Dotazy od pacientů (26)

trpím silnými úzkostnými stavy, kdy pak nejsem schopná zůstat v klidu, klepou se mi nohy o zem když si sednu, mám pocit že se dusím když si lehnu, zabavit se nějakou činností nepřichází v úvahu, vzhledem k celkovému tělesnému neklidu. Jednou mi takový stav nastal o víkendu, když jsem u sebe zrovna neměla lexaurin a v takovémto stavu jsem strávila dva dny, než jsem se dostala k lékařce, jež mi podala injekčně pravděpodobně diazepam. Na další týden jsem se tedy objednala k psychiatrovi jako urgentní případ. K mým 20 mg Elicei (již užívám již 5 let) ráno mi přidal jeden 30 mg Mirzatenu na večer, Bohužel u těchto léků trvá pár dní/týdnů, než doopravdy zaberou, jediná mnou zaznamenaná změna je taková, že jsem mnohem unavenější a mám problém ráno vstát do práce. Na úzkostné akutní stavy mi byl napsán diazepam 10 mg. Po použití jedné tablety se příznaky sice sníží, ale úplná úleva nepřichází. Je možnost zkombinovat diazepam s 3 mg lexaurinem nebo je lepší řešení použít dvě tablety diazepamu? Výrazně mě tyto stavy omezují při výkonu práce, nemocenskou si ale bohužel z finančních důvodů vzít nemohu.
    Předem děkuji za odpověď a přeji příjemný den.

Mgr. Michal Šefc

Dobrý den, co se týče léků, doporučuji se obrátit na psychiatry. Také bych rád zmínil, že i na úzkostné stavy mohou pomoci některé psychoterapeutické techniky, například si zkuste vygooglit Mindfulness nebo DBT techniky. Mohl by to být dobrý doplněk k lékům. Přeji pěkný den

Dobrý den,mohl bych se zeptat,jak dlouho zustava nikotin v tele?

Mgr. Michal Šefc

Dobrý den, nikotin se velmi rychle rozkládá na kotinin. Samotný nikotin lze vysledovat v řádu hodin (1-6), pro jeho produkt kotinin se uvádí až 48h. Důležité pro mě také jako pro psychologa zůstává, proč je váš dotaz na známém lékaři, když jde poměrně dobře vygooglit a zda nepotřebujete ještě něco.

od července mě trápily po celém těle. Někdy jsem sei díky tiku pohla,někdy byli silnější, někdy slabší. Dle mě je umocňoval kofein a alkohol.Tiky byli neviditelné, nebo alespoň trvali tak sekundu, pokaždé na jiném místě, prakticky jsem neměla šanci je zaznamenat. Tiky se objevovali spise když jsem byla v klidu. Šla jsem problém řešit s neurologem - ten na mě nic nevidi, EEG naprosto v pořádku, MRI naprosto v pořádku, svalová síla naprosto v pořádku. Krevní testy v pořádku. Před vyšetřením MRI jsem začala mít pocit tlaku a tuhnutí kolem oka, což nevim jestli je krční páteř - mám dle MRI zúžený kanálek a dost me krční páteř trápí. Poslední týden na sobe pozoruji - hlavně obě dvě nohy - napětí, pocit na dřevnatění lýtek, zachvěvy na stehnech, červíky a taková jakoby "lupnutí" svalu. Nevím jak to přesně nazvat, není to cukání, ani škubání, trvá to opět tak jednu vteřin a je to jak kdyby ten sval o sobě dal vědět. Vizuálně na sobě ale nic nevidim (snažila jsem se včera nohy pozorovat asi 2h... stydím se). Od včerejška mam antidepresiva, nebot se klepu, mam vnitrni stres z toho, že je mi 28 a mam ALS. Vcelku hodně cvicim, ted aktualne nejim a moc nespim, mam strach jít i spát. Párkrát se mi stalo, že jsem měla v noci pocit, že nemuzu dýchat. Dva měsíce zpět jsem si zablokovala všechny žebra... má paní neuroložka mi řekla, že ALS vypada jinak, ale ted se projevilo zase takove tikani, svalu, jako kdyby tam byla bublina. Jsem fakt uplně psychicky vysosaná a myslím na to, jak se budu muset další rok zabít...

