Dotazy od pacientů (15)
Dobrý den, mám psychické problémy kvůli práci. Jsem telefonní operátor (zvedám hovory a vyřizuji požadavky zákazníků), ale poslední 2 měsíce to už vůbec nezvládám, většina zákazníků po mě jen křičí, nadává a v posledním měsíci mi i několik zákazníků vyhrožovalo .. do toho vedení po mě neustále šlape, sledují mě a vyhrožují, že mě pošlou na pobočku, která je na druhé straně republiky, což bych nezvládala už vůbec, čistého času bych doma byla tak 4 hodiny z 24 hodin. Často mám návaly, kde se nemůžu skoro nadechnout, buší mi rychle srdce a občas je mi z toho všeho na omdlení a na zvracení. Nejsem vůbec v klidu, mám potřebu stále klepat nohou nebo rukou a celé tělo se mi vnitřně klepe, jakmile jenom trochu myslím na práci, Uvažuji o výpovědi co nejdříve a hledání nové práce a také možná o psychologovi. S tím, že bohužel se ke mě bude chovat vedení ještě hůř než teď, po dobu 2 měsíců výpovědní lhůty.
Můj dotaz zní jak s tímto postupovat ? Dá mi obvodní lékař neschopenku na ty 2 měsíce ? A může se to brát i jako marodění za 100% ?
Děkuji.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, je mi líto, že to v práci máte tak náročné. Ptáte se, jestli Vám dá obvodní lékař neschopenku. To, co popisujete, je docela slušný výčet psychických obtíží, takže by mohl. Ale lepší by bylo se zeptat přímo jeho. S výpočtem výplaty v pracovní neschopnosti by Vám spíš pomohl někdo ze mzdovky. 100% mzdy to téměř jistě nebude. Návštěvu psychologa doporučuji opravdu co nejdřív, aby se Vám ulevilo a mohl jste dobře řešit další kroky. Držím palce. Hanka Kyrianová
Dobrý den, již nějaký čas mě trápí stažený krk po celý den, je to v oblasti od krku pod jazykem, hodně špatně se mi mluví, když mluvím a mám říci více vět je to jako by mě někdo dusil, jediné co jsem vysledoval tak když si zívnu, tak při tom jsem schopen říci pár slov, v pohodé, bez nějaké tlaku, dušení. Jinak mi to jde hodně obtížně, zkusil jsem psychology, krční, hlasivky mám naprosto v pořádku, lexaurin, antidepresiva, vitamíny, jím zdravě, naprosto žádná změna, spíše je to stále horší. Nevíte prosím co bych mohl ještě zkusit nebo na koho se obrátit? Předem moc děkuji.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, pochopila jsem to tak, že máte celý den stažený krk, povolí to, jen když zívnete. Píšete, jaké profesionály jste navštívil. V první řadě mi tam chybí neurolog, pak taky ortoped. Pokud tam nebude žádný nález, doporučila bych znovu se obrátit na psychologa/psychoterapeuta. Pomoct by mohla hypnóza.
Držím palce, ať se to brzy zlepší
Hanka Kyrianová
Dobrý den, mám příznaky tourettova syndromu a dost mě to trápí. Ráda bych věděla, jestli se dají al
mám příznaky tourettova syndromu a dost mě to trápí. Ráda bych věděla, jestli se dají alespoň zmírnit a popřípadě kdo mi s tím dokáže pomoci (psycholog, psychiatr, psychoterapeut...).
Předem děkuji za odpovědi.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, záleží na intenzitě příznaků. Ne vždy musí být nutná medikace. Mám zkušenost s klientkou, která má TS. Projevy se snížily na minimální, skoro nepozorovatelnou míru jen psychoterapeuticky (strategická terapie) během cca 8 sezení. Držím palce, určitě to zlepšít půjde
Dobrý den, již od Vánoc mě trápí bolesti krční páteře a zad, díky čemuž se pravděpodobně dostavilo motani hlavy. Začala jsem docházet na rehabilitace, ovšem motani hlavy přešlo do fáze, že jsem se bála kamkoliv chodit, abych nespadla apod. Přidaly se pocity strachu a celkově derealizacni symptomy. Přijdu si pocitově jak mezi nebem a zemí. Dávaly se do mě úzkosti, panika. Doktorka mi napsala Cipralex. První týden jsem brala polovinu a dostavily se nežádoucí účinky v podobě pocení, zvětšené zornicky, ale jinak vše v pořádku, někdy mi přišlo že mám i lepší náladu celkově, ale mohlo to být způsobeno placebo efektem. Teď jsem ale zvýšila dávku na celou tabletu a přijdu si úplně mimo. Celkově taková malátná a ty pocity a myšlenky v hlavě jsou daleko horší. Také cítím dost tlak v hlavě, nevím co s tím dělat. Jestli vydržet nebo snížit dávku opět na půlku či přejít na jiný lék. Je mi 20 let a ty pocity strachu co v sobě mám mám také od doby co mi kamarádka dala marihuanu a bylo mi po ní opravdu dost zle. Cítím se jak kdyby ten "stav" neskončil. Plus ted toho mam take hodne ve skole a jsem zoufala z toho vseho, jak se to nakupilo. Ráda bych na to celé znala Váš názor, jak bych to mela řešit. Děkuji.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
je mi moc líto, že se takhle cítíte.
