Články 01/01/1970

Jaký je rozdíl mezi plešatostí a alopecií?

Tým ZnamyLekar.cz
Tým ZnamyLekar.cz

Je důležité pochopit rozdíly mezi plešatostí a alopecií, protože vypadávání vlasů je problém, který postihuje mnoho lidí na celém světě. Tyto pojmy nejsou synonyma, i když se často používají společně. V tomto článku se budeme zabývat hlavními rozdíly mezi plešatostí a alopecií a také typy alopecie, možnými příčinami, nejčastějšími příznaky a nejčastějšími způsoby léčby.

Mnoho lidí se ztráty vlasů obává, protože vlasy jsou důležitou součástí naší identity a sebeúcty. Plešatost i alopecie mohou postihnout muže i ženy všech věkových kategorií a pro účinné řešení tohoto problému je nezbytné pochopit rozdíly mezi těmito pojmy.

Hlavní rozdíly mezi plešatostí a alopecií

Plešatost obecně označuje nedostatek vlasů na hlavě, který často souvisí s genetikou nebo přirozeným procesem stárnutí.

Naproti tomu alopecie je širší pojem, který se používá k popisu vypadávání vlasů obecně, bez ohledu na jeho příčinu nebo umístění na těle.

Pochybující plešatý muž Pojmy „plešatost“ a „alopecie“ nejsou synonyma, i když se často používají společně.

Typy alopecie

Alopecii lze rozdělit do dvou hlavních kategorií: akutní a chronická.

Akutní alopecie

Rychlé a dočasné vypadávání vlasů se označuje jako akutní alopecie. Obvykle trvá méně než 6 měsíců a může být způsobena různými příčinami, například nemocí, stresem, operací nebo vedlejšími účinky určitých léků. Akutní alopecie je obvykle léčitelná a po odstranění příčiny vlasy obvykle znovu dorostou.

Chronická alopecie

Chronická alopecie je naopak nepřetržité nebo dlouhodobé vypadávání vlasů, které je často trvalé. Do této kategorie patří různé typy chronické alopecie, například androgenní alopecie, alopecia areata, cicatriciální alopecie a další podtypy.

Androgenní alopecie

Jedná se o nejčastější formu chronické alopecie, která postihuje muže i ženy. Genetické predispozice a hormonální změny, zejména citlivost na hormon dihydrotestosteron (DHT), jsou hlavními příčinami androgenní alopecie.

Alopecia areata

Je charakterizována vypadáváním vlasů v kruhových oblastech na pokožce hlavy nebo jiných částech těla. Přestože přesná příčina alopecie areata nebyla zcela rozluštěna, předpokládá se, že při jejím vzniku hraje důležitou roli imunitní systém.

Jizvová alopecie

Tento typ alopecie způsobuje, že se na pokožce hlavy tvoří jizvy, které ztěžují růst vlasů. Může být důsledkem různých zdravotních stavů, jako jsou infekce, úrazy nebo autoimunitní onemocnění.

Příčiny alopecie

Příčiny alopecie mohou být rozmanité a složité, často se liší podle typu alopecie. Mezi nejčastější příčiny alopecie patří např:

  • Metabolické příčiny:
    • Špatná výživa: K vypadávání vlasů může přispívat strava chudá na živiny důležité pro zdraví vlasů, jako jsou bílkoviny, železo, zinek a vitaminy.
    • Onemocnění štítné žlázy: Nerovnováha funkce štítné žlázy, jako je hypotyreóza nebo hypertyreóza, může způsobit vypadávání vlasů.
  • Genetické příčiny:
    • Androgenní alopecie, která postihuje muže i ženy, je způsobena především genetickou predispozicí. Pokud máte v rodinné anamnéze vyšší riziko vzniku plešatosti, můžete mít vyšší riziko, že se u vás plešatost objeví.
  • Hormonální příčiny:
    • Hormonální změny mohou hrát významnou roli při vypadávání vlasů, zejména u žen. Například těhotenství, porod, syndrom polycystických vaječníků a menopauza mohou způsobit hormonální změny, které ovlivňují vlasy.
  • Další faktory:
    • Stres: Stálý nebo traumatický stres může zvýšit vypadávání vlasů. Příkladem vypadávání vlasů způsobeného fyzickou zátěží vlasových folikulů v důsledku pevných copů, prodlužování vlasů nebo účesů, které vlasy tahají, je trakční alopecie.
    • Léky: Jako vedlejší účinek mohou vypadávání vlasů způsobovat některé léky, například chemoterapie a některé léky na léčbu chronických onemocnění.
    • Autoimunitní onemocnění: lupus erythematodes je autoimunitním onemocněním, které může způsobovat vypadávání vlasů.

