Dotazy od pacientů (6)
Dobrý den, je mi 24 let a trpím agrobii, nedavno jsem presla na prasky Zoloft.. Chci se Vás prosim zeptat zda na tu moji poruchu pomahaji? Beru je teprve 11 dni, a mam takovy divny pocit na nic se netesim nic me nebavi a mam v sobě tres, je toto normalni pri lecbe? Budu strasne moc ráda za odpověď, sem cela nervozni, nevim kudy kam tak zkousim toto, hezký den
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, tohle by byla spíše otázka pro psychiatra - psycholog není lékař, přestože při práci s klienty trpícími úzkost i a depresemi se v otázce antidepresiv zorientovat potřebuje. Nástup účinku může být až 3 týdny a po přechodnou dobu se mohou objevovat vedlejší účinky léčby různého druhu, včetně dočasněho nárůstu neklidu - každopádně je třeba situaci konzultovat s lékařem, který Vám léky předepsal, speciálně, pokud by tento druh potíží pokračoval. Ale zpravidla je třeba počkat ještě nějaký čas, často vedlejší efekt léků pomine za pár dní - pokud by ale míra byla velmi omezující nebo nesnesitelná, je třeba lékaře vyhledat a léky vyměnit.
Moc držím palce!
Dobry den, ma 3 leta dcera v podstate od narozeni trpi tezkym atopickym ekzemem s upornym svedenim, hlavne v noci.Musime ji neustale hlidat, protoze se skrabe pri sebemensim neklidu a hlavne ve spanku. Samozrejme se leci u dermatologa, bere leky, masticky, upravili jsme stravu, atd...Velke vlny zhorseni stavu ma vsak hlavne v navaznosti na psychiku-je asi podvedomne citove velmi napojena na mne a asi hraje roli i potlacena zarlivost( ma jeste mladsi(10mes.) a starsi(5let) sestru a skrabanim se uklidnuje kdykoliv je nekde ve stresu-pri jidle u stolu, dokonce i pri sledovani pohadky, atd...)Je velmi citliva,casto si rika, ze chce pochovat,pomazlit v naruci, jist na kline,vecer a v noci usinat s nami...Jinak je ale dobre socializovana,v kolektivu a u babicek na hlidani spokojena...Poradte mi prosim, jak s ni pracovat a jak rozeznat jestli si jen nevynucuje pozornost a nerozmazlovat ji a zaroven nebyt neprimnerene prisna?Nekdy je opravdu tezke zachovat klid a bojim se,at ji svou nervozitou jeste vic netraumatizuji a nepopiram jeji podvedome potreby. Je dost tezke odhadnout kdy opravdu krici a skrabe se bolesti a kdy je to jen nauceny stereotyp... Mockrat dekuji za odpoved a preji at se Vam dari!
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, i já pracuji s dospělými a terapie s dětmi se v mnoha ohledech liší, proto by mohlo být užitečné ještě oslovení psychologa, který pracuje přímo s dětmi.
Základní principy jsou ale podobné.
U atopickeho ekzému bývá často rodinná zátěž (opět atopický ekzém nebo astma), objevuje se u disponovaného jedince, nicméně jsme celek a každé onemocnění se zhoršuje při psychické nepohodě a jako silný stresor pro tělo funguje i změna roční doby, nevyspání, únava a jakákoliv silnější emoce, protože emoce má vždy fyziologický doprovod, tedy se odehrává na rovině těla - stejně jako uvedený příznak.
Extrémní svědivost atopického egzému je pro dítě velká zátěž a 3leté dítě s Vámi ještě žije ve výrazné symbióze, z mého pohledu ji v tomto věku nemůžete rozmazlit téměř žádnou mírou laskavosti a podpory. I požadavek na jídlo na klíně nebo občasný společný spánek vnímám jako velmi přirozený, podstatné je, jestli je to přijatelné přání pro Vás.
Hranice toho, co můžete poskytnout, vede Vámi - můžete mít kapacitu dělat něco, co by pro někoho už byla přílišná zátěž - a naopak můžete být unavená a cítit limitace, což je prostě realita a je třeba jí přizpůsobit okolnosti.