Při nasazování léků a při změně medikace se někdy příznaky mohou zhoršit, ale myslím, že tohle byste měla probrat s psychiatrem. On by měl posoudit, jestli vydržet, jak píšete, nebo změnit medikaci. Takže v první řadě byste měla jít k němu.
Vnímám, že je to pro Vás celkově náročné období, ale když to jen čtu, je těžké dávat rady. Nevím, odkud jste. Takže v první řadě, pokud by to bylo zlé, kontaktujte linku důvěry, nebo místní psychiatrii, to můžete udělat okamžitě, když to budete potřebovat.
K tomu bych doporučila hledat psychoterapii. Když Vás terapeut osobně potká, bude moc lépe pochopit Vaši situaci. Pomůže Vám se zorientovat a usadit se zase na zemi, nebo Vás nasměruje k dalším krokům.
Držím palce.
Hanka Kyrianová
Dobrý den, mou zdravotní situaci ,vidim jako zoufalou, jsem na psychickém i fyzickém dně . Nechci někaj moc výřit vody kolem mě. Bydlím na vesnici a i v okolnich vesnicích me mají zatím za sikovnyho kluka . Porád se po mě povazují vsude vykony ,ale nikdo neví,jakymyzdravotními potízi si uz temer 3 roky prochazim . Opravdu se mi to darilo tajit 3 roky ale uz sna dne a mam dlouho i tam ty....... myslenky...... Na druhou stranu mam kolem sebe dost lidi kterí by se mi určite snazinili pomoc ale lecba bude urcite velmi náročná a urcite i drahá ..... Vubec nevím co mam delat ale situace je velmi spatná . chapu ze mi urcite poradite se rychle nekomu sverit ale je to velmi narocné protoze jsem znamy ve vsech okolnich obcich a vsichninse budou snazit do toho zapojit a nedej boze me zacnou litovat . diky za nejakou radu ikdyz uz si mysliz ze je pozde .
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Čtu, že se cítíte být na dně. Nechcete, aby o tom vědělo okolí. Zároveň je poznat, že je pro Vás potřeba pomoci opravdu naléhavá. Z textu ale není zcela jasné, co přesně Vás trápí. Tak mám tendenci usuzovat, že jde hlavně o "ty myšlenky".
Je moc hezké, že by Vám všichni chtěli nějak pomoct, ale rozumím, že to nechcete.
Doporučení opravdu zní:"Svěřte se.", ale nemusíte se svěřovat okolí ani blízkým. Zavolejte na linku důvěry. Ta je zcela anonymní a mají velmi pevná pravidla důvěrnosti. Oni budou umět lépe doporučit, jaké kroky má smysl udělat dál, navíc na to nebudete tak sám.
Někdy se může stát, že někdo, kdo se na věc dívá z odstupu, může vidět řešení, které nebude tak složité a drahé, jak se obáváte.
Třeba je ještě čas to vyřešit. A Vy můžete udělat první krok tím, že zavoláte na linku důvěry.
Držím palce
Hanka Kyrianová
Dobrý den zkolabovala jsem v práci a doktorka mi dala antidepresiva ze to je psychického původu doporučila mi odborníka psychologa ne psychiatra
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, píšete, že jste zkolabovala v práci a lékařka Vám napsala antidepresiva. Myslím, že její rada, abyste navštívila psychologa, je velmi dobrá. Pokud šlo o psychické příčiny, znamená to, že něco potřebujete změnit a/nebo vyřešit. To je to, s čím Vám může psychoterapeut pomoci.
Zrovna na znamylekar.cz můžete najít velké množství kontaktů.
