Dotazy od pacientů (77)

• Správné cvičení po operaci TVT-O

Dobrý den, mám dotaz, zda se zabýváte i cviky na svaly spodního břicha-pánevního dna. Prodělala jsem před 3 měsíci operaci TVT a zatím mi lékař nedoporučil jezdit na kole a treky po horách s větší zátěží. Nejdříve prý rehabilitace na zpevnění. Potřebuji se naučit, jak správně cvičit.
    Děkuji za odpověď. Helena

Dobrý den, paní Heleno,
    ano, dám Vám cvičení na zpevnění svalů pánevního dna a spodního břicha.

• Suseckuv syndrom

Přeji donrý den.
    Po sejmutí fixace ( zev. zlomenina kotniku ) mi rehabilitační doktorka včera poukázala na zřejmě chybně stanovenou diagnozu dny jako sekundární následek úrazu. Domnívá se, že mou bolest v nártu a některých prstů levé nohy společně s otokem spočívá v algodistrofyckem syndromu. ( sudeckuv s. ). Máte v tomto nějaké zkušenosti, popř. doporučení na konkrétního odborníka?
    Děkuji.
    Filip. L.

Dobrý den, pane Filipe,
    jsme již domluvení na termín fyzioterapie. Kde je příčina Vašich bolestí uvidíme při vyšetření Vaší nohy.

• Tocenie v hlave

Dobro den,
    manzelovy sa toci v hlave pravdepodobne od krcnych stavcov s ktorymi ma uz roky problem. Mozete sa ten problem odstranit?
    Dakujem, Daniela

Dobrý den, Danielo,
    pokud je točení hlavy od krční páteře, ukáže se nám to při vyšetření pohybu krční páteře a v tom případě bude stav řešitelný určitým cvičením a dodržováním správného držení těla, které manželovi doporučím na doma.
    Objednat se může telefonicky či přes online kalendář. Děkuji.
    Jitka Laliková Šerclová

• bolesti pravého ramene

Dobrý den, je mi 37 let a jsem, muž s určitými překážky se věnuje gymu, teď cca 2 měsíce necvičím,ale chci znovu začít.nic mně bolí mé pravé rameno když je zvednu ruka na od úrovně rameno. dále pravý loket. Je možné si u vás domluvit prohlídku? děkuji

Mgr. Jitka Šerclová

ano, termín vyšetření Vám aktuálně mohu nabídnout ve čtvrtek 12.5. ve 12:00 či 13:00, v pátek 13.5. např. v 10:00 či 11:00. Jaký den a čas Vám vyhovuje?
    Termín si případně můžete zarezervovat i sám v mém online kalendáři.
    Děkuji, s pozdravem.

• Bolest zad

Dobrý den pane doktore,měla bych dotaz i když chápu že takhle z přečtení nic moc nepoznáte..
    Delší dobu mě trápí bolest zad v místě beder,kříže..bolest je občas až dost silná,vystřeluje i do třísel.Stejně dlouho mě trápí bolest hlavy,občas mírná závrať.
    Byla jsem poslána na Rtg páteře kde zjistili jen toto : lehce napřímená krční lordosa,jiné změny v C úseku neprokázány. můžou být všechny moje obtíže spojené s tímto? jak pomoct od bolesti? Nebo zda by jste pomohl? děkuji

Mgr. Jitka Šerclová

nálezy na rentgenu často nesouvisí s aktuálními obtížemi pohybového aparátu. S přibývajícím věkem na rentgenech přibývají různé nálezy nezpůsobující obtíže danému člověku.
    Rentgen je žádoucí na vyloučení zlomenin a vážných onemocnění - např. nádor v kostech.
    Pro určení, jak si můžete pomoci od bolesti je třeba provést vyšetření pohybu. Případně se můžete objednat na fyzioterapii online či telefonicky.
    Děkuji. S pozdravem,

• Lezení po čtyřech v 8 měsícících

Dobrý den pane doktore,
    prosím Vás jako odborníka o radu ohledně motorického vývoje mého 8 měsíčního syna. Otáčí se na bříško a plazí se pomocí ručiček, občas k tomu pokrčí nožičky. Několikrát již klečel, ale neleze ještě po čtyřech. Myslíte si, že je čas začít kvůli tomu navštěvovat rehabilitaci?

Děkuji za odpověď.

Zuzana

Dobrý den, paní Zuzano,
    když preventivně navštívíte fyzioterapeutku ohledně konzultace vývoje Vašeho syna, nic nezkazíte. Naopak - sdělí Vám, buď, že je vše v pořádku anebo, zda potřebuje dočasně cvičit.