Mgr. Michal Šefc

co píšete zní velmi závažně, pokud neurologie nic nenašla, napadá mě, jestli jedním z důležitých faktorů není právě nahromaděný stres. Koktejl stresových hormonů připravuje tělo na akci a někdy se může manifestovat ztuhnutím svalů či jejich záškuby. Z hlediska psychologie mohou problémy s dýcháním být spojeny s úzkostí či panickým záchvatem či astmatem. Co rozhodně nepodceňte jsou myšlenky, že se budete muset zabít. Doporučuju nakombinovat léčbu s psychoterapií za účelem zastabilizování a nalezení nových východisek,...

Chtela bych Vás poprosit o názor a předem se omlouvám za to, zda je moje otázka směšná. Předem podotýkám ze můj zdravotní stav není prehnane závazný. Moje obvodní lékařka mi předepsala pouze na zkoušku lék Assentra, netrpim, depresemi, jen čas od času se potykam se strachem, nejsou to závazně uzkosti,, zasla jsem za ni sama, informovat se jak by se to dalo případně řešit a napsala mi tento lék, ale až doma jsem zjistila ze to jsou antidepresiva, dočetla jsem se o jejich docela vážných vedlejších účincích a po první poloviční dávce jsem je okamžitě přestala brát ( lékařku jsem informovala,ještě jednou podotýkám ze můj stav není přehnaně vážný, normálně funguji), moje otázka ale zda mi ta jedna dávka,půlka tablety 50 mg nemohla nějak uškodit, nemohlo mi to způsobit nějaké změny, vím ze to zní možná směšné ale s antidepresiva nemám žádné zkušenosti a při vsi úctě ani nechci mít. Své potíže nechci řešit touto cestou. Moc Vás prosím o vás názor.
    Dekuji.

Mgr. Michal Šefc

Dobrý den, Asentra se rozkládá v játrech a upravuje hladinu serotoninu (někdy nazývaného hormonu štěstí) v mozku. Při takto malé dávce by k dlouhodobějším potížím (pokud nemáte potíže s játry nebo neberete další medikaci na úpravu nálady) dojít nemělo. Pokud byste svůj strach nechtěla léčit léky, domluvte se určitě se svojí obvodní lékařkou. Pokud byste měla zájem, strachy na úrovni kterou popisujete pomáháme řešit my (psychologové a psychoterapeuti).

• DObrý den, ráda bych se zkontaktovala s výše zmíněnou paní neznámou. Letos se mi stalo to samé co jí

DObrý den, ráda bych se zkontaktovala s výše zmíněnou paní neznámou. Letos se mi stalo to samé co jí, po více jak 7 letech boje s rakovinou odešel 4.7. můj manžel. Je mi 49 let a máme ještě 2 děti 10 a 11 let...Snažím se situaci řešit novým zaměstnáním a komunikací s těmi co mám ráda a co mi pomáhají Pokud by to panípomohlo, můžeme si dát kotakt a být na to dvě...je to moc těžké h všude vidět., jsem v domě kde jsme byli také stejně jak paní--děkuji za případný kontakt

Mgr. Michal Šefc

Dobrý den, pokud tomu dobře rozumím, hledáte tu kolegyni s podobnou životní situací a nabízíte jí sdílení pocitů a tipů. Držím palce, abyste obtížnou situaci zvládla, a ideálně nalezla i ztracený kontakt na kolegyni. A pokud byste potřebovala podporu jsme zde a připraveni pomoci.

• Dobrý deň.Chcela bi som sa opýtať prečo citim stále dym v nose akoby to bol dym z pece.Liecim sa na

Dobrý deň.Chcela bi som sa opýtať prečo citim stále dym v nose akoby to bol dym z pece.Liecim sa na štítnu žľazu 25 rokov.Covid som nemala asi je to po 4 krát....raz do mesiaca.. ďakujem za vašu odpoveď.

Mgr. Michal Šefc

Dobrý den, obávám se, že váš dotaz by měl jít spíše na vašeho praktického lékaře než na psychoterapeuty. Obecně bych zkusil na vašem místě vygooglit čichové halucinace - příčiny. Přeji pěkný den

• Dobrý den, již asi týden se cítím, tak nějak zvláštně, nesoustředěně, malátně a jako bych byl mimo.

Dobrý den, již asi týden se cítím, tak nějak zvláštně, nesoustředěně, malátně a jako bych byl mimo. Nemám moc náladu cokoliv dělat a jsem vlastně bez nálady. Na druhou stranu funguji normálně. Samozřejmě se čtu různé informace na internetu. Takže na mě vyskakují derealizace, poruchy štítné žlázy a podoben. A tak trochu mi z toho hrabe a neustále se testuji jestli náhodou tohodle nebo tamhleto. A celou dobu na to myslím, tak je možné, že si něco vsugeruji.

Co udělat, případně kam zamířit na vyšetření?

Mgr. Michal Šefc

Dobrý den, nesoustředěnost a malátnost ukazují buď na psychické příčiny: např. zvýšenou míru stresu, nedostatečné dosahovaní krátkodobých či dlouhodobých cílů apod. nebo mohou mít i biologický podklad: právě například v kolísání hladin hormonů či neurotransmiterů, kvalita spánku atd.
    Pokud máte pocit, že je něco špatně doporučuji konzultaci s psychologem / neurologem, tipy kam zajít by mohl dát i obvodní lékař, které by vás měl znát lépe.

Добрий день. Мені потрібна справка для автошколи де і як я можу її отримати?

afanasyeva.kri@gmail.com для автошколи.

Bolesti břicha
    Zápach cítím aceton, zvratky kolem sebe
    Obtížné dýchání
    Bolest celýho těla
    Méně vnímám a zmatenost
    Křeče v břiše
    Pískání v uších občas
    Atd tohle jsem na sobě vypozoroval docela i dost ve stresu jsem každý den musím něco řešit a dětství hodně mě poznamenalo neměla jsem to lehký tak by mě zajímalo co semnou je

Mgr. Michal Šefc

Dobrý den, máte toho hodně, celkově mi to zní jako možná otrava alkoholem, podezření na začínající diabetes a ostatním příznakům se věnujeme jako terapeuti a psychologové. Jsme vám k dispozici a přeji ať najdete nejen příčiny vašich potíží, ale i jak s nimi zatočit.

• Dobrý den, od raneho detstvi (5let) mne trapi neschopnost pozrit maso jinak nez v mlete podobe (napr

Dobrý den, od raneho detstvi (5let) mne trapi neschopnost pozrit maso jinak nez v mlete podobe (napr.:mlete maso na vsechny zpusoby, salamy, parky, uzeniny).Dela mi problem jist maso kvuli jeho "nitkovite" strukture. Nejsem schopna pozrit steaky, veprovou panenku,vadi mi i maso v polevce.Problem se strukturou mam i u ryb.Vzdy, jakmile si dam do ust maso takoveto struktury, se mi spusti daveni a ja nemam sanci maso polknout.Udajne to vzniklo v detstvi, kdy jsem se rozhodla, ze nebudu jist zviratka.Nicmene ja na maso chut mam,voni mi, jist ho chci, vynahrazuji si to mletou podobou, ale rada bych se v zivote stravovala normalne. Uz i kvuli tomu, ze mam male dite, kteremu chci jit prikladem a bojim se toho, aby tento navyk nemelo take. Existuje nejaka moznost se tohoto prokleti zbavit ?Snazila jsem se v prubehu let konzumaci masa zkouset nekolikrat, avsak vzdy marne.

Mgr. Michal Šefc

Dobrý den, tento typ potíží lze úspěšně odstraňovat také prostřednictvím nácviků a analýzou myšlenek a pocitů během nich. Něčím takovým se zabývá například kognitivně - behaviorální terapie. Zkuste si zagooglit a podívat se, zda by se pro vás zmíněné techniky hodily. Pokud ne doporučuji to zkusit s konzultací u psychoterapeuta.

prosím vás o radu/doporučení, jestli jít s nemocí - hraniční poruchou osobnosti raději za psychologem nebo psychiatrem.
    Děkuji za odpověď

Mgr. Michal Šefc

Dobrý den, záleží také na Vašem aktuálním stavu, u hraniční poruchy bývají například časté pokusy o sebevraždu či sebepoškozování, kdy je s výhodou mít i možnost léků (předepisuje psychiatr). Pro naplánování zvládání každodenních situací a preventivních opatření doporučuji psychoterapeuty či psychology. Pokud vás toto téma zajímá, doporučuji kontaktovat organizace zabývající se touto poruchou, v Praze je to např. Kaleidoskop o.s.

• Dobrý den, chtěl bych se zeptat úplně obecně tj. může se člověk změnit? Stále pročítám další a další

Dobrý den, chtěl bych se zeptat úplně obecně tj. může se člověk změnit? Stále pročítám další a další články o tom, že člověk má nějaké charakterové rysy a vlastnosti, se kterými se rodí a že osobnost člověka je do značné míry předurčena v jeho genech a nemůže ji sám člověk ovlivnit. Určitě vím, že se tím dá naučit pracovat, ale dá se to změnit? Můžu změnit to, jaký jsem člověk, jak věci vnímám, jak reaguji, jak přemýšlím, jak věci prožívám, atd atd? Nebo vše tohle mi je prostě předurčeno a já s tím už nic nesvedu?

Mgr. Michal Šefc

Dobrý den, myslím že správná otázka není "zda se můžeme změnit?", ale "co všechno a do jaké míry můžeme změnit?" Tématem se zabývá nejen psychologie, ale i filosofie.

• Dobrý den.Je kompulzivni porucha i to že někdo je uavysli na určitých věci jako plenek a pvc kalhote

Dobrý den.Je kompulzivni porucha i to že někdo je uavysli na určitých věci jako plenek a pvc kalhotek k uspokojení. A kontrola že ten člověk má.
    Že ten člověk to nosí i ven s líbí se mu to, a je pakv klidu. Mám, kamaráda a ten na tomhle ujíždí.
    Kazdy máme něco. Rád se tím svěřuje a eiakto určitým lidem.
    Nebo posila fotky jak maplenky a pvc kalhotky. Mě připadá že je to i uchylka fetiš.
    Take to nemal jednoduché v životě, a
    Že musí častěji si dělat dobře.
    Několikrát za den.
    Má přítelkyně si myslí že to má společného z nějakou poruchou chování atd.
    Dekuji za odpověď.
    Hezký den.

Mgr. Michal Šefc

Dobrý den pokud vás toto téma zajímá, doporučuji podívat se googlu na heslo "adult baby". V odborném světě lze toto chování najít pod pojmem infantilismus např. wikipedie. Kompulze je spíš definována jako chování, které je nutkavé a zhoršuje obecné fungování člověka. Pokud má pocit, že by se mu žilo lépe kdyby toto chování zredukoval/odstranil doporučuji kontaktovat psychoterapeuta či psychologa.

