Mýtománie - prosba o pomoc
Dobrý den paní doktorko, moje snacha se po dlouhých letech stupňujícího se problému s lhaním dostala do stadia, kdy si kromě jiného, v práci vymyslela nejdříve nemoc, pak ošetřování a nakonec úmrtí dcery i s pohřbem, předtím bylo úmrtí otce atd. Zamotává se do nepravd, které ji moc tíží a sama neví, jak s tím dál, protože když takovou lež vysloví, bojí se v zápětí odvolat co řekla. Projevila nyní zájem o nějaké poradenství a konzultace s terapeutem. Neměla radostné dětství a nyní žije sama, což je zřejmě příčinou. Mohla by jste nám prosím nějak pomoct?
Dobrý den, vzhledem k tomu, vzhledem k dlouholetým a stupňujícím se potížím, jak sama zmiňujete, je třeba počítat s tím, že i cesta ven je skutečně dlouhodobý proces a nárazové poradenství nebo jednorázová konzultace by naprosto nebyla dostatečnou podporou. Pokud už snacha vnitřně dozrála k vyhledání pomoci, určitě má smysl začít především tehdy, když bude počítat s dlouhodobou spoluprací, se systematickou psychoterapií s frekvencí 1 sezení týdně, maximálně 1 sezení za 14 dní. Nakupených obtíží na "rozmotání" je pro nárazové konzultace příliš mnoho a koření v životě a minulosti Vaší snachy příliš hluboce, aby nahrazové úsilí z obou stran něco příliš změnilo.
Snacha je dospělá žena, doporučuji jí pouze předat informace, pomoci s nalezením kontaktů na vhodné psychoterapeuty (nebo možná lépe psychoterapeutky), samotné objednání už by měla realizovat sama. Už objednání je výrazem rozhodnutí, což je na průběhu 1. sezení a následné spolupráci znát.
Své služby nenabízím, minimálně do konce tohoto kalendářního roku nebudu mít prostor přijmout nového klienta do systematické spolupráce a v případě, že je snacha odhodlaná teď, mělo by smysl opravdu co nejdříve začít.
Mohu alespoň doporučit profesně velmi solidní kolegyně jako Michaelu Killarovou, Lucii Strachotovou, Taťjanu Horkou, Helenu Dokoupilovou, Terezu Nagy.
Držím palce všem členům rodiny!
Iva Hinková
Držím palce všem členům rodiny!
Iva Hinková
Obdobné otázky
- Здравствуйте, подскажите пожалуйста, сколько будет стоить лечение 1 зуба (поменять пломбу без серьезного лечения) с анестезией, в среднем? Страховка VZP (не знаю учтется ли). Спасибо!
- Dobry den, už niekolko mesíacov mna trapi silne svrbeií hlavy, presnejsie pokozky pod vlasy, a vypadavanie vlasov. Berete nove pacienty? mohla by som sa k Vam objednat?
- Dobrý den pane doktore chtěla jsem se zeptat na Váš názor. Mám bolesti obou palců při chůzi a při jízdě autem je to ještě horší. Od jednoho lékaře mám výsledek z vyšetření a to klin. pedes bilat. výrazné omez. pohybu 1. MTPH kl. s 10 - 0 - 10, hmatné osteofyty, perif. NC v normě. Předloží bilater. bilat.…
- Dobrý den pane doktore, již delší dobu zvažuji operaci prsou. Mám větší prsa a po těhu již značně povadlá. Navíc mi už dosti vadí jejich tíha. Ráda bych podstoupila celkovou úpravu i se zmenšením. Děkuji Vám za informace
- Vážený pane doktore! Dnes jsem byla na vyšetření sona břicha, kde byl zjištěn hydrops žlučníku při zaklíněném konkrementu v infundibulu,zahuštěná žluč a další konkrement ve žlučníku. Velikosti konkrementů jsou 19 a 18 mm. Myslíte si,že je nutná operace nebo je ještě jiná možnost? Děkuji
- Dobrý den chtěla bych se zeptat zda nevíte jestli by příjmul pan doktor pacienta s průmyslovou pojišťovnou? Děkuji
- Dobrý den, již přes 2 měsíce mne bolí na pravé ruce prostřední prst a kloub. Bolest neustupuje, ale sílí, od obvodní doktorky mám doporučení k ortopedovi. Je možné se k Vám objednat na vyšetření? Dá se zjistit co to může být, mazání mastmi typu Olfengel nepomáhá ? Pracuji jako programátor (píší celý…
- Dobrý den, chtěla bych se k Vám objenat na vyšetření.Trapí mě akné. Už rok a půl chodím ke kosmetičce,pravidelně se strarám o plet, použivam jenom profesionalní kosmetiku.A bohužel s tím stalé bojují.Na chvili se to zlepší a pak se mi dělají opět boláky. Potřebovala bych radu odborníka,možná tam je…
- Dobrý den, 12.7. mi po 29 letech manželství zemřel manžel - zítra by měl 57 let, mně je 49 let, máme 2 dospělé syny, kteří již žijí svým vlastním životem v OL a v Brně. Zůstala jsem sama na domě, který jsme si před 7 lety koupili a prchli před manželovou nemocí z města, jeho nemoc - rakovina - totiž…
- Dobrý den, už několik let trpím na akné, a všechny předešlé léčby mi nepomohly. Ráda bych se k vám objednala na konzultaci. Děkuji, Tereza