Dotazy od pacientů (886)
po užívání léků"trexan"byla naměřena zvýšená hodnota jaterních testů,následně byt tento lék vysazen.Máto nějaký vliv na zdraví?
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den - hodnoty jaterních se jistě postupně normalizují. Co funkci jater zhoršuje obecně - alkohol, kouření, obesita a tučná jídla. samozřejmě řada léčiv - proto užívejte jen léky, které máte, nic víc. S pozdravem
Dobrý den, je mi 39let a před měsícem jsem měla vysoké horečky a zánět vedlejších dutin s hodnotou CRP 160 (měřeno 4.den nemoci). Antibiotika zabrala, ale stále se cítím velmi unavená a slabá. Je taková hodnota normální? Nesignalizuje nějaký další problém? Děkuji.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, zánět vedlejších nosních dutin má svůj průběh. I když cítíte efekt léčby (atb) tak potíže mohou (i mírné) trvat cca 2-3 týdny. K léčbě celkové doplňte i lokální léčbu - nosní kapky (Muconasal, Sanorin, Olynth, a pod) - na 1 týden a delší dobu i hypertonické roztoky mořské soli. Po léčbě je jistě vhodná kontrola. V případě komplikací konzultace na ORL. S pozdravem
Jak moc je nutno při infekční mononukleóze omezit sůl?
Jak moc je nutno při infekční mononukleóze omezit sůl?
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Virus postihuje hlavně játra - proto je nezatěžujte při infekci a po ní alkoholem, tučnými jídly. Obecně solení je vhodné omezit hlavně proto, že zvyšuje krevní tlak a zatěžuje tak srdce a ledviny
S pozdravem
Dobrý den, Zaměstnavatel mě tlačí do udělání si řidičského průkazu. Sám ale vím, že řízení mi způ
Zaměstnavatel mě tlačí do udělání si řidičského průkazu. Sám ale vím, že řízení mi způsobuje nemalé psychické problémy, což jsem si ověřil při jízdách v autoškole.
Je možné od lékaře získat papír, ve kterém se uvádí, že nejsem schopen řídit vozidlo? Případně jaké důvody jsou adekvátní pro získání tohoto posudku?
Děkuji.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Řízení auta (i když už těch aut jezdí na světě hodně- jak přibývá lidí, přibývá aut - a s tím nemalé problémy všude tam, kde lidé žijí - a to je vlastně všude) patří mezi základní dovednosti. Zaměstnavatel si od toho slibuje, že budete moci být mobilní pro potřebu firmy. Každopádně chápu Vaše potíže - v tomto smyslu je vhodné vyšetření - začněte u praktického lékaře - jistě Vám dobrozdání pro Vaši firmu v tomto ohledu vydá. Člověk by neměl být nucen do něčeho, co mu vyvolává potíže.
S pozdravem
Dobrý den, Jsem muž 33 let vaha 90 kg, krevní cukr 5,9. Na malou chodím normálně. Piju kazdou hodinu 250 ml tekutin. Alkohol nepiju vůbec a 3x denně káva bez kofeinu. Měsíc se léčím s vysokým tlakem. Beru TRITACE 2,5 MG každé ráno. V příbalovem letáku jsem četl že tento lek TRITACE způsobuje HYPERKALEMII ( ZVÝŠENÝ DRASLÍK ). od té doby se snažím co nejméně jist ovoce a zeleninu ( obávám se aby se u me hyperkalemie nerozvinula). Můj lékař mi udělal jen vyšetření moči a ta byla v pořádku. Jsem zvyklý každý den jist 1 banán a jedno jablko. A 3x týdne si dám k večeři třeba okurkovy salat nebo papriku nebo sním 200g Pekingskeho zelí. A 2x týdne vařené brambory s kuřecím masem.
