Dotazy od pacientů (5)
Dobrý den. Je OCD nemoc smrtelně nebezpečná? Projevuje se také tím, že člověk na sobě hledá všelijaké nemoci? Děkuji moc.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, obsedantně kompulzivní porucha není smrtelně nebezpečná v tom významu, že by přímo vedla ke smrti, ale může zásadním způsobem snižovat kvalitu života. "Hledání všelijakých nemocí", které vás zajímá, může být příznakem různých duševních poruch a přesné stanovení diagnózy si vyžaduje posouzení odborníkem - psychiatrem, který může spolupracovat také s klinickým psychologem. OCD se dost často zhoršuje v čase, proto pokud máte podezření je dobré neotálet s navštívením odborníka, aby se zabránilo případnému rozvoji příznaků a nasadila se vhodná léčba (u OCD se zpravidla jedná o kombinace psychofarmak + psychoterapie).
Dobrý den, chtěl bych pomoct s hledání klinického psychologa v mém ( Zlínský kraj ) kraji ale mám atypické věci. Jako duševně nemocná člověk, co má HPO, DID ( to jsou hlavní, vedlejší neřeším ), genderové problémy a podobně. Ale jsem absolutní lajk v hledání odborníka a ještě aby byl placený ze zdravotního pojišetení. Pár lidem jsem volal, ale už si nevím moc rady.
Neexistuje aspoň poradenctví, kde mi budou třeba kancelářské krysy říkat možnosti které si mohu zařídit? Třeba nikdo mi neradil se jít hospitalizovat, jít na status OZZ, teď nově žádaní invalidního důchodu a ostatní mají aspoň informace.
Obvodní lékař neví, psychiatr toho má hodně a všichni na mě hledí jako kdybych byl zdraví ale přitom to znáte.
Máte radu, na jakém kontaktní centrum by mi pomohli a nebo seznam klinických psychologů kteří nabírají aspoň na leden 2020? Děkuji za odpoveď.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
rozumím Vaší frustraci...Potíž může být v tom, že potřeby, které popisujete, spadají do kompetence různých odborníků (klinický psycholog Vám nebude umět poskytnout detailní informace např. o možnostech invalidního důchodu apod.), proto je bude potřeba řešit na různých místech. Myslím, že začít by se dalo kontaktováním linku důvěry SOS, kde by měli mít přehled o různých službách ve Vašem regionu a dokázat Vás nasměrovat. Z klinických psychologů ve Zlíně můžu doporučit Michala Perničku a Yvonu Obručovou. Přeji Vám, ať najdete, co potřebujete.
Dobrý den, myslím, že trpím psycopatií a sociopatií. k JIstotě mě dovede jen psycholog nebo se op
myslím, že trpím psycopatií a sociopatií.
k JIstotě mě dovede jen psycholog nebo se oproblému mohu svěřit i svému praktickému lékaři nebo jak to lze diagnostikovat na100%?ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
diagnózy stanovuje psychiatr, často na základě výsledků psychodiagnostického vyšetření klinickým psychologem. Doporučuji se obrátit na psychiatra a s ním se domluvit na vhodném postupu.
