Dotazy od pacientů (13)
Krásný den, přicházím za Vámi s pro mě vážnou otázkou a moc doufám, že společně najdeme odpověď. Předem moc děkuji.
Mám mladšího bratra, nyní je mu patnáct let. Já už jsem dospělá. Bratr je adoptovaný, je si toho vědomí od mala, nikdy jsme mu o to m nelhali. Náš otec ho však nikdy podvědomě nepřijal. Miluje ho, dokáže se o něj v rámci jeho možností postarat, na první pohled byste si toho nevšiml. Já jsem to zjistila asi před půl rokem, když jsem si začala skládat všechno dohromady. Sama jsem se minulý rok potýkala s vážnými problémy (nespavost, stavy úzkosti, panické ataky několikrát denně a těžká deprese). Ale to už je za mnou. Dosáhla jsem klidu a odpuštění a nyní cítím už jen vděčnost, jsem vyrovnaná.. můj vztah s otcem už mám v sobě vyřešený a tuto kapitolu uzavřenou. Je to nyní v pořádku. Vše bylo v důsledku toho, že když jsme byli malí, náš táta se opíjel a v důsledku toho byl agresivní. Pět let jsme žili v psychickém i fyzickém teroru. Já už jsem v pořádku, ale těsně předtím, než jsem byla "na konci své cesty" k uzdravení a vyléčení se z těchto stavů, které byly důsledkem domácího násilí, se můj bratr začal chovat řekněme nehezky.
V době, kdy se u nás odehrávaly hororové scénáře bratrovi bylo pět let, žil v tom tedy do svých deseti let. Je pravda, že si toho pamatuje méně než já a i jinak. Ale o to nejde. S otcem jsme se po rozvodu viděli jen na víkendy klasicky jednou za dva týdny. Ani jeden jsme k němu viditelně netíhli, protože nám ublížil. Bratr však vždy uměl dosáhnout toho, čeho dosáhnout chtěl. Otce využíval a vlastně i všechny okolo. Těsně předtím, než jsem se "vyhrabala" ze svých psychických problémů se bratr začal chovat divně. Spolu jsme vždy měli v celku bežný vztah. Nejdřív to začalo nadávkami a urážkami, které trvaly od rána do večera každý den. Postupem času jsem si zvykla a naučila se to ignorovat. Intenzita se však zvyšovala. Začal do mě pak žďuchat, jen tak "omylem". Což mu také nestačilo. Vše omlouval tím, že jsem na otce zlá, protože s ním nekomunikuji a hraju si na chudinku. Strop všeho nastal v den, kdy ze svých úst vypustil tuto větu: "Měla's chcípnout hned, jak ses narodila. Doktoři se vůbec neměli snažit nějak tě zachránit. Dýcháš můj vzduch. Nezasloužíš si žít. Překážíš mi.". Musím přiznat, že tato věta mi moc ublížila. V ten stejný den se velmi podobal mému otci. Podotýkám, že bratrovi bylo patnáct a byl střízlivý. Když byl otec opilý a agresivní, často nás chytal za ruku.. nebyly vidět modřiny, ale bolelo to jako čert, taky mě přimačkával židlí ke stolu. A obojí na mě toho dne "použil" můj bratr. Přidal ještě pár kopanců. V ten moment mi došlo, že takto nemohu dál. Vše se odehrávalo samozřejmě za zavřenými dveřmi, vše dělal tak, aby si toho nikdo nevšiml a já věděla, že když to doma řeknu, vysmějí se mi. Bratr na své okolí uměl působit jako hodný, fajn, vtipný chlapec. Je opravdu dobrý manipulátor. Ale já věděla, že něco dělat musím. Vyhýbala jsem se mu, ač to nebylo jednoduché, protože jsme sdíleli stejný pokoj. Snažila jsem se doma trávit co nejméně času a když už, tak být od něj daleko. On pokračoval v nadávkách a urážkách. Svěřila jsem se mamčinému příteli, který bratra "odhalil" už od počátku. Věřil mi.
