V této sérii článků jsme se dotkli různých rovin toho, jak můžeme zvyšovat svou psychickou odolnost a schopnost zvládat náročné pocity včetně úzkosti.

Vysvětlili jsme si, že se potřebujeme se svou úzkostí skamarádit. Popsali jsme si několik cvičení na zmírnění akutní úzkosti: práce s dechem a zaměření na smyslové vjemy tady a teď, tzv. uzemnění.

Řekli jsme si, jak nám vnímání tělesného projevu pocitů se zájmem a laskavostí může pomoci zvládat náročné emoce.

Zmínili jsme, že vyhýbání se náročným situacím a čekání na to „až si na to budu věřit“ jen zvyšuje naši tendenci k úzkosti a vnitřně nás oslabuje.

Řekli jsme si, jak souvisí naše myšlenky, pocity, tělo a chování a jak to můžeme využít, abychom přerušili začarovaný kruh stále se posilujících úzkostlivých myšlenek, pocitů, vjemů i činů.

Popsali jsme si cvičení pro práci s úzkostlivými myšlenkami a jak ukončit vytváření katastrofických scénářů.

Uvedli jsme si, že pro zvládání úzkosti a dalších náročných emocí je velice důležité posilovat tělesnou zdatnost a snižovat stres cílenými relaxacemi a meditacemi.

Ke každé z oblastí je možné napsat celou knihu. Je na vás, abyste si vybrali, kterou z oblastí chcete začít a kterou chcete rozvíjet nejdříve. Další oblasti můžou přijít na řadu později.

Žena se zavřenýma očima děla rukama gesto, aby se uklidnila Zvládání pocitů a psychická odolnost je dovednost, kterou můžeme posilovat. Každý to máme do značné míry ve svých rukách.

Vyberte si, co vám nejvíc pomáhá, mějte se sebou trpělivost a nebuďte na to sami

Moje poselství pro vás je: můžete se naučit zvládat svou úzkost a další náročné pocity. Stačí hledat cesty a zkoušet postupy. Mít se sebou trpělivost. Chválit se za každé malé zlepšení. Přijmout, že je normální, že se právě vám dějou náročné pocity. Naučit se přijímat sami sebe i ve chvílích, kdy vám není dobře.

Zvládání pocitů a psychická odolnost je dovednost, kterou můžeme posilovat. Každý to máme do značné míry ve svých rukách. Na druhou stranu není dobré být na to sám. Když máme pocit, že se nám to nedaří, můžeme si říct o podporu. Buď u blízkých, nebo u odborníků, nebo obojí.

Tím se dostáváme k oblasti, kterou jsme v této sérii článků vynechali, a to je otázka našich vztahů s druhými lidmi. Neuspokojivé vztahy jsou velkým zdrojem trápení a abychom se v životě cítili lépe, potřebujeme často lépe pochopit a také zlepši své vztahy s druhými lidmi. To by ale vydalo na celou další sérii.

Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.