Články 01/01/1970

Transplantace vlasů metodou FUE

Tým ZnamyLekar.cz
Tým ZnamyLekar.cz

Manuální technika FUE (follicular unit extraction) je nejúčinnější a nejprověřenější technikou transplantace vlasů. Transplantace vlasů metodou FUE spočívá v odběru jednotlivých vlasových folikulů (tzv. štěpů) z týlní oblasti hlavy a jejich transplantaci do oblasti bez vlasů. Velkou výhodou této metody je nepochybně to, že není nutné používat skalpel, minimalizuje se jizvení po operaci a zkracuje se doba rekonvalescence.

Technika FUT (follicular unit transplantation) je takzvaná manuální transplantace vlasů. Zahrnuje přenos vlasových folikulů spolu s pruhem kůže odebraným ze zadní části o rozměrech přibližně 1,5 x 20 cm. Odebraný pruh je poté pečlivě upraven a jednotlivé vlasové folikuly jsou umístěny do plešaté oblasti. Tato metoda je v porovnání s technikou FUE invazivnější a po operaci je nutné provést šití, ale pro některé pacienty je stále jedinou možností léčby, pokud hustota vlasů neumožňuje použití metody FUE.

Existuje také technika BHT (body hair transplantation), která spočívá v použití ochlupení z jiných částí těla - paží, nohou, podpaží nebo oblasti hrudníku.

Průběh transplantace vlasů Vlasy se odebírají z oblasti, kde je jich hodně, pomocí speciálního chirurgického nástroje a umisťují se do plešaté oblasti.

Metoda FUE

Tento postup se používá zejména u osob, které se potýkají s androgenní alopecií, jizvením vlasové pokožky nebo alopecií spojenou s chirurgickým zákrokem. Vlasy se odebírají z oblasti, kde je jich hodně, pomocí speciálního chirurgického nástroje a umisťují se do plešaté oblasti. Manuální postup je nejrychlejší a nejúčinnější. Způsobuje méně pooperačních jizev. Robotické metody mají po celou dobu mnoho omezení, ale možná s rozvojem technologií budou zákroky účinnější.

I tato metoda využívá robota Artas iX, který je nejmodernější formou transplantace vlasů. Stojí za zmínku, že doporučuje se jen pro muže s černými rovnými vlasy, zákrok by se neměl provádět u žen.

V současné době jsou zákroky transplantace vlasů stále populárnější. Vývoj nových technologií zároveň výrazně minimalizoval invazivitu těchto zákroků, dobu potřebnou k jejich provedení nebo jejich bolestivost. Zároveň tyto zákroky mají velmi trvalé a stále rychleji viditelné výsledký.

Vždy je však vhodné se před jakýmkoli rozhodnutím týkajícím se transplantace vlasů poradit s lékařem, který nám zodpoví všechny otázky a poradí, který způsob či metoda je pro nás nejvhodnější. Je třeba také zdůraznit, že tyto zákroky by neměly být prováděny mimo Evropskou unii, protože ve třetích zemích je často provádějí nekvalifikované osoby. Nejsou prováděny správnými specializovanými nástroji a zákroky nejsou vždy prováděny za vhodných/sterilních podmínek.

Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.