Bratr se shodou okolností do měsíce odstěhoval k otci. Bylo to kvůli neshodám, mamka po něm chtěla, aby se učil, on nechtěl a věděl, že otec mu dá vše, po čem bude toužit a když ne, tak si to prostě vezme. Nešel k němu proto, že by ho mě rád, ale z čisté vypočítavosti. Mé osobě se však paradoxně ulevilo, spadl mi obrovský balvan ze zad a lépe se mi dýchalo, mohla jsem zas být sama sebou. Bratr však ve své vypočítavosti pokračuje. Neustále všem ubližuje, slovně. Mamině také moc ublížil. A bohužel, ač se mi to neříká snadno, je to jen člověk veliký sobec a manipulátor, který pro druhé nehne ani prstem, jeho vlastní rodina mu je úplně jedno a chová se jako bezpáteřní člověk.
Konečně se dostávám ke své otázce. Zajímám se o psychologii, učím se ji, čtu různé články a koukám na různé dokumenty. Hodně jsem si v návaznosti na bratrovo chování hledala různé studie a články o lidech, kteří jsou adoptovaní. Jsem si jistá tím, že si to určitě nesou s sebou životem a že touhla zjistit svůj původ je silná. Myslíte si, že jeho chování může mít něco společného s tím, že je adoptovaný? Jistě na jeho chování bude mít dopad i těch pět let tiranie, ale i tak. Nechce se mi věřit tomu, že někdo může být takhle zlým človekem, nehnout ani brvou.. Je bezcitný. Vím, že je majetnický, což je na jednu stranu logické, protože majetek mu v podstatě nikdo nevezme, ať se chová jakkoliv, je tu stále s ním. A takhle to s lidmi nefunguje. Tomu rozumím, dalo by se říct. Ale může být toto vše jen nějaký "Syndrom adoptovaného dítěte" nebo v tom hraje roli i něco jiného? Mohu mu nějak pomoci? I přesto, co mi udělala věřím, že to vše dělá z nějakého důvodu a za veškerou touto zlobou je "jen" zloba či vztek. Dá se mu nějak pomoci, pokud sám nechce?
Moc moc Vám děkuji. Krásný denODPOVĚĎ LÉKAŘE:
jste odvážná, s jakou důvěrou jste svůj dotaz napsala. Je vidět, že nad tím vším hodně přemýšlíte a není Vás jedno ani to, jak se cítí bratr. Musí to být pro Vás náročné. Máte pro bratra pochopení, hledáte vysvětlení- syndrom adoptovaného dítěte, bratrova zloba, vztek. Ale uměla bych si představit, že i Vy byste se mohla na bratra zlobit za to, co dělá.
Je někdo v rodině, kromě máminého přítele, s kým se o tom dá bavit? Máte v někom podporu?
Žárlivost, se kterou Vám vyjadřoval, že mu překážíte, pociťují i vlastní sourozenci, ne jen adoptovaní. Neznám Vás ani Vaši rodinu, jen přemýšlím nad tím, co píšete. Píšete, že bratrovi je jeho vlastní rodina jedno. Kterou vlastní rodinu máte na mysli? Vás, matku a otce? Vy ale nejste jeho vlastní rodina. A stejný zmatek může pociťovat i on. Má k vám cítit zodpovědnost, vděčnost (za to, že si ho vzali), vztek, že nebyl se svými biologickými rodiči?
Stejně tak jeho chování může vycházet ze vzoru vašeho otce. "Jen" pokračuje v tom, jak se muž choval v rodině a co bylo považováno za "normální".
Vaše úvaha na konci je správná, může mu být pomoženo, pokud by sám chtěl. Vy se zaměřte na sebe. Zkuste si prohlédnout, co vše k bratrovi cítíte, jak byste si váš vztah představovala do budoucna. Vymezujte se proti jeho chování stylem: Nelíbí se mi, když děláš to a to..., nesouhlasím s tvým chováním...., když děláš to a to, cítím se tak a tak.
