Dotazy od pacientů (5)
Návštěva endokrinologa
od 15ti let do 20ti jsem se léčila se sníženou funkcí štítné žlázy, nyní je to dva roky co se s ní neléčím a nenavštěvuji lékaře, kvůli častému stěhování. Chtěla bych se zeptat, zda by bylo možné se objednat u vás a zda bych se mohla začít léčit u vás. Předem děkuji za odpověď. Hezký denODPOVĚĎ LÉKAŘE:
ano, možné to je. Jenom počítejte s delším objednacím termínem.Hezký den
Jak nutná je operace štítné žlázy?
před rokem jsem poprvé navštívila endokrinologa kvůli zvětšené štítné žláze. Po ultrazvuku mi byla doporučena biopsie, na které jsem byla tento rok v květnu a vše bylo v pořádku. Včera jsem byla opět na ultrazvuku a ten odhalil, že se pravá strana štítné žlázy trochu zvětšila. Lékař mi doporučil buď opět biopsii nebo operaci. Proto se chci zeptat i na Váš názor zda je biopsie nutná po půl roce a též vzhledem k operaci zda byste ji doporučovala - popř. jak moc na ni spěchat. Já osobně bych radši ještě vyčkávala jak se to bude jevit např. za rok. Ale jsem laik a chci znát názor více odborníků. Zde jsou bližší informace o nálezu:
11.9.2014 Pravý lalok: 19,5x19,5x39mm, objem 7,8ml, normální echogenity, homogenní struktury, centrálně nalezen uzel s úzkým hypoechogenním lemem o velikosti 16x14x26mm, obsahuje několik cystických projasněnído průměru 4mm, několik tečkovitých kalcifikací, centrálně o průměru 2,7mm. Isthmus má průměr 3,4mm.
Levý lalok: 14x17x44mm, objem 5,5, normální echogenity, homogenní struktury, v místě přechoduv isthmus je izoechogenní uzel o průměru 3,8 mms úzkýmhypoechogenním lemem. Ohraničení štítné žl. vůči okolí je dobré. Lymfatické uzliny v okolí štítné žl. nenalézám, podél cévních svazků krčních bilat. patologicky zvětšené lymfat. uzliny nenalézám.
2.12.2015: Pravý lalok: 20x22,5x52,5, objem 12,7ml, parenchym přiměřené echogenity a echostruktury, v něm objemný izoechogenní uzel nehomogenní struktury s úzkým hypoechogenním lemem, uzel 17x19x26 mm, obsahuje drobné hrudkovité kalcifikace, několik cystických projasnění do průměru 2mm.Uzel je prokrvený periferně i centrálně. Isthmus má průměr 3,5mm.
LL: 12x16x46mm, objem 4,7 ml,norm.echogenity, v místě přechodu isthumus drobná cysta o průměru 4mm. Ohraničení štítné žlázy vůči okolí je dobré. Lymfatické uzliny nenalézám. V obou polovinách krku bez průkazů LAP.
Jinak žádné problémy nepociťuji a neberu žádné léky.
Děkuji moc za váš čas i názor.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
vzhldem k tomu, jak uzel popisují, se přikláním k operačímu řešení také. Ale více dám na osobní dojem při nálezu na USG...tedy vám více asi neporadím.
Hezký večer
Opravdu bych mohla se svými hodnotami potratit?
Dobrý den, ráda bych s Vámi konzultovala můj problém. Od roku 2006 jsem léčená se štítnou žlázou snížené funkce. Mám syna 3roky, v těhotenství jsem se stěhovala a přecházela od dětského endokrinologa k dospělému, kterého jsem však nenašla. Cca 3,5 let jsem se pořádně neléčila, nebyla na kontrolách a podobně. Nyní jsme se snažili o 2 miminko a 4.11. jsem šla na kontrolu k endokrinologovi, zvýšil mi dávku léku z 50 euthyroxu na 75 euthyrox. Ptal se mě zda do budoucna budeme chtít ještě dítě, řekla jsem mu, že se snažíme a on mi jen řekl, že teď ne, že bych potratila, nic víc mi k tomu neřekl, byla jsem v takovém šoku, že jsem se nestihla na nic zeptat. Pak jsem nesla výsledky k praktické a ona mi řekla, že bych to miminko nemusela donosit, a nebo by bylo postižené mentálně, že mám hodnotu tsh 20 a že to není dobré. Mohu Vás poprosit o Váš názor prosím? Děkuji.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
normální funkce štítné žlázy je nutná jak pro otěhotnění jako takové vůbec, tak pro normální psychomotorický vývoj plodu i pro normální průběh těhotenství. Ztotožňuji se s názory obou lékařů. Gravidita je vhodná až po normalizaci výsledků. S pozdravem
Rentgen růstových destiček ?
Dobrý den, je mi 16. Měřím 171 cm, otec měří 174 a matka 165. Rád bych zjistil zda se mi již uzavřeli růstové destičky. Tento obor mi byl doporučen na internetu, snad mi dokážete pomoct.
DěkujiODPOVĚĎ LÉKAŘE:
rtg růstových destiček se nedělá. K posouzení biologického věku se hodnotí osifikace kůstek zápěstí a ruky, tedy je nutné provést rtg ruky a to ještě ideálně na specializovaném pracovišti, protože ne všude umí snímek správně "přečíst". Tento snímek se běžné dělá v případě poruchy růstu ať už ve smyslu plus nebo mínus. S pozdravem
vypadávání vlasů
Dobrý den, zkoušela jsem snad vše, ale bohužel si myslím, že s mým problémem bych se měla obrátit právě na vás. Brala jsem téměř 4 roky hormonální antikoncepci a můžu říct, že po tu dobu se mým vlasům vedlo opravdu dobře. Zvrat nastal po vysazení prášků. Do půl roku mi vypadala polovina vlasů. Od té doby (jsou to více než dva roky) se mé vlasy nelepší. Mám jich tragicky málo a nic nepomáhá. Je možné, že mám rozhozené hormony? Např. více testosteronu atd.? Děkuji
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, bez vyšetření těžko říct. Nadbytek mužských hormonů může být jednou z příčin, ale rozhodně ne jedinou. Pokud chcete, objednejte se na konzultaci a zkusíme něco vymyslet. Hezký den M.Rosická
Často kladené dotazy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na flek, který se mi udělal v podpaží (mírně pod podpažím). Nejprve
Dobrý den, může se jednat o přehnanou alergickou reakci po aplikaci deodorantu…