Dotazy od pacientů (9)
Hypnoza do dětství
Dobrý večer, moc se omlouvám za můj dotaz, ale moje maminka by chtěla být zhyponotyzována aby se vrátila do dětství aby viděla znovu svoji maminku, je to vůbec možné? Děkuji strašně moc za vaši odpověď
S pozdravemODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý večer. Omlouvám se, ale já ve své praxi využívám hypnózu jen jako doplňující techniku spolu s dalšími, při řešení určitých potíží klienta. Ne tedy samostatně s podobným cílem. Ale doporučila bych Vám kontaktovat někoho z hypnoterapeutů,jako např. PhDr. Jiří Zíka nebo další najdete na stránkách psycholog.coolnet.cz/adresar . S pozdravem Jitka Záhorská
posudek na dite
Dobry den,potrebovala bych posudek na sveho syna.Manzel je ve vykonu trestu a chteli bychom zadat o podminecne propusteni.Posudek by byl moc dulezity.Syn nevi o tom kde se tatinek nachazi a tak by to melo i zustat.
Moc dekuji za odpovedODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, děkuji Vám za dotaz. Podkladem pro vypracování odborného posudku dítěte je psychologické vyšetření. Pokud byste měla zájem ho se synem absolvovat v Psychoterapeutickém centru Řipská, můžete mě nebo kolegyně kontaktovat dle informací na detsky-psycholog-praha.cz . Nebo jestliže potřebujete posudek pro soud, je možné kontaktovat nějakého psychologa, který je zároveň "soudním znalcem". Záleží na tom, o co přesně se Vám jedná. Přeji hodně zdaru. J.Záhorská
náměsíčnost, noční děsy - následek střídavé péče?
Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych Vám nastínit náš problém s dcerkou než-li se vydáme do psychologické poradny.
Jsem družka svého přítele, který má z prvního manželství 6-ti letou dceru. Dcera je ve střídavé péči, v týdenním intervalu. S přítelem se nám před 1,5 rokem narodil syn a já mám 13-ti letou dceru s předešlého vztahu. Bydlíme v rodinném domku, kde původně vyrůstala 6ti letá dcera s oběma rodiči.
Ani nemohu říci, kdy jsme vypozorovali noční děsy a náměsíčnost, ale v letošním roce jsou tyto záležitosti na denním pořádku, výjimečně spí bez přerušení celou noc. V noci, kolem půlnoci, se budí s pláčem, několikrát sedí na posteli, oči má otevřené, ale nevnímá nás, rozhazuje rukama, chodí po pokoji nebo dokonce i párkrát vyšla z pokoje ke schodům.
Dodržujeme, mluvím jen za stranu týdenní péče u nás, večeři víc jak 2h před spaním, čteme úsměvné pohádky na dobrou noc, nenecháváme ji dívat se na bláznivé pohádky. V místnosti má čerstvý vzduch.
Nevím, čí to může být způsobeno, mám strach, že se jí takto může v noci něco stát. Spí společně s mladším bratrem v pokoji. Dcerka byla zvyklá a u maminky stále tomu tak je, že je středem pozornosti. U nás to díky počtu dětí jednoznačně nelze, rozdělujeme pozornost všem členům domácnosti. U maminky v loňském roce nastala situace, že má nového přítele. Do té doby, když byla její maminka sama, nechtěla dcerka k mamince jezdit (maminka dcerku také neměla celý svůj týden, ale pouze 3,5 dne), při každém odjezdu plakala. Nyní se situace obrátila. Dcerka se na maminku těší, respektive se těší na maminčiny přítele, který se k dceři chová velmi hezky. Týdenní péče se dodržuje v celkové míře. Ale nyní dcerka pláče při loučení s maminkou.
Chápu, že vztah mezi biologickou matkou a dítětem nelze nahradit, proto neřeším její pláč, snažím se ho eliminovat vždy nějakým připraveným programem. Mám obavu z náměsíčnosti. Myslíte si, že to může být následek dětského chápání střídavé péče? Dcerka půjde v září poprvé do první třídy a já bych nerada, aby u ní vyvstaly psychické problémy, bloky, strach atd. Pokud je možné, že toto se vše děje v důsledku změn v rodině či jen té nastavené střídavé péče, mohla bych se s Vámi domluvit na termínu setkání a zkusit této věci přijít na kloub?