• Roztroušená skleroza

Dobrý den, jaká je prognoza u RS se zánětem očního nervu? Měl jsem ho v září 2014 dostal jsem solumedrol..Oko se zpět nevrátilo tak jak by mělo..a celou dobu mě nic nebylo do ted kdy mi dělali MR a zjistili aktivní ložisko tak mě dali solumedrol..jak dlouho v těle vydrží? ( Půsoubí ) Děkuji Jan K.

Dobrý den, Jane,
    bohužel Vám neporadím. Obraťte se na specialisty Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze (Kateřinská).

Ruminace (merycismus)
    Vážený pane doktore Hnízdile,
    moc se omlouvám, že píši skrze tento email.Jelikož si myslím, že merycismem trpím, chci se zeptat, jakou máte s tímto jevem zkušenost. Moc informací jsem se nikde nedočetla. Ve 13 letech jsem začala mít problémy s jídlem a zhubla asi 3 Kg, máma se mnou šla lékařce a ta jí doporučila nějaký jídelníček pro mě.Máma to pochopitelně dodržovala, ale mě pak nebylo dobře..Začala jsem zvracet bez použití prstů a bez námahy.Byla jsem dlouho hospitalizovaná v Motole na psychiatrii. Dopadlo to tak, že jsem měla sondu do žaludku. Lekaři si nevěděli moc rady. Nakonec se to zlepšilo a já byla puštěna domů. Jenže po čase jsem zjistila, že umím samovolně ovládat žaludek...Pokud jsem měla trable, tak jsem občas zvracela, ale ne chtěně, navíc to nebylo nepříjemné, chuť stejná. Bohužel jsem si zvykla...Do dnes ruminuji, nezvracím, jen se mi vrací potrava zpět do úst. Je to skoro závislost.Neměla jsem s tím problém, naučila jsem se s tím žít, dlouho nikdo nic nevěděl, ale teď už je mi 22 let, chci se toho dočista zbavit, ve společnosti je to problém, mám přítele...Je to těžší skrývat, ale když to nedělám, jsem nervozní a navíc mi to také usnadňovalo studium, prostě se mi při tom lépe učí.Jednou jsem narazila na článek, kde vyprávíte o muži s podobným problémem. Dokonce jsem chodila i na terapii k psychiatričce, ta mi řekla, že je to špatný návyk, nezmínila se nikdy o ruminaci, nebo merycismu. Vím, že sama se toho zbavit nedokážu, ale neví, jak by mohla pomoci psychoterapie.
    Máte s tím více zkušeností??Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, slečno,
    přišel mi Váš dotaz. Naše "hlava" je zodpovědná za řízení celého těla včetně vnitřních orgánů, proto si myslím, že právě individuální psychoterapie je ta pravá cesta pro řešení Vašich obtíží.
    Hodně štěstí! S pozdravem.

• Vyhřezlá ploténka

Dobrý den, prosím o radu na masáži jsem se dozvěděl, že mám vyhřezlou ploténku tzn. esíčko v oblasti kříže. A že bych si s tém měl dojít k fyzioterapetovi. Nicméně teď jsem na rozpacích v tom, že když se dívám na fyzioterapeuty tak všude vidím jen nabídku masáží... a ta mi nezabere. Navíc jsem z toho pochopil, že fyzioterapeut stejně jako masér není hrazený pojišťovnou. Takže v tom nevidím ten rozdíl ani řešení mého problému. Poradíte? Děkuji

Mgr. Jitka Šerclová

jsou samozřejmě fyzioterapie i hrazené pojišťovnou - např. na poliklinikách, v nemocnicích.
    U mě nabídku masáží nenajdete. Vyšetřuji pacienty s problémy pohybového aparátu včetně vyhřezlých plotének a hledám spolu s nimi, kde je příčina jejich obtíží. Na základě určení příčiny doporučím danému pacientovi / klientovi cvičení a opatření k řešení jeho obtíží a pro prevenci recidiv.
    S pozdravem.

• Krční páteř a rozmazané vidění

Pro pana Ljubčenka: Mám dlouhodobé problémy s krční páteří. Nyní jsem po operaci očí (sekání sklivce + vnitrooční čočky pro vidění na dálku). Podle očního lékaře se vše podařilo až nečekaně dobře, mám vidět jako rys, ale není to tak. Vidění kolísá, mám i problém s motorikou. Primář se domnívá, že by mohl být problém právě v páteři. Dnes jedu k praktickému lékaři, myslím, že mne pošle nejprve k neurologovi, v každém případě ale jistě i na rentgen. Domníváte se, stejně jako oční lékař, že by mi fyzioterapie a vlastní pravidelné cvičení mohlo výrazně pomoci? Jsem seniorka v důchodu. Děkuji.

