Články 18/04/2024

Jak souvisí pocity, myšlenky, tělesné projevy a chování

PhDr. Kateřina Matoušková psycholog, psychoterapeut
PhDr. Kateřina Matoušková
psycholog, psychoterapeut

Když se chcete naučit řídit svou úzkost, musíte se naučit pracovat se svými myšlenkami.

Abyste pochopili proč, vysvětlíme si nejdřív, jak spolu souvisí myšlenky, pocity, tělesné prožitky a chování.

Náš mozek funguje tak, že se nám společně vybavují věci, které k sobě nějak patří. Když cítíme nějakou známou vůni, vybaví se nám místo nebo člověk, ke kterému ta vůně patří. Když jdeme po nějakém místě, vybaví se nám, co jsme tam zažili, přestože na ten zážitek jsme dávno nemysleli. Stejně tak na základě podobnosti naše emoční naladění vyvolává myšlenky stejného zabarvení a naopak. Když máme dobrou náladu, vybavují se nám šťastné vzpomínky a naše představy o budoucnosti jsou plné naděje a optimismu. To nám posiluje dobrou náladu. Ale když máme negativní náladu, cítíme se špatně, tvoří se nám v hlavě myšlenky, které jsou negativně zabarvené – vybavují se nám špatné vzpomínky, myšlenky na budoucnost jsou pesimistické. A tyhle myšlenky zvýrazňují, posilují naši negativní náladu. Je to takový začarovaný kruh.

Do tohoto vzájemně se posilujícího kruhu patří také to, jak se naše pocity projevují v těle, o tom jsme si víc řekli zde. A pocity, myšlenky a tělesné prožitky mají vliv na to, co se nám chce udělat – ovlivňují naše chování.

Žena stojí s otevřenými rameny oproti oknu Když máme dobrou náladu, vybavují se nám šťastné vzpomínky a naše představy o budoucnosti jsou plné naděje a optimismu. To nám posiluje dobrou náladu. Ale když máme negativní náladu, cítíme se špatně, tvoří se nám v hlavě myšlenky, které jsou negativně zabarvené.

Řekneme si to na příkladu. Představte si, že se ráno probudíte s dobrou náladou. Venku svítí slunce a je příjemně. Hned se vám zdá, že se máte na co těšit. Říkáte si – „Venku je hezky, to mám rád“. Při téhle myšlence se v těle se rozlije příjemné teplo, možná příjemné chvění v břiše. Nohy mají energii, už by vyskočily a šly si dělat ranní kávu. „Tak snad bude dneska dobrej den.“ Tahle myšlenka v sobě obsahuje nějakou obavu, trochu se ve vás něco zachvělo. Cítíte naději, která vám dodává energii a trošku jako by nadzvihávala hrudník výš, ale je tam i trochu strachu a ten rozechvívá břicho. Máte trochu chuť vstát, ale trochu jako by nohy byly ztuhlé a moc se jim nechce.

Vyjdete ke kávovaru, ale tam zjistíte, že došla káva. Cítíte zklamání a naštvání. V těle jako by se něco propadlo, objeví se určitá tíže v hrudníku a objeví se první obavy. „No to nám to pěkně začíná. Takový to mohl být hezký den.“_ _Najednou máte méně energie a chce se vám zase zalézt do postele. Pomyslíte si: „Já to tušil, že jsem se neměl na nic těšit. Stejně je všechno na houby, jako vždycky“. Najednou se cítíte sklíčeně, energie se z těla vytrácí, začínáte cítit tíži v zádech a přestává se vám chtít vůbec vyjít z domu.

Pocity, myšlenky, tělo a naše akce jsou silně provázané. Pojďme zkusit tenhle příklad projít ještě jednou, jako by ho prožíval někdo, kdo umí dobře pracovat s myšlenkami a pocity:

Jak jsme si řekli, ráno se probudíte s dobrou náladou. Venku svítí slunce a je příjemně. Hned se vám zdá, že se máte na co těšit. Říkáte si – „Venku je hezky, to mám rád“. Při téhle myšlence se v těle se rozlije příjemné teplo, možná příjemné chvění v břiše. Nohy mají energii, už by vyskočily a šly si dělat ranní kávu. „Tak snad bude dneska dobrej den.“_ Vy jste cvičení v práci se svými myšlenkami a pocity a tak jste si všimli: „Jejda, to vypadá, že mám z něčeho obavu. Proč? No jo vlastně, máme ten velkej mítink. Hm, na ten se netěším. Nějak to přežiju. Teď si dám to kafe.“ _Do těla se vrátila energie a chuť projít obvyklým ranním rituálem.

Vyjdete tedy ke kávovaru, ale tam zjistíte, že došla káva. Stejně jako v prvním příkladu cítíte zklamání a naštvání. V těle jako by se něco propadlo, objeví se určitá tíže v hrudníku a objeví se myšlenka: „No to nám to pěkně začíná.“_ Jenže vy už víte, že tahle cesta vede dolů. Takže se sebou začínáte aktivně pracovat. „Aha, to vypadá, že jsem dost zklamaný a začínám se bát. Měl jsem představu, že to bude hezký den a to kafe mě o ní připravuje. Není to škoda? Tak víš co, dám si kafe ve Starbucksu, tam mají dobrý.“ _

Tenhle nový plán vás potěší. Dostaví se zase chuť vyjít ven. Těšení cítíte jako mírné lechtání kolem bránice a začínáte se hýbat energicky, abyste už tam byli.

O další práci s myšlenkami si řekneme v druhé části článku.

Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.