Dotazy od pacientů (35)
Dobry den,chci se zeptat jak se mam vyrovnat s tim,ze mne hodne blizky clovek zklamal protoze kazdeho udava na Policii spatne ted spim a zdaji se mi same nesmysly proste to boli v Srdci ? Dekuji
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
čím je nám osoba bližší, tím více nás bolí naše zklamání v představách o něm. Možná, že zažívá těžké období a “kope kolem sebe”. Již jsem řešil podobné případy. V současnosti, ale není důležitý motiv chování blízké osoby, ale Vaše trápení. Základem je co nejdříve vyhledat odbornou pomoc. Čím dříve, tím lépe. Špatně spiíte a to velmi zatěžuje Váš organismus a mohlo by dojít ke zhoršení Vašeho stavu. Neotalejte. Čím dříve začnete situaci řešit, tím kratší bude Vaše terapie. Mnoho sil a dobrý výběr.
Dobrý den Můj manžel mi byl v 41. letech nevěrný s mladší ( 30. letou ) kdy byl poprvé v lázních.Ny
Dobrý den
Můj manžel mi byl v 41. letech nevěrný s mladší ( 30. letou ) kdy byl poprvé v lázních.Nyní mu je 60. let a já objevila důkaz milostné dopisy po 20. letech.Zjistila jsem z dopisů, že to trvalo min. 2 roky i po lázních.Jsem 37 let s ním vdaná. je mi 56. let a toto mě strašně moc zasáhlo, protože jsem mu po celý život věřila, a byla jsem mu věrná.Nikdy v životě jsme neměli žádnou krizi.Jsem nešťastná, zklamaná a prosím o případnou radu.Nedokážu se s tím vůbec vyrovnat a žít.
Za případnou zpětnou vazbu předem děkuji.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
odhalení nevěry i po tak dlouhém čase je hlubokým zásahem do intimity a důvěry v páru. Rozumím Vašim pocitům. Vždy je to těžké. To, co by Vám mohlo pomoci je fakt, že z manžel zůstal s Vámi a nerozbil manželství. Řešením je uzavřít minulost. Ale aby Vy jste mohla o takovém kroku uvažovat, musel by nejprve manžel celou záležitost uzavřít a měl by začít tím, korespondenci zlikviduje a dá Vám prostor a čas pro Vaše emoce, které jsou současné a potřebujete je zpracovat. Nejlepší volbou je párová terapie. Bez ní je to delší a trnitější cesta. Ze srdce Vám přeji, aby se šrám na Vaší duši co nejdříve zahojil.
Dobrý den, je mi 25 let a ačkoliv jsem dle mého velmi ambiciózní, za posledních 10 let jsem dosáhl pouze jednoho cíle a to byla maturita. Mám problém vytrvat, nedodelal jsem dvě školy, velmi často střídám práce. Mám problém fungovat 5 dní v kuse a pak vznikají problémy a je pro mě pohodlnější jít do jiné práce, než čelit následkům. Ve škole jsem měl pravidelně nejvyšší absenci. Už 2 roky dělám řidičský průkaz. Uvědomuji si, že to je špatně, ale nejsem schopný s tím něco udělat. Je to normální? Děkuji za odpověď, Petr
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den Petře, nemá smysl řešit otázku zda jste normální či nikoliv. Důležitější je otázka, zda Vám Váš život vyhovuje. A jelikož jste položil dotaz je zřejmé, že nikoliv. Mnoho mých klientů si pletou prostředek a cíl a žije život, který je neuspokojuje, protože si přejí zástupné “věci”. Jednoduše řečeno, jejich přání nevychází z nich, ale od někoho jiného. Chtějí na někoho udělat dojem, někomu se zavděčit ... Pokud děláte dva roky řidičák, pak mne napadá co Vám v tom brání a co jiného důležitějšího jste místo toho dělal? Jak psali mí kolegové, je potřeba Vaší situaci řešit s odborníkem. Přeji mnoho sil a motivace ke změně.
