Články 13/03/2024

Co je to „pilulka po“? Účinnost a rizika

Tým ZnamyLekar.cz
Tým ZnamyLekar.cz

„Pilulka po“ je cenným prostředkem pro ty, kteří se snaží zabránit nechtěnému těhotenství. V tomto článku Vám vysvětlíme, jak funguje, jaká je její účinnost, vedlejší účinky a rizika spojená s jejím užíváním.

Co je to „pilulka po“?

„Pilulka po“ je metoda nouzové antikoncepce používaná po pohlavním styku k zabránění otěhotnění. Obsahuje vysokou dávku syntetických hormonů, které zabraňují ovulaci nebo ji oddalují a zabraňují oplodnění vajíčka. Je důležité si uvědomit, že “pilulka po” není pravidelnou metodou antikoncepce a měla by se používat pouze v nouzových situacích.

Jak pilulka funguje?

Funguje několika způsoby, kterými zabraňuje otěhotnění. Za prvé může oddálit ovulaci, což znamená, že vajíčko nebude dostupné pro oplodnění. Za druhé může bránit oplodnění vajíčka tím, že zahušťuje cervikální hlen a ztěžuje tak spermiím přístup k vajíčku. A konečně může také zabránit uhnízdění oplodněného vajíčka v děloze.

Žena drží blistr s pilulkou a sklenici vody Je důležité si uvědomit, že "pilulka po" není pravidelnou metodou antikoncepce a měla by se používat pouze v nouzových situacích.

Účinnost

Účinnost „pilulky po“ závisí na několika faktorech, včetně toho, kdy je užívána a zda je užívána správně. Bylo prokázáno, že pilulka je až z 95 % účinná, pokud je užita do 24 hodin po pohlavním styku. Tato účinnost však s postupem času klesá. Pokud je užita do 72 hodin po pohlavním styku, účinnost klesá na 89 %. Je důležité si uvědomit, že “pilulka po” není 100% účinná a neměla by se používat jako pravidelná antikoncepční metoda.

Nežádoucí účinky a cena „pilulky po“

Stejně jako každý lék může mít i „pilulka po“ nežádoucí účinky. Mezi nejčastější nežádoucí účinky patří nevolnost, zvracení, bolest hlavy, bolest břicha a únava. Tyto nežádoucí účinky obvykle odezní během několika dní. Pilulka může také změnit menstruační cyklus a způsobit, že příští menstruace bude silnější nebo slabší než obvykle.

Co se týče ceny, může se lišit v závislosti na značce a místě, kde je zakoupena, nicméně její cena se v Česku obvykle pohybuje od 200 do 600 korůn. Od roku 2015 jsou české lékárny povinny prodávat pilulky bez lékařského předpisu, předkládání průkazu a vyplňování dotazníku.

Rizika a úvahy o užívání „pilulky po“

Ačkoli je „pilulka po“ obecně bezpečná a účinná, existují určitá rizika spojená s jejím užíváním. Zejména osoby, které trpí onemocněním jater, kardiovaskulárním onemocněním nebo mají v anamnéze krevní sraženiny, by se měly před užitím pilulky poradit se svým lékařem. Je také možné, že pilulka nebude účinná, pokud se užívá s některými léky, včetně některých antikonvulziv a antimykotik.

Kromě toho je důležité si uvědomit, že „pilulka po“ nechrání před pohlavně přenosnými nemocemi (STD). I když může být pilulka cenným nástrojem prevence otěhotnění, mělo by se především zvážit jiné antikoncepční metody, včetně používání kondomů, které zabraňují přenosu pohlavně přenosných chorob.

Závěr

Souhrnně lze říci, že „pilulka po“ je účinným způsobem, jak zabránit otěhotnění po pohlavním styku, ale není to pravidelná antikoncepční metoda. Je důležité znát nežádoucí účinky a rizika spojená s jejím užíváním a v případě jakýchkoli obav se poradit s lékařem. Je také nezbytné zvážit jiné metody antikoncepce, aby se zabránilo nechtěnému těhotenství a přenosu pohlavně přenosných nemocí. Vždy je nejlepší být informován a činit informovaná rozhodnutí o svém sexuálním zdraví.

Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.