Dobrý den, byla mi odborníkem diagnostikována narcistická porucha osobnosti. Vždy mi příšlo, že se zajímám o druhé a dokážu se do nich vcítit, že opravdu mám někoho rád bez postranních úmyslů a že nejsem sebestředný v každé situace a snažím se přijít na to, jestli to byl jen můj sebeklam nebo to opravdu tak bylo.
Pravda je, že poslední rok jsem se dost uzavřel do sebe a narcistní vlastnosti se mi dost zvýraznily a proto bych na tom chtěl pracovat. Příjde mi, že špatné vlastnosti s touto poruchou/osobností, se objeví hlavně, když mám já sám problém, ale když jsem šťastný, tyto charakterové rysy jdou do ústraní.
Otázkou ale je, jestli to můžu zvládnout? Můžu to překonat a změnit se, naučit se s tím pracovat?
Znamená tato diagnoza, že opravdu nemůžu mít někoho upřímně rád bez toho, abych od toho něco očekával? Pokud jsem narcis, nemůžu být empatický? A můžu být vůbec dobrý člověk?
A ještě mi dovolte poslední otázku - Musí být všechny informace, které si na internetu přečtu, i v mém případu pravdivé či to má každý člověk s touto poruchou osobnosti indiviuálně nastavené? Jsou zde nějaké obecné definice, které jsou děsivé a pokud by byly opravdu stoprocentně pravdivé, tak být dobrým člověkem ani nemohu...
Předem moc děkuji za odpověď. Rád bych na sobě pracoval, ale k tomu musím mít nějaký základ, který bych rád našel zodpovězením těchto otázek.
poruchy osobnosti jsou z terapeutického hlediska specifické tím, že si osoby jimi trpící často plně neuvědomují dopady svého chování a odchylky od normality v jejich prožívání a vystupování. Tím, že si pokládáte výše uvedené otázky, jste vykročil správným směrem k hledání cest k řešení Vaší situace. Zároveň každá diagnóza je pouze všeobecným shrnutím symptomů dané poruchy a tedy i míra jejich projevů a vlivu na individuální život klientů je vždy jedinečná.
Přeji Vám mnoho sil a úspěchů při řešení Vaší situace. Andrea Kretíková
Přeji Vám mnoho sil a úspěchů při řešení Vaší situace. Andrea Kretíková
Dobrý den, hodně záleží na základě čeho vám byla tato porucha diagnostikována. Není otázka "zda se vám to podaří zlepšit", ale "nakolik". Jde také o konkrétní situace, jak píšete. Například jak být obezřetnější v situacích, kdy máte problém. Pokud byste chtěl, ve zorientování vám můžeme pomoci.
diagnóza je nálepka, označení, které pomáhá těm, kdo rozřazují lidi do různých kategorií.
Vy by jste se měl více zaměřit na to co s tím a jak žít štatný život. Už jen z dotazu je patrné, že by jste byl rád dobrým člověkem a pokud máte tento záměr, můžete na tom pracovat a ideálně s nějakým terapeutem.
Kdo chce být dobrým člověkem a pracuje na tom, postupně se jim stává, ale nikdy nedosáhne dokonalosti. Kdo si o sobě, bez jakékoliv pochybnosti, myslí že už je dobrým člověkem, je zaslepen svou sebestředností.
Nechte diagnózu diagnózou a najděte si terapeuta. Přeji Vám šťastný výběr.
Lucian Kantor
Nechte diagnózu diagnózou a najděte si terapeuta. Přeji Vám šťastný výběr.
Lucian Kantor