• Dobrý den, odborníkem mi byla diagnostikována narcistická porucha osobnosti a rád bych se o tom dozv

Dobrý den, odborníkem mi byla diagnostikována narcistická porucha osobnosti a rád bych se o tom dozvěděl více informací. Vždy jsem si myslel, že se starám o potřeby jiných lidí, že rád nezištně pomůžu někomu, u koho vidím, že to potřebuje, že mi je upřímně líto lidí, kteří trpí. Tato diagnoza ale nasvědčuje o úplném opakuji a já tedy hledám, kde je pravda. Nepopírám, že nějaké charakterové rysy spojené s touto diagnozou nemám, z dostupných zdrojů ale popis této poruchy osobnosti zní zcela hrozně.
    Chtěl bych se tedy zeptat na pár otázek -
    Musím naplňovat veškerý popis této poruchy osobnosti? A opravdu to musí být v takové "síle", která se uvádí na internetu?
    Nemůžu mít někoho upřímně a nezištně rád nebo něco dělat pro druhého bez očekávání nějakého prospěchu pro mě?
    Můžu být vlastně vůbec dobrý člověk?
    Rád bych se zlepšil a bojoval sám se sebou, ale k tomu potřebuji zodpovězení těchto otázek, abych zjistil, jak na tom jsem.Vím, že mám narcistické rysy zvýrazněné, ale zároveň si myslím, že je ve mně i dost dobra a empatie k okolnímu světu, která ne vždy vyjde na povrch, ale někde ve mně je a já bych se rád naučil pracovat sám se sebou, abych byl lepším člověkem jak pro sebe, tak pro lidi okolo mě a využíval v sobě co nejvíc ty dobré vlastnosti a byl připraven na to, kdy se vynoří ty špatné, protože vím, že ty nikdy nezmizí.
    Předem děkuji za odpověď.

Mgr. Michal Šefc

Dobrý den, k Vaší otázce o diagnóze: odborník Vás diagnostikuje na základě toho, že splníte dostatek diagnostických kritérií, obvykle ne všechna. Navíc diagnóza uvádí jen obvyklé tendence, tedy to neznamená že by se člověk s depresí nemohl v rozličných situacích usmívat či bavit, i když spadá do diagnostické kategorie.

• Dobrý den, byla mi odborníkem diagnostikována narcistická porucha osobnosti. Vždy mi příšlo, že se z

Dobrý den, byla mi odborníkem diagnostikována narcistická porucha osobnosti. Vždy mi příšlo, že se zajímám o druhé a dokážu se do nich vcítit, že opravdu mám někoho rád bez postranních úmyslů a že nejsem sebestředný v každé situace a snažím se přijít na to, jestli to byl jen můj sebeklam nebo to opravdu tak bylo.
    Pravda je, že poslední rok jsem se dost uzavřel do sebe a narcistní vlastnosti se mi dost zvýraznily a proto bych na tom chtěl pracovat. Příjde mi, že špatné vlastnosti s touto poruchou/osobností, se objeví hlavně, když mám já sám problém, ale když jsem šťastný, tyto charakterové rysy jdou do ústraní.
    Otázkou ale je, jestli to můžu zvládnout? Můžu to překonat a změnit se, naučit se s tím pracovat?
    Znamená tato diagnoza, že opravdu nemůžu mít někoho upřímně rád bez toho, abych od toho něco očekával? Pokud jsem narcis, nemůžu být empatický? A můžu být vůbec dobrý člověk?
    A ještě mi dovolte poslední otázku - Musí být všechny informace, které si na internetu přečtu, i v mém případu pravdivé či to má každý člověk s touto poruchou osobnosti indiviuálně nastavené? Jsou zde nějaké obecné definice, které jsou děsivé a pokud by byly opravdu stoprocentně pravdivé, tak být dobrým člověkem ani nemohu...
    Předem moc děkuji za odpověď. Rád bych na sobě pracoval, ale k tomu musím mít nějaký základ, který bych rád našel zodpovězením těchto otázek.