Běžné příznaky alopecie

Ačkoli se příznaky alopecie mohou lišit podle typu a příčiny, patří mezi ně:

  • Ztráta vlasů na hlavě, obočí, řasách nebo jiných částech těla,
  • Místy bezvlasá kůže,
  • Řídnutí nebo prořídnutí vlasů,
  • Změny struktury a kvality vlasů,
  • Svědění nebo pálení pokožky hlavy.

Je důležité si uvědomit, že alopecie je zřídkakdy spojena s jinými fyzickými příznaky, jako je bolest nebo zánět. Může však výrazně ovlivnit kvalitu života a sebevědomí těch, kteří jí trpí.

Léčba

Léčba alopecie se liší podle typu a příčiny. Mezi některé možnosti léčby patří např:

  • Minoxidil: Lokálně aplikovaný lék, který se běžně používá k léčbě androgenní alopecie. Pomáhá stimulovat růst vlasů a zastavit jejich vypadávání. V poslední době se používá i perorálně s vynikajícími výsledky z hlediska účinnosti a bezpečnosti.
  • Finasterid: Perorální lék používaný k léčbě androgenní alopecie u mužů. Působí tak, že snižuje množství DHT v těle.
  • Kortikosteroidy: Mohou být použity ve formě krémů, perorálně nebo prostřednictvím mikroinfiltrací ve vlasové pokožce.
  • Chirurgická transplantace vlasů: Chirurgický zákrok, při kterém se do míst s alopecií transplantují vlasy z dárcovských oblastí. V současné době je v mnoha případech vynikající alternativou, protože může poskytnout velmi dobré, přirozené a trvalé výsledky.
  • Laserové terapie s nízkou intenzitou: Používají se ke stimulaci růstu vlasů pomocí laserového světla o nízké intenzitě, které se aplikuje na pokožku hlavy.
  • Léčba stimulující růst vlasů: Patří sem léčba, jako je vlasová mezoterapie, která spočívá ve vstřikování živin, vitaminů nebo léků (např. dutasteridu) přímo do pokožky hlavy. Také pomocí aplikace mikroinfiltrací autologních růstových faktorů (plazma bohatá na krevní destičky).

Je důležité zdůraznit, že ne všechny způsoby léčby jsou vhodné pro všechny typy alopecie a je nezbytné konzultovat nejvhodnější postup se zdravotníkem, nejlépe zkušeným trichologem nebo vlasovým chirurgem.

Vypadávání vlasů je běžný problém, který postihuje lidi všech věkových kategorií a pohlaví. Pro účinné řešení plešatosti a alopecie je nezbytné pochopit rozdíly. Zatímco alopecie je širší pojem, který zahrnuje různé typy a příčiny vypadávání vlasů, plešatost označuje nedostatek vlasů na určité části pokožky hlavy, často v důsledku genetiky nebo stárnutí.

Závěrečné myšlenky

Alopecie může být akutní nebo chronická a mezi její příčiny mohou patřit genetické faktory, hormony, stres a autoimunitní onemocnění. Mezi běžné příznaky alopecie patří vypadávání vlasů, místa bez vlasů a změny struktury a kvality vlasů.

Typ a příčina alopecie určují léčbu, která může zahrnovat léky, chirurgickou transplantaci vlasů, laserové terapie a léčbu stimulací vlasů. Pro určení nejvhodnější léčby pro každý případ je nezbytné poradit se se zkušeným trichologem nebo vlasovým chirurgem.

Konečně, vypadávání vlasů je oprávněný problém, ale existuje mnoho možností léčby. Pokud se potýkáte s vypadáváním vlasů nebo máte v této souvislosti obavy, doporučujeme vyhledat radu estetického lékaře specializujícího se na zdraví vlasů. Tento odborník může individuálně posoudit vaši situaci a vytvořit individuální léčebný plán. V mnoha případech je možné vlasy znovu získat a zachování pozitivního přístupu je v tomto procesu zásadní.

Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.