Dotazy od pacientů (172)
dotaz o nalezu na gynekologii
Dobry vecer
prosim vas o vas názor na muj zdaravotni problem.Mam nalez na pravem a levem vajecniku .Jedna se o Dermoidni cystu o velikosti 4,8cm momentalne nejsem nijak lecena kontrola za 6mesicu je to normalni postup?Dekuji za vas názorODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobry den, na vajecnicich byva rada nejruznejsich cyst a utvaru a vetsina z nich jsou benigni- nezhoubne, museji se ale pravidelne sledovat. Zalezi take na tom o jake utvary jde casto jsou to zbytky folikulu po probehle ovulac,i po zlutem telisku nebo utvary ktere obsahuji ruznou tkan (vlasy chloupky apod) jako treba dermoidy nebo cokoladove cysty po endometrioze apod, urcite je vhodne kontrolovat utvary casteji treba po 1 pozdeji 3 mesicich, dulezita je ale klinika stavu pacientky. Navic nektere cysty samy zaniknou, nektere ale -jako dermoid urcite ne- takze je vyhledove vhodne je laparoskopicky odstranit.
Pokud mate nejaky problem muzete se ke mne objednat do Sexuologickeho ustavu a ja se s Vami pak domluvim na gynekol vysetreni v ambulanci a pripadne dalsim postupu.
Kontakt najdete na strankach naseho ustavu
Preji pekny den
MUDr. Ludek Fiala, MBA - Sexuologicky ustav Praha
Cysta 40 mm.
Dobrý den, je nutné operativně odstranit nezhoubnou cystu velikosti 40mm ? Dá se léčit i jinak ?Děkuji .
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobry den- reaguji na Vas dotaz. Obecne plati ze neni nutne chirurgicky resit kazdou vajecnikovou cystu. Jde totiz o to ze cyst je velke mnozstvi a vetsina je nezhoubnych a casto o nich pacientky ani nevi- zjisti se nahodne pri vysetrenich nebo pak pozdeji kdyz zacnou delat nejake potize, napriklad ovlivnuji cyklus delaji neurcite volesti pri sexu apod. Urcite je vhodne ale provest vysetreni vcetne sonografie, obvykle odebirame i tzv onko markery a pak cystu pravidlen sledujeme a rozhodujeme se podle zmen rustu potizi a vubec celkoveho stavu pacientky.
Doporucuji se tedy spojit s gynekologem a s nim tento stav resit.
Preji pekny den
MUDr. Ludek Fiala, MBA - Sexuologicky ustav 1.LF a VFN
moc silna erekce
dobri den mam takovi problem že když se chcy milovat a zastčim ho do pochvy tak hnedt vystřiknu da se stim neco dělat nake prašky potřeboval bych poradit moc děkuji
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobry den, nejde o silnou erekci - ta je bud normalni nebo snizena, v pripade jak to popisujete jde o predcasnou ejakulaci to je jine onemocneni- doporucuji Vam vysetreni u sexuologa doplnene o odbery krve a pak dle vysledku navrh lecby. Pokud mate zajem , muzete se objednat ke mne do Sexuologickeho ustavu v Praze- kontrkt najdete na internetu, objednate se u vrchni sestry na prilozenem telefonu a reknete, ze chcete jit ke mne na vystereti. Tesim se na Vasi navstevu
S pozdravem MUDr. Ludek Fiala, MBA - Sexuologicky ustav 1.LF a VFN
BDSM a nevěra
jsem BDSM orientována narozdíl od mého přítele a deficit v této oblasti mě dosti trápí (nemohu se soustředit, spát). Kromě toho vyžaduje monogamní vztah, čehož nejsem schopna, ale nerada mu lžu. Můžu se s těmito problémy obrátit na Vás, případně koho byste mi doporučila? Spadají tyto problémy pod platbu pojišťoven či ne?
