Dotazy od pacientů (51)

• Da sa to odstranit?

Dobry den,

Mala by som otazocku na MÍLIE - sú to technicky malé cysty z keratínu uväznené pod kožou. Mam ich v oblasti viecka a na oboch licnych stranach. Chcela by som sa informovat ako by som sa toho mohla zbavit. Je potrebna osobna ucast u dermatologa alebo odporucate nejaky iny prostriedok na ich odstranenie.

Bola by som velmi vdacna za Vasu radu.

Dakujem

MUDr. Milan Junášek

cysty se mohou dostranovat mechanicky- jehličkou nebo laserem, dopor. vždy účast lékaře, nevím o nějakém jiném (místně aplikovaném) prostředku k jejich odstranění. S pozdravem M.Junášek

• jak bojovat s lupenkou

Dobrý den,je mi 42 a nikdy by mne nenapadlo že v těchto letech se u mne objeví lupenka,tak to ted\ nazvala paní doktorka. Na jednom lokti a zezadu na lýtku.
    no uběhli asi čtyří měsíce a ted mám téměř po celém těle,ne tedy plošně něco co svědí a je citlivé na dotek pokud se spotím nebo osprchuji,jsem zoufalá.
    Paní doktorka řekla že jsem nachlazená takže proto ale já nevím. Po každé návštěvě odcházím s jinou mastí sprchovým gelem roztokem např.belosalic kerasal dermovate beloderm ted nejakou zinkovou dělanou mast....nemůžu se na sebe ani podívat

MUDr. Milan Junášek

Dobrý den, lupénka je dlouhodobé onemocnění. V léčbě se uplatňují hormonální masti a krémy, v mezidobí promazávat zvláčňujícími krémy, novější preparáty užívají kombinaci steroidu a derivatu vit. D3 např. Daivobet, doporučuje se zdravá životospráva, vitaminoterapie (s dobrým efektem je užívání řasy chlorella k pročištění těla nebo dlouhodobé užívání pupalky dvouleté, vitamíny skupiny B např. B12) a jemně čistit kůži. Paní doktorka má pravdu, že nastydnutí působí jako provokační faktor výsevu ložisek.
    Volba typu léčby je u každého jiná a závisí na vzhledu a množství ložisek.
    Důvěřujte prosím své lékařce, vše se časem zlepší. S pozdravem M.Junášek

• Pustulózní lupénka dlaní a plosek

Dobrý den, již jsem byl na kožním a bylo zjisteno že mám lupenku rukou na dlani a ploskách prstu. dostal jsem prasky notigason 1x dene po snidani a dale kafrovou mast na noc do rukavic. kuže na dlanich me uplne slezla a tvoří se supiny. puchyře už nemám. Nemohu se ale zbavit tvrde olupovaci kuže a trochu pomáha modra indulona. Mužete jako lekař neco doporučit ? Nikdy jsem touto nemoci netrpel. je me 42 let. dekuji.

MUDr. Milan Junášek

Psoriasa -tedy pustulozní lupénka je onemocnění dlouhodobě a léčba Neotigasonem je jedná z nejlepších. Důvěřujte svému lékaři- stav se bude postupně lepšit. Ke zjemnění tvrdé kuže můžete zkusit i Flexitol balzám na ruce.
    S pozdravem M.Junášek

• jsem čb moc děkuju

Važeny pane doktore,, velice vas prosim o vaši radu nebo jak to řešit , byl sem v čb na kožni v nemocnici, muj nalez je ložisko na dolnim rtu zmizelo, vpravo od kořene nosu drobna erytemova papulka s centralnim čepem, klinicky charakteru folikulu. dermatoskopicky jemna fibrotizace, dale nove ložisko podobneho charakteru na levem předlokti- vzhledu folikulitidy ,, recept CHLMF LIH , velice vas prosim co to znamena ta dermatoskopicka jemna fibrotizace snad to neni zhoubny diky za odpověd L

• ne neni nakažliva

• moc děkuju za odpověd

• moc děkuju za odpověd

dobrý den,

fibrotizace znamená zhrubění struktury tkáně a nejedná se v žádném případě i známku nádoru. CHLMF líh je dobrá volba. S pozdravem M.Junášek

• na rukou pupinky vyteka hnis i na prstech v ruznych mistech

dobry den, na rukou pod palcem na obou rukou! mám puchyre vodnate, vyteka hnis ci bilá tekutina. kuže se oloupe zahoji trochu a opet dokola, ted uz to mam i na prstech bile pupinky jako opar. prosim o radu. jinak bílé fličky ze kterych vyteka bila tekutina.