Lucian Kantor
Dobrý den Chci se zeptat na fyzický odpor k manželovi. Řešila jste něco podobného někdy a dá se to
Dobrý den
Chci se zeptat na fyzický odpor k manželovi. Řešila jste něco podobného někdy a dá se to vůbec vyřešit. Manželka mě od porodu má ráda míň a míň až se to za čtyři roky dostalo do fáze odporu. Oba by jsme to chtěly dát dohromady ale nevím jestli to bez pomoci dokážeme. Manželka měla spoustu špatných vztahu které se jí teď vrací. Děkuji za odpověďODPOVĚĎ LÉKAŘE:
fyzický odpor mezi partnery je velmi často řešitelný. Většinou vzniká nazákladě psychického bloku sdělovat svůj vnitřní svět tomu druhému. Tato napolykaná slova pak někomu leží v žaludku a nemůže s tím druhým jíst. Někdo má někoho plné zuby, jiný kopřivku ... Čeština je krásný emoce vystihující jazyk. Problém je vždy mezi partnery a označování někoho za zdroj, původce tohoto problému situaci jen zhoršuje. Takové situace vždy řeším párovou terapií a velmi často dojde vymizení problému. S vyhledáním odborné pomoci neotálejte, čas by hrál proti vám. Přeji hodně sil a motivace ke změně. Lucian Kantor
Mam dotaz, co delat, kdyz vam terapie ublizi? Zjistila jsem, ze me terapeut vyuziva a naschval proh
Mam dotaz, co delat, kdyz vam terapie ublizi?
Zjistila jsem, ze me terapeut vyuziva a naschval prohlubuje uzkost. Ktera mimochodem vznikla po prvni navsteve te terapie. Bojim se ted nekomu duverovat a zaroven nechci nechat velmi bolestivou situaci byt. Je moznost, jak zabranit, aby nesikovna terapie pokracovala? Hlavne v ublizovani ostatnich lidi?ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, každý člověk má právo vyhledávat a setrvávat v situacích a vztazích, které mu vyhovují a zároveň opouštět ty, které mu nevyhovují či dokonce ubližují. Pokud Vám forma a styl terapie nevyhovuje, máte právo změnit terapeuta. Pokud by jste potřebovala, nabízím Vám jednu bezplatnou konzultaci, ve které můžeme zmapovat Vaše možnosti řešení stávající situace. Lucian Kantor
Moje nejlepsi kamaradka si prozila v detstvi velmi vaznou situaci. Podarilo se ji na vsechny vzpominky zapomenout. Bohuzel v posledni dobe se zacaly vracet. Trapi se a nevim, co delat. Doufa, ze pocity odezni. Mohou vzpominky samovolne prejit nebo je nutna terapie?
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
terapie je pro Vaši kamarádku velmi dobrou volbou. Zažijete-li traumatickou událost, může se stát, že některé informace vytěsnime z vědomí. Ve chvíli kdy jsme “připraveni” vytěsněné informace zpracovat, začnou se nám vynořovat. Terapie je pak nástroj jak tyto vzpomínky zpracovat takovým způsobem, aby nás již dále netrápily. Ať se vám oběma dobře daří a udržite si vaše kamarádství.
Dobry den Pulzujou mi lytka až škubou schudli mi končetiny nohy ruce, pali mě kosti boli mě kosti. Střidave chvilkove bolesti z pichanim v kostech hlavně nohy mužete mi někdo prosim poradit take mam diagnostikovanou tetanii a panickou poruchu. Děkuji
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
velmi rád bych Vám pomohl, ale příznaky, které popisujete vyžadují spolupráci odborníků odborného, komplexního zařízení. Obraťte se prosím na jakoukoli psychosomatickou kliniku.
Antisociálna porucha osobnosti
Dobrý deň,
chcel by som sa opýtať či máte skúsenosti s liečbou antisocíalnej poruchy osobnosti. Nemal som ju ešte diagnostikovanú ale moje okolie a hlavne rodičia majú podozrenie že touto poruchou trpím. Myslím si že je dobrý signál že stým chcem bojovať nakoľko nechcem aby rodičia a moje okolie trpelo mojou vinou. Ďakujem za odpoveď.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
antisociální porucha je diagnostická nálepka, která má vždy specifický a individuální obsah. Pro terapii je velmi důležité porozumět situacím, ve kterých se objevuje a dále pak detailně popsat vznik a vývoj symptomu.