Krásný denODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobry den , samozrejme se na mne v Sexuologickem ustavu muzete obratit objednejte se na tel cisle u nasi vrchni sestry - spojeni najdete na internetu Sexuologickeho ustavu - reknete, ze jdete ke mne na vysetreni- platit nebudete nic- jako vsichni pacienti a pacientky co k nam chodi- veskera vyseteni se hradi ze zdrav. pojisteni- nemusite se take bat vysetreni- je treba ale vec probrat a zacit ji resit pod dohledem sexuologa. Tesim se na Vasi navstevu a preji pekny vecer
výměna tělíska Mirena
Dobrý den.
Ráda bych se zeptala, zda-li je potřeba vyměnit tělísko Mirena, pokud jsem při jeho používáni přestala menstruovat a i když uplynulo pět let, stále jsem ještě nezačala...Takže si "myslím", že dále funguje :-)
Děkuji za odpověď.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobry den, to je dobra otazka. Obvykla doba je 5 let kdy hormon na telisku pusobi, ale mam zkusenost, ze zena jeste treba rok i dva s teliskem vydrzi a dokonce nemenstruuje, coz je soucast hormonalni terapie Mireny. Ucinek tohoto teliska je dvoji- jednak ovlivnuje silu menstruace a vubec cyklu a odstranuje. I zmensuje nektere gynekologicke potize behem cyklu a pak chrani pred pocetim, coz dela i telisko i kdyz uz hormon nepusobi- mechanicky vliv teliska pretrvava.
Jsou dve moznosti- bud vydrzite s nervy a jeste klidne radu mesicu budete telisko vyuzivat- nez napr zacnete menstruovat , a jakmile menstruace prijde tak je zamenite za nove - neznam samozrejme ale Vasi predstavu ani Vas vek- nebo po uplynuti teto doby se s gynekologem domluvite a telisko nechate odstanit a znovu zavedete nove. Obe moznosti lze pouzit a neudelate chybu- znovu ale opakuji, mam radu pacientek, ktere jeste napr 2 roky dal uzivaly Mirenu- bez problemu a pak se teprve krvaceni dostavilo a my jsme provedli vymenu.
Preji spravne rozhodnuti a kdyz bude potreba, znovu se muzete ozvat
MUDr. Ludek Fiala, MBA - Sexuologicky ustav Praha
Poznamka na zaver-Samozrejme vymena teliska je vhodna ba nutna tehdy , pokud zacne dochazet k nejakym gynekologickym potizim- ale jinak neni treba panikarit.
Z
Problem s erekci, s predcasnou ci hodne rychlou ejakulac.
Dobry den pani MUDr. Jana Spilková
Jmenuji se Tomas a mam prosbu o pomoc, je mi 30 let a mam problem s erekci, s predcasnou ci hodne rychlou ejakulaci.. A nevim co s tim. Cetl jsem ze mam vyhledat sexuologa ktery mi predepise naky leky ? ci mi poradi co mam delat. Nemam zadny psychicky problem, jen ta erekce. Diky za radu.TomasODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, byl mi postoupen Váš dotaz, samozřejmě, předčasná ejakulace není psychický problém, nemusíte se být, jde o neurologický problém spojený se serotoninem, který se ale promítá do sexuální funkce, řeší jej tedy nejčastěji sexuolog. Určitě doporučuji návštěvu sexuologa někde v místě Vašeho bydliště, nebo se můžete objednat k nám do Sexuologického ústavu-odkaz najdete na internetu. nemusíte se ničeho bát, rád se Vás ujmu a věc vyřešíme.
MUDr.Luděk Fiala, MBA-Sexuologický ústav Praha
Zmražení vajíček (2.)
a ještě tedy k té ceně, když by nebylo zmražení hrazené pojištovnou, kolik by ta celá procedura stála?
