Články 13/03/2024

Antikoncepce: co byste měli vědět před výběrem metody

Tým ZnamyLekar.cz
Tým ZnamyLekar.cz

Důležitá rozhodnutí týkající se našeho sexuálního zdraví mohou být zdrcující. Jedním z nejdůležitějších rozhodnutí je vybrat si metodu antikoncepce. Vzhledem k tomu, že na trhu je tolik možností, je důležité mít důkladné znalosti o různých typech dostupných antikoncepčních metod a jejich účincích.

Úvod do antikoncepčních metod

Antikoncepční metody jsou nástroje určené k prevenci těhotenství. K dispozici je několik typů antikoncepčních metod, včetně hormonálních, bariérových, přirozených a trvalých metod. Některé antikoncepční metody pouze zabraňují otěhotnění, zatímco jiné mohou poskytovat také ochranu před pohlavně přenosnými nemocemi.

Důležitost výběru správné metody antikoncepce

Výběr správné metody antikoncepce je pro zdravý sexuální život zásadní. Výběr správné antikoncepční metody může zlepšit kvalitu našeho života tím, že nám umožní mít sex bezpečně a bez zbytečných obav. Na druhou stranu volba nesprávné metody antikoncepce může mít na náš sexuální život negativní důsledky, jako je strach ze sexu, možnost nechtěného těhotenství a možnost nákazy pohlavně přenosnou chorobou.

Faktory, které je třeba zvážit při výběru antikoncepční metody

Při výběru antikoncepční metody je třeba zvážit několik faktorů. Mezi tyto faktory patří věk, frekvence pohlavního styku, celkový zdravotní stav, možnost vzniku pohlavně přenosné nemoci a snadnost použití. Je důležité promluvit si s lékařem o svých osobních potřebách, abyste našla vhodnou antikoncepční metodu.

Různé metody antikoncepce Při výběru metody antikoncepce je důležité promluvit si s lékařem o svých osobních potřebách a zvážit faktory rizika a přínosy.

Typy antikoncepčních metod

K dispozici je několik typů antikoncepčních metod, včetně hormonálních, bariérových, přírodních a trvalých metod.

Hormonální metody

Hormonální metody obsahují hormony, které zabraňují ovulaci, a tím zabraňují otěhotnění. Mezi hormonální metody patří antikoncepční pilulka, antikoncepční náplast, vaginální kroužek, antikoncepční injekce a antikoncepční implantát. Tyto metody jsou velmi účinné, pokud se používají správně.

Bariérové metody

Bariérové metody působí jako fyzická bariéra, která zabraňuje spermiím v přístupu k vajíčku. Mezi bariérové metody patří mužský kondom, ženský kondom, vaginální pesar, cervikální pesar a antikoncepční houba.

Přirozené metody

Přirozené metody zahrnují sledování menstruačního cyklu, aby se určilo, kdy dochází k ovulaci. Mezi přirozené metody patří metoda bazální tělesné teploty a metoda cervikálního hlenu. Tyto metody jsou méně účinné než hormonální nebo bariérové metody.

Trvalé metody

Trvalé metody jsou chirurgické zákroky, které zabraňují plodnosti. Mezi trvalé metody patří podvázání vejcovodů a vasektomie. Tyto metody jsou vysoce účinné, ale nejsou vratné.

Nejběžnější antikoncepční metody

Existuje několik běžně používaných metod antikoncepce.

Vaginální kroužek

Vaginální kroužek je hormonální metoda. Kroužek se zavádí do pochvy a ponechává se na místě po dobu tří týdnů. Z kroužku se uvolňují hormony, které zabraňují ovulaci. Vaginální kroužek je velmi účinný, pokud se používá správně.

Antikoncepční pilulka

Antikoncepční pilulka je hormonální metoda užívaná denně. Pilulka uvolňuje hormony, které zabraňují ovulaci. Antikoncepční pilulka je při správném užívání vysoce účinná.

Cervikální pesar

Cervikální pesar je bariérová metoda. Pesar se nasazuje na děložní čípek před pohlavním stykem. Cervikální pesar působí jako fyzická bariéra, která zabraňuje spermiím v přístupu k vajíčku. Je vysoce účinný, pokud je správně užíván.

Mužský kondom

Mužský kondom je bariérová metoda. Kondom se nasazuje na penis před sexem. Mužský kondom funguje jako fyzická bariéra, která zabraňuje spermiím v přístupu k vajíčku.

Vaginální pesar (diafragma)

Je to bariérová metoda. Pesar se před pohlavním stykem umisťuje do pochvy.

Nitroděložní tělísko

Nitroděložní tělísko se zavádí do dělohy. Může být měděné nebo hormonální. Nitroděložní tělísko zabraňuje otěhotnění tím, že brání spermiím v přístupu k vajíčku nebo brání vajíčku v uhnízdění v děloze.

Antikoncepční implantát

Antikoncepční implantát je malé hormonální zařízení, které se zavádí pod kůži. Implantát uvolňuje hormony, které zabraňují ovulaci.

Podvázání vejcovodů

Podvázání vejcovodů je chirurgický zákrok, který zabraňuje plodnosti. Při operaci jsou vejcovody zneprůchodněny nebo zasvorkovány, aby se zabránilo setkání vajíčka a spermie. Podvaz vejcovodů je vysoce účinný, ale není vratný.

Antikoncepční náplast

Antikoncepční náplast je hormonální metoda. Náplast se lepí na kůži. Uvolňuje hormony, které zabraňují ovulaci.

Vasektomie

Vasektomie je chirurgický zákrok, který zabraňuje plodnosti. Při operaci se přeruší nebo zasvorkuje chámovod, aby se zabránilo míšení spermií se spermatem. Vasektomie je vysoce účinná, ale není vratná.

Rizika antikoncepce

Všechny antikoncepční metody mají potenciální rizika, jako jsou výkyvy nálad, nevolnost a nepravidelné krvácení. Je důležité, abyste si s lékařem promluvila o možných rizicích a přínosech každé antikoncepční metody, o které uvažujete.

Účinnost antikoncepčních metod

Účinnost antikoncepčních metod se liší v závislosti na typu metody a způsobu jejího používání. Hormonální a bariérové metody antikoncepce jsou vysoce účinné, pokud se používají správně. Přirozené a permanentní metody jsou méně účinné.

Často kladené otázky

Je zavádění nitroděložního tělíska bolestivé?

Většina žen pociťuje při zavádění nitroděložního tělíska mírné nepohodlí, ale bolest je obvykle krátká a lze ji zmírnit léky proti bolesti.

Je užívání pilulek únavné?

Některé ženy mohou v důsledku užívání pilulky přibrat na váze, ale ne u všech žen se tento nežádoucí účinek projeví. Je důležité, abyste si o všech problémech nebo obavách, které v souvislosti s pilulkou máte, promluvila se svým gynekologem.

Mohu s vaginálním kroužkem používat tampony?

Ano, s vaginálním kroužkem můžete používat tampony. Doporučuje se nejprve zavést vaginální kroužek a poté tampon.

Závěr

Je důležité, abyste se o antikoncepčních metodách rozhodovala informovaně.

Výběr správné antikoncepční metody je důležité rozhodnutí, které může ovlivnit náš sexuální i celkový život. Při výběru metody antikoncepce je důležité promluvit si s lékařem o svých osobních potřebách a zvážit faktory rizika a přínosy. Doufáme, že vám tímto průvodcem poskytneme ucelené informace o různých typech dostupných antikoncepčních metod, abyste se mohli informovaně rozhodnout.

Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.