Můj dotaz na co se chci zeptat tak zda je nutné ovoce a zeleninu vynechat nebo se hyperkalemie obávat nemusím? Obden beru doplňky stravy ( vitamín C vitamín B komplex a magnesium 200mg). Dále beru omeprazol na pálení žáhy a zde se chci zeptat zda se může uživat tritace a omeprazol nebo nikoliv? Dále se chci zeptat jak často kontrolovat hladinu draslíku v krvi. Děkuji za raduODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, děkuji za dotaz. Nemějte obavy z hyperkalemie. Při vašem životním stylu a pokud Vám dobře fungují ledviny - je riziko zvýšeného draslíku malé. Ale dá se zkontrolovat v krvi. Pokud pro to není ale vyloženě důvod u praktického lékaře - můžete si test v laboratoři zaplatit. Pak doporučuji toto vyšetření: urea, kreatinin, Na, K, Cl, Mg, P, Ca. Výsledek můžeme konzultovat.
Ohledně vysokého tlaku velmi doporučím pravidelnou aerobní aktivitu - rychlejší procházku, kolo, plavání - podle toho co jste schopný a co Vám přijde sympatické.
S pozdravem
Dobrý den, Byla jsem dnes u lékaře s bolestí v krku, hlavy, dutin, rýmou a kašlem a celkovou únavou
Byla jsem dnes u lékaře s bolestí v krku, hlavy, dutin, rýmou a kašlem a celkovou únavou. CRP mám 18, pozitivní stěr z krku na streptokoka A a nalez na RTG dutin. Dostala jsem antibiotika, ale moje lékařka mi neřekla co přesně mi je. Mohla bych poprosit o váš názor co by to mohlo být? DěkujiODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dle popisu máte tzv zánět vedlejších nosních dutin - sinusitidu a také (podle nálezu v krku i zánět v krku (tzv faryngitidu). lékařka, mimo jiné, zvolila atb léčbu. Doporučuji d o nosu nosní kapky - jen ale na týden (!) Olyth, nebo Muconasal nebo Sanorin a mezi tím spreje s tzv mořskou vodou (hypertonické solné roztoky, které nos pěkně uvolní, můžete jej používat delší dobu).
S pozdravem
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak postupovat v případě že bych chtěl získat zdravotní dokumentac
chtěl bych se zeptat, jak postupovat v případě že bych chtěl získat zdravotní dokumentaci po zemřelých prarodičích. Děkuji.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, našel jsme pro Vás:
Po smrti můžou do zdravotnické dokumentace zemřelého nahlížet (včetně informací o výsledku pitvy, byla li provedena) opět osoby, které byly za jeho života výslovně v této dokumentaci určeny, a potom osoby blízké zemřelému (ty zvláštní určení nepotřebují). Dále pak má stejné oprávnění zákonný zástupce zemřelého, jeho opatrovník, pěstoun nebo jiná pečující osoba (pokud zároveň nespadají do předcházejícího výčtu).
Pojmem „osoba blízká“ není myšlen libovolný člověk, nýbrž tento pojem má naopak konkrétní právní význam. Občanský zákoník[3] mezi osoby blízké obecně řadí všechny příbuzné v řadě přímé (rodiče, prarodiče, děti apod.), sourozence, manžela nebo partnera podle jiného zákona upravujícího registrované partnerství[4] a dále jiné osoby v poměru rodinném nebo obdobném, pokud by újmu, kterou utrpěla jedna z nich, druhá důvodně pociťovala jako újmu vlastní.[5]
Poslední v pořadí (obecně) definovaná skupina osob, které bývají považovány za osoby blízké, dopadá na neformální mezilidské vztahy. V praxi do ní spadají především rodinní příslušníci z tzv. širší rodiny (strýc, teta, neteř, synovec apod.), druh či družka, se kterou zemřelá osoba nevstoupila do oficiálního svazku, a teoreticky také velmi blízcí přátelé, pokud lze jejich vztah k zemřelé osobě hodnotit jako dostatečně intenzivní. Na rozdíl od výslovně uvedených příbuzných v řadě přímé – sourozence, manžela a partnera (u nichž blízký vztah k zemřelé osobě vyplývá ze zákona) – je však u těchto „zbylých osob blízkých“ nutno posoudit, zda jejich vztah k zemřelé osobě byl skutečně natolik intenzivní, že by újmu, kterou utrpěla jedna z nich, druhá důvodně pociťovala jako újmu vlastní. Jestliže takováto intenzita vztahu (citová blízkost) nebude shledána, nebude možno konstatovat, že se o osobu blízkou jedná.