A ty nemoci které hrozí (Downův syndrom, atd..), předešlo by se tedy tomu, kdyby si žena nechala zmrazit vajíčka a našla by si třeba později náhradní matku, která by jí dítě odnosila anebo už je problém v těch vajíčkách, které jsou nějakým způsobem ve vyšším věku poškozené.
Děkuji.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
to je vše trochu složitější.
1/ cena zmražení je dána ceníkem zařízení, kde tato procedura bude prováděna, navíc jde také o výši poplatku, který se bude hradit podle doby, jak dlouho vajíčka budou v zařízení zmražena.
2/Výskyt některých genetický vázaných onemocnění je mj. ovlivněn věke a jeho růstem se výrazně zvyšuje pravděpodobnost-. Downův sy je typický, ale je řada dalších závažných onemocnění a ne všechna jsme ještě schopni detekovat.
V zásadě ale, pokud jsou vajíčka odebrána mladé dívce, je pravděpodobnost výskytu podstatně nižší. V každém případě je ale vhodné, ba dokonce nutné, aby se před odběrem provedlo genetické vyšetření.
Je určitě vhodné tyto věci probrat někde u gynekologa nebo v CAR a neřešit je pouze dotazy na internetu, protože problematiky je složitější.
ržím palce a pokud bude něco potřeba, klidně se na mne znovu obraťte.
MUDr.Luděk Fiala, MBA - Sexuologický ústav Praha
Zmražení vajíček
chtěl bych se zeptat kolik stojí zmražení vajíček. A když se říká, že ženám po čtyřicítce hrozí že budou mít postižené děti, je to z důvodu tělesných funkcí během těhotenství a nebo z důvodu defektu vajíček, tedy kdyby byla odebrána vajíčka a dána pak náhradní matce, snížila by se pravděpodobnost genetické vady? A jaká vůbec je pravděpodobnost takové vady u žen po 40 roku věku, pokud u nich dojde k těhotenství, kolikrát je vyšší než dejme tomu u 30. leté ženy?
Děkuji.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, přišel mi Váš dotaz, pokusím se tedy odpovědět.
To je trošku nepochopení, že ženám po 40tce hrozí, že děti budou postižené, to samozřejmě není pravda.
1/ jde o to, že ženy po 35 letech jsou již zařazeny do kategorie, kdy je doporučeno genetické vyšetření, pro výskyt některých onemocnění, jako je Downův, Edwardsův nebo Patauův syndrom.
2/ ženy po 40 letech věku mají obvykle méně dozrávajících folikulů, takže se snižuje pravděpodobnost oplodnění.
Proto je nutné, aby žena, často i s partnerem, absolvovala genetické vyšetření, pak během gravidity se plod dál kontroluje a případně, když je nález pozitivní nebo nejednoznačný, doplňuje se dalším vyšetřením, jako je vyšetření choriových klků, aminocentéza apod.
Co se týká zamražení vajíček, tak jde o to, že tento postup je buď součástí schváleného IVF, kdy velkou část celého procesu hradí centru některá zdravotní pojišťovna, v případě, že jde o tzv. komerční/preventivní zmrazení, tak tam je nutné celou částku uhradit ze svých prostředků - každé zařízení má svůj ceník, který Vám bude předložen. To není problém zdravotní pojišťovny.
Pokud budete mít ještě nějaké otázky, můžete se na mne znovu obrátit.
MUDr.Luděk Fiala, MBA
Kdy se dělají testy na chlamydie u partnera?