MUDr. Milan Junášek

omlouvám se, že na Vás dotaz odpovídám až nyní - byl jsem mimo ČR.
    Pokud není problém již vyřešen, navštivte dermatologa v místě bydliště, hnis je známka zánětu a lékař by měl zhodnotit-zda budou nebo nebudou potřeba antibiotika. Nález nejvíce přípomíná dishydrotický ekzém - ale k jeho diagnóze je třeba více dat . Děkuji M.Junášek

• Bílé fleky po opalování

před měsícem jsem byl na dovolené a po opalování se mi na obličeji a po ruce udělaly zvláštní bílé fleky, které přes měsíc trochu vybledly, ale stále jsou vidět. Myslíte, že až nebudu opálený flíčky samy zmizí nebo bych to měl řešit více a zajít si za doktorem?

MUDr. Milan Junášek

dobrý den, odpovědět na Váš dotaz je problematický. je možné, že se bílá místa se po zmízení okolní pigmentace sro´vnají, ale pokud by zůstaly, je lepší navštívit dermatologa v místě bydliště. Více Vám poradit nedokážu. S pozdravem M.Junášek

• Jak se zbavit nehtové plísně?

Dobrý den, před více jak deseti lety jsem měla úraz na palci u nohy, musel mi být stržen nehet a dostala se mi tam plíseň. Od té doby se léčím, vyzkoušela jsem spoustu volně prodejných přípravků, navštívila několik lékařů, užívala opakovaně léky, ale bez úspěchu. Naopak se mi plíseň rozšířila na druhý palec, nehty mne občas bolí. Za celou dobu mi nikdo neudělal kultivaci, aby byl zjištěn druh plísně a vhodná léčba. Mám velké obavy, abych o nehty nepřišla. Prosím Vás o radu. Děkuji.

dobrý den,

každý případ onemocnění nehtovou plísní se liší. Proto dopor. znovu navštívit lékaře a požádat jej, at Vás odešle k provedení vyšetření plísně kultivací nebo pokud může a umí to- nabere vzorek nehtu sám. S pozdravem M.Junášek

• Popáleniny od oleje nebo vyrážka?

Dobrý den,při grilování mi na břicho prsknul olej po té sem šel do chlorovaného bazenu,další den se mi na břiše udělali malé červené flíčky,nebolí ani nesvědí ale nemizí,zatím sem na ně používal pouze Hemagel.

MUDr. Milan Junášek

flíčky budou jizvička po popálenině. Prosím chraňte ji proti slunci krémy s UV filtry (ať nezpigmentuje), než se jizvička srovná do normální barvy může - může to trvat 3-6 měsíců
    (dle intenzity popálení). Víc t.č. dělat nemůžete. Hemagel byla dobrá volba, pokud je rána zahojená- není to již nutné. S pozdravem M.Junášek

• Nemizející vyrážka

Dobrý den, asi před dvěma lety měl bráška vyrážku po celé noze, dost to svědilo, drbal se, byl oto zlé. Po čase dostal injekci Diprofosu a noha byla do cca měsíce úplně v pořádku. Mezitím jsem já na obou stehnech dostal stejnou vyrážku. Dost to svědí, ale když si nechám aplikovat Diprofos, tak mám cca 20 dní klid od svědění a nezhoršuje se to. Nicméně, vůbec se to v každém případě nelepší, nemizí to i v nejklidnější fázi je pokožka místo klasicky bílé kůže, taková tmavější. Ač se to bráškovi vyléčilo, nyní už má zase menší oblasti taktéž s vyrážkou. Dle mne to nemůže být jen problémem kůže.

MUDr. Milan Junášek

doporučuji Vám i s bratrem navštívit dermatologa v místě bydliště. Mohlo by se jednat o formu atopického či jiného ekzému a to bez dukladné anamnésy a vyšetření nelze stanovit. Diprophos je pouze dočasná hormonální léčba, která potlačí příznaky. S pozdravem MUDr.Milan Junášek

• Exogenní ochronóza nebo hyperpigmentace

Dobrý den pan doktore, omlouvám se moje čeština bude na pětku a jsem neslyšící.
    Dlouhodobě jsem užíval hydroquinon,ale omylem, mám na obě tváři silně hyperpigmentace ( možná dřív se to říkalo exogenní ochronóza). Snažím se zbavit, podle doktorky mě doporučila užívat Skinoren, Skinoren užívám od 10 měsíce 2015, moc pomalá rada, na ILP nemám. Pane doktore, jaký opalovací krém byste doporučil? A jestli máte nějaký lepší tip než je ten Skinoren, budu rád. Děkuji Dantes

dobrý den,
    exogenní ochronóza se velmi špatně léčí a metodou volby je bud k.azelainová- tedy skinoren, IPL světlo nebo chemický peeling. I zde je efekt zlepšení velmi pomalý a dočasný. Opalovací krém je jakýkoliv lékárny od LaRoche, Avene či Biodermy s faktiorem č.50. S pozdravem MUDr.Milan Junášek