Všechny tři Vaše dcery jsou ještě ve věku, kdy pro sebe poťrebují velké množství pozornosti a jak už psala předchozí kolegyně, doporučuje se, aby každé dítě v rodině mělo někdy úplně samo pro sebe bez přítomnosti ostatních sourozenců každého z rodičů, aby si užilo jeho pozornost do syta a bez rušivých vlivů přirozené sourozenecké rivality. Nemusí to být každý den, ani by to nebylo úplně reálné zařídit, ale aspoň občas, během víkendové ho odpoledne atd.
Každé nemocné dítě potřebuje víc podpory, i dospělý nemocný potřebuje víc podpory a jiné zacházení než zdravý. Nemocné dítě ve fázi objevení příznaků regreduje, což znamená, že se chová jako věkově mladší dítě a touží po péči, která odpovídá péči o mladší dítě, protože velká část jeho vlastního úsilí směřuje ke zvládnutí nepohody spojené s příznakem a nezbývají mu síly na úkoly a činnosti, které by za jiných okolností už umělo zvládnout. Stejně jako dospělý při horečce touží, aby mu čaj uvařil někdo jiný, i když to umí udělat sám...
Vyplatí se o tuto péči co nejvíc podělit s ostatními dospělými členy širší rodiny, prarodiči, tetičkami atd., podle vašich možností.
Přeji hodně sil!
Iva Hinková
Dobrý den paní magistro, trápí mě nespavost a s ní spojené psychické problémy. Jsem studentka vysoké školy a pravidelnou terapii si z finančního hlediska nemohu dovolit. Bylo by možné se k Vám objednat alespoň na krizovou intervenci případně získat kontakt na dalšího terapeuta pracujícího na pojišťovnu? Problém je momentálně akutní a potřebuji ho řešit co nejdříve. Děkuji a přeji hezký den
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
pokud se něco nezměnilo, krizovou intervenci proplácí pojišťovna i bez žádanky od obvodního lékaře nebo psychiatra, pro další péči je třeba se domluvit, je-li pro pojišťovnu doplnění doporučení potřebné.
Z dotazu není patrné město, ve kterém hledáte - ani pojišťovna, proto můžu jen obecně doporučit zadat do vyhledávače "klinický psycholog" a poté ověřovat, jestli pracuje ve smluvních vztazích s pojišťovnami a s konkrétně Vaší pojišťovnou (spolupráce se všemi není samozřejmá) - druhou dobrou variantou je už zmíněný návrh vyhledat vysokoškolskou poradnu při Vaší či jiné VŠ, třetí možností je objednat se do větší poradny označené často jako rodinná, kde často pracují skvělí terapeuti a služby bývají pro klienty zdarma (sponzorované) - velká míra potíží nějak souvisí s rodinnou anamnézou nebo vztahy.
Držím palce!
Mýtománie - prosba o pomoc
Dobrý den paní doktorko, moje snacha se po dlouhých letech stupňujícího se problému s lhaním dostala do stadia, kdy si kromě jiného, v práci vymyslela nejdříve nemoc, pak ošetřování a nakonec úmrtí dcery i s pohřbem, předtím bylo úmrtí otce atd. Zamotává se do nepravd, které ji moc tíží a sama neví, jak s tím dál, protože když takovou lež vysloví, bojí se v zápětí odvolat co řekla. Projevila nyní zájem o nějaké poradenství a konzultace s terapeutem. Neměla radostné dětství a nyní žije sama, což je zřejmě příčinou. Mohla by jste nám prosím nějak pomoct?
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, vzhledem k tomu, vzhledem k dlouholetým a stupňujícím se potížím, jak sama zmiňujete, je třeba počítat s tím, že i cesta ven je skutečně dlouhodobý proces a nárazové poradenství nebo jednorázová konzultace by naprosto nebyla dostatečnou podporou. Pokud už snacha vnitřně dozrála k vyhledání pomoci, určitě má smysl začít především tehdy, když bude počítat s dlouhodobou spoluprací, se systematickou psychoterapií s frekvencí 1 sezení týdně, maximálně 1 sezení za 14 dní. Nakupených obtíží na "rozmotání" je pro nárazové konzultace příliš mnoho a koření v životě a minulosti Vaší snachy příliš hluboce, aby nahrazové úsilí z obou stran něco příliš změnilo.