Ocni doktori v Ceske republice mi znicili zivot. Kvuli zanedbani pece lekaru mam vsechny meibomske zlazy v oku odumrele. Nemuzu v tomto stavu dal zit. Nemuzu pracovat problemy mi dela i venku vitr nemuzu byt v klimatizaci. Lekari spatne diagnostikovali moje potize. Zahranicni lekari zjistili ze mi zlazy odumrely. Neni zadna moznost pomoci kdyz bych navstivila zahranicniho lekare pred rokem a pul byla sance mi pomoct. Meibomske zlazy zustaly prilis dlouho ucpane ( cesti lekari to nezjistili a z toho duvodu casem odumiraji pokud se stav spravne neleci v pocatku). Mam vztek na lekare protoze vim ze k tomuto doslo hlavne jejich zavinenim ! Navic me trapi jejich neschopnost, neochota pomoci a arogantni jednani. Kdyz bych ja delala svoji praci spatne byla bych z prace vyhozena. Me znicili zivot a nikoho to nezajima. Nikdo mi nenahrati to ze trpim, nemuzu pracovat, nemam penize a nemam zadnou nadeji. VS diplom muzu hodit do kose. Jsem presvedcena ze budu muset ukoncit svuj zivot. Protoze v tomto stavu nemuzu dal zit. Navic si hrozne vycitam to ze jsem nenavstivila zahranicni lekare drive. Nejde zit ani s timto pocitem viny. Nedovedu si prestavit s timto zit do konce zivota kdyz je mi teprve 29. Kazdy den je pro me utrpeni. Jenom preckavam, a pokud se nezabiju budu muset cekat jeste hodne dlouho. Naprosto vsechno v mem zivote ztratilo smysl a nikdo v mem okoli ani rodina to nechape a nechce pochopit protoze nikdo nema odumrele meibomske zlazy. Vim ze to cele musi vypadat prehnane. Ale nikdo kdo neztratil nenavratne vsechny meibomske zlazy nemuze pochopit jak obrovske utrpeni to je ! Z predstavy smrti je mi hrozne zle. Chtela bych zit mit normalni zivot, ale nemuzu zit s touto nemoci a s pocitem viny nejde to. Premyslim nad eutanazii, ale psychicky je to silene. Nechci umrit. Ale v tomto stavu uz nemam na stvete co delat. Navic citim ze je ve me obrovska agrese, vztek a beznadej. Nemuzu byt v klimatizaci a na pc tak jsem zacala pracovat jako uklizecka. Ale protoze na manualni praci nejsem zvykla zacala jsem mit karpalni tunely. Nemuzu vymyslet co za praci bych mohla v tomto stavu delat. Budu muset ukoncit svuj zivot hlavne kvulu tomu ze nemuzu pracovat.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, čtu o Vašem utrpení a chci vás podpořit, abyste vyhledala pomoc psychologa, ideálně klinického psychologa. Věřím, že Vám může pomoci zpracovat všechny emoce a najít způsoby, které zvýší kvalitu Vašeho života navzdory fyzickým potížím. Zejména v případě sebevražedných myšlenek se neváhejte kdykoliv obrátit na některou z linek důvěry (např. Pražská linka důvěry funguje nonstop). Je určitě možné, abyste se cítila ve svém životě lépe a ja Vám přeji, ať se Vám to povede.
Dobrý den, prosím o radu. Dcera trpí čím dál větší nesnášenlivostí hluku. Nesnese když např. u oběda mluvíme a je puštěné rádio, nebo když mluví víc lidí najednou. Nemůže být venku, když někdo seče trávu sekačkou a pod. Vadí jí cinkání příborů o talíř, zvuk motoru když jedeme v autě...je toho hodně. Říká, že ji to bolí v uších, v hlavě, někdy ji v nich píská, lupká a to i v noci, nemůže pak spát. Prosím o radu, jestli je nějaký způsob léčby. Také má často děsivé sny.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
souhlasím s kolegou Šubrtem že nejdřív je důležité vyloučit somatickou příčinu. Pokud lékaři nenajdou žádný nález, je možné - aniž by se jednalo o nějakou patologii - že dcera spadá do kategorie "vysoce citlivých lidí " (highly sensitive person). Více informací lze nalézt i na webu, zadejte do google "highly sensitive person". Spolupráce s psychologem vám (dceři, vám jako matce i celé rodině) může pomoci naučit se se specifiky, které to sebou nese, lépe zacházet. Barbara Ernest
Často kladené dotazy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na flek, který se mi udělal v podpaží (mírně pod podpažím). Nejprve
Dobrý den, může se jednat o přehnanou alergickou reakci po aplikaci deodorantu…