Dobrý den, mám syna 13 let, trápí ho zlé sny o hadech, každé ráno ho místo v posteli najdu v obýváku na gauči, v posteli se bojí. I když jsem s ním zkoušela spát, stejně mi utekl na gauč. U postele má rozsvícenou lampičku, vše jsem s ním zkontrolovala, výsledek je vždy stejný. Poraďte mi jak mu vysvětlit, že je v posteli bezpečno. Děkuji
je vidět, že se opravdu snažíte. To, co váš syn prožívá, ale nejde vyřešit vysvětlováním. Ve 13 letech už ví, že „v posteli nic není“ – jenže strach je pocit, ne logika.
Noční můry (zvlášť o hadech) často souvisí s napětím, změnami nebo úzkostí. Puberta je citlivé období a někdy se stres projeví právě ve snech. Útěk na gauč není vzdor, ale způsob, jak se jeho tělo snaží uklidnit.
Co můžete zkusit:
Ne přesvědčovat, ale uznat jeho pocit:
„Vidím, že tě to hodně děsí.“
Mluvit o snu přes den, nakreslit ho a společně vymyslet jiný konec.
Večer zklidnit tělo – pomalé dýchání, klidný rituál bez mobilu.
Postupné kroky zpět do postele, ne naráz a ne silou.
Pokud se noční můry opakují delší dobu nebo je úzkost i přes den, doporučila bych dětského psychologa. Krátkodobá terapie (např. zaměřená na úzkosti) umí s nočními strachy velmi dobře pracovat.
A ještě jedna věc – zkuste si jemně všímat, jestli se v jeho životě něco nezměnilo (škola, vztahy, tlak). Sny často jen ukazují na něco, co se přes den neřekne nahlas.
Držím vám palce.
Co můžete zkusit:
Ne přesvědčovat, ale uznat jeho pocit:
„Vidím, že tě to hodně děsí.“
Mluvit o snu přes den, nakreslit ho a společně vymyslet jiný konec.
Večer zklidnit tělo – pomalé dýchání, klidný rituál bez mobilu.
Postupné kroky zpět do postele, ne naráz a ne silou.
Držím vám palce.