Mgr. Michal Šefc

Dobrý den, hodně záleží na základě čeho vám byla tato porucha diagnostikována. Není otázka "zda se vám to podaří zlepšit", ale "nakolik". Jde také o konkrétní situace, jak píšete. Například jak být obezřetnější v situacích, kdy máte problém. Pokud byste chtěl, ve zorientování vám můžeme pomoci.

• Dobrý den prodělal jsem svou příhodu a zhoršil se mi zrak na levém oku v částečně nevidím do strany

Dobrý den prodělal jsem svou příhodu a zhoršil se mi zrak na levém oku v částečně nevidím do strany k tomu se mi přidali deprese doktorka mi předepsala antidepresiva sertralin je tento postup správný děkuji za odpověď.

Mgr. Michal Šefc

Sertralin je vhodný na zmírnění deprese, ale obvykle neřeší příčinu deprese. Doporučuju kombinaci s psychoterapií, koučingem, či jiným přístupem, který se bude zabývat vyřešením příčiny. Pěkný den

• Dobrý den, pane doktore, chtěla jsem se zeptat ,zda infantilita je vrozená nebo získaná. Jak se chov

Dobrý den, pane doktore, chtěla jsem se zeptat ,zda infantilita je vrozená nebo získaná. Jak se chovat k příbuzné, u níž se tato diagnóza potvrdila? Jedná se o ženu ve věku 40 let, která má nyní své první dítě.(necelý rok). Vycházíme spolu dobře, ale na některé věci a chování mám odlišné názory a nelze to tolerovat,bere to jako nekamarádský projev a prší jen výčitky.Jak s ní komunikovat? Díky za odpověď.

Mgr. Michal Šefc

Dobrý den, infantilismus je dřívější označení pro nedospělé chování. Obvykle spojené s impulsivitou a množstvím emocí. Jde o způsob uvažování, který je získaný, resp. dominantní. Mohou k němu být vrozené dispozice, např. nízká emoční stabilita apod. Co se týče komunikace doporučuji otevřít si wikipedii na stránce "Transakční analýza" a přeskočit na druhou část - komunikace z role rodiče, dítěte a dospělého. Případně asertivní techniky komunikace. Něco z toho vy vám mohlo pomoci. Pokud ne, vždy jsme tu ještě my. Hodně štěstí

• Dobrý den, odmalička trpím na zvracení ze stresu/nervozity. První den ve škole, první let letadlem a

Dobrý den, odmalička trpím na zvracení ze stresu/nervozity. První den ve škole, první let letadlem apod. Skrz pubertu si tyhle stavy nepamatuji, ale vše se mi vrací teď. Připadá mi, že už je to moje naučená reakce. Při zkouškovém na VŠ jsem měla ústní zkoušku, ze které jsem byla dost nervózní a musela jsem si odskočit na WC. Nebo když mám jakoukoliv sebemenší stresovou situaci hned si vsugeruji zvracení. Nějaké rady jak toto odbourat, začína to být už omezující. Např. včera jsem byla strašně nervózní před pohovorem, necítila jsem ruce a bušelo mi srdce a hned jsem zas myslela na to, že budu zvracet. Tak jsem šla na záchod, ale neměla jsem potřebu zvracet. Pak jsem o tom furt přemýšlela a nakonec jsem samozřejmě zvracela. Už nevím, co s tím. Přijde mi, že zvracení je jediná možnost. Nemám žadné poruchy přijmu potravy. Tohle je čistě vždy v té dané situaci. Snažím se to vždy rozdýchat, ale mám v hlavě zafixované stres=zvracení. Hlavně mi už přijde, že mě stresuje jen to, že budu zvracet. Že bych ani z dané situace nebyla nervózní, ale že se prostě bojím toho, že budu zvracet.