Chcete-li pomoci rodině a rodina pomoci Vám, pak doporučuji rodinnou terapii a tu vám jako rodině jsem ochoten a schopen nabídnout.
Těším se na případnou spolupráci.
Zarůstající nehet
Dobrý den,Prosím vás o radu na koho se v českých Budějovicích mohu obrátit s opakujícím se zarostlym nehtem na palci u nohy. Již jsem podstoupila i střežení boku nehtu, ale za 2 měsíce se problém vrátil. Předem mnohokrát děkuji
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, směřujte prosím Váš dotaz na v tomto ohledu kompetentního lékaře viz znamylekar.cz/prakticky-lekar/ceske-budejovice
Dá se léčit hraniční porucha osobnosti?
Dobrý den, mám diagnostikovanou hraniční poruchu a osobnosti a jelikož mě tato porucha velmi ovládá - jsem paranoidně žárlivá, trpím vnitřní prázdnotou, neumím se zabavit sama, nemám žádné koníčky ani zájmy, jsem vztahovačná, již jsem byla 3x hospitalizovaná v PNB z důvodu sebevražedných pokusů - vždy kvůli rozchodům. Momentálně jsem ve vztahu kdy svého přítele tímto dusím a já si to plně uvědomuji a chtěla bych s tím začít něco dělat. Absolutně mě to ovládá a já už jsem na konci svých sil. Myslíte, že by jste mi s tímto mohl pomoci? Předem děkuji za odpověď.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, terapie je velmi křehký proces mezi klientem a terapeutem vyžadující vzájemnou důvěru. Máte-li ke mně důvěru, můžeme to zkusit. U podobných případů často dochází v rámci terapie k výraznému pozitivnímu posunu, avšak není možno slibovat na začátku nemožné. Při psaní odpovědi se čím dál tím více na Vás těším.
andrea ptackova
Dobry den mam takovy problem jsem z manzelem 11let byl vzdy velmy dobry ochotny a skveli tata neveru sam odsuzoval ale pred 2mesici mi jedna prostitutka kterou sem znala ze socialni siti napsala ze byl za ni muj manzel a poslala i zpravy od nej jako dukaz stalo se to v listopadu on moc prosi chce aby to bilo jako driv ale me se zhroutil svet porad na to mislim moc to boli a porad se k tomu vracim nevim proc mi to ona napsala nechapu o co se ji jednalo nevim co mam delat moc to boli on sam tvrdi ze vubec nevi co ho to napadlo ze nevi co se s nim stalo trapim se a moc poradite prosim moc dekuju
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, to že člověk odsuzuje nevěru neznamená, že se jí nikdy nedopustí. Váš manžel udělal něco, co už nikdy nemůže vzít zpět. Vím, že je to těžké, ale nesnažte se dotazy zjistit proč a jak Vám to mohl udělat. Každý takový rozhovor bude mezi vámi stavět zeď neporozumění. Jděte do manželské poradny. Potřebujete nestranného odborníka. Prostitutku neřešte, pokud si sama sebe neumíte představit, že by jste se živila prostitucí, pak v žádném případě nemůžete pochopit její motivy. Přeji hodně sil a šťastnou ruku při výběru terapeuta.
chorobná žárlivost
Dobrý den pane Kantore,
Miluji svoji ženu nade vše. A jsem si jistý, že ona miluje mne. Pravděpodobně trpí chorobnou žárlivostí. I když ví, že jsem věrný a oddaný člověk, nemůže zabránit pocitům, které jí samotné vadí. Vím, že to souvisí asi s jejím malým sebevědomím, i když není vůbec důvod. Je to krásná žena. A to, že je po pátém dítěti ( které ještě kojí) s váhou trochu výš, je podle ní hrozné. Podlé ní, se koukám po jiných ženách, nebo vlastně po všech. Je toho víc...
