Články 01/01/1970

Frontální fibrotizující alopecie

Tým ZnamyLekar.cz
Tým ZnamyLekar.cz

Vzhledem k tomu, že vlasy jsou důležitou součástí naší vizuální identity a sebevědomí, mnoho lidí se zajímá o zdraví svých vlasů. Frontální fibrotizující alopecie je onemocnění, které v posledních letech nabývá na významu, protože je stále častější.

Co je frontální fibrotizující alopecie?

Frontální fibrotizující alopecie je specifická forma cicatriciální (jizvící) alopecie, která se vyznačuje postupným a trvalým vypadáváním vlasů v čelní linii a obočí, které napodobuje tvar „diadému“. Ačkoli postihuje především ženy po menopauze, není omezena na určitý věk nebo pohlaví. Tento stav se projevuje příznaky, jako je svědění, zarudnutí a citlivost v postižené oblasti, což může mít na postižené výrazný emocionální dopad.

Je frontální fibrotizující alopecie léčitelná?

Frontální fibrotizující alopecie se zatím nedá definitivně vyléčit. Dobrou zprávou však je, že existuje léčba, která může kontrolovat její progresi a vývoj, stabilizovat vypadávání vlasů a zlepšit vzhled vlasů v postižených oblastech. Je důležité mít na paměti, že každý pacient je jedinečný a reakce na léčbu se může lišit.

Čelo s příznaky alopecie Frontální fibrotizující alopecie se vyznačuje postupným a trvalým vypadáváním vlasů v čelní linii a obočí, které napodobuje tvar „diadému“.

Příčiny frontální fibrotizující alopecie

Příčina je stále nejasná, ale předpokládá se, že existují hormonální, genetické, autoimunitní a environmentální faktory, které mohou společně způsobit tuto patologii.

  • Hormonální faktory: Zdá se, že hormonální změny, zejména v období po menopauze, souvisejí s frontální fibrotizující alopecií. Studie naznačují, že hormonální vlivy (androgeny) mohou vyvolat zánět ve vlasových folikulech.
  • Genetické faktory: Ke vzniku tohoto onemocnění existuje genetická predispozice. Rodinná anamnéza frontální fibrotizující alopecie může zvyšovat riziko vzniku onemocnění.
  • Autoimunitní faktory: Imunitní systém může napadnout vlastní vlasové folikuly, mylně je rozpoznat jako “cizí” a produkovat proti nim protilátky, což vyvolá zánět a poškození tkáně. Tato abnormální autoimunitní reakce hraje v onemocnění důležitou roli.
  • Faktory prostředí: Ačkoli jsou stále předmětem zkoumání, u geneticky náchylných osob mohou k rozvoji onemocnění přispívat faktory, jako je vystavení chemickým látkám nebo ultrafialovému záření. Některé studie naznačují možnou souvislost mezi používáním opalovacích krémů a frontální fibrotizující alopecií.

Význam odborné diagnostiky

Účinná léčba frontální fibrotizující alopecie vyžaduje včasné odhalení a přesnou diagnózu. Pro posouzení příznaků, provedení klinického vyšetření a v některých případech i kožní biopsie je nezbytné poradit se se zkušeným dermatologem nebo trichologem. Protože autodiagnostika může vést k nejasnostem, je nezbytné, aby diagnózu stanovil odborník na zdraví vlasů.

Individuální léčba

Přestože neexistuje žádný definitivní lék, existují léčebné postupy, které mohou pomoci kontrolovat progresi onemocnění a zlepšit vzhled vlasů. Hlavním cílem léčby je zabránit progresi a stabilizovat vypadávání vlasů, protože jakmile k němu dojde, je obvykle nevratné.

  • Lokální a perorální kortikosteroidy: Kortikosteroidy jsou první linií lokální léčby frontální fibrotizující alopecie, doporučují se v časných zánětlivých fázích. Silné lokální kortikosteroidy významně tlumí zánět a mohou pomoci zastavit progresi alopecie. Bylo prokázáno, že perorálně podávaný prednison zastavil progresi onemocnění u 43 % studovaných pacientů, ale po ukončení léčby existuje riziko recidivy.
  • Intralezionální kortikosteroidy: Bylo prokázáno, že intralezionální infiltrace triamcinolonu-acetonidu do linie implantátu každé 3-6 měsíců dosáhla u některých pacientů opětovného růstu a stabilizace alopecie.
  • Antiandrogeny: Inhibitory 5-α-reduktázy (finasterid a dutasterid) jsou nejúčinnější systémovou léčbou. Studie podporují účinnost finasteridu při léčbě tohoto onemocnění. Perorálně podávaný dutasterid je další možností, která vykazuje dobré výsledky.
  • Transplantace vlasů: Transplantace vlasů může v některých případech hrát příznivou roli při léčbě frontální fibrotizující alopecie, pokud je léčba dlouhodobá a stabilní. Její užitečnost by měl pečlivě posoudit odborník na vlasové zdraví.
  • Laserové a LED terapie: Laserová léčba prokázala účinnost při snižování zánětu u pacientů s aktivní frontální fibrotizující alopecií. Aplikace LED světla jako doplňkové terapie prokázala zlepšení zánětlivých a dalších příznaků onemocnění, včetně zvýšení tloušťky vlasů v ošetřených oblastech.

Frontální fibrotizující alopecie je stav, kdy jsou vlasové folikuly postupně ničeny a nahrazovány zjizvenou tkání v oblasti čelní linie vlasů a obočí (“diadémový” vzor). Tato ztráta vlasů může mít za následek esteticky náročný vzhled, pokud se vyvine v pokročilé formě.

Přestože neexistuje žádný definitivní lék, informace, správná diagnóza a dostupná léčba mohou těm, kteří jí trpí, nabídnout naději a zlepšení.

Pokud se u vás projevují příznaky vypadávání vlasů v čelní linii a obočí, neváhejte vyhledat odborníka na vlasové zdraví, který vám stanoví přesnou diagnózu a individuální plán léčby. Znalosti jsou klíčem k informovanému rozhodování o zdraví vlasů.

Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.