Články 11/03/2024

10 nejčastějších pohlavně přenosných nemocí

Tým ZnamyLekar.cz
Tým ZnamyLekar.cz

Úvod

Sexuálně přenosné nemoci (STD) jsou infekce, které se přenášejí z jedné osoby na druhou prostřednictvím pohlavního styku. Tato onemocnění mohou být způsobena bakteriemi, viry nebo parazity a mohou postihnout muže i ženy všech věkových kategorií. Pohlavně přenosné nemoci představují celosvětově závažný problém v oblasti veřejného zdraví, protože pokud nejsou řádně léčeny, mohou způsobit vážné komplikace a dokonce i smrt.

Pohlavně přenosným nemocem lze předcházet a lze je léčit, je však nezbytné, aby lidé byli dobře informováni o souvisejících rizicích, příznacích a dostupných možnostech léčby. Cílem tohoto článku je poskytnout základní informace o 10 nejčastějších pohlavních nemocech a jejich charakteristikách a také rady, jak jim předcházet a jak je léčit.

Příčiny pohlavně přenosných nemocí

Pohlavně přenosné nemoci jsou způsobeny různými typy mikroorganismů, jako jsou bakterie, viry a paraziti. Tito infekční činitelé se přenášejí z jedné osoby na druhou přímým kontaktem s kůží, sliznicemi a tělními tekutinami (např. krví, spermatem nebo vaginálním výtokem). Některé pohlavně přenosné nemoci se mohou přenášet také z infikované matky na dítě během těhotenství, porodu nebo kojení.

Rizikové sexuální praktiky, jako je nechráněný sex nebo více sexuálních partnerů, zvyšují pravděpodobnost nákazy pohlavně přenosnou nemocí. Někteří lidé navíc mohou být nositeli pohlavně přenosné nemoci, aniž by se u nich projevily příznaky, což ztěžuje odhalení nemoci a její prevenci.

Příznaky pohlavně přenosných nemocí

Příznaky pohlavně přenosných nemocí se mohou značně lišit v závislosti na typu infekce a postižené osobě. V některých případech mohou být pohlavně přenosné nemoci asymptomatické, což znamená, že nezpůsobují žádné zjevné příznaky. Je však důležité si uvědomit, že i asymptomatická osoba může infekci přenést na sexuální partnery.

Mezi nejčastější příznaky spojené s pohlavně přenosnými nemocemi patří:

  • Bolest nebo pálení při močení
  • Abnormální výtok z penisu nebo pochvy
  • Bolest při sexu
  • Vyrážky, vředy nebo bradavice v oblasti pohlavních orgánů
  • Svědění nebo podráždění v oblasti pohlavních orgánů
  • Bolest nebo otok varlat
  • Abnormální vaginální krvácení

Pokud se u vás tyto příznaky vyskytnou nebo pokud jste byli vystaveni možné sexuálně přenosné infekci, je důležité poradit se s lékařem.

Lékař drží zkumavku s nápisem "STI - test" Pohlavně přenosným nemocem lze předcházet a lze je léčit, je však nezbytné, aby lidé byli dobře informováni o souvisejících rizicích, příznacích a dostupných možnostech léčby.

10 nejčastějších pohlavně přenosných nemocí: stručný přehled

Níže uvádíme seznam 10 nejčastějších pohlavně přenosných nemocí a jejich stručný popis:

Lidský papilomavirus (HPV)

HPV je virová infekce, která se přenáší především pohlavním stykem. Existuje více než 100 různých typů HPV, z nichž některé mohou u žen způsobit genitální bradavice nebo rakovinu děložního čípku. Většina HPV infekcí je asymptomatická a sama odezní během několika měsíců, některé však mohou přetrvávat a způsobit dlouhodobé zdravotní problémy.

Očkování proti HPV představuje účinný způsob prevence infekce a jejích komplikací. Kromě toho by ženy měly podstoupit screeningové vyšetření na rakovinu děložního čípku, například stěr Pap nebo HPV test, aby se abnormality odhalily dříve, než se stanou závažným problémem.

Chlamydie

Chlamydie je bakteriální infekce, která postihuje především pohlavní orgány, ale může postihnout i hrdlo a oči. Jedná se o velmi častou pohlavně přenosnou nemocí, zejména u osob ve věku 15-24 let. Chlamydie mohou být v mnoha případech asymptomatické, ale mohou také způsobovat příznaky, jako je vaginální nebo výtok z penisu, bolestivé močení a pánevní bolesti u žen.

Léčba chlamydií zahrnuje podávání antibiotik a je nezbytné, aby byli léčeni oba sexuální partneři, aby se zabránilo opětovné infekci. Důležitý jsou i pravidelné screeningové testy na chlamydie, zejména u sexuálně aktivních osob mladších 25 let nebo u osob s více sexuálními partnery.

Kapavka

Kapavka je další bakteriální infekce, která se přenáší pohlavním stykem. Postihuje muže i ženy a může infikovat močovou trubici, děložní čípek, hrdlo nebo konečník. Stejně jako chlamydie může kapavka v některých případech probíhat bez příznaků, ale u žen může způsobovat příznaky, jako je vaginální výtok nebo výtok z penisu, bolestivé močení a pánevní bolesti.

Léčba kapavky obvykle zahrnuje podávání antibiotik, i když v posledních letech se zvyšuje rezistence vůči těmto lékům. Je nezbytné, aby se oba sexuální partneři léčili a byli pravidelně testováni na kapavku.