Mgr. Jitka Šerclová

Dobrý den, dostal se ke mně Váš dotaz, proto odpovídám,
    zda Vám bude fyzioterapie prospěšná lze říci, až přijdete a vyšetřím Vás, nebo jiná kolegyně či kolega. Vždy to za to stojí zjistit, zda Vám pohybová léčba může být ku prospěchu kvality života.

• Zkusenosti s BlackRoll a PowerRoll

Dobry den pane Ljubcenko,

ze mi to trvalo nez jsem nasla nejake emailove spojeni :-)

Od kolegy z Nemecka, kteremu jsem se sverila se svymi problemy se zady, navic mel kdysi stejne problemi, jsem se dozvedela o nasledujicich rehabilitacnich pomuckach, ktere pry maji celkem dobre vysledky. Chtela bych se Vas tedy zeptat, zda jste o nich uz slysel a mohl mi k tomu neco rict.

Jedna se o pomucky BlackRoll (prodejce SportMedic) a PowerRoll (Alza)
    Nemohu posilat primo odkazy.

Btw. zacala jsem celkem pravidelne chodit na TRX a docela me to bavi. Dokonce me chvalila pani cvicitelka, ze jsou na me patrne pokroky :-)

Dekuji za odpoved

Zuzana

Dobrý den, paní Zuzano,
    přišel mi Váš dotaz, tak odpovídám.
    Pomůcky jsou příjemné zpestření obecného cvičení, ale pro odstranění bolesti zad je nejprve nutné zjistit příčinu, proč Vás záda bolí a na základě toho Vám doporučit cílené cvičení k odstranění bolestí zad.

• Hrudní páteř+zadní část stehna

při hlubokém dýchaní, cítím na zádech cca 5cm pod lopatkou tlak, který je možná od žebra. Nepíchá to, jen to tlačí. Míval jsem to občas i dříve, ale zmizelo to. Přikládal jsem to nevhodné poloze např, při čtení. Teď už to delší dobu trvá a nezlepšuje se. Byl jsem na thaiské masáži a ta také v tomto směru nepomohla. Navíc se mi hůř dýchá a nemůžu se 100% nadechnout a často zívám. Může to být posunuté žebro nebo nějaká dislokace páteře?
    Druhá věc, kterou bych rád vyřešil je menší diskomfort v zadní části levého stehna. Počátek problému nastal po návštěvě posilovny, kdy jsem dřepy vzal moc zprudka. Netuším, jestli jsem si pohnul se zády nebo to odnesl sval, ale rozdíl mezi pravou a levou nohou je znát (o levé "vím", pravou nevnímám).
    Uvedené problémy mi nebrání ve sportu, sportuji v podobné intenzitě cca 2-3x týdně jako předtím, ale rád bych se uvedených nepříjemností zbavil.
    Doporučil byste mi řešit problémy u Vás a stavit se na konzultaci?
    Děkuji

Mgr. Jitka Šerclová

pro řešení obou problémů Vám doporučuji se objednat na konzultaci / fyzioterapii. Je nejprve nutné v obou případech zjistit příčinu obtíží a dle ní Vám následně doporučit cvičení a další doporučení na doma / práci / volný čas.
    Obtíže rozhodně má smysl řešit, obzvláště, když se nemůžete zcela nadechnout.

• Bolest ramene

Dobry den.
    Chtel bych se zeptat co mam delat kdyz me boli rameno primo kloub ktery trci z predni casti ramene.
    Dekuji Petr

Dobrý den, Petře,
    nejprve je třeba zjistit o Vaší bolesti ramene více informací např. při jakých činnostech jsou bolesti, při jakých je úleva, zda Vás bolí i někde jinde atd. + je potřebné vidět, jak se Vaše rameno pohybuje a na základě všech informací dohromady Vám teprve mohu doporučit vhodné cvičení určené přesně na míru Vaší bolesti.
    Pro řešení Vašeho problému se objednejte na fyzioterapii, kde Vám doporučím co si máte cvičit a zároveň Vás zainstruuji i o prevenci recidiv.
    S pozdravem.