Dotaz: Mám ustupovat ve všech požadavcích co má? Jako např. nejezdi k této zákaznici, protože nechci abys tam jezdil a mluvil s ní. Máme novou účetní a nechce abych s ní jednal, i když jen pracovně. Nemůžeme se vlastně ani dívat na televizi, pokud je tam nějaká žena, tak se mě ptá jestli se mi líbí, atd.
Nabídl jsem jí, že spolu zajdeme k terapeutovi, což odmítla.
Teď máme tichou domácnost.
Jsem velmi tolerantní člověk a udělal bych pro ní vše. Ale nejsem si jistý, že když budu stále jen ustupovat, že to bude lepší, Podle mne spíše naopak.
A co ze mne nakonec bude? A co bude z ní?
Je to silná žena, ale nechci aby vedle sebe měla bačkoru. Nechci aby se trápila, když pro to není důvod.
Děkuji za odpověď.
HonzaODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den Hozo,
velmi se omlouvám, ale Váš dotaz jsem přehlédl, a tak odpovídám až teď.
Není dobré ustupovat za hranice Vaší osobní pohody, protože by se ve Vás střádal pocit nepohody či křivdy, který byste měl potřebu po čase ventilovat a vznikaly by tak nepříjemné rozepře. Celá situace, tak jak jí popisujete, vyžaduje párovou terapii, která by mohla odhalit zdroje tak obrovského znejistění, jaké Vaše paní zažívá.
Pokud nebude chtít nikam jít, snažte se jí motivovat aby jste navštívili někoho, komu by věřila, protože Vám nevěří a cokoli jí sdělíte, o tom bude pochybovat. Potřebujete nestranný chráněný prostor, kde by byla vaše vzájemná komunikace moderována tak, aby se stávala nekonfliktní.
Přeji mnoho sil.
Lucian
Manželský trojúhelník
Dobrý den, ve své praxi jste se již jistě setkal s obdobným příběhem, který nyní prožívám já, chtěl jsem jen zjistit, zda jsem se rozhodl postupovat správně. V krátkosti co stalo:
Jsme manželé 21 let, máme dceru 16 let, oba zaměstnaní a dle mého nározu jsme žili ve spokojeném manželství, kdy ani jeden druhého nijak neomezujeme ve svých zálibách, výletech a návštěvách kamarádů. U své manželky jsem zjistil, že je mi asi 3/4 roku nevěrná s mužem, který se má každou chvíli rozvést. V prvních několika dnech od zjištění jsem zuřil, nevěděl jak dál. Musím přiznat manželku i po tolika letech miluji a vím, že i ona ke mne něco stále cítí. Navrhnul jsem tedy řešení, že dokud se nerozhodne, koho si vybere za budoucího partnera, aby se dál "scházeli" ale chci o schůzkách vědět a hlavně jsem se chtěl seznámit s jejím milencem. Po třech měsících se z nás více méně stali lepší známí, kdy podnikáme i společné výlety apod. Já i milenec víme, že s námi manželka intimně žije, kdy z mého hlediska je sex daleko lepší než dříve - má jiný náboj. Jenže mne stále užírá skrytá žárlivost a proto jsem po dlouhém vyjednávání s manželkou dohodl termín konečného rozhodnutí, kdo bude ten pravý a to za dva roky. Dokonce jsem uvažoval o společné domácnosti, abych zabránil oboustranné žárlivosti, což nyní je spíše technicky nereálné. Svěřil jsem se s problémem jen dvěma lidem, kteří mi tzv.klepou na čelo, rodina o ničem vůbec netuší.
S pozdravem a díky za Váš názor JardaODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den Jardo,
Ve vztahu je možné vše co vyhovuje všem zúčastněným a pokud byste neměli 16 letou dceru, pak by vše záleželo na rozhodnutí vás tří dospělých.
Každý z nás hledí na svět jinou optikou, já osobně zastávám jednoduchý pohled na vztahy.