• zvětšení rtů pomocí výplně

Dobrý den, Vážený pane Doktore,
    ráda bych se Vás zeptala, zda provádíte zvětšení rtů pomocí preparátu kys.kyaluronove? Případně jaká značka a cena jedné ampule/1ml?
    Děkuji Vám,
    Petra

MUDr. Milan Junášek

zvětšení rtů provádíme pomocí Emervel lips 1ml/7500Kč, nebo Princess Volume 1ml 5000Kč. hezký den M.Junášek

• Hyperpigmentace po frakcnim laseu

Vazeny pane doktore,
    rada bych se informovala a znala nazory od profesionalniho odbornika pres dermatologii a korekcni esetiku jako jste prave vy. Predem dekuji za vas cas a pozornost.

1)Podstoupila jsem poprve v prosinci 2015 zakrok frakcnim laserem za ucelem zlepseni dvou vetsich poru (jizvicek) na obliceji. Zjemneni je viditelne, ale bohuzel mi zustali dva svetle hnede flicky, predpokladam pigment. Ziji na jihu, kde jsem samozrejme slunci vystavena vice, ale po absolvovani laseru jsem zadnou peci nezanedbala a slunci jsem se vyhybala, jak to slo ci pouzivala ochranu proti slunci a hlavne to bylo v zime. Nicmene jsem byla od te doby po 5 mesicich na kontrole ukazat co mi po zakroku zustalo a one fleky mi byli redukovany alexandrovitym depigmantacnim laserem. Nyni jsem tri tydny po zakroku a bohuzel jeden ten flicek se opet zbarvuje do hneda, je mene viditelny, ale z meho pohledu tam je defekt, ktery jsem pred uplne prvni navstevou laseru nemela. Chtela bych vedet, zda takto ziskana pigmentace po zakroku laserem vymizi casem sama nebo zda je treba opet podstoupit depigmentacni laser? Obavam se zacinajiciho leta a slunce tady.

2) Zaroven jsem si nechala laserem odstranit par pih jiz dvakrat, u jedne mam porad zbytkovy pigment a ostatni se neodstranily vubec.

Dekuji za vase nazory.

MUDr. Milan Junášek

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Problém hyperpigmentací po frakčním CO2 laseru je jednou z možných komplikací. Alexandritový laser pigmentaci dokáže zjemnit, s dalším ošetřením bych event. počkal až na podzim. Je však nutná fotoprotekce. Pigmentace se může sama spontánně srovnat (ale také nemusí), můžete léčbu doplnit bělícími krémy od Neostraty tedy Pigment controler SPF 25 na den a Skin Brightener na noc.
    Pokud se týče odstranění pih, nebyly pravděpodobně odstraněny celé a reziduum vytvořilo opět pigmentaci. Tady by to chtělo kontaktovat ošetřujícího lékaře a dle jeho zvážení - zákrok opakovat. S pozdravem M.Junášek

• Vyrážka na nohou

Dobrý pane doktore
    Už minimálně rok si epiluju nohy epilátorem a nějak poslední měsíc mi strašně začali zarůstat chloupky a dělat se ''jizvy'' s vyrážkou. Poradil by jste prosím jak se vyrážky zbavit?
    Děkuji a přeji pěkný den

MUDr. Milan Junášek

Dobrý den, mechanická epilace může po častém opakování způsobit zánět - tzv. folikulitis. Dopor. změnit typ epilace za chemickou či laserovou a k místnímu ošetření zkusit hojivé balzámy např. Cicalfate emulze či Cicabio krém, Cicaplast emulze apod. MUDr.Milan junášek

• Candida glabrata nebo neco jineho?jsem uz zoufala..

