Články 01/01/1970

Transplantace vlasů - nejčastěji kladené otázky

Tým ZnamyLekar.cz
Tým ZnamyLekar.cz

Alopecie není jen estetický problém, ale také nemoc, se kterou se potýkají mladí i staří, a dokonce i děti. Předpokládá se, že pokud je vypadávání vlasů v mezích normy, tj. denně vypadne do 100-150 vlasů, které následně opět narostou, neměl by být důvod k obavám. Pokud si naopak všimneme zvýšeného počtu vypadávajících pramenů, měli bychom zahájit diagnostiku a poradit se s lékařem.

Existuje mnoho nechirurgických léčebných metod, včetně těch přírodních, které mohou zabránit nebo oddálit následky onemocnění. V případě androgenní alopecie se mimo jiné používá minoxidil, finasterid, plazma bohatá na krevní destičky nebo fototerapie. Mezitím získává na popularitě transplantace vlasů, která je stále účinnějším, bezpečnějším a spolehlivějším způsobem, jak znovu získat přirozený vzhled vlasů, zejména pro ty, kteří se potýkají s typem alopecie, jako je androgenní alopecie. Je to zákrok pro každého, kdo jej provádí a zda je bezpečný? Na tyto a další otázky najdete odpovědi v článku.

Pacient podstupující transplantaci vlasů Transplantace vlasů spočívá v přenosu zdravých vlasových folikulů na postižené místo, které je bez vlasů.

Co je transplantace vlasů?

Transplantace vlasů spočívá v přenosu zdravých vlasových folikulů z takzvaného dárcovského místa na postižené místo, které je bez vlasů. Provádí se u mužů i žen, obvykle v oblasti hlavy, a jejím cílem je zvýšit množství vlasů.

Kdo provádí tento zákrok?

Transplantaci provádí lékař, který by měl být certifikovaným chirurgickým specialistou se specializací na plastickou chirurgii a rozsáhlými zkušenostmi s transplantací vlasů.

Kdo může tento zákrok podstoupit?

Mezi indikace k transplantaci vlasů patří alopecia areata, jizvová alopecie, androgenní alopecie, indukovaná alopecie a telogenní effluvium, ale také poúrazová ztráta vlasů nebo ztráta vlasů v důsledku chirurgického zákroku.

Kontraindikace transplantace vlasů

Léčba transplantací vlasů není vhodná pro každého. Tyto osoby by neměly jí podstupovat:

  • Osoby podstupující onkologickou léčbu,
  • Osoby s kardiovaskulárními problémy,
  • Osoby trpící dermatitidou vlasové pokožky,
  • Osoby s hormonálními poruchami.

Je důležité mít na paměti, že konečné rozhodnutí by měl vždy učinit odborník po předchozí anamnéze, doporučených testech a představení možných následků provedení zákroku.

Je transplantace vlasů bezpečná?

Ano, pokud ji provádí odborník - lékař - a dodržuje všechny postupy.

Je nutné vlasy před zákrokem ostříhat?

Není to nutné.

Jaká vyšetření by měla být před zákrokem provedena?

Před zákrokem transplantace vlasů bude nutné provést následující testy: morfologie, srážení krve, hladina cukru v krvi, celkové vyšetření moči, HBS nebo HCV.

Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.