Snacha je dospělá žena, doporučuji jí pouze předat informace, pomoci s nalezením kontaktů na vhodné psychoterapeuty (nebo možná lépe psychoterapeutky), samotné objednání už by měla realizovat sama. Už objednání je výrazem rozhodnutí, což je na průběhu 1. sezení a následné spolupráci znát.
Své služby nenabízím, minimálně do konce tohoto kalendářního roku nebudu mít prostor přijmout nového klienta do systematické spolupráce a v případě, že je snacha odhodlaná teď, mělo by smysl opravdu co nejdříve začít.
Mohu alespoň doporučit profesně velmi solidní kolegyně jako Michaelu Killarovou, Lucii Strachotovou, Taťjanu Horkou, Helenu Dokoupilovou, Terezu Nagy.
Držím palce všem členům rodiny!
Iva Hinková
Lze léčit vznětlivost a vztek, které jsou podmíněny nedostatkem sexu?
Partner(59r.) je vznětlivý a vzteklý, pokud nemá sex alespoň 5krát týdně. Jestliže je uspokojen, je úžasný. Je ochoten se léčit. Můžete mi poradit? Děkuji
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, děkuji za důvěru.
Vzhledem k ochotě partnera na tématu pracovat bych doporučovala obrátit se přímo na specializované pracoviště, které má rozsáhlou zkušenost s tématem sexuality a komunikace v partnerském vztahu při zvýšeném libidu - doporučuji sexuologickou ambulanci Fakultní nemocnice Brno - Bohunice. Do odpovědí na webu není možné vkládat telefonní čísla, stránky FN Brno jsou ale dobře k dohledání.
Určitě je na místě pomoc a podporu využít, když vám jako páru dělá nárok na frekvenci sexu potíže.
Držím palce!
Jednání afektovane neprimerene mému věku
Dobrý den paní doktorko, mám dotaz potřeboval bych se zeptat co mám dělát když se chovám jako afektovane dítě ke mi 27 let vím že bych se takhle chovat neměl ale stále to dělám řeším strašné hlouposti které normální člověk by v životě neřešil mám stim problém často se cítím nepochopeny a odstrceny s kolektivu a zbytečně tím pak vyvolává v lidech špatne pocity a hlavně tím druhé irituji děkuji za odpověď Jan
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, děkuji za Vaši důvěru. Nedokážu bez přímého kontaktu jednoznačně porozumět tomu, co k Vámi popisované emoční živosti vede - můžete být prostě senzitivní člověk, kterého okolí snadno zraní, můžete mít špatné zkušenosti nebo nevýhodné emoční návyky, které sice překáží i Vám samotnému, ale výrazně se změnit v jakékoliv rovině není bez zpětné vazby od druhých snadné - a vypadá to, že dostáváte zpětnou vazbu málo srozumitelnou, že víte, že druhé dráždíte, ale není srozumitelné, proč. Část může být daná i jejich neporozuměním, malou tolerancí nebo netrpělivostí.
Pokud Vám ve stávajícím stavu není dobře a je zjevné, že byste i stál o pomoc a podporu, určitě by mohl být užitečné potkat se s nějakým psychologicka osobně a situaci víc probrat, aby jste se v ní lépe vyznal a objevila se pro Vás i nějaká inspirace, jak s ní naložit - a kromě toho i fakt, že Vás někdo podpoří, není k zahození.
Je mi moc líto, že Vám aktuálně nemůžu nabídnout pomoc já, nemám kapacitu přibrat žádné nové klienty minimálně do začátku června - ale je opravdu hodně dobrých a důvěryhodných kolegů.
Vzhledem k pocitům osamělosti, které popisujete, bych Vás ráda podpořila ve zvážení takové možnosti. I prostý fakt, že můžete s někým mluvit o svých starostech otevřeně a do hloubky pomáhá... Moc držím palce!!! Iva Hinková
Často kladené dotazy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na flek, který se mi udělal v podpaží (mírně pod podpažím). Nejprve
Dobrý den, může se jednat o přehnanou alergickou reakci po aplikaci deodorantu…