Dobrý den, měla bych na Vás dotaz ohledně pohlavních chlamydií. Přítel je před cca dvěma lety měl, léčil antibiotiky od lékaře a nyní se mu znovu objevily. Ještě čekáme na výsledky testů, ale pravděpodobně je má. Má gynekoložka mi řekla, že zatím není třeba testy dělat, že i když se test ukáže negativní, ještě to neznamená, že nemoc nemám. Tudíž mi chce udělat test za měsíc, až budou i výsledky přítelových rozborů. Kamarádka mi však řekla, že testy mi měla udělat ihned. Zajímá mě, zda má kamarádka pravdu či ne. Nerada bych něco zanedbala. Děkuji S.P.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobry den, obvykle se postupuje tak, ze kdyz se zjisti u jednoho z partneru chlamydie nebo ureaplazmata, tak se cely par preleci antibiotiky dle citlivosti. Ja svym pacientkam bezne pisi antibiotika i pro jejich partnery, urologove to obcas nedelaji a prenechaji lecbu zen gynekologum. Kultivace na chlamydie a uplazmata se neprovadeji bezne, az na zaklade klinickeho nalezu nebo pri potizich , kdy je bezna kultivace negativni. Takze je jen veci lekare, jak vec posoudi a zda odber provede hned nebo nasledne po vysetreni. Pokud si jej sama vyzadate, muze se stat, ze pujde o sluzbu na vyzadani, kterou budete muset uhradit sama a nepujde z pojisteni. Nektere ordinace za takove vysetreni pozaduji i castku kolem 1500 Kc. Dulezite je, abyste co nejdrive vedeli diagnozu, zda jde nebo nejde o tento typ onemocneni a v pripade, ze ano, oba se podrobili patricne lecbe. Dalsi kontrolu vc kultivace provadime v gynekologii po probehle lecbe a dalsi menstruaci.
Pokud budete neco potrebovat, muzete se na mne obratit
MUDr. Ludek Fiala, MBA
Je možné/neškodné v prvním trimestru cestovat letadlem a sedět delší dobu v autobusu?
Dobrý den, pane doktore.
V červenci bychom s manžele rádi začali pracovat na miminku. Nyní nám přišla výzva, abychom uhradili celou částku za dovolenou na Islandu (nemalé peníze), na kterou se chystáme začátkem září. Ráda bych se Vás zeptala, kdyby nám to snažení takhle rychle vyšlo a já byla v době odjezdu třeba v prvním nebo druhém měsíci tehotenství, doporučil byste mi tuto cestu?
Je mi 26 let, zatím bez dětí, doba letu by bala cca 4 hodiny a čas strávený v autobuse cca 4-6 hodin denně s přestávkami.
Mnohokrát Vám děkuji za odpověď.
Jana P.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobry den- urcite se nemusite obavat, pokud jste zdravotne v poradku , letet na zacatku gravidity letadlem. Nedoporucujeme zenam pouze v posledni tretine( trimestru) gravidity, aby letecky cestovaly, jinak to neni problem. Let na Island zase tak dlouhy neni-takze to urcite vse dobre zvladnete a uzijete si jeste pred narozenim s manzelem hezkou dovolenou. Drzim palce a take preji at je gravidita v poradku a stejne tak at probehne i porod.
S pozdravem MUDr. Ludek Fiala, MBA
Bartholiniho zlaza
Dobry den pane doktore,
dlouho mne trapi cysty Bartholiniho zlazy. Jiz mam na jedne strane jednu cystu uz pres pul roku a na druhe strane se mi take casto vyskytne. Pan doktor, ktereho jsem mela pred tim, tak mi to nelecil a rikal ze se s tim musim smirit. Kazdopadne jsem mlada a omezuje mne to v sexu a psychicky. Mate s timto zkusenosti, myslim s lecbou? Jestlize ano, mohla bych se k Vam objednat? Dekuji moc a budu se tesit na Vas. JanaODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Jano, dobry den, samozrejme se objednat muzete, rad Vas vysetrim a osetrim. Pokud ale jde o cystu bartholinske zlazy, ktera se casto infikuje( tedy zhnisa),a samozrejme vyrazne boli a brani nejen se u, ale i pohybu a sezeni, je vhodnejsim resenim chirurgicky zakrok- v tomto pripade se potize prakticky nevraceji, coz bohuzel nelze rici o opakovane lecbe antibiotiky- tam jsou caste recidivy. Rikam to jen proto, abyste pocitala i s moznym vykonem v narkoze, ke kteremu je treba pacientku objednat do nemocnice. Preji pekny den a klidne se domluvte s mou sestrickou v ambulanci nebo se Ke mne objednejte do Sexuologickeho ustavu.