Jestli Vám antidepresiva pomohla a chcete v jejich užívání pokračovat, doporučila bych i návštěvu psychiatra. Je to přeci jen specialista na tuto oblast. Jen počítejte, že můžete nějakou dobu čekat na volný termín.
Přeji, ať si dobře vyberete a je Vám už dobře.
Hanka Kyrianová
Dobrý den. Poslední tři týdny až měsíc na sobě pociťuji šílenou únavu. Nejde se z toho vyspat.. Vzbudím se a opět na mě padne únava. Čím by to mohlo být?
Dobrý den.
Stěžujete si na déletrvající únavu, která nemá jasný důvod. Ptáte se po možné příčině.
Těch může být spousta, od fyzických po psychické, nebo kombinace obého. Může jít o prostý nedostatek nějaké látky v krvi, nebo třeba nízký tlak... Bylo by dobré, aby Vás vyšetřil praktický lékař a zjistil, jestli nějaká fyzická příčina existuje a případně ji léčil.
Pokud by se zjistilo, že fyzická příčina není (nebo je jen okrajová), doporučuji návštěvu psychologa. Stojí za to pracovat na tom, jak se cítit odpočinutě.
Ať je Vám brzy lépe
Hanka Kyrianová
Potřebuji pomoc, mně blízká osoba se trápí psychickými problémy, které pramení už z dětství (šikana), momentálně se jí rozchází rodiče, bodyshaming od útlého věku, není sebevědomá, ubližuje si sama sobě a přemýšlela o sebevraždě, odmítá si dojít za psychologem a já, protože ji mám ráda, už vůbec situaci nezvládám, jsem zoufalá a nevím si s tím rady...nevíte, na koho se obrátit a nebo poradit, co dělat...já sama už to nezvládám, jsem jediná komu se s tím svěřuje....
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, je hezké, že se snažíte kamarádce pomoct. Někdy to může být ale moc těžké. Jestli kamarádka žádá radu nebo vyslechnutí jen od Vás, zvažte, jestli si nechat sama poradit od profesionála. Podle toho, co píšete, je to pro Vás velmi vyčerpávající a náročné. Pokud se Vám tedy kamarádku nedaří nasměrovat k psychologovi nebo terapeutovi, jděte tam Vy. S Vámi terapeut nebude řešit, co má dělat kamarádka, ale spíš to, jak se postavit k situaci mezi vámi tak, aby pro Vás byla zase zvladatelná. Držím palce, ať je Vám lépe Hanka Kyrianová
Dobrý den také bych prosím poprosila o kontakt na psychoterapii pro 18 letou dceru. Děkuji Jana
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, dcera si také myslí, že psychoterapii potřebuje? Jestli sama chce, můžete to nechat na ní, protože je z hlediska zákona dospělá. Co se týče výběru, i tady by bylo dobré to nechat na ní. Zrovna tady, na znamylekar.cz, je opravdu hodně terapeutů a psychologů. V mnoha případech je možné se objednat rovnou online. Záleží na tom, odkud jste, co by dcera potřebovala a chtěla, a také jestli si terapii bude platit, nebo jestli hledáte někoho na pojišťovnu. Přeji, ať je hledání úspěšné. Hanka Kyrianová
delší dobu (asi 9 měsíců)) mám divné období, snad to popíšu tak, aby se to dalo pochopit. Cítím takový tlak na hrudi, ve škole,doma všude. Taky mám i stavy, kdy jsem musela jít na záchod a uklidnit se, protože jsem nemohla dýchat. Je to děsivý, zvláště když se to stane z ničeho nic. Mám i dny nebo týdny, kdy nemůžu vstát z postele a koukám jen do zdi. Nemám žádnou motivaci. Mám i noční můry o věcech, které se mi staly (rozvod rodičů, můj otec který se o nás nezajímá, sestře diagnostikovali RS, atd...). Taky se mi děje hodně často to,že se moje tělo zastaví a začne přehrávat věci, které se staly a byly pro mě velmi negativní. Taky když jsem naštvaná nebo když jsem vystreslá tak se hrozně klepu s nejde to zastavit. třeba se i klepu hodinu a je to děsivý. Nevím co mám dělat a co, čím by to mohlo být.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, podobné stavy někteří lidé zažívají, vlastně to není ani tak vzácné, jak by se mohlo zdát. I když to může být děsivé, lze s tím pracovat tak, že se příznaky zmírní nebo úplně vymizí.