Osoby spadající do této „zbytkové“ skupiny (na rozdíl od osob v zákoně uvedených výslovně) musí intenzitu vztahu k zemřelé osobě obsáhleji tvrdit, tedy tento vztah a jeho hloubku popsat a dále tato svá tvrzení prokázat. Co se týče prokazování, v tomto směru nejsou kladeny žádné meze, a tak coby důkaz může posloužit svědecká výpověď někoho ze společných známých, listiny, z jejichž obsahu lze dovodit charakter daného vztahu, společné fotografie či jiné záznamy, z nichž lze dovodit (a doložit) existenci blízkého vztahu, a dále prakticky cokoliv, co může posloužit obdobně (je li to účelné).
Za svého života může pacient výše popsaný rozsah přístupu do „své“ zdravotnické dokumentace omezit tím, že určitým osobám sdělování informací o svém zdravotním stavu a nahlížení do zdravotnické dokumentace výslovně zakáže. Toto právo není nijak omezeno a zákaz může být klidně učiněn např. vůči všem blízkým osobám či jiné z osob výše zmíněných (a v zákoně o zdravotních službách uvedených), neboť přednost před textem zákona zde má svobodná vůle pacienta. Podobně jako v případě výslovného určení osob, které mohou být o jeho zdravotním stavu informovány a do dokumentace nahlížet (viz výše), je poznámka o tomto výslovném zákazu také zaznamenána v konkrétní zdravotnické dokumentaci, přičemž z logiky věci se vždy vztahuje pouze ke zdravotnické dokumentaci vedené u jednoho poskytovatele zdravotních služeb. Pokud tedy měl pacient v úmyslu učinit zákaz „plošně“, musel toto prohlášení vykonat zvlášť u každého poskytovatele, u kterého je o něm zdravotnická dokumentace vedena.
Tento zákaz platí i po smrti a nelze jej ze strany osob v něm uvedených bohužel nijak zvrátit (zákon v tomto respektuje svobodnou vůli zemřelého). Jedinou zákonnou výjimku z něj tvoří případy ochrany zdraví pozůstalých nebo jiných osob, tedy např. v případě, kdy k úmrtí došlo z důvodu závažné infekční nemoci, v nichž je možno i přes daný zákaz informovat ohrožené osoby v nezbytně nutném rozsahu a tím jim umožnit včas podstoupit efektivní léčbu.
Jak bylo nicméně uvedeno výše, zákaz poskytování informací o zdravotním stavu a nahlížení do zdravotnické dokumentace se vztahuje vždy pouze ke konkrétnímu poskytovateli zdravotních služeb, který je o něm uvědomen, a je tedy naděje, že zemřelý nebyl natolik důsledný, aby potřebné prohlášení vykonal na všech místech, kde mu byly poskytovány zdravotní služby, a tudíž také naděje, že i přes daný zákaz se po smrti podaří nějaké informace získat u poskytovatelů, u nichž pozůstalí zakázaný přístup nemají.
Pokud pozůstalý, který se domáhá přístupu do zdravotnické dokumentace, je k tomuto oprávněn ve smyslu výše obsáhle uvedených kritérií, je poskytovatel zdravotních služeb, který konkrétní zdravotnickou dokumentaci vede, povinen ji zpřístupnit.
Nad rámec uvedených je na základě výslovných zákonných výjimek umožněn přístup do zdravotnické dokumentace a k informacím o zdravotním stavu mnoha osobám od posudkových lékařů po veřejného ochránce práv, a to v rámci jejich činnosti (nicméně tato problematika již přesahuje zaměření manuálu).
