Články 01/01/1970

Alopecie - co je to?

Tým ZnamyLekar.cz
Tým ZnamyLekar.cz

Každý den nám vypadne asi 50-100 vlasů. Odborníci tvrdí, že pokud toto číslo nepřesáhne 100 vlasů, můžeme mluvit o normě. Ale když je to více, můžeme již mluvit o plešatosti nebo vypadávání vlasů? V tomto článku se pokusíme odpovědět na to, jaké typy plešatosti existují, co jednotlivé typy charakterizuje a jaké jsou mezi nimi rozdíly.

Co je to alopecie?

Alopecie je typ onemocnění, které se projevuje výrazným vypadáváním vlasů na hlavě nebo jiných částech těla. V závislosti na typu tohoto onemocnění může mít různé příčiny a příznaky. Bohužel je pro postiženého člověka poměrně nepříjemná a může mít negativní dopad na jeho každodenní fungování s tímto stavem. Proto je vždy dobré poradit se s příslušným odborníkem, který doporučí vhodnou léčbu.

Mužská hlava s kouty Androgenní alopecie postihuje až 80 % žen a mužů.

Typy alopecie

Jedním z nejčastějších typů alopecie je androgenní alopecie. V určité fázi života může postihnout až 80 % žen a mužů. Navzdory všeobecnému přesvědčení je u obou skupin stejně častá, s tím rozdílem, že u žen jsou příznaky nenápadnější a obvykle se projeví později než u mužů, často až po menopauze.

Androgenní alopecie je onemocnění. V mnoha případech je příčinou genetická dispozice, která vede k postupnému vypadávání vlasů. Příčinou tohoto onemocnění je velmi často citlivost vlasových folikulů na androgeny, což se projevuje vypadáváním vlasů. Obecně se přijímá, že příčinou vypadávání vlasů u mužů i žen je nepřiměřená reakce vlasových folikulů na dihydrotestosteron (DHT). Tato chemická látka je derivátem mužského hormonu testosteronu, který působí na androgenní receptory v papile vlasového folikulu, což vede k jejich postupné miniaturizaci a následnému vymizení.

Alopecia areata je druhým nejčastějším typem alopecie. Nejčastěji postihuje pokožku hlavy, ale objevuje se také na řasách, obočí nebo na bradě u mužů. Toto onemocnění může být chronické. Původ onemocnění spočívá v poruše imunitního systému. Projevuje se v podobě kulatých nebo oválných plešatých skvrn. Alopecia areata postihuje přibližně 2 % pacientů, kteří navštěvují dermatology. Onemocnění se objevuje u lidí různého věku, nejčastěji však postihuje mladé lidi. Častěji jsou postiženy ženy.

Mezi další typy alopecie spojené s autoimunitními chorobami patří systémový lupus erythematodes, Hashimotova choroba, revmatoidní artritida a lichen planus. Jizvová alopecie vzniká, když jsou vlasy nahrazeny jizvovou tkání. Může být způsobena různými faktory, například úrazem, kožním onemocněním nebo infekcí. V místech, kde je přítomna jizvová tkáň, vlasy nerostou zpět.

Indukovaná alopecie - typ alopecie, který vzniká v důsledku užívání některých léků, jako je chemoterapie, imunosupresiva, léky na štítnou žlázu a některé léky proti bolesti. Vlasy obvykle začnou vypadávat několik týdnů po zahájení léčby, ale to je obvykle vratné.

Posttraumatická alopecie spojená s mechanickým úrazem. Může být také způsobena operací v oblasti hlavy, popáleninami nebo radioterapií. Jedná se o jeden z častějších typů alopecie, který se nejčastěji vyskytuje u dětí. Jednou z forem tohoto typu alopecie je trakční alopecie způsobená chronickým a nadměrným taháním vlasových folikulů. Těžké formy trakční alopecie způsobené dlouhodobým napětím mohou vést k atrofii vlasových folikulů a trvalé alopecii bez jizvení. Je nezbytné provést podrobnou anamnézu včetně technik stylizace a používaných kosmetických přípravků.

Telogenní effluvium je jednou z forem vypadávání vlasů, která je způsobena narušením růstového cyklu vlasů. Vlasy rostou přibližně 2-7 let a poté se dostávají do klidové fáze, tzv. telogenní fáze, která trvá přibližně 2-4 měsíce. Po této fázi vlasy vypadávají a na jejich místě rostou nové. U telogenního effluvia přechází do telogenní fáze a vypadává více vlasů než obvykle. Příčinami telogenního effluvia mohou být těhotenství, silný stres, závažná operace, nedostatek železa, vystavení ultrafialovému záření, onemocnění s horečkou, např. nemoc COVID, která vede k tomu, že velká část vlasů přechází do telogenní fáze, tzv. klidové fáze. Telogenní effluvium se obvykle objevuje asi 3-4 měsíce po působení příčinného faktoru. Častá je koexistence telogenního effluvia a androgenní alopecie.

Další formy alopecie

Anagenní alopecie - je difuzní ztráta vlasů z vlasových folikulů v anagenní fázi, např. u pacientů podstupujících chemoterapii, po rentgenové terapii, po lécích, např. acitretinu, může být vyvolána expozicí tabákovému kouři.

Trichotillomanie - je porucha spojená s tím, že si pacient vytrhává vlasy, nejčastěji postihuje děti ve věku 9-13 let. Trichotillomanie postihuje převážně ženské pohlaví. Pojem zahrnuje syndrom psychiatrických poruch. Postižený si obvykle vytrhává vlasy z jedné oblasti na hlavě. Po tomto úkonu obvykle zažívá pocit úlevy a snížení napětí. Jedná se o opakované chování spojené s napětím a stresem. Pacienti to často dělají nevědomě. Bohužel absence léčby pod dohledem odborníka vede k mechanismu bludného kruhu a udržování návyku. Péče psychiatra a psychoterapeuta je zde klíčová.

Vypadávání vlasů u dětí - příčiny vypadávání vlasů u dětí mohou být stejné jako u dospělých. Děti mají častěji než dospělí plísňové infekce ve vlasové pokožce, které jsou doprovázeny vypadáváním vlasů - zde je nutná perorální antimykotická léčba.

Poporodní alopecie - je fyziologická a souvisí s hormonální regulací během těhotenství. Obvykle dochází ke zvýšenému vypadávání vlasů asi 3 měsíce po porodu, které obvykle spontánně ustává. V případě závažných potíží je vhodné vyhledat dermatologa.

Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.