Články 01/01/1970

Androgenní alopecie u žen a mužů

Tým ZnamyLekar.cz
Tým ZnamyLekar.cz

Androgenní alopecie (androgenetic alopecia - AGA) ženská (FAGA - female androgenetic alopecia) a mužská (MAGA - male androgenetic alopecia) je progresivní vypadávání vlasů nejizvícího typu s charakteristickým průběhem. Je nejčastější příčinou ztráty vlasů u obou pohlaví. Frekvence tohoto druhu alopecie se zvyšuje s věkem. AGA se projevuje u 80 % mužů a 40 % žen europoidní rasy. Výskyt androgenní alopecie je řidší u negroidní rasy a v Asii.

Příčiny

Dva hlavní činitele zodpovědné za příčinu tohoto typu alopecie jsou hladina androgenů a genetická predispozice. Pravděpodobnost výskytu mužského typu alopecie závisí na počtu plešatých příbuzných prvního a druhého stupně. U žen se předpokládá, že geneticke predispozice hrají roli při časném výskytu alopecie.

Hormonem, který hraje klíčovou roli v patogenezi AGA, je dihydrotestosteron (DHT), který vzniká přeměnou testosteronu zprostředkovanou 5-alfa-reduktázou. DHT prostřednictvím různých receptorů ovlivňuje funkci vlasového folikulu. V oblastech závislých na androgenech dochází ke zminiaturizování folikulů. Nakonec dochází k přeměně koncových vlasových folikulů na mezikruží. U mužů i žen s AGA byla zjištěna vyšší aktivita 5-alfa-reduktázy ve vlasových folikulech v čelní oblasti hlavy.

Žena s kartáčem plným vlasů AGA se projevuje u 80 % mužů a 40 % žen europoidní rasy.

Příznaky

Mužská alopecie obvykle začíná v čelně-spánkové části, přičemž čelní linie vlasů ustupuje s tvorbou koutů. Poté následuje řídnutí vlasů v temenní oblasti. Klinický obraz a intenzita alopecie se určují pomocí Hamiltonovy a Norwoodovy klasifikace. Onemocnění obvykle postupuje podle určitého schématu, přičemž k vypadávání vlasů dochází postupně.

Androgenní alopecie u žen postihuje především horní část hlavy, je to difuzní řídnutí v temenní oblasti se zachováním čelní vlasové linie. Tento typ alopecie u žen hodnotíme pomocí Ludwigovy klasifikace. Ne všechny pacientky si stěžují na rozsáhlé vypadávání vlasů. Někdy je pozornost věnována pouze pěšince, která se stává “širší”, než byla dříve.

Diagnóza

U mužů se diagnóza obvykle stanoví na základě anamnézy a vyšetření dermatoskopem nebo videodermatoskopem. U žen by v některých případech, zejména při podezření souběžného telogenního effluvia, měly být navíc provedeny laboratorní testy a trichogram. Někdy je také doporučena gynekologická a endokrinologická konzultace. V případě pochybností je doporučena biopsie vlasové části hlavy a histopatologické zhodnocení odebraného vzorku.

Léčba

Léčba androgenní alopecie musí probíhat nepřetržitě. Dělí se na lokální a celkovou léčbu. K dispozici máme přípravky ve formě tekutin a sprejů aplikovaných přímo na pokožku hlavy. Tyto přípravky zlepšují prokrvení kožních papil prostřednictvím indukce vaskulárních růstových faktorů. Pacienti používající tento typ léčby zjistili, že jejich vlasy na hlavě zhoustly přibližně po čtyřech až šesti měsících. Zlepšení trvá tak dlouho, jak dlouho se lék užívá.

Mechanismus účinku perorálních léků spočívá mimo jiné v soutěži s testosteronem o 5-alfa-reduktázu - tímto způsobem léky snižují sérovou hladinu DHT. Největšího zlepšení je dosaženo v prvních dvou letech léčby. Pacienti se často obávají nežádoucích účinků, které však statisticky nejsou tak časté. Přibližně u 1-2 % léčených mužů se může vyskytnout oslabení sexuální touhy nebo impotence. Při perorální léčbě musí ženy ve fertilním věku používat účinnou metodu antikoncepce. Lék může vést k feminizaci mužských plodů.

Kromě farmakologických metod byl zjištěn příznivý účinek** plazmy bohaté na krevní destičky** (PRP - platelet-rich plasma) a mikropunktur jako doplňkových a podpůrných metod farmakoterapie.

Alternativou pro pacienty s androgenní alopecií je chirurgická léčba. Ta spočívá v transplantaci vlasů, při níž se z týlní oblasti (která je necitlivá na androgeny) vyříznou vlasové folikuly a implantují se do míst alopecie. Konečný estetický výsledek závisí na individuální reakci pacienta, zvolené metodě transplantace a dovednostech chirurga.

Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.