Dobry den pane doktore.
    Mam problém, který trva uz 5 mesicu.Zacalo to jako klasicka candida, svedeni genitalu.Bezne masticky (clotrimazol, canesten nepomohly. ani clotimazol vag.tablety ani Macmiror tablety) na gynekologii v unoru vzana kultivace, kvasinky v normalu, pouze streptokok v pochve.Svedeni neustavalo vc.svedeni konecniku. Gynekolozka zkusila prelecit Vermoxem na roupi. Pak me poslala domu, ze uz pro me nemůže nic udelat. Predepsala mi mast Macmiror, která samozrejme nefunguje.Sla jsem na Biorezonci začátkem brezna, kde mi vysla Candida Glabrata infekce vcetne organu. Delam si testy slin do sklenice s vodou, sliny jsou mlecne a ukazuji na kvasinkovou infekci.Zacala jsem s léčbou přírodními leky jako Kokos.ojel, kapky z grepových jader, teatree oil, chlorella, eser C vysoke davky, probiotika, jablecny ocet atd atd ...nic nepomáhalo, na doporuceni jsem si objednala tablety Nystatin z Nemecka, které jsou udajne jedny z nejlepších na candidu. Beru je 14 dni, zadna změna. Vyrazka se mi rozsiruje na trislech, asi 10cm dolu na stehnech od genitalu, svedeni zarudnuti vulvy a konecniku, hlavne v noci. Svedeni i podpazi obcasne.Vytok zadny.Jsem uz zoufala...potrebovala bych nejake poradne testy, co to vlastne mam, ikdyz to pravdepodbne je candida....zapomněla jsem dodat, ze do toho trpim vaginalnim Herpesem, který mam několik let, bohužel v posledních mesicich mam puchýřky docela částo...ale to nebude ten problém, tohle mam "dole" jako bonus....Muzete mi doporucit nejake pracoviste, specialistu, kde by se memu problemu venovali? Gynekolozka mi nepomuze. Dekuji mnohokrat predem za názor.

MUDr. Milan Junášek

Zdravím, Vašich potíží je mi líto.
    Doporučil bych cestou přes PL navštívit dermatologa (nejlépe klinické pracoviště - kliniku), kde mohou dobře vyšetřit i genitál a stanovit, zda se nejedná o atopický ekzém a navrhnout Vám vyšetření (bud ambulantně nebo za hospitalizace). S pozdravem M.Junášek

• Nevus flammeus u dítěte a jeho odstranění

Dobrý den pane doktore, 15.2.2016 se mi narodil syn, který má přes půl obličeje nevus flammeus. Jedná se pouze o kožní záležitost. Prošli jsme řadu vyšetření a je zdráv. Jaký je prosím Váš názor na případné odstranění a případně v jakém věku prosím? Děkuji. Helena

MUDr. Milan Junášek

dobrý den, nejsem specialista na N. Flammeus- proto doporučuji poradit se s odborníky na tyto projevy v Praze 5 Motole- hematoonkologie dr.Mališ (nelekejte se- nejedná se o nádor, jen se tím zabývají tito specialisté). S pozdravem Milan Junášek

• Vyrážka po antibiotikách

Dobrý den pane doktore.
    Obracím se na Vás o radu.V lednu jsem měla anginu a dostala jsem antibiotika.
    Vím,že jsem alergická na penicilin a tak mi paní doktorka napsala Roxitromycin.
    (1 tabletu po 24 hodin).Už po 3 tablete mě mírně začala svědit hlava,ale nepřikládala jsem tomu důležitost.Po 6 tablete jsem se osypala.Udělala se mi nejdříve červená vyrážka a pak se z toho vytvořily červené flíčky.Na břiše a zádech se mi to ovšem slilo do velkých fleků,atibiotika jsem přestala brát,ale můj stav přetrvává už 1,5 měcíce a já si nevím rady.
    Kortikoidy mi sice zabraly a začalo se to ztrácet,ale když je přestanu brát nebo mazat objeví se mi to za chvíli znovu.
    Děkuji

MUDr. Milan Junášek

Dobrý večer, mohla se u Vás rozvinout kopřivka po toxoallergickém exanthému po ATB . To se těžko léčí (někdy trvá až 3 měsíce), pomáhají antihistaminika typu Zodac, Aerius apod. . Je třeba být trpělivá a pokračovat v terapii - a dodržovat dietu s vynecháním dráždivých substanci- ostré a kořeněnmé jídlo, citrusy, barvené limonády, uzeniny apod.
    Doporučím vydržet u Vaší lékařky, nic víc se asi dělat nedá. S pozdravem M.Junášek

• Pityriasis rosea

Dobrý den, bylo mi diagnostikováno Pityriasis rosea. Doporučil byste mi návštěvu solária nebo kryosauny?

MUDr. Milan Junášek

dobrý večer, nedoporučil bych ani jedno. M.Junášek

Často kladené dotazy