Články 01/01/1970

Telogenní effluvium - co je to?

Tým ZnamyLekar.cz
Tým ZnamyLekar.cz

V oblasti zdraví vlasů je jedním z nejčastějších a zároveň nejproblematičtějších problémů telogenní effluvium. Tento termín může zpočátku znít zvláštně, ale jakmile pochopíte, jakou roli hraje ve zdraví vašich vlasů, uvědomíte si, že jde o poměrně častý jev. V tomto článku se pokusíme tuto vlasovou záhadu rozluštit a poskytneme vám nástroje, které potřebujete k tomu, abyste pochopili, co je telogenní effluvium, jak vzniká, co ho způsobuje a jaké léčebné postupy vám ho mohou pomoci překonat.

Co je telogenní effluvium?

Telogenní effluvium je forma dočasného vypadávání vlasů, ke kterému dochází, když se velké množství vlasových folikulů na pokožce hlavy dostane do klidové fáze svého růstového cyklu. Tato změna v růstovém cyklu vlasů může mít za následek náhlé a znatelné vypadávání vlasů. Ačkoli může být znepokojující, je důležité si uvědomit, že telogenní effluvium je dočasný stav, který často sám odezní.

Hlava s příznaky telogenního effluvia V mnoha případech vypadávání vlasů při telogenním effluviu ustoupí samo, jakmile se tělo zotaví z vyvolávající události.

Růstový cyklus vlasů

Cyklus růstu vlasů se skládá ze tří fází:

  • Anagenní fáze (růst),
  • Katagenní fáze (přechod),
  • Telogenní fáze (klidová fáze).

Na zdravé vlasové pokožce se většina vlasových folikulů nachází v anagenní fázi, zatímco malá část ve fázi telogenní. U člověka s telogenním effluviem však větší část vlasových folikulů vstupuje do telogenní fáze, což vede k většímu vypadávání vlasů.

Je důležité zdůraznit, že telogenní effluvium neznamená ztrátu vlasových folikulů, ale spíše změnu v cyklu růstu vlasů. To znamená, že ačkoli může docházet ke znatelnému vypadávání vlasů, nejedná se o formu alopecie a nevede k plešatosti.

Typy telogenního effluvia

Existují dva hlavní typy telogenního effluvia: akutní a chronické.

Akutní telogenní effluvium

V případě tohoto typu onemocnění se obvykle jedná o specifickou událost, jako je porod, operace nebo závažné onemocnění. V těchto případech je vypadávání vlasů obvykle dočasné a ustoupí během několika měsíců.

Chronické telogenní effluvium

Může být obtížnější jej diagnostikovat a léčit. Často je důsledkem řady faktorů, jako je** chronický stres**, nedostatky ve výživě a některé zdravotní potíže. Na rozdíl od akutního telogenního effluvia může chronické trvat déle než šest měsíců a vyžaduje komplexnější přístup k léčbě.

Je důležité si uvědomit, že oba typy telogenního effluvia jsou dočasné a vratné. Pokud však máte podezření, že byste mohli trpět chronickým telogenním effluviem, je důležité vyhledat pomoc zdravotníka.

Příčiny telogenního effluvia

Telogenní effluvium může být způsobeno různými faktory. Mezi nejčastější příčiny patří:

  • Fyzický nebo emocionální stres,
  • Nedostatky ve výživě,
  • Některé léky,
  • Těhotenství,
  • Porod,
  • Některé zdravotní potíže, například hypotyreóza a anémie.

V mnoha případech dochází k vypadávání vlasů dva až tři měsíce po události.

Stres je jednou z nejčastějších příčin telogenního effluvia. Může být důsledkem vážné nemoci, operace, nehody nebo dokonce emocionální události, jako je rozchod nebo ztráta blízké osoby. V těchto případech se tělo dostává do stavu “bojuj nebo uteč”, což může změnit normální cyklus růstu vlasů.

Při vzniku telogenního effluvia mohou hrát roli také nedostatky ve výživě. Zdravé tělo potřebuje ke správnému fungování řadu živin, včetně růstu vlasů.

Vztah mezi telogenním effluviem a poporodním obdobím

Jednou z nejčastějších příčin telogenního effluvia je těhotenství a porod. Během těhotenství mohou hormony způsobit, že se do růstové fáze dostane více vlasových folikulů než obvykle, což má za následek plnější a živější vlasy. Po porodu však mnoho těchto hormonů klesá, což může způsobit, že velké množství vlasových folikulů přejde do klidové fáze a poté vypadne.

Tento jev, známý jako “poporodní alopecie”, je zcela normální a postihuje mnoho žen po porodu. Ačkoli může být znepokojující, je důležité si uvědomit, že je dočasný a že se vaše vlasy časem vrátí k normálnímu růstovému cyklu.

Léčba telogenního effluvia

Léčba telogenního effluvia do značné míry závisí na příčině, která jej způsobuje. V mnoha případech vypadávání vlasů ustoupí samo, jakmile se tělo zotaví z vyvolávající události. Je však důležité mít na paměti, že tyto léky nejsou dlouhodobým řešením a vypadávání vlasů se může po vysazení léků vrátit.

Se správnými znalostmi a správnou léčbou můžete tento stav překonat a získat zpět zdraví svých vlasů. Nezapomeňte, že prvním krokem při léčbě telogenního effluvia je pochopit, co je to telogenní effluvium a co ho způsobuje. Jakmile tomu porozumíte, budete moci činit informovaná rozhodnutí o zdraví svých vlasů a najít léčbu, která bude nejlépe vyhovovat vašim potřebám.

Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.