S pozdravem MUDr. Ludek Fiala, MBA
Pauza, kde být neměla
Dobrý den, u antikoncepce Violetta mam v pribalovem letaku napsano, ze se antikoncepce bere bez pauzy. A ja jsem si nevzala hned další plato, ale vynechala jsem 7 dní pauzy po 7 dnech pauzy jsem nacla další plato. Je možné , ze bych byla těhotná, kdyz jsem hned nezačla brat hned další plato ? ( v 7 denní pauze jsem pohlavní styk neměla) A pokud nehrozí nic může nadále pritel do vnitř mě ejakulovat ? nebo raději nějakou dobu počkat ? Děkuji za odpověď
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobry den uz jsem Vam jednou odpovidal- tedy pokud nejde o velmi podobny dotaz.
Jakekoliv vynechani antikoncepce muze privest zenu do jineho stavu pokud v te dobe mela nechraneny sex- doporucuji tedy navstivit sveho gynekologa rici mu to a nechat si udelat odber z krve na HCG- tzv.tehotensky test z krve - nespolehat na ty lekarenske z moči a pripadne se nechat vysetrit gynekologem. Behem pripadne gravidity jsou totiz antikoncepcni tablety kontraindikovany- nesmi se brat- je tam nebezpeci mozneho ovlivneni/poskozeni plodu-
MUDr.Ludek Fiala, MBA
Sádra a antikoncepce
Dobrý den, od 3.1. mám na 6 týdnů sádru pod koleno. Na ředění krve jsem dostala Fraxiparine. Zároveň užívám dlouhodobě (10 let) antikoncepci Yadine (poslední 4 roky). Mám antikoncepci po dobu sádry vysadit?
V září tohoto roku jsem navíc plánovala antikoncepci kvůli těhotenství úplně vysadit. Je tedy lepší antikoncepci vysadit už teď úplně nebo v druhém případě vysadit na 2 měsíce, pak začít na 6 měsíců zase brát až poté vysadit před těhotenstvím úplně?
Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli můžu antikoncepci vysadit okamžitě nebo musím dobrat do konce plata (zatím jsem z něj měla jen 5 prášků). Děkuji a přeji hezký denODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobry den dostal jsem Vas dotaz- ano napr. pri znehybneni koncetin po urazech operacich apod se vetsinou nasazuje nektery z vysokomolekularnich heparinovych preparatu na redeni krve, ma-li ale pacientka napr Leidenskou mutace - poruchu trombogenu nebo jinou cevni diagnozu, pripadne pokud kouri a k tomu jeste bere antikoncepci- je nebezpeci tromboembolickeho onemocneni podstatne vyssi nez normalne. Pokud jste se jiz rozhodovala lecbu antikoncepci ukoncit urcite bych tak ucinil- s ohledem na cyklus by pak bylo vhodne a spravne, abyste douzivala do posledni aktivni tabletky a pak jiz dalsi platicko nenacinala a vyckala menstruace. Pokud budete jeste neco potrebovat, klidne se na mne obratte. S pozdravem
MUDr. Ludek Fiala, MBA
Mohu být těhotná, když jsem braba antikoncepci, která je bez pauzy a ja tu pauzu udělala ?
Dobrý den. U antikoncepce Violetta mam v pribalovem letaku napsano, ze se antikoncepce bere bez pauzy. A ja jsem si nevzala hned další plato, ale vynechala jsem 7 dní pauzy ( což jsem neměla, když se bere nepřetržitě ) Ale normálně po 7 dnech pauzy jsem nacla další plato. Je možné , ze bych byla těhotná, kdyz jsem hned nezačla brat další plato ?
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobry den dostal jsem Vas dotaz. Je teba cist zodpovedne pribalovy letak- tato antikoncepce je 24 denni nektera jina je 21 denni- ve Vasem pripade jsou tedy aktivni- hormonalni tablety v poctu 24 a pak hned uzijete 4 dny zelene placebo a po ctyrech dnech zacnete dalsi platicko zlutych tablet. V pripade ze je hormonalne aktivnich tablet jen 21 tak tam se bud bere sedm dni placebo nebo nekdy se vynachava bez tablet a po 7 dnech se zacnou brat zase ty aktivni.
MUDr.Ludek Fiala, MBA
Pauza po žluté nebo po zelené tabletce ( placebu ) ?
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Beru antikoncepci VIOLETTA a mám vynechat 7 dní. Tak 7 dní vynechám hned po poslední žlutý aktivní tabletce a nebo vynechám až po poslední zelený tabletce ?
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobry den- asi jste si spatne precetla navod- pokud neni duvodu k preruseni/ vynechani tak stale pokracujete - 24 aktivnich zlutych a 4 placebo zelene- stale dal- viz pribalocy letak co prikladam
Užívejte jednu tabletu přípravku Violetta denně, v případě potřeby zapijte trochou vody. Můžete užívat tabletu s jídlem nebo bez jídla (nezávisle na jídle), ale musíte ji užívat každý den přibližně ve stejnou dobu.
Dejte pozor na záměnu tablet: užívejte žluté tablety prvních 24 dní a poté další 4 dny zelené tablety. Poté musíte ihned začít užívat nový blistr (24 žlutých tablet a poté 4 zelené tablety). Mezi dvěma blistry tedy není přestávka.
MUDr. Ludek Fiala, MBA
Je tohle ženský transvestitismus?
jsem dívka a co si pamatuji měla jsem vždy sadomasochistické sklony (pamatuji si že již od 4 let jsem měla spankingové - výpraskové představy). Tyto představy byli vždy mezi dvěma muži a já jsem kvůli nim v pubertě velmi bojovala s otázkou na které straně chci stát (když v mích představách jsem se vlastně ničeho - já dívka - neúčastnila). Byl to hlavní podmět mého dospívání a i mou bisexualitu jsem na rozdíl od ostatních Bisexuálů, které znám nebrala nikdy vážně a nebyla pro mě to hlavní. Až v dospělosti jsem se v sadomasochismu zcela našla a srovnala se s ním. Ale teď několik let poté, když již takřka mám manžela (teď budu mít svatbu) se ve mě čím dál více budí klukovské představy. Psychicky mne velmi uspokojuje převléci se do mužského oblečení, ale stydím se tak před lidmi chodit. Začalo to již před cca. 3 roky, načež jsem si ostříhala svoje dlouhé vlasy a ten pocit se na nějakou dobu zmírnil, ale nyní když mám vlasy dlouhé je to zase hodně intenzivní a já nevím zda je to úplně v pořádku, ráda bych znala Váš názor.
Předem děkuji
MonikaODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Mila Moniko, toto jsou otazky, jejichz odpovedi by asi mely byt odpovezeny pri pohovoru a ne po mailu. Predstavy v detstvi jeste nejsou realne spojeny se sexualitou spise jde o jine pocity, ktere se u Vas zakotvily. Ale je treba si polozit otazky- napr proc se tedy vdavate, zda o Vasich predstavach partner vi, apod- pocity o kterych vypravite at jiz maji charakter sm ci bisexualni predstavy nebo dokonce realizace- to vse je urcite na konzultaci a nas ustav je ten nejlepsi to vite- takze urcite doporucuji, abyste se k nam objednala spojeni na mne a ustav najdete na internetu a objednejte se pres vrchni sestru k pohovoru- to je spravne reseni na ktere dal navazeme.