1. Rodina a především rodiče jsou sociálním vzorem dětí. Proto cokoli rodiče dětem ukáží, (děti neposlouchají, děti sledují chování svých vzorů) s tím se budou muset děti v budoucnu vypořádat. Buď takový koncept života přijmou, nebo se mu budou snažit vymezit. Bohužel snaha neopakovat život svých rodičů velmi často vede k jejímu opakování, např. dcery alkoholiků si velmi často vybírají alkoholiky.
2. Soužití partnerů by mělo mít jasně stanovené kompetence a Vy jste se po odhalení manželčiny nevěry začal chovat jako její rodič a převzal jste nad ní kontrolu. Tímto „tahem“ jste jí zbavil částečně zodpovědnosti za její chování a ona se může chovat jako dítě, které neví, co chce.
Váš příběh je velmi zamotaný a vyžadoval by nutně párovou terapii!
Například jste se nevědomky zavázal k bezvýhradnému tolerování dvou let manželčina paralelního vztahu a vůbec jste nezmínil, co se stane za dva roky, pokud se Vaše paní nerozhodne. Pokud bude i za dva roky v pozici dítěte, nebude mít žádnou motivaci k tomu, aby se rozhodla. A dále jste nezmínil, v jakém rodinném modelu chcete vychovávat svou dceru mezi jejím 16. a 18. rokem - jaký partnerský model má v dospělosti praktikovat?
Jardo, bez pomoci zvenčí je tato situace časovanou bombou. Myslete na Vaší dceru.
Partnerské problémy
mám problémy s přítelem, ale on nic nechce řešit. Myslíte, že bych mohla přijít sama?
PetraODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den Petro,
mnoho mých klientek a klientů řeší podobný problém jako Vy.
Na první konzultaci se můžete objednat sama. Moje zkušenost je taková, že ten druhý či ta druhá, se většinou později připojí.
Lucian
Odhalená nevěra
podívala jsem se manželovi do mobilu a zjistila jsem, že si píše s naší společnou známou. Teď mu půl roku dělá asistentku. Byla to kamarádka, často k nám chodila na návštěvy. Ona mu píše nechutnosti a oba mě pomlouvají. Jsem na mateřské na všechno sama. Co mám dělat?
JanaODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den Jano,
POKUD CHCETE ZACHRÁNIT MANŽELSTVÍ, pokuste se dodržet těchto pár kroků.
Vím, že to, co Vám teď napíšu, bude pro Vás velmi obtížné, ale pokuste se o to:
1) MANŽELOVY NIC NEŘÍKEJTE, pokud už jste mu to neřekla.
Pokud jste mu to řekla, nenechte se vtáhnout do jeho touhy obhájit se, nebo vše popřít.
2) Snažte se, aby o tomto odhalení vědělo co nejméně lidí.
Rozhodně o tom NEINFORMUJTE ŠIRŠÍ RODINU A RODIČE UŽ VŮBEC NE!!!
3) NEDĚLEJTE ŽÁDNÁ UNÁHLENÁ ROZHODNUTÍ!
4) VYHNĚTE SE JAKÉMUKOLI KONTAKTU S MILENKOU!!!
Určitě se Vám podaří vymyslet rozumný a uvěřitelný důvod.
5) IHNED VYHLEDEJTE ODBORNOU POMOC!
Kamarádky Vám budou popisovat svůj svět a je velké riziko, že Vás budou motivovat ke krokům, které by situaci ještě zhoršili.
To, co se stalo se nedá změnit, ale BUDOUCNOST MÁ VŽDY MNOHO ŘEŠENÍ.
Nenechte se vyprovokovat. Takové krize někdy pomohou z dlouhodobého hlediska vztah zlepšit a nastavit nové parametry vztahu. Vím, že to teď tak necítíte, ale dejte tomu čas.
Mnoho sil přeje
Často kladené dotazy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na flek, který se mi udělal v podpaží (mírně pod podpažím). Nejprve
Dobrý den, může se jednat o přehnanou alergickou reakci po aplikaci deodorantu…