Dotazy od pacientů (26)
Dobrý den, kamarád se mi svěřil, že už několik let slyší v hlavě hlasy, které komentují dění kolem něj. Také komentují jeho každodenní činosti, kritizují jeho i ostatní nebo pomlouvají. Občas prý slyší i náhodná slova nebo spojení bez souvislosti s realitou. Hlasitost hlasů je prý různá...občas je to tichý šepot, jindy na něj mluví, jako ostatní osoby v místnosti nebo na něj dokonce křičí. Někdy se při rozhovoru stane, že mě přeruší a zeptá se mě, jestli jsem něco řekl. Z 90 % daná věc vůbec nesouvisí s tím o čem jsem mluvil. Často si na tyto hlasy stěžuje a jsou mu nepříjemné, ale bojí se jít k odborníkovi (nejspíš ze studu). Mohu se zeptat jaké jsou možnosti léčby, případně jak se tato porucha jmenuje a jestli má nějaké další příznaky? V žádném případě se mu nesnažím nahradit lékaře, spíše chci mít představu o tom, co se mu děje v hlavě, abych pochopil jeho chování a dokázal ho motivovat k oné návštěvě lékaře. Za jakoukoli odpověď předem děkuji.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, zkuste se podívat na článek o schizofrenii např. heslo Schizofrenie na wikipedii
Hlavní otázkou je: nakolik mu hlasy překáží v běžném životě a co by se muselo stát, aby měl už opravdu důvod řešit je s odborníkem. Pokud by byla schizofrenie z diagnóz nejblíže, hledaný odborník bude nejspíše psychiatr. Pomoci ho najít může obvodní lékař nebo pojišťovna.
Přeji ať najdete co hledáte
Dobrý den, omlouvám se za porušení specifikací o tvorbě otázky, ale můj případ je docela komplex
omlouvám se za porušení specifikací o tvorbě otázky, ale můj případ je docela komplexní. Poslední 2 roky mám bezdůvodné, opakující se psychické problémy, podařilo se mi je podrobně identifikovat až teprve nedávno.
Problém:
Od 4-5 měsíce roku mám život v pořádku(tzn. chuť do života, k jídlu, pozitivní myšlenky, dělám více aktivit, chodím do přírody, posiluju, scházím se s více lidma, dělám muziku).
Kolem 11-12 měsíce začnu být líný, přestanu mít chuť k jídlu, motivaci k životu, mám deprese(v minulosti jsem je měl a naučil jsem se je řešit, když jsem znal příčinu, teď ji ale neznám), jsem méně soucitný a mám předsudky skoro ke všemu, chci být pořád sám, mám větší sklony k závislostem na jakýchkoli činnostech zabíjejících nudu, začnu kouřit, pít alkohol(nejsem alkoholik), hrát počítačové hry, přílišně se uspokojovat, neuvěřitelně se nudit a zároveň nemít chuť k dělání čehokoli produktivního(příklad:kdybych byl někdo jiný a četl tento příspěvek, nedostal bych se nejspíše ani do jedné třetiny). Hudba je semnou pořád i přes tuto dobu, avšak tentokrát asi v poměru 2/10 v čase, ve kterém se ji věnuji.
Obě proměny se dějou naprosto přirozeně bez jakýchkoli podnětů(jediným by mohl být fakt, že problémy probíhají přes zimu, nemám ji rád).
Podrobnosti: na základní škole jsem byl lehce šikanovaný, otec byl alkoholik, choval se netolerovatelně, od 12 do 20 let jsem byl v depresích, několikrát se pokusil o sebevraždu, řezal se, pálil se, měl obrovské problémy se zažíváním, příjmem potravy. Nikoho neviním, hlavní část viny byla na mojí psychice(příliš jsem si všechno bral, byl přecitlivělý, řídil se názory ostatních a nevěděl jsem jak řešit problémy).V dnešní době jsem se vším jsem smířený a všechno jsem si vysvětlil a pochopil, nemyslím na to, necítím zášť k ničemu z minulosti. Nikdy jsem nebyl u psychologa, nebral žádné prášky ani drogy kvůli svému stavu.
Jsem člověk který se hodně nechá ovlivňovat názory ostatních a dokáže najít porozumění v hodně lidech, ze kterých pociťuju, že jsou správní. Dobré kontakty s lidmi mě posouvají hodně dopředu, špatné kontakty zase zpět. Mám problémy s koncentrací a občas je doba, než mi věci dojdou, o dost delší než u ostatních(tyto problémy mám ale od plenek, je to i jeden z důvodů šikany).
Mám blízký okruh přátel, kterým můžu věřit, přítelkyni, se kterou jsem si vyřešil všechny problémy i nedostatky. Obojí o mých problémech ví. Mám podporující rodinu a jsem za všechny rád. Je mi 22 let, vždy jsem byl podvyživený ale poslední 2 roky si z toho hlavu nedělám. Pracuju v mezinárodní IT společnosti, neoplývám v ní talentem ale mám dostatek volného času a peněz. Nedělám si ani nemám nepřátele. Bydlím v bytě se dvěma bývalými splužáky ze střední školy, se kterými jsem se za rok co s němi bydlím ani jednou nepohádal, můj život je v dobrém stavu. Nerozumím tedy, z jakého důvodu přichází už druhý rok tyto psychické problémy a tím pádem tím způsobuji problémy i přátelům, rodině a přítelkyni.