Preji Vam pekne svatky vanocni a tesim se na Vasi navstevu.
odb. as.MUDr. Ludek Fiala, MBA Sexuologicky ustav Praha
sexualita,transky
jsem muz ale rad se prevlekám za zenu a citim se v tom moc dobre a chtel bych a bych byl zenou co je proto třeba udelat dekuji
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, dostal jsem Váš dotaz, nejlépe je objednat se k nám do Sexuologického ústavu k vyšetření, kde Vám pak bude sdělen další postup. určitě nejste jediný pacient s takovými to představami.
Spojení najdete na webových stránkách Sexuologického ústavu Praha.
Podezreni na Endometriozu
Dobry den,v soucasne dobe ziji v UK a gyn je tu bohuzel na hodne nizke urovni.Pokud muzu, podstupuji vysetreni v CR.Muj problem zacal letos v cervnu.Rozhodli jsme se s manzelem, ze se zkusime pokouset o miminko. Po prvnim snazeni jsem mela opozdenou menstruaci o 17 dni–nikdy pred tim jsem zpozdeni nemela.Nicmene tehotensky test negativni.S dalsi menstruaci, ktera uz se dostavila vicemene vcas,me zacala intenzivne bolet prava strana podbrisku a s kazdou dalsi menstruaci se to v podstate zhorsovalo.V rijnu jsem byla konecne doporucena na vnitrni I vnejsi ultrazvuk,ktery probehl minuly tyden.Zatim jsem nemela moznost kontaktovat sveho GP,jelikoz bude k zastizeni az tento ctvrtek.Videla jsem zapis ze sveho ultrazvuku,kde je zrejme,ze muj pravy vajecnik je 2x vetsi nez levy a zrejme je tam podezreni na endometriosu (The right ovary is enlarged measuring 43.8x28.3x43mm with a volume of, 27.9cm3, it appears to have a thick walled cystic area noted within, the right ovary measuring 29.1x31.3x23.8mm, it has some part solid low, level homogenous and some echobright echoes seen within, the u/s, appearance may be suggestive of an endometrioma)Muzete mi prosim zkusit vysvetlit, co se deje s mym pravym vajecnikem a jaky je mozny dalsi postup? Chtela bych se v prosinci objednat na soukromou gynekologii v Praze, jen se bojim, kdo bude mezi svatky k zastizeni...
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, dostal jsem Váš dotaz a pokusím se na něj odpovědět. Jste určitě na správné adrese, protože v současnosti se věnuji problematice endometriózy v rámci Disertační práce, spíše konzervativní léčbě nejen z pohledu gynekologického ale i z pohledu sexuologického. Asi takhle po mailu to není ta nejlepší forma, protože je třeba vše vysvětlit a říci si, co a jak. Endometrióza je závažné onemocnění, spojené částo s neplodností nebo bolestmi, komplikace mohou být ale i na jiných orgánech lidského těla. Řešení je dvojí, konzervativní nebo chirurgické a je třeba znát rozsah onemocnění a klinické projevy, takže je třeba dohodnout se na dalších vyšetřeních. Rád se Vás ujmu, působím 3 dny v Sexuologickém ústavu v Praze a dva dny na gynekologii, problém je ale ten, že přes svátky vánoční skoro nikdo z nás obvykle nepracuje. Pokud budete mít zájem, zkuste najít vhodný termín a můžete se ke mně objednat a po schůzce pak dohodneme další postup. Spojení na mne najdete na stránkách Sexuologického ústavu.
S pozdravem, těším se na Vaši případnou návštěvu.
pěkný den
REntgen v 1. měsici tehotenstvi
Dobrý den paní Doktorko,
Jsem těhotna, poslední minstruaci jsem měla 5.9., byla jsem na vyšetření u gynekologa, při první návštěvě řek, že vše je v pořadku, že to je 7.týden podle ultrazvuku. Při další návštěvě cca za týden řikal, že to odpovida zase 6-7 týdnem, že to nevypada dobře, další výšetření jsem sbsolvovala dnes, po dvou týdnech od předcho a zase to odpovida zase 7.týdní, a krevní testy na hCG taky. Byla jsem na rentgenu kolena 26.9, když jsem ještě netušila,že můžu být těhotna. Pan doktor řka, že to nerozvijení plodu muže byt tímto způsobeno, a že když se příšti týden nic nezmění budu muset podstoupit potratu. Chtěla bych se Vás zeptat zda rentgen může mít takový vliv.
