Dobrý den, mám dotaz ohledně tiků u dětí, co se považuje za normální vývoj a co už je potřeba řešit a lékařem? Dcera (8 let) má již 2 roky různé tiky v oblasti kolem hlavy, nejdřív to bylo různé mrkání a grimasy v obličeji, pak kývání hlavou dopředu a hýbání rameny, pak se to změnilo na pokašlávání a teď kýve hlavou a jakoby "kňučí" souhlasné "ehm". Dělá to hlavně když kouká na TV nebo hraje na tabletu, ale i když se soustředí na něco co jí někdo vysvětluje nebo když je sama v místnosti tak dokáže tyto zvuky vydávat i desítky minut v kuse. Snažíme se ji na to neupozorňovat, aby se to ještě nezhoršilo, ale už mi to nepřipadá normální, je možnost, že se jedná o běžný vývin a samo to odezní nebo lepší zajít k lékaři, aby ji nějak diagnostikoval?
děkuji za Váš dotaz, je z něj patrná velká všímavost a snaha dceru chránit.
Tiky se u dětí mohou v určitém vývojovém období objevit a krátkodobě jsou často považovány za normální. Obvykle ale trvají spíše týdny až měsíce a mají neměnnou podobu. Pokud přetrvávají delší dobu, proměňují se, přidávají se zvukové projevy a objevují se i v klidových situacích nebo při soustředění, je vhodné situaci odborně posoudit.
Ve Vašem případě, kdy potíže trvají přibližně dva roky a postupně se mění, bych z terapeutického hlediska doporučila obrátit se nejprve na pediatra a následně na dětského neurologa. Neurologické vyšetření slouží především k objasnění povahy tiků a k vyloučení jiných příčin, velmi často přináší rodičům i dítěti potřebné uklidnění. Na základě výsledků pak může být užitečná cílená terapeutická péče, která dítěti pomáhá tiky lépe zvládat a snižovat jejich intenzitu.
Je důležité zdůraznit, že tiky nejsou projevem špatné výchovy ani úmyslného chování. Děláte správně, že na ně dceru neupozorňujete a snažíte se zachovat klidný a podpůrný přístup. Vyhledání odborné pomoci neznamená nálepkování dítěte, ale snahu porozumět tomu, co se děje, a nabídnout jí úlevu i podporu.
děkuji za Váš dotaz, je z něj patrná velká všímavost a snaha dceru chránit.
Obdobné otázky
- Dobrý den, mám syna 13 let, trápí ho zlé sny o hadech, každé ráno ho místo v posteli najdu v obýváku na gauči, v posteli se bojí. I když jsem s ním zkoušela spát, stejně mi utekl na gauč. U postele má rozsvícenou lampičku, vše jsem s ním zkontrolovala, výsledek je vždy stejný. Poraďte mi jak mu vysvětlit,…
- Dobrý den,léčím se s panickou atakou už 14 let,beru antidepresiva,nekdy se to vrací v lehčí formě.Chtela bych pochopit příčiny téhle nemoci.Myslite že by mi mohla pomoct psychoterapie?
- Dobrý den, asi 14 dní se mi motá hlava. Nejsilnější jsou závratě ráno, je mi z toho až špatně. Je mi 59 let, tlak mám normální ( 135/85 ), tekutin piji cca 2L denně ( čisté vody ), žádné léky neberu. Děkuji
- Dobrý den, jsem po transplantaci vlasů, mám androgenetickou alopecii a chtěl bych stabilizovat původní vlasy, lze předepsat finasterid 1 mg denně? Díky XXXX.
- Dobrý den, chtěl bych se zeptat na postup při vstupní pracovnělékařské prohlídce. Bylo mi sděleno, že se v rámci této prohlídky dělají i drogové testy z krve a při nálezu THC prohlídka neprojde a nedojde tedy ani k uzavření pracovního poměru. Je teď po novém roce v tomto procesu nějak reflektována nově…
- mam plotynky rok.ted lepsi.ale mam velkou zacpu bez tlaku 1 krat za tyden.nejde to hrozny
- Dobrý den trpím poměrně na popraskané žilky kolem/na nosu - asi v takovém rozsahu, že mám oblast nad nozdry permanentně červenou. Je vhodné si nechat do této oblasti píchnout piercing? Děkuji.
- Prosím pomoct, mám v oblasti třísel / spodní části podbřišku s ochlupením více drobných červených flíčků a pupínků. Malé boláky / pupínky, místy lehce podrážděná kůže. Kůže je místy: zarudlá, flekatá, lehce suchá nebo podrážděná, bez zjevných otevřených ran nebo mokvání. Nemohu se toho zbavit, už…
- Dobrý den. Čtvrtý den horečka a silná bolest hlavy, ryma, v krku nebolí.
- Dobrý den, hledám zkušenou dermatologii v Praze/Moravě, kde by mi prosím pomohli s "Folikulitidou ve vlasech" (Scalp folliculitis) - jedná se o zánětlivé ložiska čistě ve vlasech na hlavě. Léčím se s tím už přes 4 roky, po převážně Isotretinoinu (více jak 1,5 roku), ovšem po vysazení se vždy problém…
Máte podobný problém? Tito specialisté vám mohou pomoci: