Články 01/01/1970

Alopecie: příčiny, příznaky, typy a léčba

Tým ZnamyLekar.cz
Tým ZnamyLekar.cz

Proč mi vypadávají vlasy? Tuto otázku si klademe stále častěji, když si všimneme, že na kartáči, ložním prádle nebo oblečení je stále více vlasů. Navzdory všeobecnému přesvědčení postihuje tento stav stejně muže i ženy, ačkoli u mužů se může objevit i v mladém věku.

Co je alopecie?

Alopecie je druh onemocnění, které se projevuje výraznou ztrátou vlasů na hlavě nebo jiných částech těla. Bohužel je pro nemocnou osobu poměrně nepříjemné a může mít negativní dopad na její každodenní život. Proto je vždy vhodné poradit se s příslušným odborníkem, který doporučí vhodnou léčbu. Víc o tom, co je alopecie, přečtěte ve článku „Alopecie - co je to?“.

Pojem „alopecie“ se často používá spolu s pojmem „plešatost“. V tom článku se dozvíte, jaký je mezi nimi rozdíl.

Kartáč plný vlasů Alopecie je druh onemocnění, které se projevuje výraznou ztrátou vlasů na hlavě nebo jiných částech těla. Bohužel je pro nemocnou osobu poměrně nepříjemné a může mít negativní dopad na její každodenní život.

Existují typy alopecie? Které to jsou a jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Jedním z nejčastějších typů alopecie je androgenní alopecie. Ta může postihnout až 80 % žen a mužů v určité fázi jejich života. Navzdory všeobecnému přesvědčení je u obou skupin stejně častá, jen u žen jsou příznaky nenápadnější a obvykle se projeví později než u mužů, často až po menopauze. Mezi další typy alopecie patří mimo jiné alopecie anagenní, jizvová, telogenetická, frontální fibrotizující, alopecia areata a telogenní effluvium. Ve výše umístěných odkazech si přečtete více o jednotlivých typech alopecie.

Jaké jsou příčiny alopecie?

Nadměrné vypadávání vlasů, které často vede k alopecii, může mít různé příčiny. Mezi některé z příčin patří nevhodná strava, narušený vlasový cyklus, genetické či hormonální příčiny, příčiny související s životním prostředím nebo s péčí o vlasy a jejich stylizací. Velmi významný je stres, ale také různé druhy léčby, léky nebo nedostatek vitamínů a minerálů.

Jaké jsou příznaky?

Mezi nejčastější příznaky patří:

  • Postupná nebo náhlá ztráta většího množství vlasů,
  • Objevení se bezvlasých oblastí na kůži (především na pokožce hlavy) - tzv. alopecia areata,
  • Oslabení vlasů - stávají se tenčí a méně odolné vůči vnějším faktorům, častěji vypadávají,
  • Svědění a pálení pokožky hlavy,
  • Změny na kůži, např. šupinatění, zarudnutí,
  • Vypadávání vlasů na jiných částech těla, např. obočí, vousů,
  • Změny vzhledu vlasů.

Víc o příčinách a příznacích alopecie si přečtete v tom článku.

Jak se alopecie diagnostikuje?

S alopecií se potýká stále více lidí a toto onemocnění postihuje stále mladší generace. Z tohoto důvodu je důležité provést správnou diagnózu, abychom nejen zjistili, jaké jsou příčiny a o jaký typ alopecie se jedná, ale také abychom mohli nasadit vhodnou léčbu. Neexistuje jediný typ pacienta ani jediná nejlepší léčba. Každý případ vyžaduje analýzu a individuální přístup. Diagnostika výše uvedených onemocnění vyžaduje konzultaci zkušeného lékaře a příslušná vyšetření.

V závislosti na typu onemocnění se alopecie diagnostikuje pomocí:

  • Trichoskopie a videotrichoskopie,
  • Kožní biopsie,
  • Observace denního vypadávání vlasů,
  • Tzv. wash testu,
  • Vážení vlasů
  • Histopatologického vyšetření,
  • Krevních testů.

Jak tomu předcházet?

Bohužel neexistuje jediná “zázračná” metoda, která by nadměrnému vypadávání vlasů zabránila. Pro naše vlasy a vlasovou pokožku má jistě velký význam změna životního stylu a stravovacích návyků, stejně jako zásobování organismu těmi nejlepšími minerály, používání pečujících přípravků s dobrým složením nebo redukce stresu.

Bohužel v některých případech to nemusí pomoci, například u androgenní alopecie, které je prakticky nemožné zabránit.

V současné době jsou k dispozici různé farmakologické terapie a kosmetické zákroky, které mají pozitivní vliv na naši pokožku a stav vlasů, ale ty často vyžadují trpělivost a čas a nemusí ani přinést zamýšlený efekt. V mnoha případech může být jediným řešením našeho přetrvávajícího problému a šancí na vyléčení plešatosti pouze transplantace vlasů. O transplantaci vlasů si více přečtete v článcích „Transplantace vlasů - nejčastěji kladené otázky“ a „Transplantace vlasů metodou FUE“

Pokud trpíte alopecií a chcete ji začít léčit, doporučujeme si sehnat dermatologa. Vyhledejte si dostupné dermatology v České republice už dnes, abyste si mohli objednat návštěvu a obdržet vhodnou pomoc.

Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.