Dotazy od pacientů (6)
Dobrý den, občas se budím v noci, většinou kolem 2-3 hodiny, párkrát i před 12. To by ještě nebylo nic divného, ale já se začnu třeba hned po probuzení třást. Hlavně teda v nohou pociťuju třes a nemůžu to zastavit, stav trvá okolo 10 minut. Nejspíš to souvisí s mojí psychikou, neustále se bojím, že mám nějakou závažnou nemoc, už skoro rok. Někdy je to lepší a nedělám si starosti vůbec, někdy horší a právě v tom období se v noci klepu. Myslím si, že to jsou panické ataky, ale nevím. Mám to třeba jednou za měsíc, společně s pocením.
Nechci chodit na psychologii, protože přes den bývám obvykle v pořádku. Všechno se mi děje od doby, co jsem měla první záchvat, který byl ze všech nejhorší. Myslela jsem, že umřu.
Co bych mohla udělat, abych se strachu a těchto stavů konečně zbavila? Abych pořád nemyslela na nejhorší?
Je mi 18 let.
Děkuji za odpověď.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, asi to nebude příliš uctivé vůči Vašemu věku 18 let, ale myslím, že zdůvodnění proč nejít za psychologem "přes den bývám obvykle v pořádku" mi připadá nedostačující a nešťastné. Vaše stavy, tak jak je popisujete, mi ale spíše připadají jako alarm, nežli jako něco, co už by konečně mělo odejít, jak píšete v závěru. Takže základ vhodného dalšího postupu vidím v tom, zda si necháte poradit anebo se budete dál držet toho, že tohle přece péči odborníka nepotřebuje. Podle mne potřebuje, mimo jiné protože čelíte nejen skrytému strachu, ale i podvědomé nechuti se jím zaobírat. Vladimír Forst
Po 4 rande mě přítel řekl:bohužel tě předběhla jiná žena. Nedělej si vážné naděje. Jě mě to líto napsal. Rozešel se pomocí emailu. Nic tomu předtím nenasvědčovalo. Nějak se z takového chování nemohu vzpamatovat.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, budu stručný: v reakcích Vašeho už bývalého partnera vidím dva rysy - jistou necitlivost přístupu, která dává tušit lehkost a malou odpovědnost, s jakou tyto věci řeší - to za prvé. A za druhé pak jakýsi samozřejmý pocit převahy nad partnerkou, které se přece může stát, že ji jiná žena předběhne. On sám sebe asi vnímá jako ten střed kolem kterého se svět (a ženy) přece točí. Chápu Vaši bolest, ale v tomto případě jste neměla šťastnou ruku. Vladimír Forst
Proběhla 2 rande. Vypadalo to,že jsme si padli do oka. Napsal mě,že mě má svým způsobem rád a pak se na 4 dny odmlčel. První jsem se musela ozvat já,pak opět reagoval. Je takové chování normální? Nevím co jsi mám o něm myslet. Zda to myslí vážně a jak přistupovat k takovému muži. /je nám oběma 38/. Děkuji za radu.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, kolegyně Rozsívalová Vás povzbuzuje zdá se hlavně k odvaze a trpělivosti, v podtextu pak jakoby naznačuje, že muži často takoví jsou (?). Ať už tak či tak, můj dojem je, že v tomto případě jste ostražitá a na vážkách celkem právem. Slyšet od potenciálního partnera, že mne má "svým způsobem rád", taky bych v tom něco hledal, tím spíš, že se nejedná o 20 letého, ale o dost staršího muže, který mi může, právě touto jemnou formou, naznačovat, že ve mně nejspíš nevidí zrovna tu, kterou asi hledal. Je věcí Vašeho pocitu a rozhodnutí, zda jeho pasivitu a nejasné vyjádření citů vezmete v potaz. Můj názor je, že pokud cítíte jistou šanci na jiné seznámení, bude lepší zkusit něco jiného, nežli se pracně prokousávat ke skrytým partnerovým výhradám, které lze z náznaků v tomto případě tušit. Vladimír Forst
Zdravím, V noci mám často pocit, že umírám, jde to od srdce. Mám pocit, že mi přestalo tlouct, šoke
Zdravím,