V první řadě chraňte sebe. Myslím, že byste si zasloužila někoho pro Vaši podporu. Klidně neváhejte kontaktovat někoho z psychoterapeutů.
Držte se, s pozdravem Markéta Jarolímková
Dobrý den, je mi 41 let a před týdnem jsem po 10 letech dostala na výběr - jít na nižší pozici nebo výpověď. Zvolila jsem výpověď, ale vnitřně se sebou bojuji, zda jsem se správně rozhodla. Jsem úplně na dně a abych přes den fungovala, tak užívám přírodní preparáty na uklidnění. V noci se mi to pořád honí hlavou a mám paniku z toho, že nebudu schopna si najít práci. Prosím o radu. Děkuji
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
souhlasím s odpovědí výše. Pokud bych s Vámi spolupracovala, ptala bych se nejspíše na Vaše předchozí rozhodování v různých oblastech, jak probíhala, jak jste je prožívala atd. Dále by bylo fajn, kdyby se Vám podařilo nalézt odpověď na to, co Vás skutečně děsí. Jestli je to opravdu jen to, že si nebudete případně schopná najít práci novou. A i kdyby se tak stalo, co to bude pro Vás znamenat, jak byste situaci řešila? V tuto chvíli se zkuste zaměřovat na to, co se skutečně v současné chvíli děje- končíte v práci a potřebujete hledat a najít práci novou. A ne na to, co by se mohlo stát, budoucnost je vždy nejistá.
Přeju hodně sil. Markéta Jarolímková
Dobrý den. Nyní jsem ve 31 tt. Asi před 14 dny jsem měla osklivy sen o hřbitově a od té doby mám pořád v hlavě myšlenku, že až bude malému rok něco se stane. Nevím jak se toho zbavit. Vím že je to jen v hlavě nic víc ale nedokážu na to přestat myslet. Nedokážu se ani radovat a těšit protože se bojím že to bude na chvíli. Jak se toho zbavit? Děkuji moc už jsem zoufalá. Vzbudím se a hned na to myslím
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, v těhotenství jsou živé sny i noční můry celkem běžnou záležitostí. Proto věřím, že Váš sen byl pro Vás možná děsivý a teď se nemůžete zbavit utkvělé myšlenky, která po tomto snu zůstala.
Doporučovala bych výklad snu v rámci psychoterapie, třeba byste přišla na úplně jiný pohled, význam, pochopení snu, než jak se teď zdá.
Do určité míry je v těhotenství v pořádku mít obavy o sebe, miminko, rodinu, ale byla bych ráda, kdybyste pro sebe našla pomoc, aby Vás to neobtěžovalo dál.
Přeju hodně štěstí.
Markéta Jarolímková
Dobrý den. Mám pocit, že jsem v krizi. Ráda bych si domluvila schůzku, je -li to možné, jsem z Ústí nad Labem. Je mi 31 let, mám 15- ti měsíčního syna. Vždy jsem byla velmi empatická, ale po porodu se to ještě zhoršilo, že je to mnohdy neúnosné a mívám depresivní stavy mnohdy i z drobností natožpak z pádných důvodů. Nemohu přes všechnu snahu zhubnout (štítná žláza byla před rokem hraniční, nyní je již v normě. ) Vše si moc beru a zjišťuji, že ještě občas válčím s problémy a příkoří z dětství, smutkem z úmrtí dědy (skoro tři roky) a nenávratné vážné nemoci strýce - těžká mrtvice - nemůže se hýbat a mluvit. Chápu, že problémy k životu patří, ale přesto se mi nějak nedaří to překonat a srovnat se se všemi záležitostmi, kterých je spousta; více či méně zásadních. Potřebovala bych se s tím naučit pracovat a vyrovnat, získat nadhled. Předem moc děkuji, krásný den přeji!
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
je dobře, že si chcete říct o pomoc, někdy se toho v životě nahromadí více.
