Články 14/03/2024

Reprodukční zdraví ženy: průvodce

Tým ZnamyLekar.cz
Tým ZnamyLekar.cz

Návštěva gynekologa je velmi důležitá pro každou ženu. Je závažné se starat o své reprodukční zdraví. Pro mladé ženy, které ještě gynekologa nenavštívily, může být však záhadou, co přesně gynekolog dělá. Všechno o tom, jak vypadá gynekologická návštěva a jaká jsou různá vyšetření, která se během ní provádí, se dozvíte z článku Základní gynekologická vyšetření: co očekávat a jak se na ně připravit.

Gynekoložka na návštěvě ukazuje ženě schéma dělohy V případě jakýchkoliv pochybností ohledně svého reprodukčního zdraví, menstruace, těhotenství, antikoncepce a pohlavně přenosných nemocí, navštivte svého gynekologa.

Kromě gynekologie se oblasti ženského reprodukčního zdraví věnuje porodnictví. Porodník a porodní asistentka jsou odborníci, kteří Vás budou provádět obdobím těhotenství a poskytnou Vám potřebnou pomoc při porodu a po něm. Víc o jejich úkolech si přečtěte v článku Gynekologie a porodnictví: co to je a jak se liší?.

Pokud jde o reprodukční zdraví, je třeba vzít v úvahu pohlavně přenosné nemoci. Jsou to nemoci vyvolávany bakteriemi, viry nebo parazity, které se přenášejí prostřednictvím pohlavního styku. Abychom se jim vyhnuli, musíme dbát o prevenci a časnou reakci. Víc o těchto nemocech se dozvíte z článku 10 nejčastějších pohlavně přenosných nemocí.

Jednou z věcí, které můžete vyřešit návštěvou gynekologa, je výběr metody antikoncepce. Je jich hodně, ale ne všechny jsou stejně účinné a stejně vhodné pro každý organismus. Některé z nich zabraňují, kromě oplodnění, také přenosu pohlavně přenosných nemocí. O tom všem píšeme v článku Antikoncepce: co byste měli vědět před výběrem metody. A když už je na konvencionální antikoncepci pozdě, existuje ještě nouzová antikoncepce. Tzv. „pilulka po“ se používá v nouzových situacích, když chceme po nechráněném styku zabránit nechtěnému těhotenství. O účinnosti a rizicích u této metody si přečtěte v článku Co je to „pilulka po“? Účinnost a rizika.

V případě jakýchkoliv pochybností ohledně svého reprodukčního zdraví, menstruace, těhotenství, antikoncepce a pohlavně přenosných nemocí, navštivte svého gynekologa.

Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.