V noci mám často pocit, že umírám, jde to od srdce. Mám pocit, že mi přestalo tlouct, šokem se brobudím s velkým a hlasitým nádechem, což mě na srdci trochu zabolí. Po zkontrolování srdce tluče normálně. Velmi často se mi také stává, že chvíli nevím kde jsem, jestli jsem opravdu doma, co tady dělám, kdo jsem apod. Trpím Obscedatně kompulzivní poruchou a tyto příznaky jsem sdělil kdysi svému Psychiatrovi. Domníval se, že jde o panickou ataku ze stresu. Dal mi tehdy přášky ale já tomu nevěnoval pozornost. Jenže poslední dobou toho je opět moc.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, kolegyně Neumannová má pravdu v tom, že byste měl hledat příčinu, tedy učit se být pozornější vůči svým emocím, více prozkoumat povahu svých vztahů, zejména k nejbližším. osobam. Rozhodně bych se na Vašem místě nespokojoval s povrchním konstatováním, že jde o paniku že stresu apod. Prášky od psychiatra rovněž asi podstatu potíží nijak neřeší. Zkrátka to vypadá, že byste měl zvážit možnost vyhledávání psychoterapie, tu asi u svého psychiatra nedostanete. To ale předpokládá .na Vaší straně větší ochotu se pozorně přiblížit svým emocím a tomu, co říkají. Tohle spise půjde zvládnout s pomocí terapeuta, což bývá častěji psycholog nežli psychiatr. Odhaduji, že potřebujete více, nežli cvičení podle návodu, spíše živý kontakt, který Vám pomůže dostát pod povrch věcí. Vladimír Forst
Na seznamce jsem si psala měsíc s jedním mužem. Téměř měsíc. Na pozvání na osobní setkání reagoval psaním o sobě a své práci. Pak se na měsíc beze slova odmlčel. Včera napsal na co se dívám? Nic víc. Nereagovala jsem. Co si o takovém chování a jedinci mám myslet? Děkuji Tereza.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, kolegyně Zdeňka to napsala tak výstižně, že není téměř co dodat, přesto se o to pokusím. Ano, dotyčný se vší pravděpodobností řeší otázku nudy a osamocenosti. To, že se chce seznámit, fakticky předstírá, tuto přetvářku si ani nemusí připouštět, subjektivně možná i věří, že chce nastolit vztah. Těch možností, co za tím přesně je, může být více, od těch nesmělých až po ty prohnané. I ode mne je ale rada stejná, jako u Dr. Chovancové: utnout kontakt, nereagovat a nemyslet si, že ho tím poškodíte. Vladimír Forst
Dobrý večer. Mám nejspíše duševní problémy. Jedná se jak o mou kamarádku z minulosti, se kterou už nadále neudržuji kontakt. Jde o to, že když jsme s přítelkyní, má hlava je občas sama porovnává nebo si na ní jen prostě vzpomenu a v tu chvíli mi po zádech prodeje nepříjemný pocit. S tou kamarádkou jsme se hodně bavili a rozuměli si ale kdysi mě odmítla. Jak jsem se z toho dostal tak mi bylo už dobře, kamarádili jsme se ale pak to časem utichlo. Další problém je, že moje hlava porovnává cizí slečny s mou přítelkyní, pouze fyzicky. Chápu, že se přítelkyně "okouká" ale já jsem s ní šťastný, pokud mi neprojde hlavou nějaká taková porovnávací myšlenka. Někdy mě napadne i nějaká kritika na ní ale neřeknu jí, nevím z čeho ta myšlenka pramení. Docela mám z toho strach a nechci, aby tohle způsobilo rozpad vztahu. S přítelkyni o tom mluvím a ať se nebojím nebo vyhledám nějakou pomoc. Je toho víc ale nedá se to jen tak napsat stručně.
Děkuji za odpověď.
S pozdravem MirekODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den Mirku,
ve svém sdělení nastiňujete jisté pocity a pochybnosti, které Vás znejisťují a tíží. Vcelku souhlasím s příspěvky kolegů výše, kteří Vás trochu uklidňují. Z Vašeho sdělení ale necítím odhodlání jít za psychologem a v rámci dialogu s ním na věci zapracovat. Takováto veřejná beseda "nad Mirkem" Vás nikam neposune, obávám se, že ani v případě, že to bude "live chat" s jedním z terapeutů. Prostě proto, že to nebude kontakt naživo, který byste možná potřeboval. Takže přeji odvahu!
Často kladené dotazy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na flek, který se mi udělal v podpaží (mírně pod podpažím). Nejprve
Dobrý den, může se jednat o přehnanou alergickou reakci po aplikaci deodorantu…