Děkuji mnohokrát a přeji příjemný den.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den. Děkuji Vám za důvěru, se kterou se na mne obracíte ohledně situace dcery partnera. Myslím, že k celé problematice přistupujete velmi citlivě, se zájmem a respektem pro její potřeby a to je velmi cenné a důležité. Abych mohla vše podrobněji posoudit, bylo by potřebné i osobní setkání a další detailní informace o celé situaci. Také to, jak vše probíhá v období, kdy je dívka u své matky, její přístup k výchově, nastavená pravidla při usínání a podobně. Ale omlouvám se, mám bohužel teď dlouhodobě zcela zaplněnou kapacitu, proto Vám nemohu nabídnout konkrétní termín setkání. Pokud byste ale měla zájem, určitě mohu doporučit kolegyně z našeho Psychoterapeutického centra Řipská - Mgr. Lucie Součková nebo PhDr. Jitka Cápalová ...detsky-psycholog-praha.cz Dále bych Vám určitě doporučila se obrátit na Centrum pro poruchy spánku u dětí ve FN Motol ...fnmotol.cz/kliniky-a-oddeleni/cast-pro-deti/klinika-detske-neurologie-uk-2-lf-a-fn-motol/centrum-pro-poruchu-spanku-u-deti/ , kde by se mohli vyjádřit odborně k situaci problematického spánku. Je otázkou, jestli je možné spojovat to přímo s vlivem střídavé péče... Tento způsob fungování je pro dítě do jisté míry zátěží. Už to, že se jeho životní podmínky opakovaně mění a musí se přizpůsobovat různým změnám, cestuje apod.(děti lépe vnímají stabilitu, pevné vazby, zázemí, až stereotypy, které jim mohou dávat pocit bezpečí a předvídatelnosti), každé dítě to zvládá rozdílně, také podle jeho osobnostního založení a podle různých okolních vlivů, které na něj působí, když je ve výchově zainteresováno více lidí. Ale z toho, co popisujete, vnímám, že děláte maximum pro to, aby se vše dařilo a abyste ji začlenili do fungující stabilní rodiny v míře, kterou můžete zajistit. Zkuste tedy vše zkonzultovat na těch dvou zmíněných místech a věřím, že se vše podaří nějak pojmenovat a případně i zlepšit ještě před jejím nástupem do první třídy. Přeji vám všem hodně zdaru a příjemné letní dny. Jitka Záhorská
Změna chování po nástupu do školky
Dobrý den pani doktorko,
máme čtyřletou dceru, která v září začala chodit do MŠ. V běžném životě je veselá a komunikativní, do školky se těšila. Po nástupu do školky nám přišlo zvláštní, že po vyzvednutí z MŠ je neobvykle zamlklá a nechce příliš sdílet, jak se ve školce měla, co dělali apodobně. Navíc paní učitelka na nás působí, jako člověk, který dělá to co ho příliš nebaví. Je velmi pasivní a ani se nesnaží u dětí vzbudit zájem, nebo s nimi návazat kontakt.
Chování dcery jsme na začátku přičítali aklimatizaci na nové prostředí.Po sedmi týdnech se bohužel nic nezlepšilo. Do školky se jí nechce, říká, že to nezvládá, že to či ono neumí a neše povzbuzování nemá velký efekt. Bohužel se navíc odpoledne 1-2 hodiny po návratu z MŠ za poslední týden dvakrát počůrála. I přesto, že ji hned po školce dáváme na toaletu a nic podobného se jí už dva roky nestalo. Opakovaně si stěžuje, že ji slovně "obtěžuje" spolužačka a říká jí, že nemá dělat to, či ono, že neumí počítat a další podobné nepravdy.
Máme obavu, aby běžné zvykání na školku nepřerostlo v závažnější problém. Snažili jsme se to probrat s paní učitelkou, ale i přes sliby, že se na ni více zaměří, bude jí pomáhat, a dohlížet na ni na toaltě, nenastala žádná změna. Komunikace paní učitelky s námi není o mnoho lepší, než její komunikace s dětmi.
Zvažujeme, že bychom požádali o přeřazení do jiné třídy, aby mohla změnit paní učitelku a vyhnula se problémové spolužacce. Nejsme si, ale jisti, jestli by jí další změna spíše neuškodila.
