Dotazy od pacientů (9)

• Dobrý den, je mi 24 let a trpím agrobii, nedavno jsem presla na prasky Zoloft.. Chci se Vás prosim z

Dobrý den, je mi 24 let a trpím agrobii, nedavno jsem presla na prasky Zoloft.. Chci se Vás prosim zeptat zda na tu moji poruchu pomahaji? Beru je teprve 11 dni, a mam takovy divny pocit na nic se netesim nic me nebavi a mam v sobě tres, je toto normalni pri lecbe? Budu strasne moc ráda za odpověď, sem cela nervozni, nevim kudy kam tak zkousim toto, hezký den

Mgr. Diana Valečková

Dobrý den. Nástup účinků léku je pozvolný, a mohou ho doprovázet podobné disharmonické pocity. Pokud by stav přetrvával, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře -psychiatra a s ním léčbu prokonzultujte. Na Vámi udávané obtíže - pravděpodobně myslíte asi agorafobii, je vhodná i psychoterapie zaměřená na hlubší příčiny Vašich úzkostí a zároveň kognitivní přeladění a posílení důvěry v sebe. Kombinace medikace a psychoterapie často vede k postupné úlevě a časem i vymizení úzkosti.

Dobrý den.
    Před pěti lety jsem žila v psychickém teroru. Otec alkoholik, pod vlivem velmi agresivní. Několik let mě, mou matku i sourozence především psychicky, ale i fyzicky týral.
    Po rozvodu rodičů jsem žila s matkou, otce navštěvovala na víkendy jednou za 2 týdny.
    Po třech letech od rozvodu jsem začala mít asi nějaký post problém... neustále se mi vracely traumaticke zazitky z dob, kdy nás těmito způsoby terorizoval. Sice se mnou mluvili odbornice na úřadech, zjišťovali, jestli jsem dle okolností v pořádku. Bohužel tyto příznaky se projevily až po letech a odborníka jsem nikdy nenavstivila.
    Začaly se u mě objevovat různé stavy... později jsem zjistila, že se jmenují panickr ataky... byly několikrát denně, různé intenzity. A během 3 měsíců jsem měla 2 vážně silné... Z otce se mi dělalo špatně prostřednictvím těchto stavů velmi často a stačilo jen, aby o nem někdo promluvil nedejboze abych se s ním viděla. Přerušila jsem tedy osobni kontakt a vyhybala se místům, kam by mohl jít. Dlouhá léta mě trápila nespavost, vlastně už to bylo sedmým rokem. Vše jsem nechala zajít moc daleko. Stavy byly silné, nespavost také. Měla jsem deprese. Po tom, co jsem 10 dnů nezamhourila oko jsem několikrát denně přemýšlela, že bych to skončila, vzala si život. Stalo se mi, že jsem předcházela přes rusnou silnici a měla nutkání se vrhnout pod kola aut, jen aby už bylo líp. Vážně jsem si sáhla na dno. Ale nevzdala jsem se. Tvrdě jsem na sobě pracovala, stavy se naučila ovládat a ve finále i otci odpustila. Nevidame se, nemám potřebu. Jako člověk pro me ztratil "hodnotu" a nezáleží mi na něm.
    Teď k mě otázce. Myslíte si, že i když jsem odpustila a celou tu kapitolu uzavřela, mohou se mi všechny ty stavy vrátit?
    Nedávno se totiž můj bratr začal chovat podobně jako otec. Momentálně s ním neziji. Ale před měsícem se mě i pokusil napadnout, samozřejmě psychicky teror probíhal. A já už ty stavy nechci nikdy zažít.
    Myslíte, že se mohou vrátit v této souvislosti?
    A jak jim předejít?

Děkuji. Hezky den.

