3 Počet odpovědí:
Dobrý den, je mi 25 let a ačkoliv jsem dle mého velmi ambiciózní, za posledních 10 let jsem dosáhl pouze jednoho cíle a to byla maturita. Mám problém vytrvat, nedodelal jsem dvě školy, velmi často střídám práce. Mám problém fungovat 5 dní v kuse a pak vznikají problémy a je pro mě pohodlnější jít do jiné práce, než čelit následkům. Ve škole jsem měl pravidelně nejvyšší absenci. Už 2 roky dělám řidičský průkaz. Uvědomuji si, že to je špatně, ale nejsem schopný s tím něco udělat. Je to normální? Děkuji za odpověď, Petr
Mgr. Pavel Szotkowski
Psycholog, Psychoterapeut
Brno
Dobrý den, Petře,
přemýšlení nad Vaším dotazem mě vedlo dvěma směry. Napřed mě napadlo, zda nejsou Vaše ambice/cíle vyšší než Vaše předpoklady. Pokud ale děláte již 2 roky řidičský průkaz a není jiný vážný důvod, proč byste to neměl zvládnout (nějaké tělesné obtíže, nedostatek rozumových schopností či třeba vážná porucha pozornosti), zřejmě se spíše potýkáte s duševní obtíží, kterou můžeme pojmenovat jako nedostatek zdrojů pro zvládání běžného života. Chodit 5 dní do práce nebo vystudovat VŠ určitě vyžaduje větší či menší psychické úsilí, v tomto smyslu tedy mohu na Vaši otázku odpovědět: "Ne, není to normální." Ale hádám, že to sám tušíte a ptáte se spíše na to, jak se svými potížemi pracovat.
Lidé, kteří mají obdobné potíže jako Vy, se zpravidla léčí v dlouhodobé psychoterapii. Doporučuju tedy i Vám objednat se k psychologovi/psychoterapeutovi dle své preference.
Přeji Vám hodně zdaru!

Mgr. Jitka Poláčková
Psycholog, Psychoterapeut, Dětský psycholog
Praha
Při čtení Vašeho dotazu jsem si říkala, že tedy máte trápení... Pevně věřím, že to postupem času dokážete změnit. I já si myslím, že se pro to hodí terapie.
Moc držím palce.
 Lucian Kantor
Terapeut, Kouč
Praha
Dobrý den Petře, nemá smysl řešit otázku zda jste normální či nikoliv. Důležitější je otázka, zda Vám Váš život vyhovuje. A jelikož jste položil dotaz je zřejmé, že nikoliv. Mnoho mých klientů si pletou prostředek a cíl a žije život, který je neuspokojuje, protože si přejí zástupné “věci”. Jednoduše řečeno, jejich přání nevychází z nich, ale od někoho jiného. Chtějí na někoho udělat dojem, někomu se zavděčit ... Pokud děláte dva roky řidičák, pak mne napadá co Vám v tom brání a co jiného důležitějšího jste místo toho dělal? Jak psali mí kolegové, je potřeba Vaší situaci řešit s odborníkem. Přeji mnoho sil a motivace ke změně.
Lucian Kantor

• Vaše otázka bude publikována anonymně.
  • Vytvořte jednu jasně formulovanou otázku a buďte struční.
  • Otázku obdrží specialisté na tomto webu. Nikoliv pouze jeden konkrétní lékař.
  • Tato služba nenahrazuje konzultaci se zdravotníkem. Pokud máte potíže nebo akutní problém, navštivte svého lékaře nebo pohotovost.
  • Otázky týkající se konkrétního případu ani žádosti o druhé stanovisko nejsou povoleny.
  • Ze zdravotních důvodů nebudou zveřejněna žádná množství ani dávky léků.

Tato hodnota je příliš krátká. Měla by mít __LIMIT__ znaků nebo více.

Zvolte si odbornou specializaci lékařů, kterým chcete položit otázku
Použijeme ho k oznámení odpovědi. Nebude publikován online.