Dotazy od pacientů (74)
Dobrý den! Posledních pár týdnů občas cítím nějaký tisk v krku, něco velmi oddáleně přípominájící knedlík v krku, ale není to ten pocit. Jako kdy by se něco v krku svíralo, muže se projevovat s různou sílou, stava se to asi každý den a trvá cca 1-5 hod. Žádnou alergií jsem níkdy neměla, žádné…
Vážená paní,
nechte se vyšetřit u svého ORL lékaře a ten Vám sdělí správnou diagnózu.
S pozdravem MUDr. P. Ovísek
Dobrý den, již několik měsíců u sebe pozoruji jistou změnu sluchu. Jde o prostorovou orientaci, mív
již několik měsíců u sebe pozoruji jistou změnu sluchu. Jde o prostorovou orientaci, mívám problém určit z jakého směru vychází zvuk, zejména vysoké tóny. Je to důvod k návštěvě lékaře, nebo je to normální? Je mi 27 let.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Nutné ORL vyšetření včetně audiometrie.
Ovísek
Dobrý den. Už přes měsíc mě trápí bolest v krku.. Začalo to příšernou bolestí v krku a teplotou. Dostal jsem dvě injekce penicilinu a následně penbene na týden a byl proveden odběr krve (jaterní testy lehce nad normou a CRP 4). Byl proveden i výtěr z krku kde nebylo nic zjištěno (všechno v normálu)…
Vážený pane,
podle toho co mi říkáte by mohlo jít o pseudoabsces mandle nebo o peritonsilární absces vpravo. Je nutné , abyste co nejdříve zašel na ORL pohotovost, neboť bude nutná incize
Prosím o brzkou odpověď:: Manžel je po dramatickém odvozu 155 pro porUchu vestibularu DG periferní vést. Syndrom nejasné etiologie propuštěn s medikaci betahistin 3* 24 mg.dLe příbalové informace nejvyšší možné dávkování 2*24Je možné tedy zvýšit až na 3*24 mg bezpečné? Děkuji
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Vážená paní, Váš manžel může užívat Betaserc 24 3x1 ,je to bezpečné.
MUDr. Pavel Ovísek
dobrý den, již 3 roky kašlu a to v určitou dobu každý den,apsolvoval jsem již jednu operaci vyčišt
dobrý den,
již 3 roky kašlu a to v určitou dobu každý den,apsolvoval jsem již jednu operaci vyčištění nosních dutin - chronický zánět - ale kašlu dál,prodělal jsem všechna možná vyšetření včetně rgn.plic,gastro vyšetření atd. s negativním nálezem a nyní to vypadá na další operaci nosních…ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Vážený pane, z výše uvedeného nejsem schopen zjistit příčinu,
bylo by však vhodné, pokud nebylo provedeno vyšetření, provést
ještě vyšetření na extraoesofageální reflux.
S pozdravem…
Dobrý den, prosím Vás zde o radu.. 3.9.19 mi trhali zub vlevo šestku nahoře. Došlo k oroantrální komunikaci a za 10 dní jsem skončil na pohotovosti na ORL..kde mi zjistili na RTG zánět levé vedlejší dutiny. Lékař provedl punkci a nasadil ATB Augmentin + Entizol..potíže však neustaly a proto mi…
Vážený pane,
takto na dálku nelze jednoznačně odpovědět na Vaši otázku, ale doporučil bych ještě neurologické vyšetření.
MUDr. Pavel Ovísek
Dobrý den. Nachází se na začátku otvoru u ucha naspodu taková malá ''kulička'' ? Mám ji na obou stranách, pouze na levé je větší a na dotek trochu bolestivá. O co se prosím vás může jednat? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, pokud jsou útvary v ušních lalůčcích , mohlo by jít o ateromy. Rád Vás vyšetřím.
Dobry den, pokud mam diagnozu tinnitus, muze jej negativne ovlivnit dlouhy let letadlem?
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
dlouhý let letadlem by neměl negativně ovlivnit tinnitus
S pozdravem MUDr. P. Ovísek
Už delší dobu zhruba po dobu 2-3 měsíců jsem silně zahlenění a mám zduřelé uzliny na krku. Mohou tyto příznaky souviset s nějakou specifickou nemocí?
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
bez řádného ORL vyšetření nelze jednoznačně na tuto otázku odpovědět
MUDr. P. Ovísek
Dobrý den, již několik měsíců mě po ránu celkem dost škrábe v krku. Přes den se to většinou zlepš
již několik měsíců mě po ránu celkem dost škrábe v krku. Přes den se to většinou zlepší, ale občas si toho všímám, že to úplně nezmizelo. Do toho se postupně přidalo i celkové pálení v krku, dále i v celých ústech. Potom mě začaly vysychat i rty. Pitný režim mám zhruba…ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Vážená paní,
mohlo by jít o lehčí chronický zánět hltanu, nechte si od ORL lékaře předepsat natriové soli na kloktání
S pozdravem MUDr. Pavel Ovísek
Dobrý den, jsem na dovolené a patrně jsem dostala zánět ucha z plavání v moři. Můžu s léčbou počkat na návrat domů (5 dní), nebo je nutné řešit to co nejrychleji? Cestovní pojištění sice mám, ale místní si moc nepotrpí na hygienu...