Jakým způsobem konkrétně mohu informace ze zdravotnické dokumentace získat?
Osoba oprávněná k přístupu do zdravotnické dokumentace do ní může v prvé řadě nahlížet, tedy studovat její text. Tímto však rozsah jejích oprávnění nekončí.
V rámci přístupu do zdravotnické dokumentace může pozůstalý pořizovat vlastními prostředky výpisy z této dokumentace (dělat si poznámky o jejím obsahu) nebo přímo její kopie (což bývá v dnešní době realizováno nejčastěji prostřednictvím fotoaparátu nebo mobilního telefonu).
S pozdravem
Dobrý den. Užívám Alvesco spolu s Erdomedem při potížích po chřipce typu B s průduškami, kdy lékař diagnostikoval dle pískotu zánět. Byl mi předepsán i Zodac, který jsem ale neužíval, jelikož se žádné lékařem zmiňované alergické reakce neobjevily. Bohužel ale od 1. dne podání trpím průjmem, cítím se čím dál slabější a lékař mi po 10 dnech této léčby doporučil pouze dietu. I přes dietu se ale stav nelepší, naopak, jsem ještě slabější. Mám za to, že Alvesco mi způsobuje tyto zažívací potíže. Dnes je to již 13. den.
Co mám dělat prosím ?ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, každé léčivo může mít zároveň i nežádoucí účinky. Zažívací potíže po požití léčiva jsou jedny z nejčastějších. Alvesco inhalátor jste dostal přechodně na rozšíření průdušek. Samotná virová infekce se také ale průjmem může projevovat. Pokud jste v dobrém stavu a dýchá se Vám dobře - zkuste Alvesco vysadit - většinou tento prostředek působí jen v dýchacích cestách. P vdechu si ale vždy vypláchněte ústa a tuto tekutinu nepolykejte - vyplivněte. Inhalátor obsahuje kortikoidy, které při polknutí mohou působit právě zažívací potíže. Druhý prostředek Erdomed je na ulehčení případného vlhkého kašle. Pokus jste v dobrém stavu - poraďte se s předepisujícím lékařem, zda-li předepsané prostředky jsou nutné. Možná zvládnete chřipku i bez nich. Jednoduchou prevencí chřipky je očkování vždy na podzim (cca říjen - listopad) .
S pozdravem
Dobry den, kdyz jsem mela pred dvema tydny Chripku kmenu A, mohu chytit ted od syna chripku B?
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, ano, je to možné, jedná se o trochu jiný virus. Zkuste příště prevenci - očkování proti chřipce A i B (cca od října do prosince) . Očkování Vám provede na podzim praktický lékař. S pozdravem
Dobrý den. Poslední cca měsíc trpím ráno mírně bíle-vodovým výtokem z penisu a občas pozoruji v ob
Dobrý den.
Poslední cca měsíc trpím ráno mírně bíle-vodovým výtokem z penisu a občas pozoruji v oblasti pod žaludem (mám předkožku přes celý penis, takže jakoby vnitřní strana předkožky), v určitých částech bílé zabarvení. Poloha toho zabarvení ale není stálá.
Zároveň cítím tlak poctivě zevnitř penisu při močení a občas i při každodenním životě.
V neposlední řadě jsem objevil, že konzistence mého spermatu je často neobvykle hustá, oproti standardní situaci.
