktéž přinést sterilní moč na vyš. - to Vám v ordinaci jistě udělají a pak podle nálezu event. přeléčit. Stále jsem ale nepochopil, jak jste mohla mít dvoje antibiotika, aniž Vám někdo udělal kultivaci, případně další vyšetření. Pokud se vaše potíže nevyřeší, ještě se mi ozvěte. S pozdravem MUDr.Luděk Fiala, MBA

• Může mít vliv užívání Pharmatex globulí na porušení menstruačního cyklu?

chtěla bych se zeptat, jestli může Pharmatex globule (druh spermicidní antikoncepce) porušit menstruační cyklus.
    Asi tři týdny jsme tyto globule používali jako jedinou antikoncepční metodu bez přerušované soulože. Předtím jsme používali pouze kondom cca 1 rok jako jedinou ochranu. Menstruace se vždy řádně dostavila.
    As 5 dní před očekávanou menstruací se objevilo jen špinění, které trvá už 4 dny s občasným pobolíváním břicha.
    Žádné těhotenské příznaky nepozoruji, tak jsem se chtěla zeptat, jestli tuto poruchu mohlo způsobit užívání Pharmatex - globulí?
    Doplňující info.:
    Po 4 dnech špinění jsem měla následující den růžový slabý výtok a nyní mám již 2 dny výtok bílý, po kterém menstruace jaksi skončila.
    Žádné bolesti jsem takřka necítila. Jenom mě předevčírem bolely nohy a klouby jinak nic zvláštního - ani zvracení a nevolnosti se nedostavují, a to vím, že v mé rodině při těhotenství se vždy dostavovaly tyto příznaky (jak u matky, tak i u mé babičky)
    Výtoky byly bez silného zápachu, nic mě dole nebolelo ani nepálilo.

Doc. MUDr. Luděk Fiala

Dobrý den, byl mi doručen Váš dotaz - pokusím se tedy odpovědět. Globule Pharmatex obsahují nehormonální látku, která nenaruší menstr. cyklus, jako může např. postkoitální antikoncepce, pouze snižuje pohyblivost a kvalitu spermií a jejich schopnost oplodnit vajíčko. Jedinou běžnou komplikací na globule je alergická reakce spojená s pálením, řezáním- navíc se často díky výplachu nebo mytí snižuje jejich účinek. Pokud jste tedy měla před menstruací potíže, dokonce výtok apod.-doporučuji navštívit gynekologa, aby se podíval 1/ zda nejste gravidní, 2/ zda nemáte poševní infekci 3/ případně nějakou jinou komplikaci. Zapomeňte na to, že ve vaší rodině vždy bylo něco tak či onak-rodinná anamnéza je dobrá věc, ale každý jedinec je individuální, a tak co měla maminka, nemusíte mít nutně Vy. Až budete jednou několikrát těhotná, uvidíte, že i každá Vaše gravidita bude zcela jiná.
    Samozřejmě, nemusí jít u Vás o nic závažného, ale určitě bych si na vyšetření zašel - je to jistější.
    Přeji pěkný den.
    MUDr.Luděk Fiala, MBA

• Kdy nejsou vidět vaječníky na utz? Kam s dlouhodobou bolestí podbřišku, když je negativní vyšetření na gynekologii?

Dobrý den, od května bolesti zad a podbřišku, na začátku i časté močení.
    Nejdřív Furolin od lékařky pro dospělé, nezabral, tak jsem po jeho dobrání přišla znovu a jiná lékařka /střídají se/ mě poslala na urologii s tím, že bolesti zad ukazují na problém urologický, pozitivní tapott něco:o)
    Tam mi udělala dr. utz a dala atb Ofloxacin a vzala moč na kultivaci.Kultivace negativní, velmi krátký utz s tím, že jsem ok.
    Potom jsem měla průjmy přes dva týdny s občasnou přestávkou a bolesti někdy víc a jindy jen pobolívání.
    Včera jsem byla na gyn.vyšetření, čípek ok, utz vnitřní mi dělali dlouho, že neviděli vaječníky, nakonec našli levý a ok, zbytek prý v pořádku. Při hmatání břicha, prý je to nejspíš od močového měchýře.
    Při tom utz, ač jsem byla čerstvě vyčuraná, jsem měla pocit nucení, je to normální a běžné?
    Dr. se ptal, kvůli tomu, že nemohl najít vaječník, kdy jsem byla naposled na stolici. Jak to ovlivňuje viditelnost na utz?
    Kam mám jít na vyšetření a jaké mi asi budou dělat? Chvílemi je bolest menší nebo není a jindy, jako zrovna teď pobolívá a bolí pořád - nevím nakolik je to dnes včerejším vyšetřením, odběr na cytologii bolel, pak vyšetření celkem šlo a bolel ten utz asi i tím, že byl fakt dlouhý.
    Moc děkuji.