Děkují za Váš názor
EKODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, byl mi postoupen Váš dotaz. Někdy se stává, že se plod na začátku gravidity nevyvíjí, někdy se růst zastaví a plod třeba i odumře, říká se tomu zamlklý potrat tzv, missed grav. Důvody mohou být různé, většinou se po nich ani nepátrá, pokud není příčina zcela jasná, úraz, genetika, závažné onemocnění apod. Samozřejmě, RTG vyšetření není na začátku gravidity nic příznivého, ale nesváděl bych to v tuto chvíli na to. Ještě zpátky ke graviditě, pokud jste byla v 7. týdnu na UZ a grav. byla potvrzena, musela již být zřetelná akce plodu, pokud při dalších vyšetřeních růst stagnoval, je důležitá nejen akce plodu, ale také hodnota HCG, která v případech, kdy je hrozící zamlklý potrat, se nezvyšuje dost razantně nebo dokonce stagnuje či klesá. V každém případě počkejte na další UZ vy. a odběry krve na HCG a pokud to nebude v pořádku, musíte na kyretáž (vyčištění dělohy), pak nedoporučuji alespoň 3-6 měsíců neotěhotnět, protože i malé těhotenství udělá změny a tělo a ženské orgány se musí dostat do normálu po proběhlém šestinedělí. Z Vašeho vyjádření jsem nepochopil, kdy jste tedy zjistili ten 7. týden - kdy bylo vyšetření u gynekologa, ale pokud jste otěhotněla v září, tak patrně byla ovulace někdy kolem 19.9. takže jste byla při RTG vyš. zcela na začátku grav., což by mohlo spíše vést k tomu, že se těhotenství potratí hned na začátku, pokud je expozice silná, ale ani to nemusí být pravidlem. Bohužel nyní se již nedá prověřit, co vedlo ke stagnaci růstu. Pokud skončí tato gravidita, bude určitě dobře doplnit nejrůznější vyšetření před další plánovanou graviditou, to již s Vaším gynekologem proberete.
Držím palce, s pozdravem
MUDr. Luděk Fiala, MBA, Sexuologický ústav 1.LF a VFN
Předčasná ejakulace
Mám problém s předčasnou ejakulací. Je mi 20 let,s přítelkyní jsem rok a půl a tento problém už začíná být nesnesitelný,hlavně pro mne. Dříve jsem s tím problém neměl,vyskytl se u mě přibližně před dvěmi lety. Rád bych Vás požádal o nějakou radu,případně nějaký kontakt na Vás abych se k vám mohl objednat na konzultaci. Předem moc děkuji za odpověď.
Přeji hezký den.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, určitě je třeba, abyste se nechal vyšetřit, můžete se tedy objednat, kontakt na náš ústav najdete na webových stránkách a objednáte se telefonicky u vrchní sestry(telefon je tam připojen) a ona Vás ke mně objedná na den, kdy budu v ordinaci, protože učím na dvou fakultách a nebo mohu být u soudu apod.
Nemusíte se ničeho bát, navíc se v našem ústavu neplatí žádná částka za vyšetření.
Přeji pěkný den a těším se na setkání.
MUDr.Luděk Fiala, MBA, Sexuologický ústav 1.LF a VFN Praha
Často kladené dotazy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na flek, který se mi udělal v podpaží (mírně pod podpažím). Nejprve
Dobrý den, může se jednat o přehnanou alergickou reakci po aplikaci deodorantu…