Kromě osobního setkání nabízím kombinaci schůzek i pomocí Skypu, pokud byste měla zájem.
Ať už vyhledáte pomoc kdekoli, přeju hodně štěstí.
Markéta Jarolímková
Dobry den, je mi 17 let a mam potíže s tim, ze nezvladam sve emoce. Na vsechno reaguji brekem. Nekdy sle brecim i kdyz opravdu nemam duvod. Z niceho nic me popadne sileny strach nebo panika nebo priserny smutek a proste hned brecim. Ve skole nekdy sedim a vylozene se klepu ikdyz se vubec nic nestalo.. Myslim ze to muze působit hodne zvlastne a sama z toho mam trochu strach. Neni to nejaka porucha?
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
vnímám, že máte obavy, abyste neměla nějakou poruchu. Je běžné, že lidi v podobné situaci napadá to samé. Tím spíš, když úplně nerozumí tomu, co se s nimi děje a proč. Je někdo, kdo o Vašich stavech ví? Nebo napadá Vás, komu byste se mohla svěřit? Co se v poslední době ve Vašem životě dělo? Pomáhá Vám něco tyto stavy zvládat?
Byla bych ráda, kdybyste na to nebyla sama. Samozřejmě doporučuji psychoterapii, abyste měla terapeuta, se kterým byste mohla vše sdílet. Vzhledem k věku- pro takový první kontakt a anonymní rozhovor můžu doporučit Linku bezpečí.
S pozdravem Markéta Jarolímková
Dobrý den, je mi 19 let a přibližně od 12ti let trpím pravděpodobně depresí. Nevím zda se jedná skutečně o depresi nebo možná jen dělám něco špatně a nějak podvědomě v sobě vyvolávám všechny ty negativní emoce. Asi ve 14ti letech se k tomu přidalo i sebepoškozování se kterým bojuji úspěšněji, ale myslím, že jsem se na tom stala závislá. A v neposlední řadě se přidali i sebevražedné myšlenky, které se neustále stupňují. Na u myslím minimálně jendou denně. Chci si najít pomoc, ale nevím, jestli jít nejdřív k psychologovi, nebo rovnou psychiatrovi a nebo na terapii? Navíc jsem student a léčení si budu hradit sama, takže potřebuji nějakou finančně dostupnou variantu. Předem děkuji za odpověď.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
určitě také doporučuji si co nejdříve zajistit psychiatrickou i psychoterapeutickou pomoc.
Ještě bych chtěla dodat, že bych doporučovala (pokud někdo takový už není) najít v okolí někoho, kdo by o Vašich stavech věděl a na koho byste se mohla obrátit, kdyby bylo nejhůř. Kdybyste se cítila ohrožená na životě, je na místě volat 155 a nechat si pomoc rychlým zásahem. Vhledem k tomu, že ještě studujete, můžete využít i bezplatné volání na Linku bezpečí ve chvíli, kdy byste potřebovala např.podporu a nikdo nebyl nablízku.