• kickbox-omezena flexibilita leve nohy

Dobry den pane Hubinko, pred par mesici jsem zacal delat kickbox, je mi 34, takze telo uz neni tak pruzne jako driv. Postupne se mi dari zlepsovat flexibilitu nohou, kterou potrebuji pro kopy. Leva noha vsak stale vyrazne zaostava za levou, predevsim do strany ji zvednu mnohem mene nez pravou, zaroven nedokazi vytocit nart, tak jak bych potreboval. Zastavi mne bolest ve stehnu, nedokazi posoudit, zda ve svalu nebo mozna i kycli (bolest citim z leve predni strany). Muzete mi pomoci? Diky, Michal

Dobrý den, Michale,
    pohybovým vyšetřením můžeme zjistit, kde je příčina Vaší bolesti. Zda se jedná o přetížený sval z nové činnosti nebo omezená kloubní pohyblivost Vaší bolestivé nohy ať už v kyčli či jinde anebo zda příčina není v páteři.
    S pozdravem.

• opakující se výpotky v koleni

Dobrý den pane doktore.
    Je mi 42 let a před 18ti lety mi diagnostikovali lékaři revmatoidní artritidu. Natékají mi klouby,trpím migrénami, zatuhlostí krřních a hrudních svalů, mívám srdeční arytmie. Vzhledem k těmto zdravotním problémům jsem navštívila celostní poradnu ve Zlíně, změnila jsem jídelníček (žádné maso, cukr, mouka a ovoce, hodně luštěnnin, obilovin, zeleniny). Jedná se v podstatě o makrobiotickou stravu.Snažím se zcela omezit léky, mám homeopatické od léčitele. Během posledních sedmi týdnů se mi několikrát udělal výpotek v levém koleni. Dříve jsem tento problém měla v pravém koleni, poprve se mi vytvořil před 16 - ti lety po porodu své druhé dcery.
    Otok je tak velký, že nemohu chodit, orotped by koleno rád operoval, léčitel mi to neradí, doporučuje počkat, dát dohromady ledviny...Jsem v těžké situaci, jelikož jako učitelka v mateřské škole s dětmi od 2,5 let stále chodím a s výpotky to není možné. Na nemocenské mě lékař jen krátkou dobu a situace se opakuje.
    Nevím, co mám dělat a jak tuto situaci řešit. Ráda bych se k Vám objednala, ale je mi jasné, že pořadník máte dlouhý a já potřebuji fungovat doma i v práci a nevím už co dělat. Moc Vám děkuji za radu. Vážím si toho, že existují lékaři jako Vy. Přeji Vám krásný rok 2016.
    S pozdravem Mgr. Martina J.

Dobrý den, Martino,
    zda lze Vaše oteklé koleno řešit pohybovou terapiií se ukáže až při vyšetření v ordinaci. Pokud jste ještě pohybovou léčbu na nezkoušela, stojí to za to.
    Objednací termíny na fyzioterapii jsou krátké, naleznete je na mém profilu a termín si vyberte, jaký Vám vyhovuje anebo zavolejte. Děkuji.
    Jitka Laliková Šerclová

• Přípravek FLEXA PLUS

Mám bolesti bederní páteře a coxatrozu III. až IV. stupen , na internetu jsem objevil "zázračný přípravek " FLEXA PLUS , kteří si recenzenti chválí , ale mám dojem , že se jedná o placebo a tahání peněz , stojí to po zázračné slevě cca 780Kč , mám dojem , že ti , co píšou , že jim bolest zmizela za 2 dny , jsou placeni firmou , která tam ani uvedena není , což už je podivné... Mohla byste mi o tom více zjistit? Děkuji

Mgr. Jitka Šerclová

přípravek Flexa plus neznám. Pokud trpíte bolestmi bederní páteře a možná i kyčlí (coxartróza nutně neznamená, že bolesti kyčle máte), je třeba nejprve zjistit pohybovým vyšetřením příčinu bolestí a dle toho doporučit léčbu odpovídající zjištěné příčině.
    Předpokládám tedy, že "zázračný" přípravek se snaží léčit důsledek a ne příčinu obtíží.

• Jak mohu zbavit svoji dceru stresu a nechuti k životu

Má stále nějaké potíže např s imunitou, průjmy, je nervozní a popudlivá, až vzteklá. Nevím už co s ní, lékaři jí nepomohli.

Mgr. Jitka Šerclová

nevím, kolik je Vaší dceři, ale pravděpodobně by potřebovala psychoterapie, případně homeopatickou léčbu. Musí ovšem sama chtít svůj život změnit. Její problémy za ní, si myslím, nevyřešíte.

Často kladené dotazy