Vážená paní,
zřejmě jste dostala zánět zevního zvukovodu,bylo by dobré abyste urychleně navštívila ORL lékaře.
MUDr. P. Ovísek
Dobrý den, dnes jsem si jazykem "nahmatala" na prave straně za nebo spíše pod jazykem malé vyrustky. Bohužel tam ale nevidim, je to až níže...na dotek jazykem nebolestive. Mám docela obavy o své zdraví takže mě to dost vydesilo. Máte představu o co by se mohlo jednat a popřípadě ke…
Vážená paní,
nemějte obavy, jde zřejmě o vývodu podjazykové žlázy
Měl by to ovšem vyšetřit ORL lékař.
MUDr. Pavel Ovísek
Dobrý den, už několik týdnů mi píská v uších, myslela jsem si, že to samo odezní, ale bohužel. Piskot vnímám pouze v tichu a je velmi obtěžující. Obdobné problémy má sestra i matka, obě ale po úrazu. Poradíte mi? Nemoc jsem žádnou v poslední době neprodělala.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Vážená paní, takto bez vyšetření nelze stanovit diagnózu. Třeba provést audiometrické vyšetření, tympanometrické vyšetření, BERA vyšetření a řadu dalších vyšetření. Pokud bydlíte v blízkosti mé…
Dobrý den, ráda bych konzultovala problém s jazykem.u kořene jazyka se mi cca půl roku tvoří cysta vyplněna hnisem na ORL jsem byla 3x, jednou byla vystipnuta tkáň na histologii (neg),po té 2seriznuto laserem a teď po měsíci se to znovu vrátilo, myslím že ORL už neví co se mnou,poslali mě k zubaři-ten…
Vážená paní,
nevím Vaše bydliště, ale nejlépe by bylo ,abyste se obrátila na nějaké klinické pracoviště v nemocnici.
MUDr. P. Ovísek
Dobrý den, již mnoho let trpím kašlem. Nejprve to byly záchvaty suchého kašle (jakoby zaskočení v krku) v posl. letech cítím zadní rýmu. Spirometrie, alergologie, rtg plic, metacholinový test, gastroskopie, ORL vše bez nálezu. Kašlu přes den i v noci. Někdy jen tak pokašlávám, někdy mám záchvat,…
Vážená paní,
veškerá vyšetření byla u Vás provedena. Snad by bylo ještě dobré nejlépe na ORL klinickém pracovišti provést vyšetření na extra esophageální reflux.
S pozdravem MUDr. P.…
Dobrý den, můj syn absolvoval MR mozku (nejasné výsledky z mozkomíšního moku po obrně lícního nervu). Nález na mozku je normální, pouze byla objevena mukózní cysta v pravém antru vel. 9 mm. Co to znamená? Děkuji za odpověď.
Vážený pane,
mukózní cysta je váček vyplněný tekutinou v pravé maxilární dutině. Je možno ji sinoskopicky odstranit.
S pozdravem MUDr. Pavel Ovísek
Dobry den, jiz od 3 let veku nasi dcery ( ted 6 let) resime opakujici se rymy a záněty středního ucha. Po celou dobu návštěvujeme otorinolaryngologa, ktery jiz nekolikrat doporucil odstraneni nosni mandle. My vsak ze zákroku a pooperačních komplikaci mame obavy. Jelikoz dcera kvůli tomu v současné…
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
dle Vašeho sdělení bude na místě adenotomie. Bylo by však vhodné, aby dítě zůstalo v nemocnici přes noc ,do druhého dne , pak již riziko krvácení je minimální.
S pozdravem
Prosím, už deset let se léčím s astmatem, ztrátou čichu a vracejícími se nosními polypy. Teď jsem našla článek, ve kterém se píše, že sny by mohl být spojovány se zdravím a spadá to do oblasti somnologie. Jako dítě jsem měla sny, ve kterých jsem nemohla dýchat, až mě to vzbudilo, nesnášela jsem…
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
seriózní věda souvislost mezi Vašimi sny v dětství a současnými polypy nosními neshledává.
S pozdravem MUDr. Pavel Ovísek
Dobrý večer syn chronicky zánět levé dutiy ve tváři. 14 let.jiz problém několik let.antibiotiky prolecen několikrát.nejspis bude muset na fess. Da se dělat i něco jiného?dekuji
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
chronický zánět se léčí pomocí FESS
S pozdravem MUDr. Pavel Ovísek
Dobrý večer mám problém,jsem nastydlý byl jsem dnes u lékaře a dostal antb ...jde o to že kromě kašle a rýmy se mi na ploše středu jazyka objevila rudá jakoby by vyžraná mapa 4x3cm.. normální skorobily potah z jazyka zmizel. zarudlou velkou skvrnu okupují misty bílé pupínky a jazyk je bolestivý…
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
pravděpodobně se jedná o zánět jazyka. tzv. glossitis,bylo by dobré napsat na jazyk protizánětlivý roztok a 3x denně jazyk potírat.
- 1
- 2
- 3
- 4
- Následující
Často kladené dotazy
Dobrý den, trpím celodenními úzkostmi a v poslední době se můj stav zhoršil. Snažím se používat r
to, co popisujete, se u úzkostných stavů objevuje…