Zvládnete prosím poradit, o jaký problém by se mohlo jednat a jestli s ním mám jít k lékaři? Mnohokrát děkuji.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, mohlo by jít u Vás o infekci - proto doporučuji návštěvu lékaře - před léčbou provede odběry - výtěr z močové trubice a také odběr krve. Pokud jste měl nějaký nechráněný rizikový sex - je nutné vyloučit STD nemoci. S pozdravem
Dobrý den. Chci se zeptat jak užívat Wobecare enzym? Vysvětlení v příbalovém letáku moc nechápu. Píše se doporučujeme Wobecare Enzym užívat alespoň 45 minut před jídlem a nejméně 2 hodiny po posledním jídle. To znamená že jej užívat až 2 hodiny od posledního jídle a po něm si můžu dát jídlo nejdříve za 45 minut a nebo užívat právě nejlépe společně s jídlem? Děkuji za odpověď
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, vyberte si jedno z toho - užijte Wobecare např. vždy hodinu před jídlem. Nebo se najíte a pak vezměte tento prostředek právě cca 2 hodiny po jídle.
S pozdravem
Bedar na penisu Dobry den, udelal se mi mensi pupinek ma penisu, nevite nekdo co to muze byt, a j
Bedar na penisu
Dobry den, udelal se mi mensi pupinek ma penisu, nevite nekdo co to muze byt, a jestli to je vazne? přikládám oriznutou foto primo na pupinek(pokud bude mozne zaslu na mail)
Na zatlaceni to neboli, a na vymacknuti nevim nevim, pokud to zmacknu tak ve vnitr to je bile defakto jako bedar.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, pokud se nejedná o vřed, ale spíše pupínek s obsahem - zkuste (jde-li to) obsah vymáčknout. Pokud nelze - tak zkuste na 2-3 dny na místo namazat černou mast (Saloxyl) nebo Betadine a přelepit náplastí - tak se urychlí hojení. S pozdravem
Dobrý den, potřebuji pomoc, mladší sestra dostala vši, přerostlo to v hnisavé bolaky nesnesitelné svědění,k lékaři nechce,co s tím,děkuji.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, v prvé řadě je nutné podat léčbu v podobě šamponu nebo lokálního prostředku, který se aplikuje na vlasy a kůži na vlasech. Pokud má i hnisavé boláky, je nutné podat i antibiotika celkově. A přechodně i léky na svědění. Léčbu indikuje lékař.
Je nutné také přeléčit i další z okolí, aby se vši v kolektivu lidí opět nešířily.
S pozdravem
Dobrý den. Maminka (65 let) si v poslední době stěžovala na silnou bolest nohou po ránu od podkoleních jamek dolů. Prý bolest trvá hodinu až dvě a poté ustoupí. Nezáleží jestli je přes den čilá či odpočívá, bolest přijde každé rano. Magnézium nepomáhalo, takže jí paní doktorka objednala na Sono vyšetření cév, kde se ale neobjevil žádný problém, vše bylo v pořádku. Poté jí paní doktorka dala léky na bolest a má vyčkat jestli bolest časem nepřestane... Chtěla bych ale aby byl problém vyřešen, o maminku se bojím, bolest musí být velmi silná, protože ona si jinak nikdy nestěžuje, je velice čilá a odolná. Nevíte co by to mohl být za problém? Jak by se mělo dál postupovat, jaké vyšetření by se mělo provést? Moc děkuji za odpověď ♥️
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, bohužel nepíšete s čím se event vaše maminka již léčí. Zda-li nejsou třeba kotníky nebo kolena oteklá a nebo není třeba více dušná. Pokud jsou cévy v pořádku, může jít i o problém s klouby - arthrosa či zánět. Navrhuji základní odběry krve a také RTG vyšetření kloubů a pořádně se pozeptat na okolnosti potíží (jak chodí, zda-li není problém i s páteří - zády,...). Tedy určitě by měla následovat kontrola u praktického lékaře s dalším postupem. S pozdravem
Dobrý den, byla jsem naposledy očkovaná na tetanus v roce 1999. Šla jsem si tedy zjistit protilátk
byla jsem naposledy očkovaná na tetanus v roce 1999. Šla jsem si tedy zjistit protilátky a hodnota S_ab/Tetanus toxin IgG je 2,77 IU/ml. Znamená to, že jsem stále dostatečně chráněna a nemusím jít na žádné přeočkování? Zaráží mě, že mám takovou hodnotu i po 26 letech... Je to možné?