Mgr. Michal Šefc

Dobrý den, v zásadě vidím dvě možnosti buď trénink zvládání konkrétních situací a ve vašem případě myšlenek nácvikem např. DBT/KBT přístupem, autoregulačními technikami nebo se vydat do doby, kdy to začalo a pochopit proč na vás jde zrovna zvracení a jestli by to šlo vyměnit za jiný vzorec myšlení a chování. Kdybyste chtěla můžeme se na to podívat, měl bych mít ještě volné termíny v Praze i online.

už rok u mě převládají potíže se zatuhlým šíjovým svalstvem a s tím spojená bolest horních končetin. Nejprve se bolest objevovala pouze při námaze rukou na počítači nebo při běžném používání rukou u domácích prací. Ruce se stávaly víc a víc unavené a přetížené z běžných denních aktivit (např. čištění zubů, česání vlasů, míchání vařečkou, krájení jídla...). Při sdělení těchto problémů moji praktické lékařce, mi bylo udělané komplexní vyšetření na revmatologické onemocnění, boreliózu, štítnou žlázu a další. Bohužel se žádná nemoc neprokázala a lékařka se rozhodla můj problém vůbec neřešit.
    Byla jsem odkázaná navštěvovat soukromou fyzioterapeutku, která si taktéž po několika sezeních nevěděla rady. Nakonec jsme došli k závěru, že by moje obtíže mohly být způsobeny stresem, kterého mám poslední rok požehnaně. Fyzioterapeutka mi doporučila užívat z volně dostupných léku Guajacuran nebo zkusit vyzkoušet CBD kapičky. Dnes používám obojí a došlo k mírnému zlepšení mého stavu. Chtěla bych se zeptat jestli je možné Guajacuran užívat dlouhodobě (nyní užívám dva měsíce)? Případně jestli tento problém řešit jinými léky na lékařský předpis nebo zajít rovnou za odborníkem?
    Děkuji za odpověď.

Mgr. Michal Šefc

Guajacuran má dobré recenze na uvolnění ztuhlého svalstva což je mimochodem průvodním jevem stresu. Stres a ztuhlost svalů lze léčit různými přípravky, ale zamyslel bych se i nad změnou životního stylu aby se vliv stresu (a tím i napětí a únavy a bolesti svalů) snížil. Se stresem jako psychologové a psychoterapeuti pracujeme často, tak doporučuji vyzkoušet sezení, zda by šel zredukovat a jestli to bude mít vliv na vaše obtíže.
    Přeji pěkný den

Dobry den,
    mam asi rok a pul velmi silne bolesti v zatylku (dle vysetreni asi neurologickeho puvodu). Lek na bolest nepomohl, proto mi bylo postupne presepsano nekolik leku na uklidneni, 2x antidepresiva a 1x antiepileptika, vse bez efektu na bolest, ovsem se zhorsenim stavu me emocni stranky. Byla mi doporucena psychoterapie. Nauci me terapeut nevnimat zachvat takove bolesti, ze se nemohu soustredit na nic jineho, tecou mi slzy bolesti a mohu jen cekat az to zase prejde? Koho byste mi doporucili? Dekuji.

Mgr. Michal Šefc

Dobrý den, co se týče psychoterapie, tak je důležité uvědomit si, co všechno potřebujete. Například na zvládání záchvatů bolesti se hodí autoregulační techniky, hypnóza a různé nácviky Behaviorální terapie (KBT, DBT apod.). Také tam vidím linku, jak zvládat život když se léčba zrovna příliš nedaří, k tomu je mnoho přístupů. Já například používám strategický - zaměřit se na to co funguje a to posílit, na základě toho navrhnout zvládací mechanismy pro období, kdy máte bolesti. Pokud byste měl zájem, mám volné termíny, můžeme se také podívat, jaké jsou možnosti psychoterapie pro vás. (Jsem v Praze a online, používám i DBT a autoregulační techniky, pracuji s psychosomatizací, ale pokud byste chtěl vyzkoušet hypnoterapii tak budete muset zagooglit). Přeji ať najdete co hledáte
    Michal Šefc

Často kladené dotazy