Hodně zdaru, Markéta Jarolímková
Dobrý den, máme doma teď již skoro 3letého syna bez 3 měsíců a 14ti denní novorozeně. Náš syn již od mala byl víc hrr na ostatní děti a i na nás doma. Rád štípal, občas kousal, pak přišel s tím, že po nás bude plivat a teď nás olizuje. Když jsem se vrátila z porodnice s novorozencem, tak byl starší syn akorát po nemoci, ještě infekční, tak jsme mu zakázali, aby miminko pusinkoval a nastal naprostý opak. Dotoho jsem měla problémy s kojením. Měla jsem popraskané bradavky, tak to dost bolelo. Malej se snažil miminko pusinkovat, ikdyž jsem ho kojila, což jsem ho musela několikrát hodně okřiknout, protože každý pohyb při kojení byl bolestivý. Teď mě ale malej pusinkuje od rána do večera. Pořád, v kuse. Pusu na tvář, na pusu, na rameno, na ruku, na nohu, miminku dá pusu a nejraději by ho snad upusinkoval a s ním i mě. Je to až příliš, až mi to není příjemné a i venku začal pusinkovat na hřišti všechny děti, které nezná. K tátovi přišel, když šel ráno do práce a klekl si a pusinkoval mu nohy. No jsme z toho na rozpacích. A já už po něm několikrát vyjela, že musí pusinkovat míň, že už je to příliš. Teď nevím, jestli jsem udělala dobře. Vůbec nevím, jak se mám k tomu postavit. Já sama jsem ho vždycky pusinkovala a tulila se k němu furt, ale teď dostanu pět pus během minuty a denně jich dostanu snad tisíc. Už jsem mu řekla, že má zakázaný mi dávat tolik pus, že od něj tolik pus nechci. Teď je mi to líto. Hlavně nevím, proč to dělá. Jestli si tak žádá pozornost? Jsem teď na oba dva kluky byla čtyři dny sama. Táta byl v práci od rána do večera a nebyl čas se moc malýmu věnovat s tím novorozencem. Jinak vysvětlování moc nefunguje. Má teď období, že na všechno říká NE a nebo běží do pokoje, rozbrečí se a křičí "pusu jo".. Co můžeme udělat pro to, aby nás neštípal občas, neolizoval, tak moc nepusinkoval atd? Moc děkuji za radu, Hanka.
Milá Hanko,
mít doma novorozence a tříleťáka je náročné. Každý prvorozený se s mladším sourozencem vyrovnává po svém. Někdo agresí, někdo regresí (že se začne chovat "jako miminko"), jiné dítě je "hodné" a pomáhá a snaží se tím rodičům zavděčit atd. Je to nová situace pro celou rodinu. Pro staršího je nová tím, že je najednou potřeba se naučit dělit o rodiče. Děti mívají strach a mohou mladšího vnímat jako vetřelce. Snaží se všemožně hledat důkazy pro to, že ho rodiče mají pořád rádi. Vy cítíte, že staršímu chcete dát určité hranice a nedovolovat mu štípání a neustálé pusinkování. Na druhou stranu pak nevíte, jestli je dobře, když jste na něj vyjela.
Obecně se doporučuje v rámci možností se starším trávit nějaký čas osamotě- tak jak to bylo, že se narodil sourozenec. Trpělivost a dosycení jeho potřeb. Vím, že Vám to je občas nepříjemné, když Vás začne pusinkovat. Ale co to zkusit naopak? že při každé příležitosti, když jdete kolem něj, ho políbíte Vy a řeknete mu, že ho máte ráda? Než půjdete kojit, tak nejdříve pohladit staršího a říct mu, že jdete kojit. Atd.
Pro Vaši podporu, ventilaci emocí a nalezení vhodného řešení bych doporučovala odbornou pomoc.
Přeju hodně sil.
Markéta Jarolímková
Dobrý den, Mám problém si vybrat psychologa, nikdy jsem u žádného jakoby nebyl a nejspíš bych potře
Mám problém si vybrat psychologa, nikdy jsem u žádného jakoby nebyl a nejspíš bych potřeboval na mojí pojišťovnu MV. Možná bych byl i schopný si zaplatit kolem těch 500 -, za jedno sezení. A chodil bych pravidelně.
Můj problém se týká: úzkosti a panicke poruchy, mám trochu problém s komunikaci už od malička. Posledních asi 4 měsíce se moje úzkost vyšplhala snad na maximum, jakobych se už přestal snažit a všechno zahodil. Ale moje problémy trvaji přes šest nebo sedm let. Nikdy jsem se nepokusil je řešit a teď mám velký zájem. Byl jsem tento týden na krizovém centru,protoze jsem měl pro mně těžký panicky záchvat, ve FN Brno a vážně se mi u pana doktora líbilo a chtěl bych si s někým promluvit. Teď jsem na neurolu 0,25 a začal jsem brát Zoloft zatím mi bylo doporučeno brát týden po 25mg. Děkuji moc za přečtení
S pozdravem Michal, 22ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, Michale,
z vašich řádků je patrné, že nad výběrem psychologa hodně přemýšlíte.