Píšete o škole, takže tuším, že jste mladšího věku. O to víc je dobrý nápad jít do psychoterapie, aby Vám bylo zase dobře. Ať se Vám to podaří. Hanka Kyrianová
Dobrý den, měla bych dotaz na psychické ovládání nevolnosti. Nevím, jestli se tomu takhle dá říkat, ale nikde jsem o tom nic nenašla. Už delší dobou trpím náhlým omdlévání a občasnou nevolností a před pár dny jsem si v hlavě začala říkat “Co kdybych teď omdlela.” “Je tu špatný vzduch, začne se mi z toho dělat špatně.” a najednou se to stane. Například jsem byla v plném metru a několik zastávek jsem stála a řekla jsem si co by se stalo, kdybych najednou omdlela a najedou jsem cítila jak se mi podlamují nohy. Napila jsem se a byla jsem v pořádku. To se mi stalo už po několikáté.
Je tohle vážně věc nebo jen náhoda?ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
píšete o nevolnostech a přemýšlíte, do jaké míry je možné je zvládat.
Z Vaší zprávy není jasné, jestli Vás vyšetřil lékař. Stálo by vědět, jestli je příčina fyzická a jestli ji lze nějak léčit.
Jinak samozřejmě může jít o náhodu, ale tak jako tak bude dobré se v takových situacích nějak zabavit. Dělat něco, co přitáhne Vaši pozornost (hudba, čtení...).
Další krok by byl natrénovat nějakou relaxační metodu, ať už mluvíme o postupu z mindfulness, nebo řízené meditaci, nebo nějaké rychlé relaxační technice.
S výběrem a zvládnutím dané techniky Vám může pomoci psychoterapeut.
Jeho návštěva je také dalším z možných kroků, které by Vám mohly pomoci.
Ať je Vám v metru i jinde dobře
Hanka Kyrianová
Dobrý večer mám syna už má 54 roků Je ženatý má tři děti ale na léto děti a manželka odjíždí na venkov a on zůstavá u nás u rodičů.vidím že má problémy, že se bojí zvlášť když je vítr. a možná také při úplňku . Co máme dělat Říká nám že nám to říká ale když řekneme že má jít k lékaři tak za živýho boha nechce a nemůžeme o tom mluvit. Děti má velmi chytré..Nevím c o mám dělat Už kdysi byl jak u psychologa tak u užíval prášky ale jak se mu narodili děi a byli všichni doma, tak to bylo lepší. ale prázdniny to není ono.Je vyučený a má střední školu.Dost jsem ho nutila na tu střední dost těžce ji studoval dálkově tak možná proto. Stálo ho to velké úsilí Poraďte mně prosím co mám dělat?.Nevydrží na jednom místě. Nepije nekouří a u nás v rodině také nikdo. Snažím se s ním nehádat být klidná ale něco ho straší.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
čtu, že máte syna, o kterého si děláte starosti. Máte pocit, že ho něco straší.
Syn už je opravdu hodně dospělý, a přestože je zřejmé, že ho máte ráda a máte o něj starost, řešení je na něm. Když už někdy navštěvoval psychologa a bral prášky, tak ví, jak to chodí, a může tuhle cestu zopakovat snáz, než někdo, kdo by nevěděl, do čeho jde.
Můžete si s ním v klidu promluvit a nabídnout mu podporu. Ale opakované přesvědčování už nemusí být užitečné, možná dokonce naopak.
Jestli je pro Vás těžké nechat to jen na něm, mohla byste psychologickou podporu využít Vy sama. Najít cestu, jak se méně trápit, by mohla být úleva...
Ať se Vám i synovi lépe
Hanka Kyrianová
Jde o spolužáka z jednoho kurzu. Chodil tam s námi jeden kluk, který se připravoval na medicínu. Byl hodně výstřední, často se předváděl a mluvil nahlas. Jednou jsem ho dostala do trojici, kde jsme pracovali ještě s jedním klukem. V aj jsem o přestávce říkala, že bych nemohla být doktor, jelikož se bojím krve. Jak to slyšel, tak mi začal skákat do řeči a říkat:" No to víš že jo, no to říká každý no." A pak jsem chtěla otočit papír na další cvičení a on mi ji schválně držel a říkal:" Ne, ne. " Holky se dále např. bavily o menstruaci a on jak to slyšel, tak o přestávce pronesl:" Menstruujici žena ". Nebo v rámci nějakého tématu pronesl, že je čestný muž. Spolužákům se zdál divný, já jsem se mu ale neposmívala. Měla jsem z něho ale rozpačité pocity. Dokonce přede všemi prohlásil, že jde zítra do školy, abych tam nebyla sama (tak jsem se na něho usmála, ok). Poslední den školy kvůli mě přišel sám, aby mě pozval. Říkal, že jezdí na kole, tak jsem říkala, že taky. Celkově mě ten nápad zaskočil, tak jsem řekla, že 80-tky nejezdím (říkala jsem si, bůhví kolik se mnou bude chtít jet). Na to odpověděl, že to nevadí a můžu jet mít. Řekla jsem: Ne, to ne. On se urazil a od té doby jsem ho neviděla.