Otázka:
Píšu zde pro odbornou reakci a radu, jak by se s tím prosím dalo něco dělat?ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
z toho co popisujete mi připadá, že byste rád sám sobě více porozuměl. To o čem píšete zkuste dohledat pod sezóní depresí, kdy se v zimním období nesyntetizuje dostatek vitamínu D a dalších látek a koresponduje to např. s větší depresivitou severských národů v období nedostatku světla. Jednou z možností je hledat dobré porozumnění sobě - co se děje když,... tak jak to popisujete. V psychoterapii se pak věnujeme obvykle i tomu, co s tím udělat. Pokud byste měl zájem já i kolegové jsme vám k službám.
Dlouhodobě (v zásadě celý život) se potýká s psychickými potížemi. Nulová sebehodnota. Paralyzující pocity viny a strachu. Smutek. Zvládám přežívat ze dne na den, ale nevidím větší smysl vlastní existence. V několika akutních situacích jsem již vyhledala pomoc psychologů i psychiatra. Spolupráci jsem ale po odeznění nejhorších potíží ukončila. Opakovaně vnímám, že bych potřebovala dlouhodobou důkladnou psychoterapeutickou/psychologickou práci. A nyní opět sbírám síly s ní začít. Problém je, že nevím, jak najít vhodného odborníka. Žádný z psychologů, které jsem v minulosti navštěvovala mi vlastně nevyhovoval (byli z mého pohledu buď příliš přátelští, příliš ezoteričtí nebo naopak příliš rozumoví). Jak najít někoho, s kým si budeme sedět, zvlášť když doba od kontaktu do prvního sezení se v případě neakutních potíží pohybuje v řádu měsíců? Přeji pěkný den a předem moc děkuji za rady.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, trochu vás může navést čtení medailonků na internetu například v Equitě (Praha) mám čekací lhůty max. týden. Také se můžete podívat na videomedailonky terapeutů na webech online terapií (třeba Hedepy.cz nebo terapie.cz), většina z nás má k online terapii i ordinaci nebo centrum, kde působí. A není to celé vlastně trochu i o tom, jak dosáhnout a pravidelně dosahovat svých cílů, bez ohledu na to jestli je terapeut esoterický, či přátelský a jak se naučit tu cestu plánovat a zhodnocovat? Přeji hodně sil a ať brzy najdete koho hledáte
Rozešli jsme se po 1,5 roce s partnerem. Při odchodu jsme si vyříkali spoustu věcí co jsme měli udělat už dříve. Myslíte,že je ještě šance na návrat?
Ano
Dobrý den, paní doktorko, zabývate se také panickou poruchou/panickou úzkostí? Kolik by stála konzultace (mám VZP)?
Děkuji.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
V rámci VZP jsou nově příspěvky 500/sezení podívejte se na jejich stránky dusevnizdravi. vzp .cz Je tam i seznam psychoterapeutů.
Dobrý den, syn (20 let) má v současnosti před maturitou. Už na začátku školního vzdělání byla diagn
syn (20 let) má v současnosti před maturitou. Už na začátku školního vzdělání byla diagnostikována těžká porucha pozornosti (možná i Aspergrův syndrom). V prvním a druhém ročníku na střední škole jsme to s mou výraznou pomocí zvládali, ale nyní, když by měl zapnout nejvíce, se děje pravý opak, je úplně apatický, na vysvědčení v pololetí měl dvě pětky, neustále se zavírá do pokoje a minimálně komunikuje. Je toho na něj evidentně moc. Dle výsledků na ZŠ a po pradenství psycholožky jsem se rozhodli pro střední školu (má nadprůměrné IQ).Byla jsem s ním na psychiatrii, první pohovor trval 20 minut a bylo mi řečeno, že depresí netrpí, nemá smysl mu dávat antidepresiva a na poruchu pozornosti žádný lék neexistuje. Prý mám domluvit se školou opakování čtvrtého ročníku. V ped. psychol. poradně mi byla doporučena psychoterapie, aby se syn "otevřel" a začal komunikovat s okolím. Samozřejmě jsem souhlasila - už jsem ze stávající situace zoufalá. O penězích nepadlo ani slovo. Vyhledala jsem si kontakt na internetu a byla šokovaná, že se toto poradenství musí platit, a to takovými vysokými částkami. Nechodím do práce, zůstala jsem se synem doma, protože potřebuje neustálou podporu v učení a kontrolu, jinak bychom to vůbc nezvládali. Byla jsem i u VZP, zda by vyla nějaká možnost příspěvku na terapii, ale bez úspěchu. Mohl by mi někdo pomoci? Já si terapii pro syna za těchto podmínek dovolit nemohu. Děkuji mnohokrát za každou pomoc.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
spolupracuji s dalšími kolegy viz seznam s VZP a ta nově nabízí příspěvky 500/sezení na terapie na dusevnizdravi. vzp. cz. Jinak doporučuji urychleně najít příčinu zhoršeného prospěchu. Pokud byste chtěli, existují organizace, které nabízejí terapie zdarma. U možného Aspergrova syndromu můžete zkusit kontaktovat např. sdružení Apla. Kontakty mohou předat pedagogicko psychologické poradny, se kterými doporučuji konzultovat. Případně školní psychologové.
Často kladené dotazy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na flek, který se mi udělal v podpaží (mírně pod podpažím). Nejprve
Dobrý den, může se jednat o přehnanou alergickou reakci po aplikaci deodorantu…