Dobrý den, je mi teď 31 let a zhruba posledních 8 let (možná déle, nepamatuji si přesně) mám každé

1 Počet odpovědí:
je mi teď 31 let a zhruba posledních 8 let (možná déle, nepamatuji si přesně) mám každé léto, velice silné svědění až píchání kůže po vylezení z vody. Většinou mi to začíná na přelomu července a srpna a trvá to zhruba 1-1,5 měsíce. Chová se to tak, že dokud jsem ve vodě je to v pořádku, ale hned třeba do 5 minut po vylezení, ať už je to sprcha, nebo např. moře začne kůže velice silně svědět. Svědí to nejvíce na rukách a nohách a většinou to trvá 15-20 minut, než se kůže uklidní. Na kůži nejsou vidět žádné pupínky, ani před ani během svědění. Myslím si, že je to nějak spojené s opalováním, protože si pamatuji, že jedno léto kdy jsem léčil akné pomoci retinoidů a musel jsem dbát na hydrataci pokožky a nevystavovat se slunci, jsem od toho měl klid. Nevím ale jestli to je způsobené samotným sluncem nebo např. opalovacím krémem nebo čím. Dokázali byste mi poradit proč se to děje a jaká by případně byla prevence/léčba? Letní měsíce a slunce miluji ale tohle je vždy velmi nepříjemné.
Dobrý den, může se jednat o fotoalergii a před prvními slunečními paprsky je vhodné užívat betakaroten, po pobytu na slunci zklidňující gely s aloe vera, další možnosti bez podrobnější anamnézy Vám bohužel sdělit nemohu.
V případě, že při užívání betakarotenu neuvidíte zlepšení, objednejte se prosím na konzultaci, kde určitě nalezneme řešení Vašeho problému.

Přeji hezký den. S pozdravem MUDr. Procházková

• Vaše otázka bude publikována anonymně.
  • Vytvořte jednu jasně formulovanou otázku a buďte struční.
  • Otázku obdrží specialisté na tomto webu. Nikoliv pouze jeden konkrétní lékař.
  • Tato služba nenahrazuje konzultaci se zdravotníkem. Pokud máte potíže nebo akutní problém, navštivte svého lékaře nebo pohotovost.
  • Otázky týkající se konkrétního případu ani žádosti o druhé stanovisko nejsou povoleny.
  • Ze zdravotních důvodů nebudou zveřejněna žádná množství ani dávky léků.

Tato hodnota je příliš krátká. Měla by mít __LIMIT__ znaků nebo více.

Zvolte si odbornou specializaci lékařů, kterým chcete položit otázku
Použijeme ho k oznámení odpovědi. Nebude publikován online.