Děkuji.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, Vaše hladina prokazuje ochranu na cca dalších 5 let, pak si můžete vyšetření nechat provést znovu. S pozdravem
Dobrý den. Poslední dobou se cítím hodně unavená a bez energie, mám problémy s pamětí a soustředěním. Beru různé vitamíny, ale přijde mi to bez efektu. Sportuji a snažím se žít zdravě. Byla jsem na krevních testech jako samoplátce a tak se ukázaly zvýšené Lymfocyty a snížené neurofily. Mohlo by to mít něco společného? Případně čím by to mohlo být? Děkuji a přeji hezký den XXXX.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, nepíšete další informace o Vašem zdravotním stavu (chronická onemocnění) a životním stylu (ponocování, práce na směny, nadměrný a dlouhodobý stres). Možná že tam je odpověď na únavu. S pozdravem
Horečky od vcera ktere nejdou pod 38 v noci pres 39, kašel, rýma
Horečky od vcera ktere nejdou pod 38 v noci pres 39, kašel, rýma
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, uvedené projevy jsou velmi podezřele s virové infekce - tedy pár dní klid, čaje, na teplotu nad 38stC jistě Paralen nebo Ibalgin. Dostatečný přísun vitamínů. Pokud se již léčíte ze srdcem, plícemi, ledvinami... nebo máte diabetes - pak se poraďte se svým praktickým lékařem. S pozdravem
Dobrý den. Máme problém s otcem. Poslední dobou velmi ztratil na váze, přinejmenším několik týdnů má častý průjem, v posledních týdnech má nateklé hohy teď už má nateklá nohy od kolen dolů, moc nejí, a zdá se mi, že má zvětšené břicho. Já se obávám že je to rakovina a už jaksi hodně zanedbaná ale on odmítá jít k lékaři. Mamka se trápí co s ním je a všichni o něj máme starost ale o doktorovi nechce ani slyšet. Moje otázka zní, zdá to opravdu vypadá na rakovinou a nebo jestli jsou i jiné nemoci s těmito symptomy? Podle mě se totiž asi k tomu doktorovi boji jít aby neslyšel právě tohle.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, ano jak popisujete potíže pana otce - může jít i o probíhající nádorové onemocnění - nechutenství, zvětšování břicha s otoky. Bohužel problém ale nevyřeší doma, ale chápu, pokud nechce na vyšetření jít, je rada těžká.
Dobrý den, byla mi diagnostikována osteoponie a předepsán Videmel Forte. Vzhledem k vyššímu množstv
byla mi diagnostikována osteoponie a předepsán Videmel Forte. Vzhledem k vyššímu množství vápníku v krvi bych si jej měla během užívání léku nechat kontrolovat. Jak často mám docházet na rozbor krve? A měla bych si nechat kontrolovat i množství vápníku v moči? Děkuji. ProkešováODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, paní Prokešová, tyto otázky by Vám měl v prvé řadě zodpovědět lékař, který léčivo předepisuje - v jakých intervalech zkontrolovat hladinu Ca, popř. i fosfátů v krvi a moči. Popř. také hladinu vit D - a upravit tak dávkování léku. Dospělí nad 50 let potřebují cca 1200 mg vápníku a 1000 IU vitamínu D denně. S pozdravem
Beru Ospen 1,5 Miu na angínu a omylem jsem 2 dny brala místo 1 tablety po 6 hodinách tablety 2. Může to mít nějaké negativní dusledky? Jak pokračovat v dávkování?
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, chyba v dávkování u penicilinu nebude mít žádné negativní následky. Dobře dodržujte dávkování a celkovou dobu užívání atb, tak jak Vám lékař ordinoval.
Často kladené dotazy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na flek, který se mi udělal v podpaží (mírně pod podpažím). Nejprve
Dobrý den, může se jednat o přehnanou alergickou reakci po aplikaci deodorantu…