Máte někoho známého, kdo na terapie docházel a mohl by vám někoho doporučit?
Jinak doporučuji si pročíst informace, které o sobě psychologové píší a vybrat si toho, který vám bude svými slovy blízký. Také možná někoho, kdo se zabývá přímo vašimi potížemi.
Někdy je to spolupráce opravdu na dlouho a je úplně v pořádku, pokud se rozhodnete vyzkoušet 2-3 sezení u více odborníků a pak si vyberete.
Přeju hodně štěstí.
Markéta Jarolímková
Dobrý den nejdu sem rovnou s nějakou poruchou, tedy já zatím o žádné nevím. Ale mám teď v životě špatné období, pomalu ztrácím přátele, všední aktivity ,které jsem předtím dělal automaticky, teď udělám stěží. Potřeboval bych poradit zda se mnou něco není. A hlavně co dál.
děkujiODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, je skvělé, že máte náhled na to, že se ve vašem životě něco děje. Myslím, že prvním a nejdůležitějším aspektem, aby se mohlo něco změnit, je, připustit si, že mám nějaké potíže.
Nepíšete, zda se aktuálně ve vašem životě děje něco náročného, s čím by vás stav šel spojit. Někdy se změny dějí plíživě a jsme schopni je zaznamenat, až když bijí do očí.
Psychoterapie může být nápomocna, abyste byl schopný váš život uvidět ž širšího úhlu pohledu a uspořádat si svůj život k větší spokojenosti.
Přeji hezký den. Markéta Jarolímková
Dobrý den, potřebovala bych psychologický posudek do lázní pro syna 6 let zajímalo by mě kolik se z
potřebovala bych psychologický posudek do lázní pro syna 6 let zajímalo by mě kolik se za něj platí děkujiODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, doporučuji obrátit se na dětského psychologa/psycholožku, který tyto posudky vypracovává a na cenu se zeptat přímo jeho/ji. Pokud potřebujete kontakty na někoho z okolí vašeho bydliště, zkuste poprosit pediatra, ať vás na někoho odkáže.
S přáním hezkého dne
Markéta Jarolímková
Dobrý den je mi 15 let před 3 lety jsem mela autonehodu se sestrou ja přežila zazrakem ona zemřela od te doby se mi to vraci nikdy jsem to nemela jako teď tak silne deprese ještě do toho mi zemřel na vánoce brácha a tatu mam v nemocnici. Posledni dobou ani poradne nespim porad placu v noci se i treba z tech snu strachy budim už nevim co mám dělat z mamou moc dobře nevycházim a zda se mi že nežiju ale že přeživam ze dne na den.... Sem ze všeho taak vyčerpana. Kamarady nemam všichni se mi smějou ani moc z nikym nemluvim od te autonehody jsem takova ticha.... Předem děkuji za odpověď
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
vůbec se nedivím, že jsi z toho všeho tak vyčerpaná. Vše, co popisuješ, je pro jednoho člověka na zvládnutí hrozně moc.
Z tvého dotazu cítím velkou samotu. Moc bych ti přála, abys na to všechno nebyla tak sama. Pokud s mamkou moc nevycházíš, napadá tě třeba někdo ze širší rodiny, kdo by ti mohl být na blízku?
O tvém životě toho mnoho nevím, máš např. nějaký koníček/činnost, který by ti přinášel úlevu od starostí nebo ještě lépe, který by byl v tvém životě tou funkční složkou a tím, co tě baví?
Pro zpracování těch skutečností, které popisuješ, doporučuju psychoterapii. Máte školní psycholožku/psychologa ve vaší škole? Umíš si představit za ní/ním zajít a svěřit se s tím, co tě trápí?