Mgr. Diana Valečková

Dobrý den, jste velmi silná žena. Schopnost odpustit i blízkému člověku po takové dlouhé zátěži vyžaduje mimořádnou vnitřní sílu a lásku. Z Vašeho popisu nevyplývá, zda jste docházela na psychoterapii traumatu, které jste zažila. V takovém případě se může stát, že pokud se ocitnete v podobné situaci jakou jste zažila s otcem, mohou se evokovat zažité a dosud nezpracované zážitky, probudí se staré zažité emoce. Ty jste sice dokázala potlačit, ale jsou uložené ve Vašem podvědomí. Vyvarovat se situacím takového charakteru, které jste sama zažila, není vždy v životě jednoduché. Psychoterapie traumatu Vám ale může pomoci se s těmito těžkými situacemi ještě emocionálně vyrovnat, doléčit je. Pak je pravděpodobné, že se už nikdy nevrátí v tak bolestné vzpomínce, která by Vás zahltila. Vyhledejte si psychoterapeuta, který se danou problematikou zabývá. Určitě pomoc existuje.

dlouhodobě trpím pocity strašného smutku. Během posledních 3 let jsem si prošla 3mi rozchody, stále se stejným partnerem. Poslední proběhl před čtvrt rokem, ze stejných důvodů, jako předchozí - přítel mě dle jeho vl.slov přestal milovat a hned po rozchodu si našel novou slečnu. Od té doby denně brečím. Brečela jsem i předtím, když jsme byli spolu (současný stav trvá cca rok), předtím to bylo méně intenzivní (1 za 4 dny). Vztah nebyl šťastný, nicméně i během světlejších období mě ty slzy vždycky přepadly - bezdůvodně.. Večer doma,při čtení, v autobuse, kdekoli.. Neustále mám pocit zklamání (z okolí i sebe sama), pocit, že nemám kolem sebe nikoho blízkého, komu by na mě záleželo. A na kom by záleželo mně. Myslíte, že tyto problémy byly způsobené nevhodným partnerem? Že se to časem, až odezní nejčerstvější vzpomínky, zlepší, nebo je třeba vyhledat odborníka? Občasné smuteční nálady jsem mívala už dřív, než jsem ho poznala.. S ním se jen rapidně probloubily. Přítele se momentálně snažím ignorovat, ztráta úplného kontaktu ale není možná kvůli množství vazeb na sociálních sítích a společným přátelům. Je mi 23. Moc Vám děkuji za reakci.

Mgr. Diana Valečková

Dobrý večer, ráda bych Vás povzbudila k tomu, abyste hledala odvahu najít řešení. K tomu je někdy potřeby využít nezávislou osobu, odborníka. Spolu s partnerem můžete využít párovou psychoterapii, nebo si najít nový vztah. V této podobě Vás bude situace jen ubíjet a nic se nezmění. V dlouhodobé vztahové krizi jste ztratila jistotu a sebedůvěru. Jsou to ale jen negativní pocity, nikoli realita. Vyhledejte psychologa a využijte jejich podpory v sebeléčení a nalezení spokojeného vztahu. Budete šťastná, nebojte, jen to nevzdávejte.

• Dobrý den, mám dlouhodobý problém s nočními můrami, už asi od 4 let. Sen je pokaždé různý, ale jedno

Dobrý den, mám dlouhodobý problém s nočními můrami, už asi od 4 let. Sen je pokaždé různý, ale jedno má vždy společné - je tam medvěd, který mě chce zabít. Zdává se mi to každý měsíc, někdy i několikrát do týdne. Vzbudím se vždy zpocená, zděšená a když usnu tak se mi ten sen vrátí. Nevím co mám dělat, abych se těch snů zbavila. Někdy se stane, že mám na čas klid, ale pak se ty sny zase vrátí. Značně mi komplikují život. Chodím do práce nevyspalá, unavená. Pracuji jako zdravotní sestra. Můžete mi prosím poradit/pomoci? Nevím proč zrovna medvěd, ale skrz ty sny od dětství se jich dost bojím, i když si nevzpomínám na žádnou osobní zkušenost. Moc děkuji. S pozdravem Veronika

Mgr. Diana Valečková

Dobrý večer Veroniko, každý symbol ve snu je potřeba vztáhnout k osobní historii, proto je potřeba najít terapeuta, který zabývá symbolikou snů, hlubinnou terapií, nebo hypnózou. Pak se dá zjistit, co Vám Váš sen chce říci. Sen je vždy první a přirozenou autoterapií naší psyché. Tak dlouho útočí, dokud nezpracujete ve svém životě to, co Vám chce říci. Často může symbolika medvěda u ženy znamenat pudovou mužskou sílu, které se od dětství bojíte. Je to silná energie, kterou když přijmete a neučíte se jí využívat, může Vás posílit a podpořit Vaši jistotu v životě. Někdy je dobré si sen namalovat (resp. toho medvěda) a může se ve snu něco udát nového, co Vám pomůže tématu porozumět.Ale doporučuji využít hlubinnou psychoterapii. Přeji mnoho zdaru v objevování svého vnitřního "já."