Děkujeme za Váš názor
Petr H.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, děkuji Vám za důvěru, se kterou se na mne obracíte. A zároveň se omlouvám,že reaguji až teď. Možná už jste situaci začali nějak řešit a už zažíváte i nějakou změnu. Z toho, co popisujete mám dojem, že jste se snažili využít opravdu všech reálných možností, jak situaci ve školce "zlepšit/změnit". Pokud dohoda s paní učitelkou nemá vůbec žádné reálné výsledky a situace u dcery přetrvává, přikláněla bych se k možnosti - probrat vše s vedením školky a zvážit variantu přeřazení do jiné třídy, pokud je to možné. Pro tento případ bych ale vnímala jako důležité, probrat předem tuto možnost nejdříve s dcerou, jak ona sama by to vnímala, jestli by souhlasila. Někdy děti už mohou navázat nějaká přátelství a nechtějí třídu pak měnit z tohoto důvodu. Nebo mohou mít obavu, jak to v jiné třídě funguje a jaké děti tam budou.. apod. Její názor je v tomto velmi důležitý. Pak dále by bylo dobré zjistit, jaký pedagog funguje v cílené "jiné" třídě, jestli by tato osoba mohla lépe vyhovovat dceři i vám. Po těchto úvahách bych navrhla domluvit se s vedením školky - zajít se i do této třídy předem se podívat, sami nebo s dcerou, na nějaký kratší časový úsek, abyste se mohli lépe rozhodnout podle vlastních pocitů - zda by zamýšlená změna byla vhodná. Pokud byste narazili např. na nevstřícnost vedení či nemožnost změny třídy a celé situace u dcery se nelepšila, navrhla bych případně i změnu MŠ. Je zde samozřejmě důležité vše pečlivě zvážit a v případě této varianty předběžně opět udělat kroky, které jsem popsala - informovat se, jít se podívat předem apod. Pro dceru by změna sice mohla být zpočátku nepříjemná, následovalo by zvykání na nové prostředí, kolektiv... Ale je dobré zvážit, jestli by tento krok nebyl pro ni "menší" zátěží než setrvávání v prostředí, na které reaguje tak, jak popisujete. V celé situaci vám samozřejmě mohou být podporou konzultace u nějakého dětského psychologa. Přeji Vám hodně zdaru, doufám, že situaci se Vám podaří zdárně vyřešit a pokud budete mít ještě další dotazy - k průběhu celého procesu - mohu je zodpovědět následně.. S pozdravem a přáním hezkého dne Jitka Záhorská
úzkost, strach, panika
Dobrý den, moje 27 letá dcera trpí poslední dobou takovými neurotickými záchvaty, kdy je jí jak sama říká "divně" nemůže si lehnout a musí třeba celou noc chodit, protože její tělo je v napětí, je to velice nepříjemné, dcera už kvůli tomu vyhledala pomoc na pohotovosti. Je už z toho dost vystresovaná a vždy večer má strach. Můžete nám poradit o co by mohlo jít a jaké jsou možnosti léčby? Dcera je teď ve 4.měsíci těhotenství, ale tyto záchvaty již měla asi 2xdříve, než byla těhotná.
Děkuji za odpověďODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, k detailnějšímu posouzení toho, o co se u dcery jedná, by bylo určitě vhodné osobní setkání. Zmínila bych tedy několik variant, které by mohly s takovým stavem souviset. V první řadě bych, vzhledem k těhotenství, doporučila konzultace s lékaři, aby se případně vyloučil jakýkoliv problém či souvislost. Pokud je všechno v pořádku, je možné uvažovat např. o úzkostech či panice. V tomto smyslu Vám chci doporučit informace v brožurce prof. Jána Praška - "Panická porucha", kterou si můžete stáhnout např.na stránkách deprese.com , Informační brožurky. Tam je popsáno nejen jak takový stav vypadá, ale také dílčím způsobem, jak je možné ho zvládnout/zvládat. Určitě bych také doporučila zařazovat pravidelně nějakou formu relaxace, zklidňující dýchání apod. A také zejména se zamyslet nad celým kontextem aktuálního života dcery a možnostmi, s čím mohou úzkosti, strach či nepříjemné myšlenky souviset... Samozřejmě celou situaci by nejlépe pomohlo vyřešit setkání s odborníkem, psychologem. Záleží na tom, pro co se dcera rozhodne a jak intenzivní a vážné své potíže pociťuje. Přeji vám oběma hodně zdaru. Jitka Záhorská
Adaptace ve školce
Dobrý den, pani doktorko prosim vás jak nejlépe reagovat u dcery na vzpurné,plačtivé chování ve školce?