Syfilis

Syfilis je bakteriální infekce, která se přenáší především pohlavním stykem, i když se může přenést také z nakažené matky na dítě během těhotenství nebo porodu. Syfilida se vyvíjí v několika stádiích a může způsobovat řadu příznaků, jako jsou nebolestivé vřídky v oblasti pohlavních orgánů, vyrážky a příznaky podobné chřipce.

Léčba syfilidy zahrnuje podávání penicilinu nebo jiných antibiotik v závislosti na stadiu infekce. Pokud není syfilida správně léčena, může vést k závažným komplikacím a dokonce k úmrtí. Je důležité pravidelně se nechat vyšetřit na syfilidu a v případě zjištění infekce ji léčit.

Herpes simplex virus (HSV)

HSV je virová infekce, která se přenáší pohlavním stykem nebo kontaktem s infikovanou kůží. Existují dva typy HSV: HSV-1, který obvykle způsobuje opar na rtu, a HSV-2, který obvykle způsobuje genitální opar. Genitální herpes je velmi častá pohlavně přenosná nemoc a může způsobovat příznaky, jako jsou bolestivé puchýře a vřídky v oblasti genitálií, stejně jako svědění a bolestivé močení.

Ačkoli na herpes neexistuje lék, existují antivirové léky, které mohou zkrátit dobu trvání a závažnost vzplanutí. Důležité je také vyhýbat se pohlavnímu styku během aktivních ohnisek a používat kondomy, aby se snížilo riziko přenosu viru.

Trichomoniáza

Trichomoniáza je infekce způsobená parazitem, který se přenáší pohlavním stykem. Je to běžná pohlavně přenosná nemoc a může způsobovat příznaky, jako je výtok z pochvy nebo penisu, svědění a bolest při sexu. V některých případech může být trichomoniáza asymptomatická.

Léčba trichomoniázy zahrnuje podávání antibiotik a je nezbytné, aby se léčili oba sexuální partneři, aby se zabránilo opětovné infekci. Důležité je také pravidelné vyšetřování na trichomoniázu, zejména u sexuálně aktivních osob.

Virus lidské imunitní nedostatečnosti (HIV)

HIV je virus, který napadá imunitní systém organismu, což může vést k rozvoji syndromu získaného selhání imunity (AIDS). Virus HIV se přenáší pohlavním stykem, kontaktem s infikovanou krví, nitrožilním užíváním drog a z matky na dítě během těhotenství, porodu nebo kojení.

Lidé nakažení virem HIV mohou být roky bez příznaků, než se u nich projeví příznaky AIDS, jako je horečka, noční pocení, úbytek hmotnosti a extrémní únava. HIV/AIDS nelze vyléčit, ale existuje antiretrovirová léčba, která může pomoci nemoc zvládnout a prodloužit život.

Prevence HIV zahrnuje bezpečné sexuální praktiky, jako je používání kondomů, snížení počtu sexuálních partnerů a nesdílení jehel nebo injekčních stříkaček. Existují také preventivní léky, například pre-expoziční profylaxe (PrEP), které mohou výrazně snížit riziko nákazy virem HIV.

Hepatitida B

Hepatitida B je virová infekce, která postihuje játra a přenáší se kontaktem s infikovanou krví, pohlavním stykem a z matky na dítě při porodu. Hepatitida B může v mnoha případech probíhat bez příznaků, ale může také způsobovat příznaky, jako je únava, nevolnost, bolesti břicha a zežloutnutí kůže a očí.

Léčba hepatitidy B zahrnuje podávání antivirotik, i když v mnoha případech onemocnění odezní samo. Očkování proti hepatitidě B je účinným způsobem prevence infekce a jejích komplikací.

Mycoplasma genitalium

Mycoplasma genitalium je bakterie, která se přenáší pohlavním stykem a může infikovat pohlavní orgány. Většina infekcí probíhá bez příznaků, ale v některých případech může způsobit příznaky, jako je vaginální výtok nebo výtok z penisu, bolestivé močení a pánevní bolesti u žen.

Léčba zahrnuje podávání antibiotik, i když v posledních letech se zvyšuje rezistence vůči těmto lékům. Je nezbytné, aby se oba sexuální partneři léčili a byli pravidelně vyšetřováni.

Prevence a léčba pohlavně přenosných nemocí

Prevence pohlavně přenosných nemocí zahrnuje bezpečné sexuální praktiky, jako je používání kondomů, snížení počtu sexuálních partnerů a zdržení se nitrožilního užívání drog. Důležité je také pravidelné testování na pohlavně přenosné nemoci, zejména u sexuálně aktivních osob.

Léčba pohlavně přenosných nemocí se liší podle typu infekce, ale v mnoha případech zahrnuje antibiotika nebo antivirotika. Je nezbytné, aby se léčili oba sexuální partneři, aby se zabránilo opětovné infekci a snížilo se riziko dlouhodobých komplikací.

Závěr

Pohlavně přenosné nemoci jsou celosvětově velkým problémem veřejného zdraví, ale lze jim předcházet a léčit je pomocí správných informací a bezpečných sexuálních praktik. Je nezbytné, aby lidé byli dobře informováni o souvisejících rizicích, příznacích a dostupných možnostech léčby pohlavně přenosných nemocí.

Pokud máte podezření na možnou pohlavně přenosnou infekci, je důležité vyhledat lékaře, který zajistí správnou léčbu a zabrání šíření nemoci.

Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.