Po pár letech jsme měli sraz z toho našeho kurzu. Napsala jsem mu ohledně srazu a to normálně reagoval. Psal i mile, že super (jako že tam budu). Bohužel ale ostatní nemohli dorazit, tak jsem šla jen já, naše spolužačka a on. Šli jsem do pizzerie. Spolužák byl ke mně ale takový odtažitý, mluvil se mnou odsekávačně. Bavili jsme se o studiu, rodině a tak. Najednou nám začal říkat: "Nebo když kluk se chtěl s holkou vyspat a měl **** pér*. (nějaký erotický vtip, nevím). Než jsme si objednali pizzu, tak si ještě začal brumlat: prca*, zprca*, já to tady zprc**. Nechápala jsem, že před 2 holkami takhle mluví. Neměla jsem z toho dobrý pocit. Pak jsem mu ještě sama napsala zprávu, že mu přeji úspěšně složení zkoušek a jestli by se nechtěl vidět (chtěla jsem se ho taky zeptat, proč se takto chová). Zprávu si zobrazil a nic neodpověděl.
Co byste si o jeho chování mysleli? Má cenu se trápit?ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, zdá se, že Vás spolužák zaujal a myslíte na něj už delší dobu. Řekla bych, že teď má cenu počkat, jestli se přeci jen nerozhoupe k odpovědi. Jestli ano, můžete to s ním všechno probrat. Jestli ne, můžete začít myslet na někoho jiného :).
Dobrý den, poslední dny se klepu, bolí mě břicho a trošku mě pobolívá v krku, většinou se to projeví až v noci. Také pořád skoro myslím na dýchání, jakmile žačnu dýchat podvědomě hned si zase na to vzpomenu.
Myslím si že je to že strachu, úzkosti nebo stresu ale chtěl bych odbornickou odpověď.
Předem děkuji za odpověď.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
pro jistotu doporučuji nechat ověřit lékaře, že bolení břicha, v krku a bušení srdce nemá žádnou fyziologickou příčinu.
Po přečtení Vašeho dotazu to ale opravdu vypadá jako projev úzkosti, stresu. Psychické příznaky ovlivní tělo, a to pak může bolet, nebo jinak negativně reagovat.
Stojí za to s úzkostí pracovat tak, aby tělesné příznaky vymizely. Doporučuji jít k psychologovi.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je to přiznak nemoci, když clovek sedi a polohlasne "hučí" takove hrdelni ci polohlasne AHA se uzavřenou pusou... Dělá to roky ale předtím to nebylo tak intenzivní... Predtim koncil větu ehmm aha ci ehm takže... Kazdy čekal pokračování ve větě a byl ticho.... Ted vetsinou u toho hučení nevnímá... A rekne coze co..m no neslyším ... A nejvice to dělá u práce jakekoliv... Denně to poslouchat x hodin uz leze na nervy a on si toho neni vědom děkuji za případnou odpověď
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
je těžké posoudit, jestli je to příznak nemoci, případně jaké, bez kontaktu s daným člověkem.
Dělá ještě něco, co je neobvyklé? Mluví o nějakých pocitech, nebo myšlenkách, které Vám přijdou zvláštní? Lze říct, že tohle hučení nepatří mezi běžné styly chování a ukazuje to, že něco nemusí být v pořádku. Jestli se to postupně zhoršuje, chápu, že si děláte starosti.
Dá se s tím samozřejmě pracovat, pokud by to danému člověku překáželo, a při té příležitosti se ujistit, že nemá žádné další "příznaky", které by ukazovaly na nemoc. Na druhou stranu, pokud to chování vadí jen Vám, mohla byste, s odborníkem nebo i bez něj, pracovat na tom, abyste i přes hučení byla v klidu a pohodě.
Často kladené dotazy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na flek, který se mi udělal v podpaží (mírně pod podpažím). Nejprve
Dobrý den, může se jednat o přehnanou alergickou reakci po aplikaci deodorantu…