• Dobrý den, nejsem si jistá, zda je v mém případě vhodné navštívit psychologa či psychiatra...poradít

Dobrý den, nejsem si jistá, zda je v mém případě vhodné navštívit psychologa či psychiatra...poradíte mi?
    Již cca 5 let (je mi 24 let) se " vnitřně trápím", nebaví mě život, nevidím v něm smysl (tak jako: stejně zemru a nic nebude..), nedokážu cokoliv vykonávat sama (tim spíše myslím koníčky než běžné činnosti - i když třeba sem spadá nakupování) a celkově nerada chodím ven sama.. Cítím v sobě zášť, smutek, osamocení, nulové sebevědomí a zároveň se moc bojím smrti (panika).... Chtěla bych "žít" ale nemam na to, chtěla bych být prostě jiný člověk.
    Je vůbec možné s tímto jít "obtěžovat" doktory? Děkuji už dlouho přemýšlím..

Mgr. Diana Valečková

To nejlepší jste udělala tím, že jste se rozhodla chtít se cítit lépe. Už tím aktivujete své vnitřní potenciály k sebeuzdravení. Určitě se svými pocity navštivte psychologa/psychoterapeuta, který s Vámi pocity a životní situace s nimi souvisejícími projde a zváží nutnost psychiatrické péče. Je mnoho terapeutických přístupů, které Vám pomohu životní situaci zlepšit. Upadat do pocitu "že nemáte žádnou cenu" je nesmysl. Osobní a lidskou cenu máte obrovskou, jen musíme primárně najít oporu nejdříve sami v sobě. Na světě je mnoho těch, kteří Vás dokáží milovat a sdílet s Vámi životní cestu. Jen jim musíte dovolit vstoupit do Vašeho života. Obraťte se tedy na psychologa a spolu s ním se naučte mít se ráda. Pak se vše v dobré obrátí.

• manželova nevěra

Dobrý den,psala jsem ohledně nevěry manžela a dnešním dnem se vše obrátilo.Manžel ukončil naše manželství a od dnešního dne je s přítelkyní.Řekl mi,že ona to má doma tak,že manžel jí tohle toleruje.Zůstala jsem tedy sama s tím,že manžel tu bydlí než si najde podnájem.
    Je to obrovsky těžká doba a bude mě to stát moc sil.Miluji ho stále.Nechá mě zde bydle byt je náš a on nechce abych strádala i ohledně peněz je vše stejné.Nemám si dělat starosti.Jen on mi bude chybět.
    Děkuji tedy za nabídku pomoci

Mgr. Diana Valečková

Dobrý večer, tak to je mi líto. Ale je lepší, že víte, jak na to jste, než kdyby Vás manžel dále udržoval ve falešné naději na udržení vztahu. Abyste dokázala ztrátu přijmout a vyrovnat se s ní, bude vhodné vyhledat psychologickou pomoc. Fáze vyrovnávání se s rozvodem jsou většinou tyto: odmítnutí přijetí této reality, vztek, smutek a konečné vyrovnání. Pokud byste měla zájem, můžete mne kontaktovat.