Je ji 3 a pul do školky zacala chodit v záři. První 2 dny se těšila a vše bylo v pořádku, po te omarodila na 2 týdny a návrat do školky byl katastrofa.
Nejen že pláče, ale také se vzteká až s toho ve školce zvrací.
Zkusila jsem ji tam davat jen na 2 hodiny deně, ale výsledek žádný ba naopak dnes se pokusila ze školky i utect.
Už jsem zoufala navim zda na ni mám jít přísněji nebo naopak chapavěji.
Zkouším vše, ale vše se mijí účinkem.
Rve mi to srdce. Moc vas prosim o radu.
DekujiODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, děkuji Vám za dotaz. Chápu, že tato situace je pro Vás velmi náročná, zejména v každodenním provozu rodiny... Důležité určitě bude zjistit, jak holčička o školce přemýšlí, co jí nejvíce vadí, s čím je vlastně nespokojená apod. Z toho je pak možné vycházet při snaze o změny podmínek tak, aby se tam cítila lépe a raději chodila. Např.jestli se necítí dobře v kolektivu, nesedí přístup nějaké paní učitelky, má z něčeho strach, je pro ni těžké odloučení od Vás, domácího prostředí apod. To vnímám jako zásadní při rozhodování o dalším možném postupu a také následně ve spolupráci se školkou, která by mohla všemu také pomoci. Doporučila bych Vám v nejbližší době kontaktovat dětského psychologa nebo rodinného terapeuta, který Vám v tom všem může hodně pomoci. Pokud byste chtěla využít služeb někoho v Psychoterapeutickém centru Řipská, kontakty najdete na ... detsky-psycholog-praha.cz Nebo lze zkusit případně i Pedagogicko psychologickou poradnu, nebo pomoc klinického psychologa, který pracuje s dětmi (na pojišťovnu). Přeji Vám i celé rodině hodně zdaru. Věřím, že se vám vše podaří zvladnout, adaptace na začátku MŠ bývá problematická u mnoha dětí. Důležité je vytrvat a snažit se co nejvíce porozumět tomu, co se vlastně s dítětem děje. Z tohoto hlediska se více přimlouvám za "chápavěji", ale zároveň s jasným stanovením hranic. S pozdravem Jitka Záhorská
krádež u 12 letého dítěte
chtěla bych syna objednat k dětskému psychologovi. Je to třináctiletý, veselý, empatický a myslím i chytrý kluk, Před rokem ukradl větší obnos peněz z mé peněženky. Řešili jsme to domluvou a část si musel odpracovat. Nyní se to stalo opět, ukradl dva tisíce. Hledala jsem je a našla schované v jeho pokoji. Nikdy se sám nepřizná, až pod tlakem. Myslím že z nouze nekrade. Většinou mu jeho celkem skromná přání plníme. Sám utrácí jen za drobnosti a dárky.
V současné době se připravuje na přijímačky na 8 leté gymnázium, na které si sám přeje jít.
Má staršího bratra,se kterým má snad celkem dobrý vztah. Chodí na malou venkovskou školu, kde rozhodně není šikana.
Z mého pohledu jsem možná udělala několik chyb. Ondra byl vždy velmi živé dítě a byl asi často trestanější než jeho klidnější bratr, který vždy vyžadoval- a asi i dostával více naší pozornosti.
Velmi mě to trápí.
Děkuji
D.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, děkuji Vám za dotaz. Celou situaci určitě můžete konzultovat s dětským psychologem v rámci tzv.poradenství nebo je také variantou rodinná terapie, kde by celá Vaše rodina dostala prostor pro komunikaci a sdílení. Pokud byste se rozhodla spolupracovat s někým z našeho Psychoterapeutického Centra Řipská, můžete si vybrat kontakt na detsky-psycholog-praha.cz a telefonicky se domluvit na termínu objednání.