Doc. MUDr. Luděk Fiala

Dobrý den, předpokládal bych, že Vám udělají kolegové i nějaké krevní odběry apod., abych to mohl posoudit/vyhodnotit.
    vypadá to, že klinický obrat je neurčitý - časté močení je známkou většinou zánětu močové trubice nebo moč. měchýře, může ale infekce postoupit pak i výše - to by vysvětloval ten tapott - to je vyš. oblasti bederní pateře. Pokud byl UZ opak negat, tak patrně nešlo o moč. kamínek, infekce se někdy na UZ moč. cest prostě nevidí, důležitá je klinika nemoci, případně příznaky jako teploty (u vyšších moč cest jsou kolem 38 a výš, u dolní cest(trubice, měchýř) nemusí být žádné. Dostala jste antibiotika, nevím, zda jen preventivně, když kultivace byla asi vždy negativní. Průjmy, pokud následovaly po léčbě antibiotiky, být mohou, protože ATB ničí i střevní floru, je třeba brát spolu s probiotiky.
    Při UZ u gynekologa může někdy sonda vaginální tlačit, zvlášť, když se vyšetření dělá déle, občas vaječníky vidět nejsou nebo jsou nezřetelné, což může zakrýt náplň střeva, proto se vás doktor ptal, jak to máte se stolicí.
    Určitě bych postupoval takto - buď přes praktického lékaře nebo urologa/gynekologa, ale první fáze asi praktik - odběry, zda není vysoká sedimentace FW a CRP - zda tedy je nebo není v těle zánět, krev.obrázek s leukocvyty , znovu moč +sed+kuolt. a případně sono celého břicha. Neříkáte nic o menstruaci, což je pro gynekologa důležité.
    Pokud byste byla z Prahy, řekl bych, ať se objednáte ke mně do Sexuologického ústavu nebo pak na gynekologii. Nutno také myslet na to, že nejde o potíže v oblasti břicha nebo malé pánve ale také např. vertebrogenní (od pateře) apod. S pozdravem MUDr.Luděk Fiala, MBA

• utrogestan v tehotenstvi

Jeste bych chtela podotknout, ze muj pan doktor mi napsal i zelezo i presto, ze ho nizke nemam, ze ho mam brat cele tehu.. To ale neberu. Opravdu me nenapadlo, ze by ten utrogestan nebyl dobry,kdyz mi ho dal. Ja se ho po 1.trimestru ptala, jestli je to v poradku to nadale brat. Mohlo to teda nejak miminku ublizit? Jsem nervozni.
    Dekuju

Doc. MUDr. Luděk Fiala

Uz jsem Vam psal - nebojte urcite to bude dobre- zelezo pokud jsou hodnoty v poradku tak brat nemusite- navic to dela casto bolesti zaludku a zacpu apod pockejte na dalsi vysetreni u pana doktora-kdyz bude treba- ozvete se- zdravim
    MUDr.Ludek Fiala, MBA

• utrogestan v tehotenstvi

Dobry den,
    pan doktor mi ho nasadil na zacatku tehotenstvi a pote mi na kontrole psal dalsi a rikal at to furt beru. Nenapadlo me, ze by to bylo spatne, kdyz mi to dava lekar. Ted mi dokonce rekl, at ho vysadim az ve 36tt. Vysadila jsem ho hned jak mi to rekli v porodnici. Budu rodit v Thomayerove nemocnici. No tak to jste me teda moc neuklidnil. Mohlo by to mit nejaky negativni vliv na miminko?
    Dekuji za odpovedi

Doc. MUDr. Luděk Fiala

Terezko zdravim , hned jsem oslovil kolegyni farmaceutku a ta vzkazuje ze urcite to miminku ublizit nemohlo, mohla jste si ale ublizit Vy protoze takove uzivani ve vyssim stadium tehotenstvi muze zhorsit cinnost Vasich jater a take cinnost zlucniku- coz spolu souvisi- takze vysadit pokud jste tak jiz neucinila a urcite nebude na skodu trochu dietniho rezimu jako napr.po zloutence ci pro zlucnikare- nic tucneho ani smazeneho, ovoce zeleninu zadne uzeniny ani tucne syry apod a sledovat zda Vas nesvedi dlane pripadne zmeny barvy spojivek nebo kuze. Asi by stalo za to si nechat udelat i odber jaternich testu z krve.
    Kdyz neco tak se opet ozvete a davejte na sebe pozor-
    s pozdravem MUDr.Ludek Fiala, MBA

Často kladené dotazy