Pokud bys radši chtěla více anonymní první kontakt a moct se někomu svěřit a vypovídat, doporučuju Linku bezpečí.
Přeju hodně štěstí,
Markéta Jarolímková
Dobry den, prosim Vas o pomoc s mou zivotni situaci. Je mi 26 let a mam za sebou uz spoustu zkusen
Dobry den, prosim Vas o pomoc s mou zivotni situaci.
Je mi 26 let a mam za sebou uz spoustu zkusenosti. Cestoval jsem nekolik let po Svete a take jsem pracoval na ruznych mistech. Problem je zrejme s mou minulosti ve ktere jsem byl sikanovany spoluzaky a od rodicu se mi take tolik lasky nedostavalo, jelikoz ji smerovali vice na meho bratra. Mam velke potize, udrzet si s nekym delsi kontakt a tak se citim velmi casto osamocen. Nedokazu si najit nove pratele. Dostal jsem se do stadia, kdy uz nedokazu mit radost ze zivota. Citim se jako bych uz vse zazil a zustal sam. Je to velmi demotivujici pocit, ktery me odrazuje, od smichu od srdce a byt pozitivnim clovekem. Drive, hlavne na cestach jsem nesl samotu velmi tezce, nekdy jsem myslel i na to nejhorsi, ale z toho jsem se vicemene dostal a ted uz to tak emocne neprozivam. Citim se, jako kdybych ztratil motivaci do zivota. Stal se ze me z velke vetsiny negativni clovek, ktery se ale chce zmenit, jen to pravdepodobne nedokaze sam. Velmi casto premyslim, hlavne kdyz se citim osamocen, ze by mi mohl pomoci pes, ale nerad bych pred necim utikal, protoze vim, ze byse to urcite vratilo.
Byl bych Vam moc vdecny za napsani par radku od zkuseneho/ne psychiatra/icky.
Mockrat dekujiODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, děkuji za důvěru a dotaz. Je mi líto, že jsem si ho všimla až teď a odepisuji tedy s velkou prodlevou.
Z toho, co jste popsal, vnímám, že je pro vás život místem, kde se cítíte hodně sám. Lidi, kteří hodně cestují nebo často mění místo působnosti se s podobnými pocity někdy setkávají. Může to vycházet i z toho, že raději nenavozují nová přátelství, protože už mají zkušenosti s tím, že po přesunu na nové místo přátelství stejně zanikají. Ale neznám vás, nevím, jak moc to může zapadat do vašeho životního příběhu. Pocity osamělosti mohou být vyčerpávající. Píšete, že jste ztratil motivaci do života, že se z vás stal negativní člověk. Vnímám ale naději v tom, co píšete dále. Že se chcete změnit. Cítíte tedy potřebu změny. Už jen to, že jste napsal tento dotaz, vnímám, jako první možný krok k tomu, abyste změny ve vašem životě mohl nastartovat. A pokud to nedokážete sám, vyberte si terapeuta/terapeutku, který může "jít" po vašem boku a tou cestou za změnou vás provázet.
Píšete, že byste byl vděčný za napsání pár řádků. Bohužel neexistuje recept na šťastný život a zpracování témat, která píšete, nalezení nové motivace a nové cesty, vždy chvíli trvá a vyžaduje soustavnější práci za sobě. Věřím tomu, že cesta vždy nějaká existuje.
Přeju vám hodně štěstí na té vaší.
S pozdravem Markéta Jarolímková
úhrada konzultací
Dobrý den, úhradu za vaše konzultace lze hradit ze zdravotního pojištění, nebo jen v hotovosti ? Děkuji za odpověď.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, děkuji za dotaz, úhrada je možná pouze v hotovosti, převodem na účet nebo využitím služby Benefit plus. S přáním hezkého dne Mgr. Markéta Jarolímková
Autor
Často kladené dotazy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na flek, který se mi udělal v podpaží (mírně pod podpažím). Nejprve
Dobrý den, může se jednat o přehnanou alergickou reakci po aplikaci deodorantu…