Přeji Vám hodně zdaru a věřím, že situaci se Vám brzy podaří vyřešit. Jitka Záhorská
Vztek ditete ve 4,5 letech
Dobry den, rada bych Vas poprosila o radu. Dcera (4,5 let) zacala mit velmi silne zachvaty vzteku, odpovidajici veku kolem 2 let (obdobi vzdoru). Pokud si neco "umane," prestane naprosto vnimat okoli a hystericky doslova jeci - chci jiny obed, nejde mi zapnout bunda, nechci pujcit detem hracku... Kdyz ji to popadne (cca 2 x za den), vytoci ji jakakoliv malickost. Je cela zpocena, vycerpana, nakonec ani nevi, kvuli cemu se vlastne vztekala. Je tento projev v jejim veku jeste "normalni" nebo se jedna o problem? Naucila se ventilovat hnev timto zpusobem. Nevime, jak ji naucit vyjadrit nespokojenost mirneji, mluvit o tom, nevztekat se. Je velmi temperamentni, vse musi mit stale pod kontrolou, vse chce dirigovat a ridit...Dekuji Vam, Eva
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den paní Evo, děkuji Vám za dotaz. Chápu, že pokud musíte několikrát za den řešit podobné situace, může to být náročné. U každé otázky ohledně dítěte je vždycky důležité dobře porozumět celému rodinnému kontextu a souvislostem - a to nejen vývojově, v jakém je dítě období, jak je sociálně/emočně zralé, ale i co v této fázi zažívá, jak reaguje např. na situace ve školce nebo jestli je v rodině nový sourozenec... apod. Důvodů, proč takto reaguje může být více. Záleží také na tom, jestli tyto projevy dříve nebyly vůbec a vyskytly se až teď atd. Pokud se situace během několika měsíců nezlepší, doporučila bych Vám kontaktovat dětského psychologa a tam vše konzultovat. Nemusíte se myslím obávat, že by se jednalo o závažnější "problém" ,ale budete mít možnost detailněji situaci probrat a získat pak v návaznosti na to i nějaké konkrétnější odpovědi. Nejdůležitější je opravdu zmapovat celou situaci tak, abychom mohli porozumět tomu, co se s dítětem vlastně děje.
Je dobré s dcerou o tom, co probíhalo při záchvatu mluvit, určitě ale doporučuji až v klidu, po odeznění vzteku, ve chvíli, kdy Vás již bude plně vnímat. Při vysvětlování můžete použít např.i nějaké hračky, maňásky nebo kresbu, podle toho, co je Vám i dceři blízké. Je dobré se s ní zkusit v klidu domlouvat, co by v takové chvíli, kdy ten "velký vztek" (nějak si ho společně pojmenujte) přijde - vlastně potřebovala, co by jí mohlo pomoci atd. Pokud se vám společně podaří vymyslet nějaký "plán", je dobré to pak zkoušet používat, dát tomu čas a vytrvat, i když výsledky třeba nepřijdou hned. Tyto situace potřebují většinou delší čas a velkou trpělivost. Jak říkám, pokud byste chtěli, je možné využít v celém procesu pomoci dětského psychologa či rodinného terapeuta. Přeji Vám hodně zdaru a příjemné dny. Jitka Záhorská
dotaz - rada
jmenuji se Markéta Minaříková a jsem studentkou průmyslového designu na FA ČVUT. Letošní rok píši svou bakalářskou práci, jejíž téma je přenosný,světlený objekt pro děti. Měl by působit uklidňujícím, antistresovým dojmem na dětskou psychiku. Toho bych chtěla docílit vhodnou volbou barvy, tvaru nebo materiálu. Chtěla bych se Vás proto zeptat, zda by bylo možné sejít se u Vás s někým kdo by mi byl ochotný poradit s návrhem toho projektu, popřípadě mi doporučil vhodnou literaturu.
Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Markéta MinaříkováODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, děkuji Vám za důvěru, se kterou se na mne obracíte. Bohužel, oslovila jsem i své kolegy z Psychoterapeutického centra Řipská, ale nikdo z nás se ve své praxi nezabývá tímto tématem Přeji Vám hodně zdaru a mějte se hezky. Jitka Záhorská
Často kladené dotazy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na flek, který se mi udělal v podpaží (mírně pod podpažím). Nejprve
Dobrý den, může se jednat o přehnanou alergickou reakci po aplikaci deodorantu…