• Nevěra-manžela

Dobrý den,jsem s manželem 37 let a již dříve mě podvedl,ale zvládla jsem to za pomoci psychologa.Jenže teď se to opakuje a nechci o něj přijít.Věnuje mi veškerou pozornost,ale zkouší na mě různě věci asi co vydržím.Měli jsme 2 vážné debaty a při té poslední jsem mu navrhla dobu na vyřešení tohoto problému.Je zvláštní,že říká,že neví zda bude konec za 14 dní nebo 2 měsíce či jinak.To neví.Tak teď zcela veřejně odešel na noc s ní.Před odchodem mě líbal ležel se mnou jako by nic nebylo .Bolí to a tahle role mi nesedí.Nesnesu pocit žít ve třech a ještě vědět co dělá. Moc to bolí.Ta žena má v manželství asi velkou volnost i manžel mi naznačil,že u nich je to jiný.Nevím jak dál neodchází chová se zcela přirozeně,ale jen do doby něž zasedne k počítači a začnou si psát.Pak je neklidný.Asi mohu napsat,že má rád sex,ale do jisté míry má problém.Děkuji

Mgr. Diana Valečková

Dobrý večer, nemohu než nesouhlasit s tím, že takové chování manžela je pro Vás velmi bolestivé. Jsou různé formy soužití a vztahů, ale vždy to musí všem vyhovovat, nejen jednomu z páru. Váš manžel má rád více žen a Vy se tím trápíte. Zároveň píšete, že o manžela nechcete přijít. To Vašemu manželovi dává možnost si uzpůsobit podmínky vztahu podle sebe. Je mi to líto, ale pokud nezačnete sama za sebe více bojovat, nebude Váš manžel nucen vedlejší vztah ukončit. Chcete se s tím smířit, nebo si zachovat kvalitu manželství tak, jak si ji představujete. Je to pouze na Vás. Nespoléhejte na manžela, že situaci změní, tomu současný stav asi vyhovuje. Vezměte si svůj život do svých rukou a podívejte se, co si přejete a kde jsou Vaše hranice tolerance.. Pokud se s manželovým chováním smířit nechcete, je vhodné zajít společně s manželem na párovou terapii a spolu s nezávislým odborníkem hledat cestu k řešení. Dlouho nečekejte.

• Je na to nejaka pomoc?

Dobry den, jiz dlouhodobe trpim strachem snad ze vseho.

Mgr. Diana Valečková

Dobrý den, nepíšete podrobně , čeho konkrétně se strach týká a zda nejde pouze o úzkost, tedy panickou poruchu. Je vhodné zjistit příčiny těchto pocitů, které je možné odstranit a strach zredukovat. Existuje více způsobů psychoterapeutické práce, kterou Vám může nabídnout psycholog a která Vám může pomoci. Při extrémní úrovni strachu, či úzkosti je vhodné zajít k psychiatrovi a zvážit užívání medikace, aby se Vám ulevilo.

• Problémy s pamětí.

Dobrý den, je mi 47 a mám veliké problémy s pamětí. Tento problém trvá již delší dobu a já jsem z toho nešťastná. Komplikuje mi to život. Nejsem schopná si nic zapamatovat. Až tak by mi to nevadilo kdybych nezměnila zaměstnání, které jsem si myslela, že mne bude bavit, ale změnilo se v noční můru. Nejsem schopná si zapamatovat produkty které je nutné znát k práci a vědět o nich základní informace. Jsem z toho zoufalá a je to pro mne problém který mne dostal až do stavu nemocných. Chtěla bych se zeptat zda je možné nějak paměť oživit a odblokovat ten pocit, že jsem k ničemu a, že novou práci nezvládám. Děkuji za odpověď. Nat.

Mgr. Diana Valečková

Dobrý den, problémy s pamětí tohoto typu (ale nepíšete podrobně , jestli se poruchy paměti týkají jen produktů v práci, nebo i informací v běžném životě), mohou ukazovat spíše než na neurologickou problematiku, na důsledek psychického přetížení a stresu, nebo úzkosti v nové práci, případně "neochoty si zapamatovat něco, co Vás zatěžuje". Je na zvážení, co přesně nesoustředěnost způsobuje na psychické rovině. Zajděte si k psychologovi, který může zjistit skutečnou příčinu a kvalitu poruchy mnestických (paměťových) funkcí a podle toho Vám doporučí buď psychoterapii na zklidnění mysli, stabilizaci nálady a sebedůvěry, nebo lékaře neurologa či psychiatra, který Vám může nabídnout medikaci.

Často kladené dotazy